Η Πολωνία θέλει να ξοδέψει $133 δις σε αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2035

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Πολωνία ετοιμάζεται να ξοδέψει περισσότερα από $133 δις για τον επανεξοπλισμό της μέχρι το 2035, χρήματα που θα διατεθούν κυρίως ώστε να αγοραστούν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones.

Το μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι αμερικανικές και οι πολωνικές εταιρείες, ενώ υπάρχει προσπάθεια για φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων σε μόνιμη βάση, αντί αυτά να βρίσκονται στην Πολωνία για μερικούς μήνες. Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι η προμήθεια 32 μαχητικών 5ης γενιάς F-35A, με την τελική συμφωνία να υπογράφεται ακόμη και μέσα στο 2019, για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των αεροσκαφών το 2024. Η Πολωνική Αεροπορία εξετάζει επίσης την αγορά επιπλέον F-16, χωρίς να είναι γνωστό αν θα είναι καινούριας κατασκευής ή μεταχειρισμένα.

Όπως αναφέρει το «Aviation Week», η Βαρσοβία προτίθεται να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο σύστημα «Loyal Wingman», το οποίο θα είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης και κρούσης σε καλά προστατευόμενους στόχους, χωρίς να κινδυνεύουν οι πιλότοι μαχητικών. Η Πολωνία θέλει ακόμη να δημιουργήσει ένα πλέγμα πλατφορμών για συλλογή πληροφοριών, το οποίο θα απαρτίζεται από δορυφόρους, αεροσκάφη και drones.

Εξελίξεις στα προγράμματα ελικοπτέρων θα πρέπει να αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των αγορών ελικοπτέρων για Ειδικές Επιχειρήσεις και το Πολωνικό Ναυτικό. Η Πολωνία εγκατέλειψε το 2015 το ενδεχόμενο απόκτησης του H225M, με την αιτιολογία ότι ήταν δυσαρεστημένη με τα ΑΩ που πρότεινε η Airbus. Από τότε δόθηκαν συμβόλαια στις Leonardo και PZL-Mielec, αντίστοιχα, για την αγορά ελικοπτέρων AW101 και Black Hawk. Φαβορί για το πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων είναι το AH-64, ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πρόγραμμα για την αντικατάσταση μεταφορικών ελικοπτέρων, όπως το Mi-8.

Στον τομέα της Α/Α άμυνας, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα 8 Α/Α συστήματα Patriot, ώστε να έχουν το νέο ραντάρ κάλυψης 360 μοιρών, ενώ είναι επιθυμία η απόκτηση μιας ντουζίνας Α/Α συστημάτων μικρότερης εμβέλειας μέσα από το πρόγραμμα «Narew». Πολωνοί αξιωματούχοι θέλουν επίσης την προμήθεια όπλων διασποράς, όπως το CBU-97 για τον εξοπλισμό των F-16, και την αγορά «loitering munitions».

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AlxPorto
Member
Noble Member
AlxPorto

Αν σου έχουν καταλύσει το κράτος, σου έχουν σφάξει τον λαό, έχεις στερηθεί την ελευθερία σου, έχεις γνωρίσει από τις πλέον απάνθρωπες κατοχές και κατακτήσεις, φροντίζεις να μην το ζήσει ξανά άλλη γενιά του έθνους σου ακόμα και αν αυτό επηρεάζει ως ένα βαθμό και την οικονομική σου ευμάρεια. Η ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό όχι το καλό σπίτι και αυτοκίνητο…

Pillars
Member
Noble Member
Pillars

Ειδικά με την Πολωνία πρέπει να επιδιώξουμε στενή συνεργασία με κοινές παραγγελίες, κοινή έρευνα, συμπαραγωγές, συνασκήσεις και πολλά άλλα!!!

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δηλαδή θέλουν να δαπανήσουν κατά μέσο όρο €9bn το χρόνο για 15 χρόνια. Με την παρούσα οικονομική τους κατάσταση αν κάνουν κάτι τέτοιο τους βλέπω για μνημόνια και τρόικες.

Το ποσό που διατίθενται να πληρώσουν είναι εξωφρενικά υψηλό και δεν νομίζω ότι μια χώρα σαν την Πολωνία θα μπορέσει να το αντέξει. Πιο πολύ για εσωτερική κατανάλωση μου φαίνονται τέτοιες ανακοινώσεις παρά για σοβαρό πλάνο εξοπλισμών

AlxPorto
Member
Noble Member
AlxPorto

Σίγουρα δεν θα γίνουν όλα, αλλά όσα υλοποιηθούν θα είναι με μελέτη και σχέδιο. Οικονομικό και επιχειρησιακό

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Ότι θα έχουν σχέδιο και μελέτη συμφωνούμε απόλυτα. Το νούμερο μου φαίνεται μεγάλο.

Όπως και να έχει πάντως θα ρίξουν λεφτά στην άμυνα τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι σίγουρο

ETS
Member
Noble Member
ETS

Και συγκρινετε εξαγγελιες με τις ανυπαρκτες της Ελλαδας..
Και τα μισα να δαπανησουν ακομη..
Και μιλαμε για μια χωρα που δεν απειλειται ανοιχτα απο κανεναν..

AlxPorto
Member
Noble Member
AlxPorto

Είναι το παρελθόν που δεν θέλουν να επαναληφθεί καθώς έχουν δει πολλάκις την χώρα τους να κατακρεουργείται από τους γείτονές της. Το γεγονός αυτό επίσης, τους κάνει να πιστεύουν ότι η απειλή από την Ρωσία είναι υπαρκτή