Το παράξενο ουράνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη Νυρεμβέργη τον Απρίλιο του 1561

12
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 1561, οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης αντίκρισαν ένα αλλόκοτο θέαμα στον ουρανό πάνω από τη πόλη τους. Το περιστατικό έχει δώσει τροφή για εικασίες ως τις μέρες μας.


Οι κάτοικοι περιέγραψαν διάφορα αντικείμενα μεταξύ άλλων, κόκκινους σταυρούς, 2 μεγάλους κυλίνδρους και ένα μεγάλο αριθμό ιπτάμενων σφαιρών να βγαίνουν μέσα από αυτούς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, λίγο αργότερα, ξέσπασε μεγάλη εναέρια μάχη μεταξύ των αντικειμένων που κράτησε μία ώρα και είχε ως αποτέλεσμα κάποιες από τις σφαίρες να πέσουν φλεγόμενες στο έδαφος.

Η μετάφραση της λεζάντας έχει ως εξής: «Το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 1561 μεταξύ 4 και 5 προ μεσημβρίας, ένα τρομακτικό φαινόμενο έλαβε χώρα στη Νυρεμβέργη και μάρτυρες αυτού έγιναν πολλοί άνδρες και γυναίκες της πόλης αλλά και των περιχώρων. Κατ αρχάς εμφανίστηκαν 2 κατακόκκινες αψίδες στο κέντρο του ήλιου και πολυάριθμες σφαίρες σκούρου χρώματος. Ανάμεσα στις σφαίρες διακρίνονταν κατακόκκινοι σταυροί και ανάμεσά τους 2 μεγάλες ράβδοι. Αμέσως άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους για 1 ώρα και κάποιες από αυτές έπεσαν από τον ουρανό τυλιγμένες σε σύννεφα καπνού. Κατόπιν εμφανίστηκε μία λόγχη μεγάλου μήκους με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Μόνο ο Θεός γνωρίζει τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια που μας παρουσιάστηκαν προκειμένου να μετανοήσουμε. Παρόλα αυτά εμείς τα αντιμετωπίζουμε με περίγελο και ο Θεός θα μας τιμωρήσει για την αχαριστία μας. Εύχομαι ο Θεός να μας βοηθήσει. Αμήν. Hans Glaser«.


Είναι προφανές ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως θεϊκό σημάδι από τους ανθρώπους της περιοχής, ωστόσο πολλοί σήμερα ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για εναέρια μάχη μεταξύ 2 αντίπαλων εξωγήινων δυνάμεων. Οι πιο μετριοπαθείς και λογικές ερμηνείες μιλούν για φυσικό φαινόμενο σχετικά με το παιχνίδισμα του φωτός του ανατέλλοντος ηλίου το οποίο δημιουργεί το φαινόμενο του φωτοστέφανου όταν περνάει μέσα από μικρο-κρυστάλλους πάγου. Ωστόσο οι δεκάδες μαρτυρίες των κατοίκων και η ξυλόγλυπτη αναπαράσταση που δημοσιεύτηκε τον ίδιο μήνα και περιέχει απίστευτες λεπτομέρειες, κάνουν πολλούς να αμφισβητούν τις συμβατικές εξηγήσεις.

Μια λογικότερη εξήγηση έχει ως εξής: Το πρωινό της 4ης Απριλίου 1516, κατά την ανατολή του ήλιου, εξαιτίας των παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο του φωτοστεφάνου (παρήλιο) στον ήλιο. Η διάθλαση του φωτός από τους παγοκρυστάλλους, προκάλεσε το φαινόμενο του πρίσματος, δηλαδή την εμφάνιση πολλών διαφορετικών χρωμάτων.

Η έμφαση στο κόκκινο χρώμα εξηγείται από το γεγονός πως κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου, αυτό είναι το χρώμα που επικρατεί. Tο φως διαθλάται από σωματίδια στην ατμόσφαιρα και το κόκκινο άκρο του φάσματος είναι αυτό που είναι ορατό. Κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα, το φως πρέπει να ταξιδέψει πιο μακριά μέσα από την ατμόσφαιρα προτού φτάσει σε εμάς, έτσι περισσότερο από αυτό αντανακλάται και διασκορπίζεται και ο ήλιος φαίνεται πιο σκοτεινός.

Το χρώμα του ίδιου του ήλιου φαίνεται να αλλάζει, αρχικά σε πορτοκαλί και στη συνέχεια σε κόκκινο επειδή τα βραχέα μήκη κύματος (όπως το πράσινο και το γαλάζιο), διασκορπίζονται, ενώ τα μεγαλύτερα μήκη κύματος (κόκκινα, πορτοκαλί), είναι αυτά που απομένουν και τελικά βλέπουμε.

Με λίγη φαντασία και αρκετή δεισιδαιμονία (μη ξεχνάμε πως μιλάμε για το 1516), το πιθανότερο είναι πως ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, ερμηνεύτηκε ως εναέρια μάχη.

Πρώτη δημοσίευση 28/8/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thras
Guest
Thras

Είναι λίγο δύσκολο τέτοιες περιπτώσεις εφαρμοσμένης οπτικής να παρερμηνευτούν ως εναέρια μάχη (που σημειοτέων δεν ήταν δυνατή για το ανθρώπινο είδος το 1561…). Τα “παιχνιδίσματα” του φωτός έχουν συνεχόμενη ροή και σίγουρα δεν πέφτουν στο έδαφος φλεγόμενες σφαίρες!

Το τι ήταν δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο απο κείμενα/ξυλογραφίες…

dimitrov
Guest
dimitrov

Η μοντέρνα εξήγηση του φαινομένου είναι μάλλον τραβηγμένη. Φαντάζομαι πως άνθρωποι κατοικούσαν εκεί για αιώνες οπότε τα παιχνιδίσματα του φωτός είχαν βαρεθεί να τα βλέπουν. Άλλωστε τότε δεν υπήρχαν φωτορύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες τέτοιες σύγχονες ομορφιές. Οι άνθρωποι κοίταζαν συχνά τον ίδιο καθαρό ουρανό.

Μπάλες, ράβδοι, σταυροί άλλες μπάλες που πέφτουν με καπνούς …….. πολλά “κουλά” μαζί.

Δύσκολο λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Οπότε υπονοείς ότι μπορεί να συνέβησαν τρία τινά: α) όντως αερομαχία μεταξύ ΑΤΙΑ…β) να έπαθαν όλοι ομαδική παράκρουση, εξαιτίας τοξικολογικών παραγόντων (ομαδική κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών;)… γ) να ήταν θύματα μαζικής παραίσθησης από κάποιον ταχυδακτυλουργό…

dimitrov
Guest
dimitrov

δ) να έπαθαν ομαδική παράκρουση λόγω κατανάλωσης λουκάνικων και μπύρας μετά από ξενύχτι (τι κάνανε οι Γερμαναράδες 4-5 πμ στο δρόμο?)
ε) να λαδώσανε οι παπάδες της εποχής κάποιους παραμυθάδες για να πουν πως είδαν ένα ευτράπελο για να γίνει οικονομικό τζέρτζελο κι αυτοί να το παρακάνανε λόγω επαγγελματικού ζήλου.
στ) Ο Hans Glaser να ήταν χιουμορίστας και να έγραψε μια @α@αριά για να κάνει πλάκα με τους μεταγενέστερους.

Από υπονοούμενα άλλο τπτ. Άλλωστε ποιός ανόητος πιστεύει πως υπάρχουν ΑΤΙΑ?

Ripmaker
Guest
shadow man®

δεν γινεται να μην υπαρχουν ή τουλάχιστον να υπηρξαν. Φαντάζομαι μεταφορικα΄το λές και εσυ αλλά θα αρπάξω την ευκαιρία να συζητήσω για ενα θέμα που μου αρέσει πολύ. Το θεμα ειναι οτι η απεραντοσύνη του διαστήματος ειναι τοσο μεγάλη που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί να εμπεδώσει τα μεγέθη. Και μετά ειναι το timeline….. Θα δώσω ενα παραδειγμα. Εχουμε μια πεταλουδα πανω στον πλανητη γη (μη βιαζεστε αλλο θελω να πω), η πεταλουδα ζει μονο 7 ημέρες και μπορει να διανυσει μονο μικρές αποστάσεις στη διαρκεια της ζωης της. μικρές της ταξης πχ αθηνα-χαλκιδα. Η πεταλουδα επειδή στη ζωη της δεν… Read more »

dkataims
Guest
Dimitris

“Από υπονοούμενα άλλο τπτ. Άλλωστε ποιός ανόητος πιστεύει πως υπάρχουν ΑΤΙΑ?”

Κλαιω..

Stavrogin1
Guest
Κωνσταντινος

λέτε “οι κάτοικοι περιέγραψαν” πόσοι σε πόσα έγγραφα; είναι ένα ερώτημα, αν μέχρι την εποχή μας διασώθηκαν τα έγγραφα ενός “νταινικεν” της εποχής λογικό είναι να μας φαίνονται παλαβά.
΄Επίσης είναι η εποχή που ο Ιερόνυμος μπος ζωγραφίζει τα τρελά του, εμφανίζεται δηλαδή ένα ρεύμα θρησκευτικοσουρεαλιστικο στην ζωγραφική, μπορουμε δηλαδη να διαβάζουμε μια ιστορία φαντασίας της εποχής γραμμένη ως μαρτυρία. και τρίτη περίπτωση να είδαν πράγματι μια μάχη εξωγήινων το ξημέρωμα απο την βραδιά της γιορτής μπύρας της Νυρεμβέργης.

Makis
Guest
Makis

γιατι οτι γραφανε θα επρεπε να ειναι και αληθεια? Εδω ο αλλος σκηνοθετησε μεσω ραδιοφωνου εισβολη απο εξωγηινους και οι ανθρωποι νομιζαν στ’αληθεια οτι σημβαινει. Η φαντασια του ανθρωπου ειναι τεραστια Ενας αλλος στα αρχαια χρονια εγραφε για τη σεληνη οτι δηθεν εχει ανακτορα και μεγαρα

Spyros
Guest
Σπύρος

Όταν ο Γαλιλαίος είδε τον Κρόνο στο τηλεσκόπιό του, τους δακτύλους γύρω του τους πέρασε για τεράστια αφτιά. Ο Γαλιλαίος αυτά, που χαζό δεν τον λές…

Αντίθετα, κάποια χρόνια αργότερα, όταν είδε τους ίδιους δακτύλους ο αστρονόμος του Βατικανού, τους πέρασε για… κάτι άλλο. Επειδή δε μπορώ να το γράψω, αν θέλετε διαβάστε το:
https://futurism.com/the-mysteries-of-saturn-2/

Οπότε μη σας κάνει καθόλου εντύπωση αν ένα παράξενο και/ή ασυνήθιστο ουράνιο φαινόμενο, με τη πάροδο του χρόνου έχει διανθιστεί ώστε να περιλαμβάνει διαστημόπλοια, μάχες εξωγήινων και δε ξέρω τι άλλο. Η ανθρώπινη φαντασία είναι ανεξάντλητη.

Z10V
Guest
Z10V

Εγώ θυμόμουν είχα διαβασει για παρόμοι φαινόμενο στην μεσσαιωνική Ελβετία. Το έψαξα και όντως το 1566 υπήρξε παρόμοιο περιστατικό στην Βασιλεία.

Και στην wiki βρήκα μια λίστα με όλες τις μαρτυρίες για υποτιθέμενα UFO στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_reported_UFO_sightings

Mitsos_Mantzos
Guest
Mitsos_Mantzos

Cool άρθρο και ωραία σχόλια.

Onair
Guest
Onair

Φώτα που έπεσαν και έσκασαν στο έδαφος σαν σύγχρονα μαχητικά.
Κανονικά το ερώτημα θα έπρεπε να είναι για τα συντρίμμια .
Αφού δεν υπάρχουν αναφορές για αυτά ο καθένας λέει ότι θέλει.
Όπως αστεία είμαι η υπόθεση για την μάχη των χρωμάτων του Ηλίου.