ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαρτίου 1770: Ξεσπά η Επανάσταση του “Δασκαλογιάννη”

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Ιωάννης Βλάχος, γνωστός ως Δασκαλογιάννης, ξεσηκώνει τα Σφακιά να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων.

Καταγόμενος από εύπορη οικογένεια, πήγε στο εξωτερικό να σπουδάσει-προνόμοιο σπάνιο τότε- εξ ου και το προσωνύμιο «Δασκαλογιάννης». Συνδέθηκε με τους αδερφούς Ορλώφ και το 1770 γυρίζοντας στην Κρήτη, έστειλε μια ομάδα Σφακιανών για να πολεμήσει μαζί τους στην Πελοπόννησο.

Το επόμενο έτος τέθηκε επικεφαλής της επανάστασης και στην Κρήτη. Με λίγες εκατοντάδες πολεμιστές έπιασε τα στενά στα ορεινά και έκανε αντάρτικο σε 15.000 Τούκους. Παρά τον αριθμό τους και το πυροβολικό, οι Τούρκοι δεν κατόρθωσαν να λυγίσουν τους Κρητικούς ούτε το χειμώνα αλλά οι δυσκολίες τους ανάγκασαν να ζητήσουν ανακωχή και αμνηστεία το επόμενο έτος.

Οι Τούρκοι απαίτησαν μεταξύ άλλων την παράδοση των πρωταιτίων, συλλαμβάνοντας και συγγενείς τους. Ο Δασκαλογιάννης παραδόθηκε και γδάρθηκε ζωντανός.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

8
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
BerserkerskylosSpyrosNikolaosTango.Alpha Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tango.Alpha
Member
Noble Member
Tango.Alpha

Κι έτσι μάθαμε ποιος έδωσε το όνομα του στο υπέροχο αεροδρόμιο των Χανίων.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ένας άδικα λησμονημένος μεγάλος από το Πάνθεον των Ελλήνων ηρώων …

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πράγματι, αξίζει να σημειωθεί πως ο Δασκαλογιάννης ήταν από τους ευνοημένους Έλληνες υπηκόους της Πύλης, και θα του ήταν αρκετά βολικό, σε προσωπικό επίπεδο, να “κάτσει στ’ αυγά του” στο προϋπάρχον status quo, που λεν στο χωριό μου…

Αυτός ήταν και ένας λόγος για την εξαιρετικά βάναυση αντιμετώπιση που ήξερε πως τον περίμενε, όταν αναγκάστηκε να παραδοθεί.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Χριστέ να σπούσαν οι φ(υ)λακές
Να φύγω από το Κάστρο (Ηράκλειο),
Να πάρω δίπλα τα βουνά
Να βγω στον Ψηλορείτη,
Να μου βγορίσουν (φανούν) τα Σφακιά
Τ’ αρμί (οροπέδιο) του Καλλικράτη,
Ν’ ακούσω αρμάτω ταραχή
Φωνές αντρειωμένων,
Χριστέ μου και να πόθενα.

Ριζίτικο τραγούδι που λέγεται πως έγραψαν οι σύντροφοι του Δασκαλογιάννη, που αιχμαλωτίστηκαν και φυλακίστηκαν στο Ηράκλειο. Κάποιοι αργότερα δραπέτευσαν.

Berserker
Member
Noble Member
Berserker

Το 1770 είχαμε την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και τα Ορλωφικά. Το πως θα εξελισσόταν η ιστορία αν είχαμε κερδίσει τότε και ελευθερωνόταν η Ελλάς πχ. το 1774 με τη συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή, είναι το προσωπικό μου What if. Τα σενάρια είναι ατελείωτα αλλά θεωρώ πιθανότατο ότι λίγα χρόνια μετά η Ελλάς, παρά τη Ρωσσική επιρροή, θα είχε τελικά προσδεθεί στην, δυναμική και ανησυχούσα για την επέκταση της Βοναπαρτικής Γαλλίας, Αγγλία.
Και θα είμαστε σήμερα μιά ισχυρότερη χώρα.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πολύ δύσκολο σενάριο. Στα 1770 οι Άγγλοι ήδη πονοκεφάλιαζαν με τους “άταχτους” αποίκους στις Αμερικανικές κτήσεις τους, και ούτε ν’ ακούσουν δεν ήθελαν για επαναστάσεις, που πιθανόν θα δημιουργούσαν προηγούμενα. Τη στάση αυτή τήρησαν οι Βρετανοί μέχρι το 1821, ίσως και λίγο αργότερα, ως ότου ανατράπηκε χάρη στον Λόρδο Βύρωνα και άλλους φιλέλληνες.

Οι Γάλλοι, αντίθετα, που βοήθησαν τους εξεγερμένους στην Αμερική, ίσως ήταν εξ’ αρχής θετικότεροι σε μια Ελληνική εξέγερση, αλλά αν θυμάμαι καλά ανά τακτά διαστήματα είχαν φιλικότερες σχέσεις με τους Οθωμανούς…

skylos
Member
Trusted Member
skylos

Τα παλικάρια των Σφακιών εις την φωτιά θα βάλεις… Και ενάμιση χρόνο μετά,αφού πρωτύτερα έχει παραδοθεί οικειοθελώς γνωρίζοντας οτι τον περιμένει ο θάνατος, για να σώσει οτι μπορεί από την καταστροφή, τον οδηγούν αιχμάλωτο στη πλατεία του Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1771, όπου και θανατώνεται με τέτοιο τρόπο, που ο αδερφός του, τον οποίο αιχμάλωτο φέραν να παρακολουθήσει την εκτέλεση έχασε τα λογικά του, αφού σύμφωνα με την ιστορική παράδοση όταν τον είδε «εμουγκαλίσθησαν ως βόες δις και τρις»…… ο ίδιος ο Δασκαλογιάννης παρά το μαρτύριο του, η παράδοση αναφέρει πως φέραν γενίτσαρο ειδικευμένο στη θανάτωση με μαρτύρικό τρόπο ,… Read more »

Berserker
Member
Noble Member
Berserker

Οι Βρετανοί, ως ρεαλιστές, θα πλησίαζαν την Ελλάδα μετά την Ανεξαρτησία της. Συμφωνώ ότι δεν θα βοηθούσαν αρχικά – έγραψα “τελικά’. Αρχικά η Ελλάς θα ήταν υπό Ρωσσική επιρροή. Η κατάλυση της Γαληνοτάτης (Καμποφόρμιο 1797) από τον Κορσικανό θα έφερνε σε αντίθεση τη Γαλλία με την Ελλάδα για τα Επτάνησα. Οι Βρετανοί, ανησυχούντες για την επέκταση της Γαλλίας και παρόντες στη Μεσόγειο, θα εύρισκαν την ευκαιρία να πείσουν (παντοιοτρόπως) ότι το συμφέρον μας είναι με τη ναυτική δύναμη. Οι ανερχόμενοι Ρώσσοι ήσαν σύμμαχοι των Άγγλων και οι Οθωμανοί θα είχαν ακόμη περισσότερα προβλήματα – όλη η περίοδος αυτή ήταν γεμάτη… Read more »