10.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 6 Ιανουαρίου 1781: Μάχη της Yερσέης, οι Γάλλοι αποκρούονται...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Ιανουαρίου 1781: Μάχη της Yερσέης, οι Γάλλοι αποκρούονται από τα Νησιά της Μάγχης

- Advertisement -

Στα χρόνια της Αμερικανικής Επανάστασης, ο γαλλικός στόλος αποτελούσε συχνά τον παράγοντα που καθόριζε τη διαφορά μεταξύ ήττας ή επιβίωσης των Αμερικανών επαναστατών. Τα γαλλικά πλοία που απέπλεαν από τη Βρέστη μεταφέροντας πολύτιμα εφόδια και ενισχύσεις για την Αμερική, περνούσαν από τη στενή θάλασσα της Μάγχης και εποπτεύονταν από τα μικρά και άγονα βρετανικά νησιά Jersey (Υερσέης) ενώ συχνά δέχονταν επιθέσεις από Βρετανούς πειρατές, που εφορμούσαν από τις ακτές τους απολαμβάνοντας την προστασία και βοήθεια του Βρετανού κυβερνήτη των νησιών. Η τακτική δεν ήταν ασυνήθιστη: ο βασιλιάς της Βρετανίας έδινε το ελεύθερο στους τολμηρούς “ιδιώτες” πειρατές να επιτίθενται στους εχθρούς του στέμματος, έχοντας ως αντάλλαγμα την ασυλία που προσέφερε ένα ήσυχο και ασφαλές καταφύγιο για την ιδιωτική τους δράση.

Αποφασισμένοι να σπάσουν το “απόστημα” των νησιών της Υερσέης, οι Γάλλοι προσπάθησαν σε πολλές περιπτώσεις να τα εξουδετερώσουν αλλά όσο κι αν οι πράκτορές τους συνέλεγαν πληροφορίες, ο στρατός και το ναυτικό δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τις βρετανικές άμυνες. Το 1779 μια απόβαση δέχτηκε τα θεριστικά πυρά της εθνοφρουράς του νησιού, που στελεχωνόταν από τους άνδρες των κατοίκων στρατολογημένων σε υποχρεωτική βάση και αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Με το μάθημα να έχει εμπεδωθεί, οι Βρετανοί οργάνωσαν την εθνοφυλακή σε 3 συντάγματα πεζών και δραγώνων και τα ενίσχυσαν με τέσσερα ακόμα συντάγματα τακτικού στρατού, Σκωτσέζων Χαϊλάντερς και από τη νότιο Αγγλία και ισχυρού πυροβολικού ενώ μια ναυτική μοίρα περιπολούσε σε μόνιμη βάση γύρω από το νησί. Τέλος, με πρόταση του κυβερνήτη του νησιού, ο βασιλιάς ενέκρινε και χρηματοδότησε την οικοδόμηση 30 πύργων με παχείς τοίχους που θα άντεχαν και στα ισχυρότερα ναυτικά πυρά και θα ενισχύονταν με πυροβολικό για να απωθήσουν τους εισβολείς.

 

Οι δύο αντίπαλοι διοικητές: αριστερά ο Philippe Charles-Felix Macquart, Baron de Rullecourt και δεξιά ο Βρετανός ταγματάρχης Francis Peirson

Το 1781, ο βαρώνος Φιλίπ ντε Ρουλεκούρ, που είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση του 1779, έπεισε τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο πως η προηγούμενη αποτυχία ήταν σφάλμα τακτικής και πως με κατάλληλη προετοιμασία και αιφνιδιασμό η άλωση των νησιών ήταν όχι απλά δυνατή αλλά και εύκολη. Ο ντε Ρουλκούρ ισχυρίστηκε πως με 2.000 άνδρες θα μπορούσε να κάμψει τις άμυνες των νησιών μέσα σε μια ή δύο μέρες και ο Λουδοβίκος, που είχε να χάσει λίγα αλλά να κερδίσει πολλά, συμφώνησε να του δώσει όσα του ζήτησε και να του τάξει τον βαθμό του στρατηγού και το παράσημο του “Κόκκινου Λουδοβίκου”, αν τα κατάφερνε να φτάσει στην πλατεία της πόλης. Επίσημα, η επιχείρηση εμφανιζόταν ως προσωπική σταυροφορία του ντε Ρουλεκούρ αλλά τα πλοία που θα τον μετέφεραν ανήκαν στο στέμμα της Γαλλίας, τα κανόνια στο κρατικό οπλοστάσιο και οι άνδρες στα βασιλικά συντάγματα που στα χαρτιά “λιποτάκτησαν” λίγο πριν την επιχείρηση.

Στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 1781, ενώ στην Υερσέη ακόμα στρατιώτες και πολίτες έπιναν και χώνευαν το Χριστουγενιάτικο γεύμα, 2.000 Γάλλοι στρατιώτες και οι ναύτες των μεταγωγικών τους πλησίαζαν τις ακτές χωρίς να εντοπιστούν. Η πρώτη ομάδα από 800 άνδρες έφτασε στα Νοτιο-Δυτικά και οι στρατιώτες προέλασαν κάτω από τη μύτη των παρακτίων φυλακίων που έχοντας εγκαταλείψει τις θέσεις τους για να πιουν σε έναν απόμερο αχυρώνα, άφησαν τον εχθρό να περάσει απαρατήρητος και να φτάσει στην είσοδο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη δεν ήταν τόσο τυχερή: σπρωγμένες από μια τοπική θύελλα, οι βάρκες με 400 άνδρες κομματιάστηκαν στα κοφτερά βράχια και όλοι σχεδόν χάθηκαν. Μια τρίτη ομάδα με 600 παρασύρθηκε από τα ρεύματα και δεν κατάφεραν να ενωθούν παρά πολύ αργότερα. Τέλος, η τελευταία ομάδα με 200 άνδρες έφτασε το επόμενο πρωί και έπλευσε απευθείας στο στόμιο του λιμανιού δίνοντας στον ντε Ρουλεκούρ ένα σύνολο των 1.400 ανδρών.

Ο ντε Ρουλεκούρ ανέλαβε τη διοίκηση και προέλασε ανεμπόδιστος στην πρωτεύουσα St. Helier. Γνωρίζοντας με λεπτομέρειες τις θέσεις των πολυβολείων, τη δύναμη των φυλακίων και της φρουράς, την ισχύ πυρός, τις ώρες αντίδρασης, ακόμα και τα ονόματα των αξιωματικών, απέφυγε τις θέσεις των Βρετανών, μπήκε γρήγορα στην πόλη και τοποθετήθηκε σε στρατηγικά σημεία συλαμβάνοντας τον αντικυβερνήτη, ταγματάρχη Μοζές Κόρμπετ στο κρεβάτι του.Εκεί με το ξίφος στο χέρι είπε ψέμματα στον Βρετανό αξιωματικό πως είχε καταλάβει το νησί με “χιλιάδες στρατιώτες” και πως για το καλό όλων έπρεπε να παραδοθεί και να διατάξει και την παράδοση όλων των δυνάμεων και του οπλισμού τους αμέσως.

Ο Κόρμπετ σε σύγχιση του είπε πως ως αιχμάλωτος οι διαταγές του ήταν άχρηστες και δεν θα εισακούονταν από τους υφισταμένους του αλλά μετά από απειλές υπέγραψε το έγγραφο παράδοσης του νησιού. Ο ντε Ρουλεκούρ παρουσίασε το χαρτί αυτό στον διοικητή του κάστρου της Ελισάβετ που επόπτευε το λιμάνι, λοχαγό Μαλκάστερ αλλά αυτός αρνήθηκε να παραδοθεί και άνοιξε πυρ κατά των Γάλλων στρατιωτών. Με την άφιξη ενισχύσεων οι Γάλλοι επιτέθηκαν ξανά αλλά πλέον η φρουρά είχε ενισχυθεί από εθνοφύλακες των τοπικών συνταγμάτων ενώ τα συντάγματα του βρετανικού στρατού άρχισαν να βαδίζουν στον ήχο των κανονιών.

Elizabeth’s Castle, χτισμένο στα χρόνια της βασίλισσας Ελισσάβετ για την προστασία των ακτών της Jersey το κάστρο διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στις κρίσιμες ώρες της εισβολής.

Τη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων είχε πλέον ο 24χρονος ταγματάρχης Φράνσις Πήρσον, που κάλεσε υπό τα όπλα σχεδόν 2.000 άνδρες κυκλώνοντας τους Γάλλους στην πόλη. Το πρωί οι δύο νεαροί διοικητές αντάλλαξαν μηνύματα με παρόμοιο περιεχόμενο: οι δυνάμεις τους είχαν το πλεονέκτημα, η αντίσταση θα ήταν μάταιη, παραδοθείτε αμέσως. Ο ντε Ρουλεκούρ προειδοποίησε πως αν οι Βρετανοί δεν παραδίδονταν, θα κατέκαιγε την πόλη μέσα σε μισή ώρα. Ο ταγματάρχης Πήρσον απάντησε πως θα τους εξόντωνε όλους σε 20 λεπτά!

Οι Βρετανοί άρχισαν να κινούνται σε φάλαγγες από τους λόφους ενώ οι Γάλλοι μετέφεραν τα πυροβόλα του φρουρίου στις παρυφές της πόλης και άνοιξαν πυρ. Η βρετανική γραμμή προέλασε γρήγορα και σε λίγο χρόνο ανέτρεψε τις θέσεις τους. Οι Γάλλοι βρήκαν καταφύγιο στην μικρή πλατεία της πόλης για να σταματήσουν τους αντιπάλους τους στα στενά σοκάκια.

Ο θάνατος του ταγματάρχη Pierson, ελαιογραφία του John Copley του 1783 που απεικονίζει τις οδομαχίες στη μάχη της Υερσέης. Ο νεαρός ταγματάρχης που οδήγησε τις δυνάμεις προσωπικά, μόλις έχει δεχθεί ένα βόλι στο στήθος και μεταφέρεται μακρυά.

Στην κρίσιμη ώρα, οι δύο διοικητές ήταν στην πρώτη γραμμή. Ο ταγματάρχης Πήρσον δέχτηκε μια σφαίρα στην καρδιά και κατέρρευσε. Την διοίκηση ανέλαβε ένας αξιωματικός της Εθνοφυλακής που απλά βγήκε εμπρός φωνάζοντας στους στρατιώτες να συνεχίσουν την επίθεση. Και ο Γάλλος διοικητής, ωστόσο δέχτηκε πλήγμα από βρετανικά πυρά και μεταφέρθηκε εκτός της πόλης. Η γαλλική αντίσταση κάμφθηκε μέσα σε 15 λεπτά, 78 σκοτώθηκαν και 74 τραυματίστηκαν, πολλοί έριξαν τα όπλα και παραδόθηκαν όταν ο ντε Κουλεκούρ χάθηκε από το πεδίο της μάχης και οι εναπομείναντες σκόρπισαν στην ερημιά προσπαθώντας να φτάσουν στις βάρκες τους. Αρκετοί συνελήφθησαν από Βρετανούς Εθνοφύλακες. Μαζί με τους υπολοίπους που παραδόθηκαν έφτασαν τους 600.

Οι Βρετανοί είχαν 15 νεκρούς και 65 τραυματίες. Ο 36χρονος ντε Ρουλεκούρ, θανάσιμα τραυματισμένος κι ο ίδιος, απεβίωσε από τις πληγές του την επομένη. Τα γαλλικά πλοία βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής και φοβούμενα την άφιξη του βρετανικού στόλου αποχώρησαν εγκαταλείποντας όλους στην τύχη τους. Ο Πήρσον τάφηκε ως ήρωας στην εκκλησία της πόλης και οι πύργοι που είχαν παραγγελθεί χτίστηκαν στα επόμενα χρόνια, 26 τελικά, αν και χωρίς να υπάρχει άλλος εχθρός. Οι Γάλλοι έπαψαν να απειλούν τη Βρετανία μετά το 1815 και οι Γερμανοί θα έφταναν στα νησιά μόλις το 1940 γκρεμίζοντας πολλούς από αυτούς για να βελτιώσουν τα πεδία βολής των δικών τους όπλων. Σήμερα ελάχιστοι στέκονται όρθιοι βαμμένοι για να κατευθύνουν τους ναυτικούς και θυμίζοντας μια άλλη εποχή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

38
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1966: Επεισόδιο του Παλομάρες, πυρηνικές βόμβες...

0
Ένα αεροπορικό δυστύχημα, η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός ιπταμένου τάνκερ KC-135 κι ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52G στη διάρκεια του εναερίου ανεφοδιασμού του τελευταίου...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1966: Επεισόδιο του Παλομάρες, πυρηνικές βόμβες πέφτουν στην Ισπανία

Ένα αεροπορικό δυστύχημα, η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός ιπταμένου τάνκερ KC-135 κι ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52G στη διάρκεια του εναερίου ανεφοδιασμού του τελευταίου...

Spitfire Mk1 to Mk24

https://www.youtube.com/watch?v=q6i5eMM11G4

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1915: Μάχη του Σαρικαμίς, η παγωμένη κόλαση του τουρκικού στρατού

Το 1915, έξι περίπου μήνες μετά την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου και σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν τη δυσμενή πορεία των επιχειρήσεων στο Μέτωπο...