20.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουλίου 1789: η Άλωση της Βαστίλης, πνίγοντας το δίκαιο στην οργή και στο αίμα

- Advertisement -

[Γαλλική Επανάσταση] – Σε μια δραματική και πολυαίμακτη κίνηση, ο λαός του Παρισιού κινούμενος από επαναστατικό οίστρο επιδράμει και καταλαμβάνει το φρούριο της Βαστίλης.
Το τελευταίο έστεκε ως έμβλημα της βασιλικής ισχύος και κρατικής καταπίεσης στις όχθες του Σηκουάνα και διαβόητη φυλακή αντοφρονούντων και εγκληματιών.
Οι λόγοι της έκρηξης της Γαλλικής Επανάστασης γεμίζουν τόμους ολόκληρους αλλά κατά βάσιν ήταν η παρατεταμένη καταπίεση των κατώτερων και ευρύτερων στρωμάτων της γαλλικής κοινωνίας των αγροτών, εργατών, μικροτεχνιτών και κατωτέρων και μέσων επαγγελματιών, που συγκροτούσαν το 98% του συνολικού πληθυσμού από το υπόλοιπο 2% της παλιάς αριστοκρατίας, που αν και δεν είχαν ουσιαστικό ρόλο πέρα από την παράδοση κάποιου ενδόξου παρελθόντος στην ηγεσία, εξακολουθούσαν να καταλαμβάνουν και να κρατούν ζηλόφθονα τις θέσεις πολιτικής και οικονομικής ισχύος και να εμποδίζουν οποιαδήποτε έκφραση και αυτονομία της πλειοψηφίας.

Το 1780 η Γαλλία βρισκόταν και πάλι σε πόλεμο με την Αγγλία ενώ υποστήριζε και τις νεαρές ΗΠΑ που είχαν επαναστατήσει παρέχοντάς τους εφόδια, όπλα, χρήματα και υποστήριξη με τον στόλο τους. Ο πόλεμος δημιούργησε οικονομική κρίση στη Γαλλία που με το πέρας του πολέμου (1783) μετέθεσε το βάρος στις χαμηλότερες τάξεις επιβάλλοντας βαριά φορολογία.
Στις 5 Μαΐου 1789, η Συνέλευση των Τάξεων, ένα κοινοβουλευτικό όργανο που αντιπροσώπευε τις τρεις τάξεις της Γαλλίας (1η: Κλήρος, 2η: Αριστοκρατία, 3η: Έμποροι, Βιοτέχνες, Εργάτες, Αγρότες) συνεκλήθη για να πάρει δραστικά μέτρα αλλά οι ευγενείς ακύρωσαν τις αποφάσεις. Η οργή ήταν διάχυτη σε όλο το βασίλειο. Οι εκπρόσωποι της 3ης Τάξης αποχώρησαν για να συγκροτήσουν την “Εθνική Συνέλευση”, ένα νέο, αυτοσχέδιο όργανο για να συντάξει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

Ο βασιλιάς, παρακινούμενος από τους συμβούλους του προχώρησε στη διάλυση της Εθνικής Συνέλευσης και τη διάλυση των διαδηλώσεων του λαού ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Στις 11 Ιουλίου, οι σύμβουλοι του βασιλιά απομάκρυναν τον υπουργό οικονομικών, Ζακ Νεκέρ, που ήταν συμπαθών προς την λαϊκή τάξη και επιθυμούσε μεταρρυθμίσεις για την ανακούφισή της. Η αποπομπή Νεκέρ ξεσήκωσε τον λαό θεωρώντας το κίνηση πραξικοπήματος των συντηρητικών δυνάμεων και πήρε τους δρόμους. Συγκρούσεις με τμήματα του στρατού -κυρίως ξένων μισθοφόρων στην υπηρεσία του Λουδοβίκου του XVI, φόνοι και λεηλασίες συντάρασσαν όλο το Παρίσι.
Στις 14 Ιουλίου, η οργή και η δίψα για αίμα κατευθύνθηκε προς το φρούριο της Βαστίλης. Οι επαναστάτες στους δρόμους είχαν ενισχυθεί από Γάλλους επαγγελματίες στρατιώτες του συντάγματος της Gardes Françaises (Γαλλική Φρουρά) που είχαν εγκαταλείψει τους αριστοκράτες αξιωματικούς τους και ενώθηκαν με το λαό. Οι επαναστάτες στρατιώτες και πολίτες συγκρότησαν μια πολιτοφυλακή 48,000 ανδρών με την ονομασία “Εθνική Φρουρά” και παραβίασαν χωρίς αντίσταση τους στρατώνες του Παλατιού των Απομάχων, παλιών στρατιωτών που είχαν καταστεί ανίκανοι για υπηρεσία από τραυματισμό ή ασθένεια.

Η Βαστίλη η ίδια δεν είχε κάποια αξία, σαν φρούριο ή φυλακή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε κάνει το μεσαιωνικό κάστρο άχρηστο ενώ μόλις 7 κρατούμενοι ήταν φυλακισμένοι εκείνη τη στιγμή στα κελιά της. Για τον λαό του Παρισιού, όμως, ήταν ένα σύμβολο καταπίεσης. Εκατοντάδες επαναστάτες κινήθηκαν αργά το πρωί κατά του φρουρίου που προφυλασσόταν από λιγότερους από 120 στρατιώτες, τους 80 από αυτούς απομάχους. Είχε όμως πυρίτιδα και 30 κανόνια.
Ακολούθησε ένας τεταμένος και περίεργος διάλογος μεταξύ απρόθυμων φρουρών και οργισμένων αλλά ακέφαλων επαναστατών. Ο λαός κύκλωσε τη Βαστίλη και απαίτησε την παράδοσή της. Χωρίς πρόθεση να ανοίξει πυρ ή να πολιορκηθεί, ο διοικητής άφησε το πλήθος στις 13:00 να εισέλθει στον χώρο γύρω από το φρούριο αλλά οι φωνές των φρουρών προς του επαναστάτες να μην μπουν στον περίβολο ερμηνεύτηκαν στη σύγχιση ως προτροπή για το αντίθετο. Καθώς οι οπλισμένοι επαναστάτες μπήκαν στον περίβολο, δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν με την ανταλλαγή πυροβολισμών να συνεχίζεται ως τις 15:00. Εκείνη την ώρα, Εθνοφρουροί έφεραν κανόνια και άρχισαν να γκρεμίζουν τα παλιά τείχη της Βαστίλης. Μέχρι τις 17:30 η φρουρά παραδόθηκε στο έλεος των επαναστατών.
Μετά από τη μάχη, ο διοικητής του φρουρίου σύρθηκε δεμένος και σε μια βροχή από χτυπήματα και κακοποιήσεις. Το πλήθος τον έσφαξε και μαζί του και 10 περίπου στρατιώτες που το υπερασπίζονταν και τα κεφάλια τους περιφέρθηκαν καρφωμένα σε παλούκια μέσα στην πόλη ενώ το φρούριο κομματιάστηκε μέχρι πέτρας. Η άλωση της Βαστίλης σηματοδότησε συμβολικά τη λαϊκή δύναμη που εξεγειρόταν για να γκρεμίσει το Παλιό Καθεστώς, αν και στην πραγματικότητα η πράξη δεν είχε ούτε ουσία ούτε δόξα. Το αφήγημα, όμως, επέζησε με αποτέλεσμα να θεωρείται η πρωτοπόρος επαναστατική πράξη. Η μέρα της άλωσης της Βαστίλης (14 Ιουλίου) γιορτάζεται με επισημότητα ως εθνική γιορτή και επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Όλα δείχνουν πως οι Γάλλοι την περασμένη εβδομάδα έφεραν μια πρόταση που κυριολεκτικά, το ΠΝ "δεν μπορούσε να αρνηθεί". Όπως πρώτη είχε γράψει η...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

MLRS Sumadija για την Κύπρο: Ιδανική λύση για A2/AD μέχρι βαθιά...

32
Μια βασική αρχή στο δόγμα του πολέμου, είναι ο αμυνόμενος να προκαλέσει τόσο μεγάλο κόστος στον επιτιθέμενο, ώστε ο δεύτερος να εγκαταλείψει τις επεκτατικές...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1687: Μια βολή καταστρέφει τον Παρθενώνα

Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τα Ενετικά στρατεύματα του στρατηγού Φρανσίσκο Μοροζίνι, βολές όλμων θέτουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη που είναι συγκεντρωμένη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο… δύο φορές

Λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό περιστατικό λανθασμένου συναγερμού πυρηνικού πλήγματος στην ΕΣΣΔ. Ο υπολογιστής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης σήμανε συναγερμό δύο φορές και μόνο η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα”

Βυθίζεται από γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15) έξω από τη Λέρο. Το αντιτορπιλικό ήταν από τα πιο σύγχρονα πλοία του ελληνικού...