Μια άγνωστη επιχείρηση εισβολής στην μητροπολιτική νήσο της Βρετανίας κατά τους Ναπολεοντείους πολέμους αποτέλεσε η απόπειρα του στρατηγού Λαζάρ Ως (Louis-Lazare Hoche) να ξεσηκώσει μια Ιρλανδική επανάσταση.
Το σχεδιό του προέβλεπε την απόβαση δύο μικρών σωμάτων στην Βρετανία ενώ το κύριο σώμα θα αποβιβαζόταν στην Ιρλανδία και θα υποστήριζε εξέγερση της μυστικής «Εταιρίας Ενωμένων Ιρλανδών». Η κακοκαιρία ακύρωσε τα σχέδια απόβασης του κυρίου σώματος κι ενός από τα σώματα αντιπερισπασμού αλλά το δεύτερο κατόρθωσε να αποβιβαστεί στο Φίσγκαρντ της Ουαλίας.
1.400 άνδρες της «Μαύρης Λεγεώνας» (La Legion Noire), 600 τακτικοί και 800 άτακτοι, υπό τη διοίκηση του Ιρλανδοαμερικάνου Γουίλιαμ Τατ έφτασαν υπό βροχή στη μικρή ουαλική κωμόπολη. Αμέσως η πειθαρχία κατέρρευσε και οι άτακτοι άρχισαν να λεηλατούν τα αγροκτήματα της περιοχής. Οι Ουαλοί οργάνωσαν βιαστικά μια δύναμη 500 πολιτοφυλάκων και μετά από δύο μέρες μικροσυγκρούσεων οι εισβολείς παραδόθηκαν. Η επιχείρηση είχε αποτύχει.
Ο αντίκτυπος της μικρής αυτής εισβολής ήταν απρόσμενα μεγάλος. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση στο Fishguard εννοείτο εξαρχής ως ένας μικρός αντιπερισπασμός και όντως η συμπεριφορά του σώματος ήταν απείθαρχη και οι κινήσεις της περιορισμένες, λόγος που το σώμα περιορίστηκε τόσο εύκολα και από δυνάμεις τρίτης διαλογής, αποτελεί την πρώτη εισβολή στα βρετανικά νησιά από τα χρόνια των Νορμανδών.
Έτσι, δυο μέρες μετά την παράδοση του εχθρικού σώματος, που τα νέα έφτασαν στο Λονδίνο, πανικός κατέλαβε τους κατόχους τραπεζογραμματίων που έτρεξαν στην Τράπεζα της Αγγλίας ζητώντας άμεσα να τα μετατρέψουν σε χρυσό. Η απότομη ζήτηση προκάλεσε κρίση και έθεσε σε κίνδυνο τη Βρετανική Οικονομία εν καιρώ πολέμου, αφού τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφορούσαν είχαν ακριβώς διπλάσια αξία από την διαθέσιμη ποσότητα χρυσού (£10.865.050 έναντι £5.322.010 διαθεσίμων). Μπροστά στον κίνδυνο, το Κοινοβούλιο ψήφισε έκτακτα μέτρα καταργώντας τον Χρυσό Κανόνα και αλλάζοντας τη χρήση των τραπεζογραμματίων από ανταλλάξιμα σε μη ανταλλάξιμα.
Μια άλλη ήταν η καθιέρωση του παράσημου μάχης “Fishguard” που φέρει ως σήμερα η 224 Μοίρα Διοικητικής Μέριμνας “Pembroke Yeomanry” του Βρετανικού Στρατού ως η μοναδική μονάδα του στρατού που έχει συγκρουστεί με εχθρική δύναμη επί βρετανικού εδάφους.