21.6 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική Μη κατηγοριοποιημένο SIMULATORS Λήμνος: 18 μήνες για κατασκοπία... υπέρ του «ARMA 3»

Λήμνος: 18 μήνες για κατασκοπία… υπέρ του «ARMA 3»

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

 

Σε ποινές φυλάκισης 18 μηνών για κατασκοπία καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου δυο Τσέχοι υπήκοοι, στελέχη της γνωστής εταιρίας Bohemia Interactive που το 2012 είχαν συλληφθεί στην Λήμνο να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί.

Οι δυο Τσέχοι είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση. Είχαν τότε υποστηρίξει και υποστήριξαν και πάλι στην πρόσφατη δίκη τους ότι αποκλειστικός σκοπός τους ήταν η συλλογή στοιχείων ώστε το παιγνίδι προσομοιίωσης μάχης που εξέδιδε η εταιρίας τους να αποκτήσει ακρίβεια και αληθοφάνεια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

28 ΣΧΟΛΙΑ

28 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos Tzoannopoulos

Να με συμπαθάνε οι Τσέχοι, αλλά ο ισχυρισμός τους πάσχει, για τους εξής λόγους: 1. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως και όλων των άλλων ανεπτυγμένων χωρών, έχουν προβλεπόμενους τρόπους και διαύλους παροχής στοιχείων για τέτοιους σκοπούς (διευκόλυνση της παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, βιντεοπαιχνιδιών κλπ), μέχρι του σημείου εκείνου που δεν δημιουργούνται απειλές για την ασφάλεια της χώρας. 2. Πέριξ του στρατοπέδου υπάρχουν πινακίδες που απαγορεύουν τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση. Σαφώς αγνόησαν αυτές τις πινακίδες, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πληροφορία που δεν προβλεπόταν να τους παρασχεθεί. 3. Δε βλέπω πουθενά να αναφέρεται αν είχαν επιδιώξει να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη… Read more »

chikichiki

“διαχρονικά οι Τσέχοι αρνήθηκαν και αρνούνται ότι έκαναν κατασκοπία. Καταδικάστηκαν όμως με τον νόμο περί κατασκοπίας.”

Ως μη νομικός, θα κάνω μια μαντεψιά και θα πω ότι μάλλον δεν υπήρχε και άλλος νόμος για την περίπτωσή τους!

Γι’αυτό και χρειάζεται μια σοβαρή, real-world οριοθέτηση του τι είναι κατασκοπεία και τι όχι.

mustarda

Έχετε δει πολλούς τουρίστες που απλά φωτογράφιζαν τις παραλίες να συλλαμβάνονται για κατασκοπία;

Manolis

Νομιζω οτι οι Τσεχοι την πατησανε ΚΑΙ λογω επικαιροτητας (συλληψη των 2 ελληνων στρατιωτικων), επειδη σφιξανε τα πραγματα τελευταια και χρειαζεται παραδειγματισμος.

Αξίζει να σημειώσω ότι η εν λόγω εταιρεία είχε τα χρήματα για να αγοράσει ολόκληρο άρμα μάχης. Ε, δε νομίζω να μην είχε τη δυνατότητα να πληρώσει ένα νομικό γραφείο στην Αθήνα για να την ενημερώσει για το τι ισχύει εδώ και ποιες είναι οι κατάλληλες διαδικασίες… Και πολύ κακώς έπραξαν που επεχείρησαν να μετατρέψουν το δικό τους θέμα σε διπλωματικό ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών.

mustarda

Μα τι λέτε;
Η εν λόγω εταιρεία είναι το αγλάισμα της εμπιστοσύνης. Οι δε υπάλληλοί της επ ουδενί λόγο θα δέχονταν να πουλήσουν τις φωτογραφίες που έβγαζαν σε τρίτους. Εξ άλλου διαβεβαίωσαν το δικαστήριο περί αυτού, δεν ήταν δα οι άνθρωποι Γερμανοί συνταξιούχοι.

chikichiki

Φυλάκιση…φυλάκιση, ή με αναστολή/εξαγοράσιμη; Ελπίζω το δεύτερο, αν και οι εξυπνάδες τους καλώς δεν πέρασαν.

Spyros

Και με αναστολή αποκτούν ποινικό μητρώο, που έχει απο μόνο του σοβαρές συνέπειες (αν θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, πχ).

Nikolaos

Πάντως οι, σε σχέση με το έγκλημα, πολύ χαμηλές ποινές (προφανώς υπό το διάχυτο φόβο των υστερικών κραυγών περί μιλιταρισμού κλπ κλπ, που επιφυλάσσουν για τη χώρα μας οι όψιμοι οπαδοί – και καλά – της ανοικτής κοινωνίας στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και οι γραφικοί ιδεοληπτικοί τύπου Spiegel κλπ. στη Δυτική) νομίζω ότι δεν επιτελούν κάποια ουσιαστική λειτουργία ειδικής ή – προπάντων – γενικής πρόληψης … Οι γερμανοί συνταξιούχοι και ολλανδοί αναχωρητές που έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια λήψεις στρατοπέδων, δρομολογίων, χώρων διασποράς, υποδομών κλπ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα συνεχίσουν το θέαρεστο έργο τους υπέρ του Γκρίζου Λύκου χωρίς να… Read more »

G.164g ag-cat

Ο Spiegel ιδεοληπτικός;

mustarda

Να πάνε να κάνουνε το ίδιο στην Τουρκία να μην δουν ξανά το φως του ήλιου.

Nikolaos

Όψη του κράτους δικαίου είναι η δίκαιη δίκη, οι κανόνες της ποινικής δικονομίας, οι κανόνες περί αποδεικτικών μέσων, η δυνατότητα υπεράσπισης, η δυνατότητα ενδίκων μέσων, ο οργανισμός των δικαστηρίων, η αρχή του φυσικού δικαστή. Από κει και πέρα, κάθε έννομη τάξη έχει την ευχέρεια να συνδέει με κάθε έγκλημα ποινή κατ’ αρχήν ανάλογη με την απαξία του, κατά δεύτερον ανάλογα με τις ανάγκες της πρόληψης (δηλαδή αν κάτι γίνεται πολύ συχνά να τιμωρείται βαρύτερα, όσο και μεγαλύτερης απαξίας εγκλήματα). Θέμα κράτους δικαίου μπορεί να τεθεί σε σχέση με συγκεκριμένες κατηγορίες εγλημάτων (π.χ. προσβολές της τιμής, ιδίως δια του τύπου), όπου… Read more »

mustarda

Ευχαριστώ!

x-m

Μπορεί διάφορες απαγορεύσεις όπως αναφέρατε να είναι ηλίθιες , αλλά ένας επισκέπτης οφείλει να σέβεται και τις ηλίθιες απαγορεύσεις.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Κατά τη γνώμη μου η συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών για αντικείμενα και χώρους όπου απαγορεύεται είναι κατασκοπία.

Το πως και για τι σκοπούς (οικονομικούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς, στρατιωτικούς) θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές είναι άλλο θέμα (όχι άσχετο). Για παράδειγμα ποιος εγγυάται ότι οι συγκεκριμένοι δεν θα πωλούσαν το υλικό που συνέλλεξαν, πχ στη ΜΙΤ, αν τους έκανε μια χρηματική προσφορά;

Η Ελλάδα δεν είναι από τις αυστηρότερες χώρες σε αυτό το θέμα όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, η Τουρκία, οι ΗΠΑ κλπ. Νομίζω καλώς συνελήφθησαν και καλώς καταδικάστηκαν. Η ποινή είναι άλλωστε εξαιρετικά επιεικής.

SpaceMan

Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο γλαφυρή…Στρατιωτικός χώρος θεωρείται και κάθε λιμάνι που είναι στην διαχείριση του λιμενικού σώματος ενώ πινακίδες που απαγορεύουν την φωτογράφιση για στρατιωτικού λόγους (?!) κυκλοφορούν ακόμα και σε χωματερές…
Η απόκτηση άδειας φωτογράφισης στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα είχε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος σε χρόνο ενώ προφανώς θα σκάλωνε και σε μπόλικα γραφειοκρατικά εμπόδια…Μην σκέφτεστε μακριά…σκεφτείτε τι έγινε πρίν λίγες μέρες για μεγάλη παραγωγή του BBC στο Σούνιο καθώς και την κατακραυγή που επακολούθησε για να αλλάξει τελικώς η απόφαση.

Nikolas K

Dura Lex, Sed Lex!Αυτοι οι νομοι ισχυουν στην Ελλαδα και οποιου του αρεσει.

ricudis

Μη μπερδεύουμε τις παραλίες με τα στρατόπεδα. Ο τουρίστας που φωτογραφίζει μια παραλία δεν έχει κανένα λόγο να σκέφτεται οτι πιθανώς κάνει κάτι παράνομο, αλλά αν πάω να φωτογραφήσω στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς τουλάχιστον να ΡΩΤΗΣΩ πρώτα αν επιτρέπεται, πηγαίνω γυρεύοντας να φάω τα μούτρα μου.

Οι τύποι προφανώς και το ξέρανε οτι αν ζητούσαν άδεια πιθανότατα δε θα την έπαιρναν, οπότε είπαν να το παίξουν κομάντο, και πλήρωσαν τις συνέπειες. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να κοροιδευόμαστε.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99

Related News

Όλες οι απαντήσεις: Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη, πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα δουλεύουν, πόσο θα κοστίζουν,

Πριν λίγες μέρες ανεβάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για μία νέα μείζονα τεχνολογική εξέλιξη στην αεροπορική μάχη, τα όπλα λέιζερ. Διαβάστε το εδώ:https://www.ptisidiastima.com/laser-weapons-in-self-defence/Πρόκειται για μία...

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...

Έξι δωρεάν NSW RIB για τις Ειδικές Δυνάμεις μέχρι τον Μάρτιο του 2022 – Διαγωνισμοί για ατομικά υλικά, αισθητήρες, drones και έγκριση πληρωμής για...

Οι Ειδικές Δυνάμεις θα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έξι σκάφη άκαμπτης γάστρας (RIB) για ειδικές επιχειρήσεις, μετά από σχετική...

Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του Λουκασένκο

ΑΠΕ-ΜΠΕΕκατοντάδες γυναίκες, φωνάζοντας «ντροπή», έδωσαν το "παρών" σε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων που οργανώνουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της...

Petsas categorically rules out demilitarisation of the Greek islands

Government spokesperson Stelios Petsas categorically ruled out the possibility of the demilitarisation of the islands in an interview on Saturday to SKAI TV. Petsas said...
- Advertisement -