4.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

- Advertisement -

 

Πριν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (δεν έγινε η ΔΕΘ λόγω κορωνοϊού, αλλά το “έθιμο” των δηλώσεων στο Βελλίδειο, τηρήθηκε) είχε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού (των δηλώσεων), αμυντικό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά, ένας πρωθυπουργός, δεν αναλώθηκε σε “ταξίματα” προς άγραν ψήφων, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με το πλέον αντιδημοφιλές άθλημα κάθε Κυβέρνησης. Τις αμυντικές δαπάνες. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ανακοίνωσε την αγορά 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, και το σπουδαιότερο, για όλους εμάς τους λάτρεις της αεροπορικής ιδέας, την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. 18 μαχητικά, 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια. Απίστευτο!

EKTAKTO: Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου για το ΠΝ, εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, 4 ελικόπτερα MH-60R

Οι πληροφορίες μας από την αρχή έφερναν το συνολικό κόστος του προγράμματος στα 1,4+ δις ευρώ. Έτσι όπως το είδαμε εμείς, η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ έκανε κάτι που χρήζει ανάλυσης. Καταρχάς, παράλληλα με την Naval Group, το ΥΠΕΘΑ μιλούσε με το ΥΠΟΙΚ. Ότι και να πει ο πρωθυπουργός, αν δεν δώσει σύμφωνη γνώμη το ΥΠΟΙΚ, δεν κάνουμε τίποτα, λογικό όταν το χρέος μας κοντεύει στο 200% του ΑΕΠ. Έτσι, ένα πρόγραμμα αγοράς δυο φρεγατών, χωρίς “ευκολίες πληρωμής”, ύψους 3,3 δις ευρώ, ήθελε την ευλογία του ΥΠΟΙΚ.

Την απόφαση την πήρε το ΥΠΟΙΚ, όχι ως προς την τεχνική αξιολόγηση, αλλά ως προς την αμεσότητα των 3,3 δις. Κάπου εκεί μάλλον αποφασίστηκε να ακυρωθεί το πρόγραμμα των [email protected], σαν υπερβολικά ακριβό, και να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα σε αμυντικές δαπάνες άμεσης απόδοσης. Αφού τα λεφτά υπήρχαν, ας βλέπαμε πως θα καλύπταμε το χάος που άφησε μια 15ετία εκούσιου αφοπλισμού και “ρίσκου”. Έτσι, αποφασίστηκε να πάρουμε όπλα για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικού προϋπολογισμού 3+ δις, ενώ σε βάθος χρόνου θα προστίθονταν περισσότερα χρήματα.

Εδώ ας μιλήσουμε λίγο για τα F-35. Ας υποθέσουμε πως η Κυβέρνηση αποφάσιζε να πάει σε F-35 “επιτόπου”. Πόσο καιρό θα χρειάζονταν να έρθουν τα πρώτα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, μετά το 2025. Υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη, μεταχειρισμένα; ακόμη κι αν αποφάσιζε το Τραμπ να μας τα διαθέσει, θα ήταν αεροσκάφη αρχικών παρτίδων, χωρίς τις πλήρεις δυνατότητες. Αλλά και πάλι, τα χρειάζεται όλα η USAF, το USMC ενώ το USN έχει ελάχιστα. Ας μην το κουράζουμε, το F-35 δεν θα ήταν υποψήφιο για “άμεση” ενίσχυση της ΠΑ, απλά γιατί δεν θα ήταν “άμεση”.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

Η ΠΑ έχει ανάγκη να αντικαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό αεροσκαφών μέσα στη δεκαετία. Αν και στην κορφή της λίστας εμφανίζονται τα F-4E AUP, αυτά που πρέπει να φύγουν πρώτα είναι τα Mirage 2000EGM/BGM, εκτός κι αν προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό τους. Έχουμε όμως γράψει πως το κόστος ενός εκσυγχρονισμού θα έφτανε ίσως και το 1 δις ευρώ, για 17 μαχητικά. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουμε ραντάρ AESA, σκοπευτικό επί κράνους, και χωρίς να πειράξουμε το ικανό μεν, παλιό δε σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ICMS-2000Mk1.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM

Άλλωστε, οι αποστολές που αναλαμβάνουν τα F-4E AUP είναι τέτοιες που απαιτούν ένα αεροσκάφος σαν το F-35A/B. Έχει ήδη ανακοινωθεί πως η αγορά των F-35 θα γίνει, απλά να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16V. Όσοι θυμούνται, το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, και άποψή μας είναι πως από του χρόνου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά F-35, το πολύ μέχρι το 2022, με στόχο να έχουμε τα πρώτα αεροσκάφη κάπου το 2026-27. Κάπου εδώ να πούμε πως συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η καλύτερη επιλογή για την ΠΑ είναι το F-35B.

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

Έχουμε λοιπόν ανάγκη αντικατάστασης/εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM. Και θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους Γάλλους. Αυτό άλλωστε προέβλεπε και η παραλίγο αγορά των [email protected] Helleniques, κοινά πλοία που θα μπορούν να δρουν μαζί. Δεν ξέρουμε από που ξεκίνησε η ιδέα των ελληνικών Rafale, αλλά είναι φανταστική. Αν θες να έχει συνεργασία με τη Γαλλία, τότε γιατί όχι με την AdlAelE και να έχουμε μόνο με το Marine Nationale; Η σκέψη απλή, σε περιόδους κρίσης ή ανάγκης, γαλλικά μαχητικά ενισχύουν την ελληνική άμυνα σε λίγες ώρες. Ναι, γαλλικά Rafale στην Τανάγρα μπορούν να φτάσουν άμεσα, και να κόψουν το “βήχα” κάποιων.

Μητσοτάκης στη «Figaro»: Αγοράζουμε 4 φρεγάτες, τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2021

Πάμε τώρα στο οικονομικό κομμάτι. Από τη μια έχεις δαπάνη σχεδόν 1 δις (σίγουρα 800 εκ) για εκσυγχρονισμό 17 Mirage 2000 μέχρι το 2025 περίπου. Από την άλλη 1,4 δις, για 18 μαχητικά 4,5ης γενιάς, με απίστευτες ικανότητες, απολύτως ώριμα πλέον, με φιλοσοφία διαφορετική των αμερικανικών μαχητικών, αλλά σίγουρα που έχουμε αναπτύξει στην Τανάγρα από το 1975. Θα ήταν ή δεν θα ήταν λάθος να μην πιάναμε αυτή την ευκαιρία από τα “μαλλιά”;

Οι Γάλλοι της Dassault, σαφώς περισσότερο “εμπορικοί” από το παρελθόν, δεν έχασαν την ευκαιρία. Ήρθε και ο Μακρόν, αν ισχύει το δημοσίευμα της LaTrubune, έκανε το θαύμα του, για κόστος μόλις 33 εκ ευρώ για κάθε μεταχειρισμένο, το πρόγραμμα “κλείδωσε”. Έτσι η ΠΑ θα αποκτήσει 12 μαχητικά υψηλής μαχητικής αξίας εντός του 2021, και άλλα 6 εντός του 2022. Ταυτόχρονα, θα αποκτήσει, με επιπλέον κόστος, όπλα που θα δώσουν το τακτικό πλεονέκτημα πάνω από το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και 50 το μέλλον της ΠΑ

Κι ενώ όλοι μας ζούσαμε σε επανάληψη την αξέχαστη διαφήμιση “όνειρο ζω μη με ξυπνάτε”, κάποιοι ξεκίνησαν το κλαστικό ελληνικό… “γιατί μόνο 18;”, “δεν φτάνουν, να τα κάνουμε 36 ή 40”, “μα καλά, τόσο κόστος για μόλις 18 μαχητικά”, “άμεση αγορά περισσότερων μαχητικών”, “να πάρουμε και τα 12 που προσφέρουν στους Κροάτες”. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά.

Καταρχάς, θεωρούμε πως η τιμή των 33 εκ. ευρώ για κάθε μεταχειρισμένο Rafale είναι “πλασματική”, επιδοτούμενη τιμή είναι από το γαλλικό κράτος. Τιμή από ένα φίλο σε έναν άλλο φίλο που έχει ανάγκη. Και στο τέλος θα συμφέρει και τους δυο βέβαια, αλλά μέχρι κάποιο σημείο! ν Είπαμε, να αποχωριστούν οι Γάλλοι 12 μαχητικά, δεν χρειάζεται να ξηλώσουν όλη την αεροπορία τους! Και προφανώς δεν το θέλουν να το κάνουν. Λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, η Παρλί πήγε στη Βουλή και ζήτησε να αγοράσει η Γαλλία νέα μαχητικά. Η Γαλλία είναι δυτικό κράτος, δεν είναι μπανανία, να “αδειάζει” τις Ένοπλες Δυνάμεις τις, και να τις ξαναφτιάχνει μετά από χρόνια.

ΤΙΜΗ ΣΟΚ για τα μεταχειρισμένα Rafale, ΜΟΝΟ 33 εκατομμύρια ευρώ το καθένα σύμφωνα με τη «La Tribune»

Κάποιοι πρότειναν να αγοράσουμε και τα 12 μαχητικά που προτείνουν οι Γάλλοι στους Κροάτες. Αν και δεν το ξέρουμε σίγουρα, θεωρούμε πως τα προτεινόμενα “κροατικά” Rafale είναι “απλά” F3 που προέρχονται από μετατροπή F2, και το πιθανότερο να διαθέτουν ακόμη το ραντάρ PESA. Δηλαδή, ίσως χωρίς να το ξέρουν, προτείνουν κάποιοι να βάλουμε σε υπηρεσία ένα μαχητικό με δυο υποτύπους. Και στην τελική, γνωρίζουμε αν η τιμή που προσφέρονται τα μαχητικά στην Κροατία είναι ανταγωνιστική; ή περιμένουμε “εκπτώσεις” μόνο προς την Ελλάδα; Κάπου εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ΔΕΝ περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από εμάς. Ας μην το ξεχνάμε.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

Τώρα, σε όσους ζητούν 36 ή 40 ή και περισσότερα μαχητικά, θα τους παραπέμψουμε στις αγορές της Ινδίας και του Κατάρ, ίσως όχι σε αυτή της Αιγύπτου. Μιλάμε για αστρονομικά ποσά. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως ίσως πλέον το F-35 να είναι οριακά φθηνότερο του Rafale, αλλά το F-35 θα κατασκευαστεί σε χιλιάδες κομμάτια, έχει οικονομίες κλίμακος, ενώ η Lockheed Martin φρόντισε να μοιράσει υποκατασκευαστικό έργο με βάση το κόστος. Γιατί πιστεύετε ότι κατασκευάζει τόσα κομμάτια στην Τουρκία, εκτός ίσως από το χαμηλότερο κόστος εκεί; Και θεωρούμε πως το Rafale είναι μια πιο περίπλοκη πτητική μηχανή.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;

Αντιλαμβανόμαστες πως πολλοί “υποτιμούν” το Rafale, καθώς πράγματι δεν είναι 5ης γενιάς, και ναι, το “πιάνουν” τα ραντάρ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει προβλέψεις χαμηλής παρατηρησιμότητας, όπως για παράδειγμα το F/A-18E/F BlockIII, καθώς και ένα ικανότατα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, που κάνει εξαιρετικά δύσκολη τον εγκλωβισμό του. Επίσης, μιλάμε για δυνατότητες αντίστοιχες των τελευταίων εκδόσεων του F-15Ε (F-15ΕX), συνεπώς, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με όσα λέμε για το πλέον προηγμένο προϊόν της γαλλικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι και πριν δυο μήνες, η ΠΑ θα είχε κάπου μετά το 2022 τα πρώτα από τα 84  F-16V. “Παλεύαμε” για περισσότερα μαχητικά, ίσως μερικά F-35. Και ξαφνικά, θα μας έρθουν, κυριολεκτικά ουρανοκατέβατα, 18 Rafale F3R, σε ελάχιστο χρόνο, αλλά εμείς, πάντα ανικανοποίητοι, θέλουμε 40! Και τα θέλουμε εδώ και τώρα! Δηλαδή, μια χώρα που βγήκε από τη Μνημονιακή επιτήρηση πέρσι, και τόσα χρόνια έχουμε αφήσει το ΠΝ να καταρρεύσει, να πάρουμε 40 Rafale, έτσι γιατί μας αρέσει!

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1

Θεωρούμε πως το ΑΓΕΑ έκανε μια εξαιρετική επιλογή. Μπαίνει έτσι στην εποχή των αεροσκαφών 4,5 γενιάς, φέρνει το AESA στο Αιγαίο, φέρνει την ηλεκτρονική κρούση, φέρνει τη δυνατότητα Meteor κοκ. O αριθμός είναι πράγματι μικρός, αλλά ας αναλογιστούμε κάτι. To Ισραήλ, για ανάλογες αποστολές με την ΠΑ, διαθέτει το αντίστοιχο F-15I. Πόσα F-15I έχει το Ισραήλ; 25. Νομίζουμε ότι το καλύψαμε κι αυτό…

Βέβαια, η ΠΑ θα αναθέσει πολύ περισσότερες “δουλειές” στα ελληνικά Rafale από ότι το Ισραήλ στα F-15I. Τις “εργασίες” αυτές όμως, θα τις μοιράζονται αρχικά με τα εξαιρετικά 24 Mirage 2000-5Mk2, που μάλλον κάποιοι τα ξεχνούν τον τελευταίο καιρό. Οι SCALP EG, οι AASM, οι MICA εκτοξεύονται και από τα Mirage 2000-5Mk2. Θεωρούμε σχεδόν σίγουρο, πως σε περίπου 6 με 8 χρόνια, η ΠΑ θα προχωρήσει και στην αγορά άλλων 24 Rafale (ίσως F4 τότε), για την αντικατάσταση των Mirage 2000-5Mk2. Τότε ναι, θα πάμε σε 40 Rafale. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν θα βλέπουμε συχνά Rafale σε αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο, παρά μόνο αν θέλουν να διασκεδάσουν οι πιλότοι τους

Αξιοποίηση για τα ελληνικά Mirage 2000EGM/BGM: New tricks for an old fighter dog!

Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την άποψη για διατήρηση των Mirage 2000EGM σε υπηρεσία. Αν και τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να προσφέρουν σε καιρό ειρήνης, σε αποστολές αναχαίτισης ημέρας, εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για αεροσκάφη με παρωχημένο ραντάρ, χωρίς καμία δυνατότητα BVR πλέον, και το σημαντικότερο, ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ. Η διατήρηση αεροσκαφών σε υπηρεσία, απλά και μόνο για να ευημερούν οι αριθμοί, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αν δεν αγοράζαμε τα Rafale, είμασταν οι πρώτοι που είχαμε προτείνει την αξιοποίηση των αεροσκαφών. Τώρα όμως, είναι καιρός να πάρουν το δρόμο για τα αποδυτήρια.

Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία;

Πρέπει να σκεφτούμε, πως τα αεροσκάφη τα πετούν πιλότοι, άνθρωποι με οικογένειες, που η ζωή τους είναι απείρως ακριβότερη από το όποιο αεροσκάφος. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από πιλότους να συνεχίσουν να πετούν αεροσκάφη με μονοδιάστατες δυνατότητες (TASMO), με μειωμένη επιβιωσιμότητα, ενώ η ΠΑ θα έχει πλέον περάσει στην 4η γενιά. Ακόμη και τα F-16C/D Block 30, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές BVR, το ίδιο και τα F-4E AUP. Είναι καλύτερα οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικού, να κατευθυνθούν στα νέα αεροσκάφη. Καλύτερα λοιπόν τα Rafale να έχουν διπλά πληρώματα, για 100% αξιοποίηση, παρά να πετάμε περισσότερα αεροσκάφη, χωρίς μαχητική αξία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

201 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
201 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ultorius

Καλα αμα η αναβαθμηση ειναι για 1 δυς δε το συζηταμε. Καλυτερα να αγορασουμε μερικα Rafale ακομα με αυτα τα λεφτα

Συμφωνω

Μην ξεχναμε οτι τα 16 Μιραζ (2 διθεσια εκπαιδευτικα παραμενουν στην ταναγρα) δεν αποσυρονται αλλα συμπεριλαμβανονται στην τιμη των Ραφαλ. Περασαμε πλεον σε αλλες εποχες απο εδω και περα και ο.τι θα επιλεγουμε θα ειναι τουλαχιστον με AESA, LINK 16 , σκοπευτικο επι κρανους, πιστοποιηση σε οπλα μακρας εμβελειας και ανωτερη τεχνολογια απο το απεναντι τουρκικο advanced. Για καθημερινη ρουτινα τα Μιραζ 2000 5 και μπλοκ 50 αναβαθμισμενα. Τωρα κατεμε σειρα παιρνει η αναβαθμιση των S300 και ΜΕΚΟ, πριν παμε στην αγορα των 4 φρεγατων και F35 για την αποσυρση των F4.

christos_choris_a

Ε όχι και να κρατήσουμε τα F-4 μέχρι την έλευση των F-35 ! Με τον ερχομό των Rafale τα F-4 θα ήταν καλό να φύγουν γιατί η απουσία τους εξοικονομεί πόρους για αποτελεσματικές εξοπλιστικές κινήσεις.

Thomas

Δεν νομίζω ότι τα F-4E θα φύγουν πριν αρχίσουν να έρχονται τα F-16V και τα F-35

christos_choris_a

Εκτιμώ οτι η απόσυρσή τους θα ακολουθήσει την παραλαβή των πρώτων 40 F-16V. Εν τω μεταξύ θα έχουν παραληφθεί και τα 18 Rafale.

Andreas

Μετά το f35 θα το σκεφθούν. Και πάλι, αν τα χρειάζεται η πατρίδα…

Fingolfin

Για τα F-4 υπογράφτηκε ή θα υπογραφεί υπάρχει FOS μέχρι το 2027.

https://doureios.com/ellinika-f-4e-phantom-stohos-to-2027/

Γιανης

τα φ4 ειαι σε μια μοιρα στην Ανδραβιδα για το σχολειο αεροπορικης τακτικης και σε περιπτωση πολεμου για αεροπορικη καλυψη στο ΣΞ. Τα Μιραζ 2000 μειωνουν το κοστος για την αγορα Ραφαλ και δεν ΜΠΟΡΟΥΝ απεναντι στα αναβαθμισμενα τουρκικα φ16. Απλα πραγματα.

christos_choris_a

Γι αυτό επιμένω τα F-16 block-50 και τα F-16 block-30 ( και τα 70 περίπου ) να αναβαθμιστούν με απάρτια απ’ τα block-52 και να αναλάβουν το ρόλο της εγγύς υποστήρηξης και του βομβαρδισμού ( αλλά και δευτερευόντως της αναχαίτησης ). Να αποκτηθούν και μερικά Sniper να αναβαθμιστούν τα Lantrin και να αναβαθμιστούν και τα Litening II σε Lightening IV για χρήση από τα F-16.

Firefox

οπλα για τα rafale και για τα 84 f16v να αγορασουμε να αξιοποιηθουν τα F16 με sniper και ολα μακρου πληγματος…κ.α.

fambo

Όπως πάντα, λογικοί και κατατοπιστικότατοι. Συγχαρητήρια κύριοι.

evaggelos

σωστοι.

Punker

Πολύ σωστά όσα αναφέρει το άρθρο. Επίσης έχω μια απορία και όποιος γνωρίζει παρακαλώ να με διαφωτίσει. Νόμιζα από όσα είχα διαβάσει πως μόνο τα 6 καινούρια Rafale είναι F3R και τα μεταχειρισμένα F3OT4. Αν ναι, ποιες οι διαφορές μεταξύ τους ??? Είχε ποστάρει ένας φίλος συνforumίτης εδώ ένα link που ανέφερε αναλυτικά τα upgrades που έφερνε κάθε νέα έκδοση των Rafale (F1,F2,F3 κλπ.), θα τον παρακαλέσω αν μπορεί να το ξαναποστάρει γιατί το ψάχνω εδώ και καιρό αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω.

Houdini
Punker

Nα ‘σαι καλά

George_K
Punker

Αυτό ακριβώς εννοούσα αν και με κάλυψε κι αυτό που πόσταρε ο φίλος Houdini. Ευχαριστώ πολύ παρόλα αυτά.

Konstantinos_Zikidis

Όλα F3R, μην ανησυχείτε.

GP1976

Καλημέρα αγαπητέ Κωνσταντίνε,
έχω μια ερώτηση τεχνικής φύσεως για τα -5 σχετικά με τους φορείς οπλισμού (στις πτέρυγες όπου τοποθετούνται οι εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου) εάν μπορούν να δεχτούν mica διότι δεν έχει θεαθεί ποτέ κανένα -5,-9 οποιασδήποτε αεροπορίας να μεταφέρει.

ευχαριστώ

Konstantinos_Zikidis

Καλησπέρα, στις θέσεις αυτές (στις δύο inboard wing station) τοποθετούμε κατά κανόνα τις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές των 1700 lt. Δεν φέρονται πύραυλοι MICA σε αυτές. Όμως, μπορούν να φέρονται κάποιες βόμβες, απλές ή κατευθυνόμενες (προβλέπονται ήδη στις διαμορφώσεις του Α/Φ, χωρίς να απαιτείται κάποια αναβάθμιση λογισμικού κλπ), ενώ θα μπορούσαν να φέρονται και πύραυλοι AM39 Exocet, εάν είχαμε ασκήσει το σχετικό option (ή εάν είχαμε πάρει κάποια επιπρόσθετα Μ2000-5, οπότε η δυνατότητα ΑΜ39 θα μας είχε προσφερθεί δωρεάν).

GP1976

Ευχαριστώ , λογικά θα πέρνει και magic όσο για τους ΑΜ39 αλλά και για την μη άσκηση των option
για τα υπόλοιπα EGM/BGM συν τα 3 καινούργια δηλαδή περίπου 50 (-5) δυο ενισχυμένες μοίρες απλά είναι αχαρακτήριστη επιλογή . Ευχαριστώ ξανά για την διευκρίνιση .

GP1976

Λογικά θα φέρονται και οι magic
Όσο για τις option που δεν ασκήθηκαν για αναβάθμιση των υπολοίπων EGM/BGM όπως και αγορά 3 ακόμη για δυο ενισχυμένες μοίρες (50 το σύνολο -5) μαζί και πιστοποίηση των ΕΧΟCET απλά αχαρακτήριστη απόφαση.
Ευχαριστώ για την διευκρίνιση.

Thomas

Αυτό είναι πολύ ευχάριστο 🙂

spy

Καλησπέρα κ. Ζηκίδη.
Θα ήθελα, αν έχετε τον χρόνο φυσικά και την διάθεση, να αξιολογήσετε την πρόταση που επισυνάπτω με το λινκ που παραθέτω στο τέλος, και που αφορά την αξιοποίηση των Mirage 2000EGM/BGM. Νομίζετε ότι αξίζει επιχειρησιακά, τεχνικά ή οικονομικά;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
https://doureios.com/ti-tha-borouse-na-kanei-i-polemiki-aeroporia-me-ta-palia-mirage/

Konstantinos_Zikidis

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι τα Μ2000 είναι αρκετά ακριβά για έναν τέτοιο ρόλο, δηλαδή εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου. Δεν νομίζω ότι θα ήταν cost effective να διατηρούσαμε έναν στόλο μαχητικών υψηλών επιδόσεων για να κουβαλάνε μερικές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου για ανεφοδιασμό άλλων μαχητικών. Ο ρόλος αυτός είχε χρησιμοποιηθεί από το Γαλλικό ΠΝ παλαιότερα (προ 20 ετών σχεδόν) για τα Rafale Μ, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ανεφοδιάζουν εν πτήσει τα Super-Étendard! Δηλαδή χρησιμοποιούσαν ένα υπερσύγχρονο και ικανότατο αεροπλάνο για να δίνει λίγο καύσιμο στο αρχαϊκό Super-Étendard (εντάξει, μην λέω πολλά, είμαστε σχεδόν και συνομήλικοι…) ώστε να πάει να ρίξει κανά δυο 250/ρες βόμβες laser στους Ταλιμπάνους… Τι να κάνουμε όμως, το Super-Étendard ήταν πιστοποιημένο να το κάνει, ενώ το Rafale τότε δεν ήταν. Και από την άλλη, το Rafale έχει τεράστια μεταφορική ικανότητα (καμία σχέση με το Μ2000).
 
Νομίζω ότι μια πιο οικονομική ιδέα θα ήταν η αξιοποίηση των C-130 για ρόλο εναέριου ανεφοδιασμού, όπως έχει προτείνει παλαιότερα ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης: https://www.defence-point.gr/news/air-refueling-mia-fthini-lysi-gia-aeroporiki-kalypsi-tis-kyproy-apo-tin-polemiki-mas-aeroporia 
Βέβαια, θα πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε τα C-130 γενικώς και να πάψουν να κάνουν διακοπές στις πίστες της 114ΠΜ, αναμένοντας (4ever) να πάρουν σειρά για την ΕΑΒ… Επί τούτου παραπέμπω σε ένα πρόσφατο πολύ ενδιαφέρον (και καυστικό) άρθρο του ιδίου συγγραφέως: https://www.defence-point.gr/news/chiliades-einai-oi-anergoi-michanikoi-aeroskafon-tis-elladas-poy-syntirei-metaforika-c-130-sto-israil
 
Όσο για τα Μ2000, εάν δεν τα επιστρέψουμε όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσαμε να κάνουμε διάφορα, όπως να αξιοποιήσουμε το ASTAC, να τα χρησιμοποιήσουμε ως βομβαρδιστικά, εξετάζοντας μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα χρήσης του SPICE (το οποίο δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερη τροποποίηση για την χρήση του). Και πάντα με τους εναπομείναντες Magic II και τα δύο πολύ όμορφα πυροβόλα των 30 mm. Μήπως βρούνε και κανέναν δρόνο στο δρόμο τους… Just in case…

Viper_F3R

Κωνσταντινε,
Μπορεις να κοστολογησεις τα παρακατω?

  1. Πωληση των 2000-5 και αγορα 24 μεταχειρισμενων F3R το 2025.
  2. Πωληση των 2000-5 και αγορα 24 καινουργιων F4 το 2025.
  3. Αναβαθμιση των 38 Block 50 σε Viper
  4. Αγορα 30 καινουργιων Viper
  5. Αγορα 24 F-35A το 2030

Θελω να καταλαβω ποσο κοστιζει το να εχουμε 150 Viper + 42 F3R + 24 F35A
or 150 Viper + 18 F3R + 24 F3R + 24 F35A

Konstantinos_Zikidis

Θα κάνω κάποιες χονδροειδείς προσεγγίσεις:
 
Πώληση των Μ2000-5:
Για την ενδεχόμενη πώληση των -5 είμαι κατηγορηματικά κάθετος, το θεωρώ αυτοκτονικό, καθώς έχουμε ήδη μεγάλες δυνατότητες υποστήριξης σε ILM αλλά και σε εργοστασιακό βαθμό (κινητήρες κλπ, στην ΕΑΒ, παρά τα όποια προβλήματα). Επίσης, έχει χαμηλό κόστος ώρας πτήσεως, ενώ φέρει αξιόλογα όπλα. Δηλαδή μπορεί να αναλάβει την καθημερινότητα (αναχαιτίσεις κλπ), ενώ μπορεί να αναλάβει και αποστολές α-ε με SCALP κλπ. Τέλος πάντων, για σκοπούς συζήτησης ας το εξετάσουμε.
Εάν λοιπόν πωλούσαμε τα Μ2000-5, είναι πιθανό να ενδιαφέρονταν οι Ινδοί. Ίσως υπήρχε και άλλος πελάτης, εάν του δίναμε όλο το (μεγάλο) πακέτο υποστήριξης. Εάν υποθέσουμε ότι τα -5 έχουν φάει π.χ. το 25% της ζωής τους και ότι η τιμή ενός καινούργιου μαχητικού της κατηγορίας του -5 είναι 60-70 εκατ. €, μία λογική τιμή πώλησης θα ήταν γύρω στα 40 εκατ. € (όσο περίπου πήραμε δηλαδή τα καινούργια Μ2000-5!!!). Δεν νομίζω όμως ότι θα υπήρχε τέτοια ζήτηση. Επομένως μία πιο λογική τιμή θα ήταν 500-600 εκατ. € όλα τα -5 πακέτο μαζί με όλη την υποστήριξη.
 
Αγορά 24 μεταχ. Rafale F3R:
δεν νομίζω ότι θα ξαναπουλήσουν οι Γάλλοι μεταχειρισμένα, μετά την Κροατία (αν παίξει). Δεν έχουν τόσα πολλά αεροπλάνα, δεν τους περισσεύουν, ούτε είναι τόσο απλό ως διαδικασία. Για σκοπούς συζήτησης όμως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα 24 μεταχ. F3R θα κοστίσουν 1 δισ. €.
 
Αγορά 24 καινούργιων Rafale F4:
Δεδομένου ότι το μονοθέσιο F3R κοστίζει ~91 εκατ. € (προμήθεια Ινδίας, χωρίς τις δικές τους αναβαθμίσεις), εκτιμώ ότι το κάθε F4 θα κοστίζει περίπου 100 εκατ. € (μιλάμε για ραντάρ AESA τεχνολογίας GaN, όπως και οι παρεμβολείς, και πολλά άλλα, το αεροπλάνο θα είναι τούμπανο). Επομένως, 24 F4 θα είναι περίπου 2,4 δισ. €. Πιστεύω ότι αξίζει, δεδομένης της επένδυσης που θα έχει ήδη γίνει αλλά κυρίως λόγω των δυνατοτήτων του.
 
Αναβάθμιση των 38 Block 50 σε Viper: 
Χονδρική εκτίμηση είναι πάνω από 500-600 εκατ. €, καθώς απαιτείται αγορά αρκετών υποσυστημάτων που δεν περισσεύουν από την αναβάθμιση των 52+/Adv σε V. Πάντως, από όλα όσα προτείνετε, αυτό εκτιμώ ότι έχει την υψηλότερη προτεραιότητα.
 
Αγορά 30 καινούργιων Viper:
Ούτε εδώ θα συμφωνούσα. Με το καλό, θα έχουμε 84 Viper + 38 Adv. Δεν έχει πλέον έννοια η αγορά νέων Viper. Και πάλι για σκοπούς συζήτησης, θα το υπολόγιζα στα 2,5 εκατ. $ ή πάνω από 2 δισ. €.
 
Αγορά 24 F-35A το 2030:
Η τιμή που δόθηκε ήταν περίπου 3 δισ. $ για 20 Α/Φ, επομένως για 24 Α/Φ θα υπολόγιζα περίπου 3,4 δισ. $ ή 3 δισ. €. Είναι γνωστό βέβαια ότι θεωρώ ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν κάνει για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί δεν έχει σχέση με το δόγμα μας αλλά και γιατί έχει υψηλότατο κόστος υποστήριξης. Δηλαδή, το κόστος προμήθειας δεν είναι τόσο υψηλό αλλά αυτό είναι η φάκα: όταν μπεις μέσα θα διαπιστώσεις ότι θα πληρώνεις τεράστια ποσά για κάθε ώρα πτήσης. Γι’ αυτό λέω μακριά και αγαπημένοι από το Φ-35 (Φ: Φάκα…). Γι’ αυτό επιμένω στα Μ2000-5 και τα F-16: έχουν χαμηλό κόστος ώρας πτήσεως και μπορούν να βγάζουν ικανοποιητικά το καθημερινό έργο, καθώς και πιο προχωρημένες αποστολές. 
Α, ξέχασα ότι το Φ-35 έχει σχεδόν 900 προβληματάκια: https://www.flightglobal.com/fixed-wing/lockheed-martin-f-35-has-873-deficiencies/136481.article  
 
Προσοχή, σχετικά με το τελευταίο σας ερώτημα: δεν έχει τόσο σημασία πόσο κοστίζουν ως προμήθεια. Πιο μεγάλη σημασία έχει το κόστος χρήσης, το οποίο είναι μεγαλύτερο. Εάν έχετε όρεξη για διάβασμα, παραπέμπω στα ακόλουθα σχόλιά μου:
http://e-amyna.com/χρόνια-πολλά-καλή-συνέχεια-και-καλή-δύ/#comment-5044904652 
http://e-amyna.com/χρόνια-πολλά-καλή-συνέχεια-και-καλή-δύ/#comment-5044924778 
http://e-amyna.com/χρόνια-πολλά-καλή-συνέχεια-και-καλή-δύ/#comment-5047157516   
https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-to-zitima-tis-apok/#comment-37158

Viper_F3R

Ευχαριστω παρα πολυ Κωνσταντινε.

Viper_F3R

Κωνσταντινε,
Αφου εκατσα και το σκεφτηκα ολη μερα χτες αποφασισα… χαχα

  1. Αναβαθμιση 38 Block 50 (Adv) σε Viper: 600M (2024)
  2. Αγορα 12 μεταχειρισμενων F3R: 500M (2025)
  3. Αγορα 30 μεταχειρισμενων Block 60 απο Η.Α.Ε.: 1.1B (2025)
  4. Παραγγελια 12 καινουργιων F4: 1.2B (2026)

Συνολο: 3.4Β για 150 Viper + 30 F3R + 12 F4 το 2030

Desert_Falcon

Πααααααααμε….

NickKoliopoulos

Γνωρίζουμε αν στο σύστημα αυτοπροστασίας τους έχει ενσωματωθεί ή μπορεί να ενσωματωθεί προειδοποιητής επερχόμενου βλήματος? επίσης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τα RAFALE θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε πιθανή προμήθεια Γαλλικών Μ-2000-5F τα οποία θα μπρούσαν να αντικαταστήσουν τα δικά μας απλά m-2000 με σχετικά χαμηλό κόστος και να συμπληρώσουν τα mk2?

chikichiki
Vas

Το SPECTRA έχει ήδη ενσωματωμένο δέκτη για επερχόμενα βλήματα.
Αυτό με το γαλλικά Mirage 2000-5F και μένα μου έχει περάσει από το μυαλό αν ενδιαφερόταν η ΠΑ και αν υπήρχε βέβαια η δυνατότητα από την γαλλική να τα δώσουν προς αντικατάσταση των Mirage 2000.
Φυσικά θα αναλάμβαναν καθαρά μόνο ρόλους αναχαίτισης καθώς η έκδοση αυτή(βασικά είναι το Mirage 2000-5Mk1) με το radar RDY-1 δεν έχει τις επιπλέον διαμορφώσεις ραντάρ όπως είναι στο RDY-2 που έδωσε στο Mirage 2000-5Mk2 σημαντικές δυνατότητες κρούσης και το και το μετέτρεψε σε πραγματικό multi-role.

My_name_is_Nobody

“λίγα” είναι…
.comment image

Kopan

Έλα ρε φτιάξε μας τη μέρα πάλι !!!!!!!!

kK19641970

Προτείνω όταν έρθουν ,ένα ζεύγος φορτωμένο όπως αυτό που δείχνεις ,να κάνει μια περατζάδα από Αλεξανδρούπολη έως Καστελόριζο. Έτσι για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι μεμέτηδες ποιός κάνει κουμάντο στο Αιγαίο.

ΥΓ Με την άδειά σου μπορώ να κρατάω κάποιες από τις δημιουργίες σου σε αρχείο;

My_name_is_Nobody

Αγαπητέ kK19641970 kK19641970 θα αρκούσε και μια φωτογραφία με το εικονιζόμενο έξω από κάποιο shelter στην Τανάγρα για να κόψει, εν τη γενέσει, κάθε πονηρή σκέψη στους απέναντι.

ΥΓ
Permission granted.

Firefox

ετσι…ετσι…

photographix

LOL !!!

photographix

Εχει και αλλη διαμορφωση, με τρεις Scalp, δυο (μεγαλες) δεξαμενες, δυο μετεορ και δυο Mica. Kαι NOMIZΩ μια με δυο (μεγαλες) δεξαμενες , δυο Scalp, 4 μετεορ , 2 mica 😛 , Oρεξη για φωτοσοπ να εχεις 😛

CKfurious

Μα πως τα γράφετε αυτά έτσι Κυριακή βραδυ πως ακυρώθηκαν οι [email protected]??

Τους [email protected] δεν τους σκεφτόσαστε??

Σε προηγουμενη ανάλυση είχατε γράψει για εξοπλιστικό 5bill τώρα πέσαμε στα ..3bill??

Επί του άρθρου:

Η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι επιλογή ΓΕΑ αφού και οι προηγούμενοι αλλα και οι τωρινοί ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ στο F35 αναφέρονται!

Οποτε έχουμε μια 100% πολιτική απόφαση

Τα EGM έπρεπε να αποσυρθούν και επίσημα 

Ανεπίσημα έχουν αποσυρθεί εδώ και χρονια λόγω έλλειψης FOS αλλα και ληγμένων οπλων
 
Θα απελευθερωθούν resources και… χώροι στη Τανάγρα προς υποδοχή των rafale

Εάν τώρα παραγγελθεί και το f35 τότε θα μιλάμε για τη τέλεια αεροπορική σαλάτα:
codybalog89 codybalog89?
F35————12?
F16V —-84
F16B50V—-38
RAFALE—–18
M2000-5——-24 

Εάν προχωρήσει το F35 δύσκολο να φανταστώ πως θα περισσεύουν πόροι για την αγορά επιπλέον RAFAELE δεδομένου μάλιστα των τεραστιων αναγκών του ναυτικού

Τα παθήματα με τη εξωτερική πολιτκή μέσω εξοπλισμών δεν μας γίναν μαθήματα δυστυχώς!!

CKfurious

Στόλος της αεροποριας το @ 2028 ήθελα να γράψω αλλα προέκυψε το cobybalog89!!
Οποιος είναι furious και βιάζεται….

Ted

Μπορεί τότε, γύρω στο 2028, να πουλήσουμε τα -5 στους Γάλλους και να πάρουμε μερικά ακόμα Rafale, οπότε θα πέσουμε σε 4 τύπους (3 τύπους και έναν υποτύπο).

Όσο για το ύψος του εξοπλιστικού θα δούμε που θα καταλήξει
Πάντως για φέτος την αύξηση στον ΠΥ την έχουμε
Κάτι αδιανόητο λίγους μήνες πριν.
Γκαντέμης – ξεγκαντέμης, λεφτά για την άμυνα δίνει που οι προηγούμενοι ούτε θα συζητούσαν (και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης)

Steve

Τώρα που θα κλείσουν MMSC με 1,3 δις ανά πλοίο με τις μισές δυνατότητες από bel να δω τι θα δω τι θα λες….

CKfurious

Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει τίποτα προς τα έξω όσο αφορά διαμόρφωση τιμή συμφωνία 

Με τις [email protected] όλο και κάτι διαρρέανε και τελικά το χάσανε το παιχνίδι

Θα δούμε τι και εάν βγει

Διότι ακόμα δεν ξέρουμε ποσα και ποτε σκοπεύουν να διαθέσουν
Και το παραπάνω άρθρο γραφει για 3 bill που άμα βγάλεις το1.7-2 bill για rafale τα και υπόλοιπα FOS?/πυρομαχικά δεν μένει τίποτα για το ναυτικό

Steve

#harval #CK Δηλάδή ξέραμε τιμή και διαμόρφωση για τις Bel που δεν έχουν πουληθεί ποτέ και ο καθένας έβγαζε τιμές από 2-4 δις τα 2 πλοία
και δεν ξέρουμε τιμές για τις mmsc που έχουν πουληθεί ήδη???

Δεν βρίσκεις Link για τιμές mmsc ή δε σε συμφέρει Ck???? γιατί για τις Bel ανέβαζες και link toukitsouimanaklei.blogspot.com
Για MMSC δεν βρίσκεις τίποτα???

CKfurious

Είμαστε εκτος θέματος !
Αλλα αφού δεν κρατιέσαι μην μου γράψεις πως δεν έχεις διαβάσει για 
4 mmsc στα 2 bill!!
l
https://www.enikos.gr/international/693376/i-relans-ton-amerikanon-me-fregates-mmsc

εκεί το συζητάμε!!
Αλλα 1 bil πλοίο με τη σαουδική διαμόρφωση δεν το συζητάμε καν!

harval

Παρα το οτι πιστευω οτι οι MMSC ειναι χειροτερο πλοιο απο ολα οσα υπαρχουν ,παρ’ολα αυτα πουθενα δεν υπαρχει επισημη αναφορα κόστους. Πουθενα επισημη.

Fingolfin

Πάντως στο twitter διάβασα από τον χρήστη Ghpainting για τις κατά καιρούς προτάσεις της Lockheed σχετικά με τις διαμορφώσεις της MMSC και θεωρώ πως μπορεί να έρθει κοντά στις δικές μας απαιτήσεις.
Ειδικά η διαμόρφωση με ραντάρ an/spy1f σταθερής διάταξης, 2MK41 και hull mounted sonar είναι εξαιρετική.

https://twitter.com/Ghpainting4/status/1317623276097708032

ultorius

σε οποιαδηποτε διαμορφωση παντως, ειναι το πιο ασχημο πλοιο που εχω δει απο τοτε που ειχε ποταμοπλοια η αμερικη

Psixraimia

Αδερφέ έχει καταντήσει αηδία κι εσένα η εμμονή με τις [email protected]

CKfurious

Πάνε αυτές
But Κάποιοι έχουνε ακόμα ελπίδες

Jimmy

Αυτη τη στιγμη εχουμε:¨M-2000
M-2000-5
F-4
F-16 30
F-16 50
F-16 52
ενω μεχρι προτινος ειχαμε και corsair A-7 .
Οπως και να εχει λιγοτεροι τυποι πλεον. Στο μελλον θα μπορουσαμε ανετα να αναβαθμισουμε και τα 38 f-16 block 50 σε v, και να αποσυρουμε και τα φ-4.
120 φ-16 v
20 φ-35
40 ραφαλ.

CKfurious

Τα B50 έχουν διαφορετικό κινητήρα από τα B52 τα με ότι αυτό σημαίνει σε εκπαίδευση και υποστήριξη 
Εάν πάμε προς μερικά F35 και εάν δώσουν τίποτα για το Ναυτικό( που πρέπει να αλλάξει το 70% του στόλου μέχρι το 030) δεν βλέπω να περισσεύει τίποτα για επιπλέον RAFALE!!
Τα F4E πρέπει να φύγουν πολύ νωρίτερα λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ελάχιστα πετάνε
Τα γαλλικά 5F θα μπορούσαν να είναι μια λύση για μερικά μεταχειρισμένα προς ενίσχυση αριθμών Πάντοτε στο τζαμπέ

christos_choris_a

Συμφωνώ σε όλα μόνο που τα F-35 τα θέλω 18, τα Mirage-2000-5 τα θέλω 32 και τα F-16, τα αναβαθμισμένα με απάρτια (και ομογενοποιημένα), τα θέλω 70 . Οι οικονομίες γι αυτήν την ποσοτική μεγένθυση να γίνουν από την επιλογή 4 μεταχειρισμένων αντί για ολοκαίνουριων φρεγατών για το Π.Ν..

kyrNG

Πάλι καλά που υπάρχουν άρθρα σαν και αυτά, με σύνεση, λογική και επιχειρήματα. Μπράβο σας, για μια εμπεριστατωμένη άποψη, μακάρι όλοι να έβλεπαν πιο ήρεμα και λογικά τα πράγματα. Έχουν ακουστεί τόσα το τελευταίο διάστημα!

simos

Παντως αν ισχυει οτι τα μεταχειρισμενα θα κοστισουν 33εκ τοτε πραγματι μιλαμε για ευκαιρια-και διευκολυνση απο τον Μακρον..ομως σιγουρα σε αυτην την τιμη δεν περιλαμβανονται τα οπλα τους και η τεχνικη υποστηριξη..παντως τα καινουρια ειναι οντως ακριβουτσικα,εξι αεροσκαφη για ενα δις και μαλιστα χωρις οπλα και τεχνικη υποστηριξη..αν συνολικα τα αεροσκαφη κοστισουν 1.4 δις τοτε θα πρεπει να προσθεσουμε αλλα 600εκ περιπου για ανταλακτικα και οπλα οποτε συνολικα η προμηθεια θα κυμανθει σε περιπου 2 δις ευρω..και πιστευω οτι στο μελλον θα ακολουθησει αλλη μια παραγγελια ραφαλ-μαλλον φ4-για αντικατασταση των Μ-2005..τα αεροσκαφη σιγουρα θα ενισχυσουν σημαντικα την ΠΑ εφοσον μαλιστα τα φ16ν αργουν ακομη..παντως σιγουρα οι επιτελεις της ΠΑ θα ενθουσιαστηκαν απο την αποδοση του αεροσκαφους στην επιχειριση στην Al Watiyia..Παντως πρεπει οπωσδηποτε να παρουμε αλλα δυο αεροσκαφη,εστω και μεταχειρισμενα, να συμπληρωσουμε μια κανονικη μοιρα και να στειλουμε τα σωστα μηνυματα..

PANAGIS

Ας είμαστε αισιόδοξοι, τα 18 Rafale είναι μια καλή αρχή……

Episkeptis

Δίκιο βουνό το άρθρο!

Μια απορία: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του F35B Vs του F35Α για την Ελλάδα; θα κάνετε ένα σχετικό άρθρο;

Episkeptis

Ευχαριστώ! Αν είναι ηλεκτρονικό, υπάρχει λινκ;

Aris

Το Β είναι που έχει τα πάντα από λίγα; Όπλα, ακτίνα δράσης; Το μόνο που έχει είναι το STOVL… εμείς δεν το θέλουμε για να πάμε βαθειά στην ενδοχώρα; Τι να το κάνουμε το Β;

Episkeptis

Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Digenis

Αντέχει λιγοτερα G απο ενα F35A και περνει λιγοτερα οπλα .Υποψιν οτι το rafale εχει 2πλασια ακτινα απο το F35B .Ισως αν ειμασταν μπρουκλιδες στην Αμυνα να το περναμε αλλα εδω η νοοτροπια ειναι άλλη περι αμυντικών επενδύσεων .

CKfurious

Το rafale θέλει και αεροδρόμια με intact διαδρόμους για να επιχειρεί
Μήπως κάποιοι γείτονες αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραυλους με εμβέλειες τέτοιες ώστε να καλύπτουν κυριες αεροπορικές μας βάσεις
Λέω μήπως?!!
https://www.researchgate.net/publication/322053145_Turkey_embarks_upon_ballistic_missiles_Why_and_how/link/5acf4b2b4585154f3f460fd3/download

photographix

Το Β δεν την χρειαζεται αυτη την ακτινα, απογειωνεται και προσγειωνεται οπουδηποτε.

Vasilis

Άρθρο με επιχειρήματα και βασισμένο στη λογική, με βρίσκει θα έλεγα απόλυτα σύμφωνο, εκτός από μία μικρή λεπτομέρεια… Αναφέρετε ότι απαξιώθηκε η Άμυνα τα τελευταία 15 χρόνια. Ορθό. Τα τελευταία ωστόσο 10-11 χρόνια μπορούσε η χώρα να τη θέσει σε προτεραιότητα; Μπορούσε να γίνει διαφορετικά δηλαδή; Οι ίδιοι, προς το τέλος του άρθρου, τονίζετε ότι μόλις το περασμένο έτος η Ελλάδα βγήκε από την μνημονιακή επιτήρηση. Πώς θα μπορούσε να είχε προσεχθεί η Άμυνα περισσότερο; Ή να μου επισημάνετε ποιος είναι ο τομέας εκείνος που είχε καλύτερη τύχη κατά τη δεκαετία που μας πέρασε. Σε ό,τι αφορά τη συνεχή “απαξίωση” των λεγόμενων “παροχών” από την πλευρά σας, καλό θα ήταν να θυμηθείτε ή να σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι ένας κυβερνών να διατηρήσει ισορροπίες, αλλά και το ότι πολλές φορές οι “παροχές” διατηρούν τον πληθυσμό και στη ζωή ακόμα, ή έστω, το λιγότερο, σε ακμαίο ηθικό. Γιατί και τον πόλεμο δηλαδή αν χρειαστεί, αν υποθέσουμε ότι έχουμε γενίκευση, πρέπει να έχεις κάποιους που θα τον αναλάβουν και που θα έχουν και το κουράγιο να το κάνουν. Κι αν τώρα γίνονται προσπάθειες να εξοπλιστούν οι Ελληνικές δυνάμεις, είναι και λόγω των συνθηκών που έχουν προκύψει και που θα διατηρηθούν επί σειρά ετών. Εξαιρετικό άρθρο πάντως και αντάξιο της ιστοσελίδας.

CKfurious

Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά!!
Δώσαμε 500mil για τα p-3
Και τι πήραμε??
Τι θα μπορούσαμε να είχαμε με αυτά τα λεφτά 
εkσυχρονισμενες MEKO  
σύχρονες τορπίλες
2 ADELADIDE?
  
Οι 2 τελευταίες SV ποσο μας κόστισαν? Πάνω από 200MIL η κάθε μια!!

Να μην μιλήσω για ένα σωρό άχρηστα στραtόπεδα μονάδες σχηματισμούς που υπάρχουν για να δικαιολογούνται θέσεις και να εξυπηρετούνται διαφορα συμφέροντα

Δεν επεκτείνομαι διότι είμαστε εκτος θέματος!!

Jason

Κατσε γιατι στο τελος μπορει να μας φορτωσουν κορβετο-πυραυλακατους Θεμιστοκλης των 800 τονων, δηλαδη λιγο μεγαλυτερες απο τις Super Vita, με 300 εκ. κοστος η καθε μια.

Τα 200 εκ. των Σουπερ Βιτα θα μοιαζουν λιγα …

Scalp_eg

Και 36-40 rafale μακροπροθεσμα και 20-24 F35 είναι πάνω από 7 – 8 δις,
Τόσες είναι και οι ανάγκες του ναυτικού.
πως θα γίνουν αυτά και θα υπογράψουμε και άμεσα σε 2 χρόνια για τα F35 μου είναι αδιανόητο.
Μάλλον F35 τέλος οριστικά γι αυτό δίνουμε και λεφτά στη Lockheed, μέσω του ναυτικού με τις 4 mmsc.
Δεν υπάρχουν λεφτοδεντρα.
Η κυβέρνηση έκανε την απόλυτη ανατροπή το καλοκαίρι, και κει που θα υπέγραφε για τις belharra, πήρε rafale για να μην πουλήσει τους Γάλλους που τόσο της στάθηκαν, και κυρίως για να δώσει τις φρεγάτες στους αμερικανους σαν τυράκι για να πάρουν όλα τα ναυπηγεία.
Και mmsc και F35 στους αμερικανους 7-8 δις δηλαδή, και μόνο 18 Rafale κοψοχρονια με 1μιση δις στους Γάλλους που τους είχαμε έτοιμους να εμπλακούν για χάρη μας είναι η απόλυτη λάθος επιλογή για το πρωθυπουργό που αν το κάνει θα το πληρώσει με τεράστιο κόστος πολικα στο μέλλον. Ο κόσμος δεν είναι χαζός, καταλαβαίνει.
Η λογική λέει ότι το F35 μας αποχαιρέτισε οριστικά. Μόνο επιπλέον rafale στην αεροπορία από δω και πέρα.
Υ. Γ
Ρε μανία να φύγουν τα 2000-5, που είναι καλύτερα αεροπλάνα και από τα βαιπερ όταν θα είναι έτοιμα.
Αλλα 30 χρόνια μίνιμουμ έχουν.

Last edited 3 months ago by Scalp_eg
sotbak

τα 5ρια δεν θα φύγουν, μόνο τα egm-bgm

photographix

Tα ΒGM αν θυμαμαι σωστα παραμενουν

chriss8

Φαντασία μου πλανεύτρα είσαι η πιο μεγάλη ψεύτρα….

FTS

Εσύ και κάποιοι άλλοι ήσασταν σίγουροι για τις belharra ότι θα τις πάρει το ΠΝ.
Τώρα είσαστε σίγουροι για τις MMSC.
Μήπως ξέρετε και το πόσο θα βγει η κάθε φρεγάτα?
Προβλέψεις με την σιγουριά του προφήτη κάνουν μόνο οι ανόητοι πάντως.
Βέβαια εσείς θα έχετε πληροφορίες “από μέσα” το έχετε πει άλλωστε ότι η δουλειά με τις bel χάλασε μέσα από “την πρεσβεία”.

Προσωπικά για όσα γράφετε διαχρονικά έχω μόνο μία λέξη να πω περιληπτικά.
Μπούρδες!

Digenis

Δεν συμφωνώ, πρέπει να πάρουμε παραπάνω αεροσκαφοι γιατι παραπάνω χρειαζόμαστε .Η λογική οτι ,αυτά θεωρό ότι έχω να δώσω, αυτά θα δώσω, δεν μπορει να εφαρμοστεί στο Υπουργείο άμυνας της Ελλάδος το 2020 .Και ολη ξέρουμε τους προφανείς λόγους … Οσο ποιο γρηγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα …πρεπει να πέσουν μερικοι απο τα συνεφακια και να σταματήσουν τις δικαιολογίες πριν ειναι αργά …η τέλεια καταιγίδα ερχετε οσο και αν προσπαθούν εγχώριοι και εξωχωριοι να την κρύψουν .

Last edited 3 months ago by Digenis
chriss8

Επίσης δεν συμφωνώ.

-Γνωρίζουμε ότι ως χώρα μόλις βγήκαμε από χρεοκωπία.
-Γνωρίζουμε ότι τα EGM ήταν ήδη σαν να μην τα έχουμε (λόγω FOS)
-Γνωρίζουμε ότι χρωστάμε χάρη στην Γαλλική Δημοκρατία για την ΑΜΕΣΗ και οικονομική παραχώρηση.
-Γνωρίζουμε ότι τα F-35, αλλά και οτιδήποτε άλλο πάρουμε θα έρθουν για το (μεθ)επόμενο ματς.

Τα παραπάνω όμως δεν μας απαγορεύουν να έχουμε την λογική, την επίγνωση και την κατανόηση ότι τα 18 είναι ΛΙΓΑ!

Χαιρόμαστε που ήρθαν! Ξέρουμε ότι θα παίξουν πολύ καλή μπαλίτσα. Ξέρουμε γιατί είναι μόνο 18 και όχι 48. Μπράβο στον Μακρόν και στην κυβέρνηση μας που κανόνισαν μια τέτοια κίνηση!
Αλλά το να επιπλήττε όποιον ξέρει αριθμητική και όποιον δεν επαναπαύεται με κάτι λιγότερο από αυτό που μας λείπει, δεν βγάζει νόημα! Δεν είναι γκρίνια. Είναι αντίληψη της πραγματικότητας. Λυπηρής μεν, αναπόφευκτης δε!
Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε mercedes. Αλλά δεν θα κυκλοφορήσουμε το Yaris μας σαν να είναι “luxury car”. (κάνω αναλογία με τους αριθμούς, όχι με την ποιότητα του rafale)

Fingolfin

Οι μνημονιακοί στόχοι παραμένουν, απλώς λόγω covid υπάρχει αναστολή τους για τα έτη 2020 και 2021 και δε ξέρω αν θα συνεχιστεί για τα επόμενα έτη αυτή η επιείκεια.

Last edited 3 months ago by Fingolfin
chriss8

Κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα συνεχιστούν. Αλλά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση, ενδεχομένως και με νέα μέτρα.
Αυτό που λέω και παραπάνω. Καταλαβαίνουμε γιατί είναι μόνο 18. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι 18 είναι αρκετά. Μακάρι να μπορούσαν να είναι περισσότερα. Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να μην έχω αυτή την άποψη, ή γιατί με κάνει “περίεργο” αυτή η αντίληψη.

Fingolfin

Καθόλου περίεργο δε σε κάνει. Μακάρι να πάρουμε περισσότερα Rafale στο μέλλον μαζί και F-35. Όλα είναι θέμα οικονομίας και πόσο καλά θα πάει ή όχι.

Roger

«Κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα συνεχιστούν. Αλλά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση, ενδεχομένως και με νέα μέτρα.»

Ο ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτός είναι το πραγματικό «κεφάλι» στο Υπουργείο Οικονομικών) ήταν ξεκάθαρος!
«Όσα ξοδεύουμε τώρα για οικονομικές ενισχύσεις θα τα ζητήσουμε πίσω σε φόρους»
https://www.sofokleousin.gr/korono-mnimonio-proaniggeile-o-th-skylakakis-ixitiko

Όταν τελειώσει ο κορονοϊός, θα αρχίσει το κορονο-μνημόνιο.

Mitsos_Mantzos

Πολύ σωστά όλα. 18 ραφαλ και 25 2000-5 θα κάνουν πάρτι σε όλες τις αποστολές.
Στο τέλος πρέπει η ΠΑ να μείνει με 3 τύπους αεροσκαφών, F16v, Rafale F4, F35.
Το θέμα είναι ότι για τα rafale πρέπει να πέσει ακόμα 1,5 δις για όπλα και το ποίο σημαντικό FOS,
αλλιώς θα έχουμε μία από τα ίδια με τα Μιράζ σε λίγα χρόνια.

Fingolfin

Τα mirage θα χρειαστούν mini αναβάθμιση με link 16. Επίσης οι Hammer έχουν αναβαθμιστεί για να χτυπούν και κινούμενους στόχους (πχ πολεμικά πλοία;).

Last edited 3 months ago by Fingolfin
Tango.Alpha

Ενδιαφέρον άρθρο που μου προκαλεί μια ερώτηση: τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μόνο γαλλικά Rafales μπορούν να έρθουν στην Τανάγρα σε περίπτωση ανάγκης – M2000 παραπλήσιας έκδοσης δεν μπορούν να έρθουν, Scalpe ή Exocet δεν μπορούν να στείλουν οι Γάλλοι αν προκύψει μια κρίση. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι όμως θα θέλουν η Renault και η Peugeot να χάσουν τα εργοστάσιά τους στη Τουρκία για να βοηθηθεί η Ελλάδα;

Και μια τελευταία παρατήρηση: γιατί οι αμυντικές δαπάνες είναι “το πλέον αντιδημοφιλές άθλημα κάθε Κυβέρνησης”; Μήπως γιατί είναι συχνά συνυφασμένες με περιπτώσεις που καταλήγουν στον εισαγγελέα, γιατί η θητεία μας αφήνει τις χειρότερες εντυπώσεις στον τρόπο λειτουργίας των ΕΔ και με εξαίρεση την τρέχουσα περίοδο συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό; για την Ελλάδα;

Jimmy

Και η τρεχουσα περιοδος ειχε το θετικο με τα ραφαλ , και το σκανδαλο με τις MMSC που μονο λογο της συντριπτικης επιρροης των Αμερικανων σε ΟΛΑ τα πολιτικα κομματα ισως αποφυγει τον εισαγγελεα

sotbak

η ρενώ παράγει αποκλεστικά το clio στην Τουρκία, η Πεζώ ποιο παράγει;

George

Δεν υπάρχει κατασκευή Peugeut από όσο ξέρω στην Τουρκία
Υπάρχουν εκτός από τη Renault με το Clio
η FIAT με τα Tipo και τα Qudo/Doblo
η FORD με τα Transit
η ΤΟΥΟΤΑ με Corolla/C-HR
η Hyundai με τα i10/ι20
η Honda με το Civic
και στα φορτηγά/λεωφορεία εκτός από την Ford και η MAN με τα Neolan

smark

Σε κάποια άλλα site εξερευνούν σαν ιδέα να κρατήσουμε τα EGM σε υπηρεσία για να εκτελούν buddy-to-buddy refueling. Αυτό έχει κάποια βάση σε λογιστικό επίπεδο ή είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Γενικά γιατί η αεροπορία είναι τόσο εναντίον στο να αποκτήσουμε air refueling capability; Τα Rafale όταν παίζουν Αν. Μεσόγειο που θα ανεφοδιάζονται; Εκτός να ανοίξουμε μοίρα και στην Κρήτη ή περιμένουμε να φτάσουν Κύπρο…

Georgios-Papadopoulos

smark smark αυτό συνηθιζόταν και συνηθίζεται στα αεροπλανοφόρα που δεν υπάρχει η δυνατότητα προσαπογείωσης συμβατικού εναέριου ανεφοδιαστικού. Συνηθίζεται ένα F-18 να κάνει το τάνκερ για ένα άλλο F-18, mμε φορεμένες από κάτω όλες τις έξτρα δεξαμενές που μπορεί να πάρει αλλά πλέον αυτή η υποχρέωση μετακινείται με λογικές ΜQ-25 στα UAV να κάνουν τα τάνκερ στα επανδρωμένα οπότε τα Mirage 2000 μπορούν να πάρουν τον δρόμο της απόσυρσης, μαζί με τα F-4, εν ειρήνη. Ακόμα και τα Rafale κάνουν τα ανεφοδιαστικά στο Γαλλικό αεροπλανοφόρο, σε άλλα Rafale.

chriss8

Τα Rafale έχουν τεράστια combat radius σε σχέση με τα μέσα που παίζουμε εμείς. Τα F-16 adv+ με σύμμορφες και εξωτερικές δεξαμενές οριακά βάζουν την Κύπρο στο βεληνεκές μάχης. Τα Rafale το έχουν για ρουτίνα!

smark

Αυτό ειναι σίγουρο; Από ότι έχω διαβάσει σε άλλα site τα Adv σε πτήση Lo-Lo-Lo φτάνουν απλά Κύπρο, βομβαρδίζουν και γυρίζουν πίσω, πάντα υπό την προστασία άλλων F16, που τα καλύπτουν σε περίπτωση αναχαίτισης από Τουρκικά γιατί απλώς δεν έχουν αλλά καύσιμα.

Σε μία καυτή Αν. Μεσόγειο νομίζω ότι ακόμα κ τα Rafale θα χρειαστούν ανεφοδιασμό.

Είναι δύσκολο να καλύψεις tanker εκεί αλλά ίσως αν μετατρέψεις 6 EGM σε budy-to-budy και υπό την κάλυψη S300 λύνεις ένα πρόβλημα.

Όλα αυτά είναι θεωρητικά αλλά πιστεύω μια ανάλυση από πτήση θα βοηθούσε να καταλάβουμε πως θα εκτελούνται καλύτερα οι αποστολές με τον υπάρχον στόλο συν τα 18 Rafale και ελάχιστη επιπλέον επένδυση.

Jason

Aυτο ακριβως προτεινει ο Σαββας Βλασσης στον Δουρειο Ιππο, δηλαδη τη μετατροπη των Mirage-2000 EGM σε ιπταμενα τανκερ. Ειναι καλη ιδεα, μιας που δεν εχουμε αυτη τη δυνατοτητα.

https://doureios.com/ti-tha-borouse-na-kanei-i-polemiki-aeroporia-me-ta-palia-mirage/

Vk77

Θα μπορούσαν να ανεφοδιασουν και τα φ16 η μόνο τους υπόλοιπους Γάλλους?

photographix

ΜONO τα Μ2000 (ολοι οι τυποι) και τα Rafale μπορουν να ανεφοδιαστουν με το συστημα buddy-buddy.

Houdini

Η τελευταία πρόταση όλα τα λεφτά.

Tjololo

Είναι λίγα….τι να πρωτοκάνουν???….να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα κατά των Τουρκιξών F-16 στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο???…..να ρίξουν SCALP-EG???….να ρίξουν EXOCET???

Χρειάζεται το συντομότερο άλλη μια μοίρα…..σύνολο 36

Georgios-Papadopoulos

Tjololo Tjololo δε χρειάζεται να ρίξουν Exocet γιατί εντός ολίγου ψήνεται αντιπλοικός και για τα F-16, είτε ΝSM πιστεύω είτε στον Σουηδικό θα πάμε.

Jason

Μακαρι, αλλα αυτο απο που το γνωριζεις?

Επισης, εχει πιστοποιηθει ο RBS-15 για μαχητικα F-16?

Παντως τα Jas 39 Gripen μπορουν να μεταφερουν μεχρι και 4 βληματα κατα πλοιων RBS-15

Last edited 3 months ago by Jason
Fingolfin

Μα ακόμα και τους exocet και τους hammer πόση ώρα θέλουν να τους ρίξουν στο αντίπαλο ναυτικό; Θεωρώ πως μπορούν να είναι το γαλλικό κλειδί και να χτυπάνε εκεί που πρέπει και φυσικά μαζί με τα mirage mk2.

Kostasmel

Φορτωμένα με 4 meteor και 4 mica πολλά.
Ρίχνουν 3 μπιρρε τούρκικα f16 και έχουν και από 4 mica να συνεχίσουν.

christos_choris_a

Μα ακριβώς για τους SCALP και τους Exocet θα κρατήσουμε τα Mirage.ελπίζω να κρατήσουμε 8 EGM και να τα αναβαθμίσουμε σε -5MK3.

Προς Πτήση: συμφωνώ για την απόσυρση των M2000. Ποιο μαχητικό όμως θα αναλάβει τις αποστολές TASMO;

Αναμενόμενο…

smark

Τα F16 με Maverick όπως είδαμε κ στις πρόσφατες ασκήσεις να υποθέσω.

ΟΚ δεν έχουμε χρήματα για επιπλέον Rafale. Συμφωνώ. Μήπως με λίγα χρήματα και έξυπνες κινήσεις κλείνουμε τρύπες όπως Tasmo στην Αν. Μεσόγειο; Αν πιστοποιήσουμε Exocet στα M2000Mk2 συνδυαστικά με τα Rafale κλείνουν μια τρύπα; Αν είχαμε και υποτυπώδεις δυνατότητες εναέριου εφοδιασμού, πόσα κύματα Rafale/M2000Mk2 θα βγάζαμε πάνω από Αν. Μεσόγειο;

Για να συνοψίσω:
– Φρεγάτες αεράμυνας περιοχής δεν μπορούμε να πάρουμε γιατι δεν βγαίνουν τα κουκιά
– Εναέριο ανεφοδιασμό δε θέλουμε
– Harpoon για F16 δεν θέλουμε

Μήπως την Αν. Μεσόγειο, το μαλακό υπογάστριο μας όπως το αποκάλεσε η ίδια η Πτήση, το έχουμε ήδη ξεγράψει γιατί κείται μακράν;

Εκτός αν περιμένουμε όλα από τα 214 και τις τορπίλες βαρέου τύπου που έρχονται…

Οι απέναντι δε θα μας χτυπήσουν ούτε τα νησιά ούτε τη Θράκη. Αν. Μεσόγειο θα πάνε που σύμφωνα με τον υπόλοιπο κόσμο είναι “διαφιλονικούμενα υδάτα”.

Megadime

Προφανώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο που εκεί παίζει εντός έδρας. Τα πλοία μας δεν έχουν αντιαεροπορική ομπρέλα, τα αεροπλάνα μας δεν έχουν αντιπλοΐκους πυραύλους, τα υποβρύχια μας δεν έχουν τορπίλες. Αν οι Κύπριοι δεν τα τακιμιασουν με το Ισραήλ δεν τους βλέπω καλά..

Fingolfin

Τότε ίσως πρέπει να πιστοποιήσουμε τους JSM στα F-16V. Αν και θα ήθελα να παραμείνουν και οι AM-39.

KostisM

Καλησπέρα , κατ’ αρχήν συμφωνούμε ότι η εντελώς απροσδόκητη αγορά των Rafale είναι ευπρόσδεκτη και πολύ έξυπνη κίνηση άμεσης ενίσχυσης της ΠΑ και μάλιστα σε εποχές που αντίστοιχος αριθμός F-16 θα λείπει για τις ανάγκες του εκσυγχρονισμού τους. Η ΤΗΚ επίσης αριθμεί 233 F-16 και 20 F-4 (για πόσο ακόμα δεν ξέρουμε) όλα εκσυγχρονισμένα και χρειαζόμαστε ικανό αριθμό μαχητικών για να αντιπαρατίθενται σε αυτά αλλά και για να υποστηρίζουν αν χρειασθεί τον ΕΣ και το ΠΝ. Θέλουμε και αριθμούς εκτός από ποιότητα. Για αυτό μέχρι τον εκσυγχρονισμό ΟΛΩΝ των F-16 (ακόμα και των block 30 είναι κρίμα να έχεις υπολογιστές MMC και τα ικανά ΑΝ/APG-69V(9) και να πάνε χαμένα), ίσως πρέπει να παραμείνουν λίγα χρόνια ακόμα τα F-4 και M2000. Καλό είναι να έχουμε 11 ΕΝΕΡΓΕΣ μοίρες μαχητικών.
Ακόμα πόσο πιθανό θεωρείται να δώσουμε μέσα στη δεκαετία άλλα 2 δις € + για 2η μοίρα Rafale και άλλα 2,7 δις € (3 δις $ είχαν απαντήσει πρόσφατα απ’ την LM) για μία μοίρα F-35 ? Δε νομίζω .Μήπως να περιμένουμε πρώτα την άφιξη του περίφημου/περιβόητου block 4 με FOC να δούμε και πόσο θα κοστίζει και αυτό το block αλλά και πόσα θα κοστίζει η συντήρησή του ? Και μετά να κάνουμε σχέδια απόκτησής του, επενδύοντας σε αναβάθμιση όλου του στόλου F-16 και τη 2η μοίρα Rafale που λέγαμε για να αντικαταστήσει αυτή τα F-4/M2K ? Δεν είναι πιο λογικό από το να έχεις 24 αφη ενός τύπου (Μ2000-5), 18 ενός άλλου (Rafale) και 18-20 ενός τρίτου (F-35)? Η επόμενη απόκτηση νέου μαχητικού πρέπει να είναι σχεδιασμένη, υπολογισμένη σε βάθους χρόνου και πιο μαζική.
Τώρα είστε σίγουροι για το πρόγραμμα Belharra “χωρίς “ευκολίες πληρωμής”, ύψους 3,3 δις ευρώ” ? Οι Γάλλοι δεν δημοσιοποίησαν τιμές , αλλά κάποιοι το έκαναν επωνύμως όμως και ανέφεραν με βάση τις δικές τους πληροφορίες ευθαρσώς ότι γνώριζαν. Πχ. ο Γιάννης Μάζης έδωσε για το κόστος στα 2,682 δις (όλα μέσα, πλοία, όπλα, αρχικό FOS κτλ.) και μάλιστα σε 13 (!) χρόνια αποπληρωμής (2020-2032) .Δείτε : α) https://www.youtube.com/watch?v=v08-m3hZK8Q&feature=youtu.be και β) https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1584871/i-mazis-me-lathos-stoiheia-tinaxan-tin-amudiki-sumfonia-me-tin-gallia-me-germano-amerikanikes-pieseis/ . Προσωπικά τον θεωρώ αξιόπιστο ιδιαίτερα όσο αφορά πηγές Γαλλικές.
Αν τώρα μπορούμε να δώσουμε 4 δις για 4 πλοία, που όλοι όσοι ασχολούνται με τα των ναυτικών απαξιώνουν, καλύτερα να δώσουμε το ίδιο ποσό για 3 Belharra (όχι 2) με πραγματικές ικανότητες AAW – βλέπε 32 aster30/SF500. Αν διαθέτουμε λιγότερα χρήματα να το δούμε με επίσημες προτάσεις.
Εμείς που εσχάτως συχνάζουμε στην Ambassade de France en Grèce (είμαι σίγουρος κάποιος θα το πει) δεν είναι μόνο επειδή ο κ.Πατρίκ μας κακομαθαίνει με κρουασάν και καφέ φίλτρου , αλλά επειδή μας έπεισαν οι γάλλοι με τη χειροπιαστή ενίσχυση που προσέφεραν στην ΠΑ και δεν φοβούνται μήπως κακοκαρδίσουν το σουλτάνο όπως κάποιοι άλλοι …

Bridger

Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η αναφορά για το προτεινόμενο κόστος των 2 BEL HN. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πως θα διαμορφωνόταν το κόστος ανά μονάδα για 4 πλοία, αφού τα όποια κόστη είχαν χρεωθεί για έξοδα ανάπτυξης της ελληνικής διαμόρφωσης, για τα επόμενα πλοία θα έχουν αποσβεστεί.

KostisM

Για 4 πλοία λογικά δε θα πήγαινε σχεδόν 5 δις ? Ξεφεύγουμε αν δίνουμε έως 4. Πάντως τις πληροφορίες που δίνει ο Μάζης τις θεωρώ ακριβείς, γιατί για οπλικά συστήματα είναι αρκετά διαβασμένος και δίνει και πολλές λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη περίπτωση για να είναι ψέματα.

Seagull

Διαβάζω και σχολιάζω…

“και το σπουδαιότερο, για όλους εμάς τους λάτρεις της αεροπορικής ιδέας, την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale”

Δεν είστε οι μόνοι λάτρες της αεροπορικής ιδέας και αρκετοί απο αυτούς δεν το βρήκαν τόσο καλή ιδέα. Ναι, μας βοηθούν άμεσα αλλά οικονομοτεχνικά η αφορά είναι καταστροφική. Υπολογίστε 2 απώλειες και τη μείωση διαθεσιμοτήτων λόγω παλαιότητας σε 10 χρόνια και θα καταλάβετε. Εάν θέλουμε να έχει νόημα η αγορά θέλουμε τουλάχιστον μια δωδεκάδα ακόμα, πόσο μάλλον τα 24 που λέτε. Μιλάμε για 2 δις έυκολα και άλλα 3+ για τα F35… 5 plus σύνολο για την ΠΑ μόνο απο μια χώρα που, όπως και εσείς λέτε, βγήκε απο κρίση πρόσφατα. Και θα πρέπει να δούμε και UCAV αν δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω σε αυτόν το τομέα που είναι και το μέλλον του Όπλου. Οι πόροι είναι πεπερασμένοι και χρειάζεται προσεκτική κατανομή. Πάθαμε και (ελπίζω οτι) μάθαμε…

Είχαμε μια ελπίδα να δούμε μια ΠΑ με 120 F-16V (τα Blk 50 μονόδρομος) & 24 F-35 (C θα έλεγα εγώ αλλα θα βολευτούμε και οι δύο με τα -Α) μαζί με τα 24 M2000-5. Απλά, όμορφα και ομογενοποιημένα. Ίσως να προσθέταμε μερικά Μ2Κ απο Αραβία μεριά και μετά αντικατάσταση τους με UCAV.

Αλλά τώρα πάμε για τα παρακάτω και οτι λάχει ακόμα:

84 F-16 V
38 F-16 Blk 52+
25 M2k-5
25 F35
18 Rafale F3R

“Πόσα F-15I έχει το Ισραήλ; 25. ”

Ναι, έχει 25 F-15I. Αλλά αυτά είναι μέρους ενος στόλου 80+ F15 που διατηρούν, δεν είναι μόνα τους. Η αναλογία είναι να διατηρούσαμε εμείς ΜΟΝΟ τα F16 Blk 52+ Adv και όχι ένα στόλο 150+ μαχητικών του τύπου.

“Θεωρούμε πως το ΑΓΕΑ έκανε μια εξαιρετική επιλογή.” 

Την επιλογή ΔΕΝ την έκανε το ΓΕΑ. Έδωσε το Οκ αλλά δεν ζήτησε ποτέ Rafale.

Tα Μ2Κ EGM προφανώς πρέπει να αποσυρθούν, είναι σωστή επιλογή.

Εν κατακλείδι… Το Rafale είναι ενα εξαιρετικό οπλοσύστημα με μοναδικές δυνατότητες αλλά ο τρόπος εισαγωγής του τονίζει τα επαναλαμβανόμενα λάθη μας που προσπαθούμε να τα λύσουμε κάνοντας νέα.

Last edited 3 months ago by Seagull
Iomar

Καλησπέρα,

Το σχόλιό μου πριν διαβάσω καν το άρθρο είναι ένα κατηγορηματικό όχι.

Να περιμένουμε μερικά χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν να παραδίδονται τα F4, και τότε να συνάψουμε μια συμφωνία αντίστοιχη με αυτήν που ετοιμάζεται.

Να επιστρέψουμε τα F3R και τα Mirage-2000-5Mk2 για εξήντα τουλάχιστον F4.

Αλέξανδρος

Πώς να το πω ευγενικά.. χμμ .θα μας ζητήσουν λεφτά για αυτα μάλλον σου διαφεύγει αυτό

GeorgeD

θα πληρώσουμε με ροδάκινα….
Στις χρυσές μέρες των εξοπλιστικών μπορούσαμε μέχρι? 40F15 (δεν είμαι σίγουρος για το νούμερο), και τώρα θέλουμε 60!!!

Mitsos_Mantzos

Το F4 είναι σχεδόν το ίδιο με το F3R εάν θυμάμαι καλά από άρθρο στο περιοδικό η διαφορά είναι οτι συνδέετε με δορυφόρους, ντροουν του στηλ loyal wingman, και κάτι μικρές αναβαθμίσεις στο ραντάρ και στους κινητήρες.

Last edited 3 months ago by Mitsos_Mantzos
Firefox

μαλλον δεν εχεις καταλαβει τις οικονομικες δυνατοτητες της χωρας μας////

Mikkan

Μου αρέσεις παρά πολύ με αυτά που γράφεις
Μια μικρή λεπτομέρεια δεν γράφεις όμως και τα χαλάς όλα

Λεφτά που θα βρούμε να τα αγοράζουμε

Vk77

Να μην ξεχάσουμε να τα πάρουμε στην ναυτική έκδοση και πακέτο με το αεροπλανοφόρο Τσαρλς ντε Γκωλ.

MPAMPIS

Τα αεροπλάνα ειναι λίγα και ειναι λίγα γιατι θα πάνε…..Τανάγρα…..
Τα 12 μεταχειρισμένα πρέπει να πάνε Κρήτη οταν έρθουν τα καινούργια και ειναι πλέον επιχειρησιακά…..
Οπως εχω πει και πριν τα πάρουμε σε διάφορα σχόλια απο 2 ετιας……
Το αεροπλάνο ειναι φτιαγμένο για κυριαρχία στην Αν Μεσόγειο και πρεπει να πηγαινοέρχεται Κρήτη-Κύπρο….
Το Μ2000 ήταν άξιος συνεχιστείς του F1 αλλα πλέον έφτασε στο τελος της καριέρας του……παράδοξο αλλα το f4 (όσο πετάει) έχει ακόμα να προσφέρει….

christos_choris_a

Τα 24 Mirage-2000-5Mk2 είναι λίγα. Θα ήταν σωστό να κρατούσαμε 8 -EGM και λίγα λίγα να τα αναβαθμίζαμε σε Mk2 ( 2 το χρόνο). Ανάμεσά τους να κρατήσουμε τα διθέσια. Η αποτελεσμάτική χρήση των SCALP-EG ( που θα ήταν καλό να αυξηθεί ο αριθμός τους ) και των Exocet απαιτεί έναν αριθμό αεροσκαφών πάνω απ’ τα 30. Ακόμα και άν αποκτηθεί ένας αριθμός Harpoon για χρήση από τα F-16C οι Exocet είναι χρήσιμοί ώστε να μη βλέπουμε αεροσκάφη για αποστολές TASMO να είναι εξοπλισμένα (αφοπλισμένα) με AGM-65G.

christos_choris_a

Φυσικά οι AGM-65G να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε αποστολές TASMO μονάχα αν ο στόχος είναι μια “μοναχική” πυραυλάκατος ή ένα αρμαγαγωγό ασυνόδευτο ( που να έχουν βυθιστεί με Harpoon ή Exocet τα πλοία συνοδείας του ).

sakdim

Eχει προταθει αλλου η αγορα των EGM απο την Κυπρο και ο εξοπλισμος τους με spice, για αποστολες βομβαρδισμου. Τι πιστευετε για αυτο το σεναριο;

Last edited 3 months ago by sakdim
Andreas

Η ΝΑΣΑ χρηματοδοτεί δημιουργία δικτύου κινητής στη Σελήνη. Για ποιόν το κάνει αν όχι για τους Σελήνιους; Ελπίζετε! κάτι μπορεί να γίνει.

panos

“Κάπου εδώ να πούμε πως συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η καλύτερη επιλογή για την ΠΑ είναι το F-35B.”

Μας λείπουν τα αεροδρόμια, δεν έχουμε ούτε αεροδρόμια διασποράς!

Έχουμε ένα εξαιρετικά οργανωμένο δημόσιο οδικό δίκτυο, με πολλαπλά διεσπαρμένα σημεια επανεξυπηρέτησης και επανοπλισμου αεροσκαφών που ζηλεύει η Σουηδία!

Στο πρόγραμμα έχουμε την προμηθέα μεγάλου ελικοπτεροφορου για την κάλυψη τη ΝΑ μεσογείου!

Είναι δρομολογημένη η αγορά μαχητικών κορυφαίων επιδόσεων στον εναέριο αγώνα.

Επομένως εάν είναι να αγοράσουμε F-35 προφανώς θα πρέπει να αγοράσουμε την εκδοσή Β,
την εκδοσή με τις χαμηλότερες επιδόσεις από τις άλλες δύο (A &C) γιατί απογειώνεται/
προσγειώνεται κάθετα (άσχετα με τη μέγιστο φορτίο και με πια εμβέλεια το κάνει αυτό)

Άλλωστε:

Το F-35B έχει μια δυνατότητα που πραγματικά είναι μοναδική παγκοσμίως, αυτή της δυνατότητας χρήσης από πλοία ή πολύ μικρούς διαδρόμους στην άκρη του “πουθενά”

Έτσι κι’αλλιώς λύθηκαν όλες οι μελλοντικές ανάγκες της ΠΑ, γιατί να μην κανουμε και μια πειραματική μπουτικ μοιρα με F-35Β!

George

Με τουλάχιστον 36 όμως!
Σε εμάς ταιριάζει το δόγμα χρήσης που διαμορφώνουν οι USMC για προωθημένη χρήση των F-35 από “βάσεις” κοντά στο πεδίο
Γενικότερα μας ταιριάζουν οι τακτικές του USMC και η επιθετική φύση τους και μακάρι οι ΕΔ μας να τους έκαναν copy/paste σε πολλά αλλά πιστεύω ότι είμαστε πολύ συντηρητικοί για αυτές

christos_choris_a

Η έκδοση Β των F-35 είναι σημαντικά βαρύτερη από την έκδοση Α. Υστερεί σε επιδόσεις και είναι συνάμα και ακριβότερη. Όσο και να εξειδικεύεται σε αποστολές BVR (stand-off για το έδαφος) και να αποφεύγει την κοντινή εμπλοκή ένα αεροσκάφος ( τα F-16V και block-52 θα “θυσιάζονται” προκειμένου να μην εκτεθεί σε dogfight ένα F-35 ), στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε χειριστή είναι και το ενδεχόμενο dogfight. Ακόμα και οι χειριστές των Tornado και των A-7 Corsair εκπαιδεύονταν στην κλειστή αερομαχία ( μάθε τέχνη κι άστηνε ). Το F-35A έχουν φτιαχτεί να επικρατούν των F-16. Νορβηγοί πιλότοι διαβεβαιώνουν οτι επικρατούν στα ψαλίδια των F-16A/MLU ( που διαθέτουν αξιόλογα χαμηλό πτερυγικό φόρτο ), ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και τις 2 επιφάνειες ελέγχου στα πλάγια σταθερά αυξάνοντας την άντωση. Τα F-35B είναι “μπεκάτσες” απέναντι στα F-16.

tnt-am

Θα είναι ΈΓΚΛΗΜΑ αν δεν παραμείνουν σε υπηρεσία τα EGM/BGM αν δεν αναβαθμιστεί το ραντάρ τους και να πιστοποιηθουν τα όπλα. Είναι σε καλή κατάσταση και πρέπει να γίνουν φορείς κρούσης να μην τα περιμενουμε όλα από τα RAFALE.
Ο Στρατηγος Κωσταρακος το έθεσε πολύ σωστά. Αν πρέπει ντε και καλά να παροπλισουμε λόγω κόστους η απάντηση είναι ευκολη. PHANTOM

Lefteris

Πριν απ όλα: σε δημοσιογραφικά sites αναπαράγουν ότι πάρθηκε η απόφαση αγορά των αμερικανικών φρεγατών. Περαστικά μας.
Στο θέμα μας:

Ένα σοβαρό πρόβλημα με τα EGM/BGM ήταν το κόστος επαναπιστοποίησης/ ανακατασκευής των AM39/S530D/R550 Magic. Με απλά λόγια δεν θα έχουμε όπλα να τους φορτώσουμε εξαιτίας της απαξίωση των γαλλικών όπλων από τους όποιους ιθύνοντες.
Ευχόμαστε αυτό να αλλάξει με την έλευση των Rafale, μην μείνουν κι αυτά χωρίς …τακάκια επειδή θα είναι ακριβά (δηλαδή αγοράζαμε ανταλλακτικά για τα F16 και κάναμε επαναπιστοποίησεις σε AIM9 επειδή ήταν φθηνά, αλλιώς… ! )

Οι κινητήρες των EGM/BGM είχαν αναβαθμιστεί ψηφιακά και είναι πανομοιότυποι με των -5, υπάρχει κάποια αναφορά αν θα παραμείνουν ως απόθεμα;
Τα -5 θέλουν link για διασύνδεση με τα Rafale, έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο;

Και κάτι που πρέπει να αναπαράγεται συνεχώς μέχρι να ιδρώσουν τα αυτιά των ιθυνόντων (απ ότι κατάλαβα ιδρώνουν) : θα κάνουμε επίθεση φιλίας στα ΗΑΕ για τον δανεισμό τουλάχιστον μιας μοίρας Mirage 2000-9 με το αντίστοιχο οπλικό φορτίο τους;
Οι σχέσεις με το Ισραήλ ομαλοποιήθηκαν και θα πάρουν και F35, θα μπορούσαμε με αυτά να αποσύρουμε τα Phantom και με δεύτερη μοίρα τα F16 Block30 επιτυγχάνοντας ομοιογένεια και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου μας.

photographix

Tα Rafale απο οσο γνωριζω ειναι συμβατα με το ΙDM (γαλλικο Data Link) των Μ2000-5

photographix

Tα 2000-9 μπορει να θεωρηθει με ασφαλεια ξεχασμενη υποθεση. Ως επι το πλειστον ειναι ακομη ευχολογια αρθρογραφων σε αλλα ιστολογια. HAE προχωρουν σε αναβαθμιση τους με σκοπο να τα κρατησουν. Τα F35 ενας θεος ξερει ποτε θα τα παρουν και σε αυτη τη φαση ακομη ειναι μετεωρο και εαν θα καταφερουν να τα παρουν.

sotbak

100% ισορροπημένο άρθρο μεταξύ λογικής/οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ανάγκης για δικινητήριο προηγμένο μαχητικό. Η αγορά των 18 ραφάλ σίγουρα θα συνοδευτεί και από παραγγελία επιπλέον (μακάρι φ4 έκδοσης) ώστε να σχηματίσουμε 2 πλήρεις μοίρες. Η παρουσία ραφάλ στην Ελλάδα νομίζω έχει γίνει δεκτή με ανακούφιση από πολλούς όχι μόνο μέσα εδώ, ενώ η προμήθειά τους δεν έρχεται σε αντίθεση με την είσοδο στην 5η γενιά Α/Φ για την ΠΑ. Παρόλο που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις αρετές/ικανότητες του Φ-35, ειδικά των πιο ώριμων & βελτιωμένων χαρακτηριστικών/αξιοπιστίας εκδόσεων από τις οποίες θα πάρουμε κάποια κομμάτια αρχικά γύρω στο 2030, ΔΕΝ πρέπει να βιαστούμε στην προμήθειά τους, αλλά πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώσουμε όλες τις βελτιώσεις πάνω στα ελληνικά Φ-16 (V + αναβαθμίσεις 50ριών & 30ριών), ίσως θα έλεγα και να συμπληρώναμε με αγορά και κάποιων ακόμη νέων ώστε αυτά να αποτελέσουν τον κορμό της αναχαίτισης στο Αιγαίο και να αναλώνονται στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής πάνω από τα νησιά μας σε καθημερινό επίπεδο, δηλ. αυτό της καθημερινής φθοράς που μας επιβάλλουν οι Τούρκοι, προκειμένου να επιτυγχάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπάνης/φθοράς και τις 2 μοίρες ραφάλ με τα Μ-2000-5 να τα διατηρούμε έτοιμα για την εναέρια υπεροχή και την στοχευμένη πλήξη των κομβικών αμυντικών υποδομών του αντιπάλου όταν προβεί στο απονενοημένο….Φυσικά στο σύγχρονο περιβάλλον δυστυχώς θέση δεν έχουν τα Φ-4 και τα EGM-BGM, οπότε θα έρθει τελικά η ώρα που θα αποχαιρετίσουμε τα αγαπημένα μας φάντομ….

Jimmy

Στη σωστη κατευθινση το αρθρο και με λογικα επιχειρηματα.
Οσο αφορα τα μ-2000, προφανως ουσιαστικα δεν υποστηριζονται απο τη ντασο και αυτο ειναι το προβλημα εδω και πολλα χρονια. Οποτε αν ειναι να δωσουμε ενα σωρο χρηματα και παλι να εχουμε αεροπλανο του 80 πολυ σωστα το δινουμε σαν προκαταβολη για τα ραφαλ.
Οσον αφορα τα ραφαλ. Ο αριθμος σιγουρα ειναι μικρος και ειναι λιγα. Κατανοω ομως οτι αυτα τα λεφτα εχουμε τωρα, και τα σκυλια δεμενα. Πρεπει παντως να εχουμε στο μυαλο την αγορα επιπλεον ραφαλ στο αμεσο μελλον, ιδανικα με τον ιδιο τροπο που εγινε και η πρωτη, δλδ μιξ μεταχειρισμενα + καινουρια στην ιδια εκδοση για να ριξουμε το κοστος και να παρουμε οσο περισσοτερα μπορουμε.
Τελος το ιδιο ακριβως που καναμε στην αεροπορια,οπως δλδ πολυ σωστα γραφετε βαλαμε ενα αεροσκαφος 4,5 + γεννιας σε τιμη οκαζιον , με οπλα που κανουν την διαφορα και εξασφαλιζουν την υπεροχη απεναντι στον πολυπληθεστερο εχθρο και που μαλιστα ειναι σχεδον ετοιμοπαραδοτο, και βγαλαμε απο το στολο ενα αεροσκαφος που επι της ουσιας δεν εχει πλεον υποστηριξη, θα επρεπε να κανουμε και στον πολεμικο στολο. Η ερωτηση μου ειναι ειστε πεποισμενοι οτι η επιλογη του MMSC εχει τα αντιστοιχα χαρακτηριστικα δλδ νεα γεννια οπλων και ηλεκτρονικων, τιμη οκαζιον και ετοιμοπαραδοτο?

anas

Κατά την άποψή μου η Ελλάδα θα έπρεπε να αγοράσει άλλα 6 καινούργια rafale. Σύνολο 24 και όλα F3R. Τα 12 μεταχειρισμένα (10 μονοθέσια-2 διθέσια) θα συγκροτούσαν μία ”μικρή” μοίρα στην Τανάγρα που θα επιχειρούσε με τα Μ2000-5 και θα αντικαταστούσαν τα Μ2000 και τα 12 καινούργια θα συγκροτούσαν μία δεύτερη ”μικρή” μοίρα (4 διθέσια-8 μονοθέσια) που θα αντικαταστούσαν το σύνολο των (34?…) F4 στην Ανδραβίδα. Μία μοίρα 20-24 αεροσκαφών F35 στο μέλλον (2027…) μαζί με F16V στον Άραξο και κλείσαμε. Τα ξαναλέμε το 2050 για ΝΜΑ…

photographix

1.
Ειμαι εξω απο το χορό και εχω πιλοταρει μονο σε εξομοιωτες και αυτο πριν πολλα χρονια, και δεν ημουν καν λοχιας στο στρατο, όποτε παντα με καθε επιφυλαξη η αποψη μου, που βασικα κατω απο αυτο το πρισμα ουτε καν αποψη ειναι, εντυπωση κανονικα πρεπει να λεγεται.

Η εντυπωση μου λοιπον ειναι οτι σε γενικες γραμμες αν τα επαιρναν οι Γαλλοι πισω εντελως δωρεαν τα EGM ισως να επρεπε να τα κρατησουμε. Πιθανολογω οτι τα χρήματα που θα εξοικονομησουμε απο την πωληση τους στην Dassault μπορουν να πιασουν ΙΣΩΣ περισσοτερο τοπο με την διαθεση τους στην υποστηριξη και εξοπλισμο των Rafale απο οτι θα μπορουσαν ΙΣΩΣ να προσφερουν στην Αμυνα πετωντας μεχρι την ελευση της δευτερης παρτιδας Ραφαλ.

2.
Με βαζει σε σκεψεις οτι (πρωην) ανωτερος αξιωματουχος και επαγγελματιες αρθρογραφοι του χωρου επιχειρηματολογουν υπερ της διατηρησης των EGM σε υπηρεσία (μεχρι την ελευση και αλλων Rafale) και δεν νομιζω το κανουν για την πλασματικη ευημερια των αριθμων χωρις ουσιαστικο επιχειρησιακο αντικρυσμα.

θελω να ρωτησω λοιπον, σαν ουσιαστικα ασχετος του πληκτρολογιου, όντως ειναι καλυτερα να πουληθουν (στη χαμηλη τιμη που μπορουν σε καθε περιπτωση ετσι και αλλιως) ή εχουν να προσφερουν αναλογικα χρησιμη υπηρεσια μεχρι την ελευση και αλλων Rafale?

πχ με την προμηθεια περισσοτερων Εxocet και τη συμμετοχη τους σε ΤΑSMO αποστολες κορεσμου. Με τη χρηση τους σαν budy-budy tankers. Mε τον οπλισμο τους με Mica. (φανταζομαι οτι ειναι αδυνατο να εξοπλιστουν με link 16) (κ.α.?)

Kαλο απο καθε αποψη το αρθρο , αλλα καπου δεν επιασα απαντηση σε ικανοποιητικο βαθος στο παραπανω ερωτημα.

Last edited 3 months ago by photographix
photographix

3.
Aλλο ερωτημα για τα EGM. Ειναι τοσο μεγαλο το γεωγραφικο και επιχειρησιακο ευρος που εχει να καλυψει η ΠΑ που οι αριθμοι εχουν μεγαλη σημασια και τα ΕGM παρ’οτι περιορισμενα πλεον τεχνολογικα μπορουν παρ’ όλα αυτά να προσφερουν σε βαθμο που ξεπερναει το οικονομικο οφελος της πωλησης τους? ( μπορουν ισως κιολας μεσα απο τακτικες και στοχευμενη περιορισμενη αναβαθμιση να προσφερουν και αποδεκτη επιβιωσιμότητα ?) 

Eπισης ειναι και το θεμα της μειωσης περαιτερω των αριθμων (ΙΣΩΣ) οταν παρει φορα η διαδικασια εκσυγχρονισμου των F-16 ?

Nα προσθεσουμε και τις αναχαιτισεις εν καιρω ειρηνης? (99,9% του επιχειρησιακου χρονου)

photographix

Καπου αργοτερα, ο STRATOS STRATOS αναφερει οτι οι Γαλλοι αναβαθμιζουν τα 2000D με Link16 και Μica. Ακομη μια παραμετρος στην συζητηση για τα EGM.

photographix

Kαι μια σκεψη που ειχα για τα ASTAC, αναφερθηκε και απο τον K.Zηκίδη

Konstantinos_Zikidis

Μερικές διευκρινίσεις για τα Μ2000: σχετικά με την ενδεχόμενη αναβάθμιση των Μ2000 σε -5, γράφετε “…χωρίς να πειράξουμε το ικανό μεν, παλιό δε σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ICMS-2000Mk1”. Αυτό δεν ισχύει, καθώς η υπόψη αναβάθμιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας. Γενικώς είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν των F-16, καθώς περιλαμβάνει (ή περιελάμβανε anyway) ακόμα και αναβάθμιση του συστήματος άφεσης των AM39 Exocet, καθώς και των ιδίων των πυραύλων. Το κόστος εκτιμάται σε λιγότερο από 1 δισ. €, ενώ πλέον έχουμε 16 μονοθέσια Μ2000 (λόγω της πτώσης του S/N 239), και όχι 17, όπως την εποχή που συζητάγαμε την αναβάθμιση (τέλος 2014 – αρχές 2015).

christos_choris_a

Απ’ ότι έχω ακόυσει κάποια “πεσμένα” Mirage-2000EGM έχουν προσθαλασσωθεί και ανακτηθεί και είναι επισκευάσιμα ( αν τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα ήταν ελκυστικά ). Ο Υπουργός ( κ. Παναγιωτόπουλος ) μίλησε κάποτε για FOS που αφορούσε 43 Mirage αν αφαιρέσουμε τα 24 -5Mk2 μιλάμε για 19 EGM ( ας πούμε οτι τα 3 είναι λίγο “αλατισμένα”).

Konstantinos_Zikidis

Αυτό που προσθαλασσώθηκε (το 1997) και επισκευάστηκε είναι το S/N 210, το οποίο πετάει ξανά κανονικά εδώ και 15 χρόνια περίπου: https://www.flickr.com/photos/hafspokesman/39336618232/in/album-72157690850584894/

Επίσης, το διθέσιο S/N 204 προσθαλασσώθηκε το 2011 στη Σάμο αλλά δεν επισκευάστηκε, αν και δεν είχε καταστραφεί, καθώς είχε ήδη πολλές ώρες πτήσεως: https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/189533/oloklirothike-i-anelkusi-tou-miraz-2000-pou-epese-sti-samo

Τα υπόλοιπα Μ2000 που έπεσαν στη θάλασσα καταστράφηκαν. Οι αριθμοί πάντως σήμερα είναι 18 Μ2000 και 24 Μ2000-5.

39336618232_c5a41f632c_w.jpg
Andreas

Θεωρώ βέβαιη την προσθήκη και άλλων στην έκδοση F4. Σε μελλοντικές αγορές δεν θα έχουμε κόστος εκπαίδευσης και υποδομής. Θα αυξάνουμε βέβαια τα αποθέματα ανταλλακτικών και όπλων. Το F-35 δεν το βλέπω να το αγγίζουμε πριν το τέλος της δεκαετίας και ίσως να μην το δούμε καθόλου.

christos_choris_a

Αν κάποια χώρα χρειάζεται τα F-35 αυτή είναι η Ελλάδα. Θεωρώ οτι η προμήθεια τουλάχιστον 12 θα αποφασιστεί μέσα στο 2021. Είναι ανήκουστο να εξοπλίζονται μ’ αυτά το Βασίλειον της Δανημαρκίας και (δυνητικά) η ουδέτερη Ελβετία και εμείς να κοιτάμε διατηρώντας σε υπηρεσία τα Φάντομ.

massey-ferguson-65

Μια χαρά τα νέα για ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ…ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΘ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ!!!!!! ΕΛΠΊΖΩ

George

Το σωστό θα ήταν με τη συνεργασία των Γάλλων να φύγουν (σταδιακά) τα MkII και στη θέση τους ας έρθουν PESA Rafale που στη συνέχεια θα τα κάνουμε κι αυτά F3R
Ας πάνε πχ τα MΚΙΙ στη Κροατία και ας έρθουν εδώ άλλα 16 Rafale (αν θεωρήσουμε μια αναλογία 2 προς 3 για M-2000 MKII και Rafale, κάποια θα είναι και της ίδιας ή πολύ κοντινής χρονολογίας) συν άλλα 2 καινούργια
Στο κάτω κάτω πιο φτηνό θα βγει στους Κροάτες το MK II και δεν έχουνε να αντιμετωπίσουν και κάποια αεροπορία άξια λόγου. Συμβατά με νατοικά στάνταρτς που τους ενδιαφέρει είναι
Και ναι 36 Rafale στη θέση των M-2000 έχουν πολύ νόημα και όντως θα είναι αρκετά (οριακά πάντως) για όλες αυτές τις αποστολές που τα θέλουμε
Αν αναβαθμίσουμε και τα 30/50ρια με τα απάρτια των 52ριών έχουμε δυο τύπους α/ε που το χειρότερο θα είναι το καλύτερο στην TAF
Βέβαια θα έχουνε 2 υποτύπους σε κάθε ένα αλλά τουλάχιστον τα Rafale μπορούμε σταδιακά να τα κάνουμε ένα τύπο. Μια τέτοια αναβάθμιση δεν θα είναι τέλους ζωής όπως τις συνηθίζουμε!
Κι αν θέλουμε και αριθμούς ας αναζητήσουμε 15 F-16C/D μέχρι απλά 50ντάρια max στη διεθνή αγορά να τους φορέσουμε απάρτια από τα 52άρια Adv
Σύνολο βγαίνει 204 α/ε με τα τα 120 να υπερέχουν των Τουρκικών και τα 84 να είναι εφάμιλλα κι όλα αυτά με κόστος που το αντέχουμε (κάπου 0,5 δις)
Χωρίς δηλαδή 3+ extra δις που δεν είμαι σίγουρος ότι τα έχουμε

x-m

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον η άποψη του κ. Ζ

(Πόσο θα κόστιζε άραγε η δυνατότητα χρήσης MICA IR και ASTAC στα Mirage; Από την άλλη, πόσο μπορεί πια να επιβιώσει το F-4 χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας; Μήπως τα F-4 θα έπρεπε να αποχωρήσουν πρώτα;

Last edited 3 months ago by x-m
FOX

Εφόσον υπήρχε αξιοποιηση υλικού που ξηλώνεται από τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ μαζί με τα Damocles, το κόστος νομίζω δεν θα ξεφύγει…

Konstantinos_Zikidis

Η χρήση του MICA IR στα Μ2000 εκτιμώ ότι θα μπορούσε να γίνει χωρίς εξωφρενικό κόστος. Όμως, το θέμα είναι αξίζει; Με την έννοια ότι ο MICA IR είναι ένας πολύ ικανός (και σιωπηλός) πύραυλος BVR, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδανικά εάν συνδυαστεί με ένα ικανό ραντάρ ή ακόμα καλύτερα χωρίς εκπομπή, μέσω track από Link 16, δηλαδή από Rafale. Και δεδομένου ότι τα Α/Φ των γειτόνων δεν φέρουν συστήματα προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου (MAWS), απλά θα ακούσουν ένα μπαμ… και θα αναρωτιούνται πόθεν προέκυψε τούτο… την ώρα που θα οδεύουν για τα ουρί του παραδείσου τους.
Η αξιοποίηση του ASTAC έχει μεγαλύτερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω το κόστος, το οποίο όμως δεν αναμένεται να είναι αμελητέο.
Όσο για το F-4, μην περιμένετε από εμένα (ή οποιονδήποτε άλλον της ηλικίας μου) να σας πουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν… Το Phantom είναι ένα φετίχ για τη γενιά μου, μεγαλώσαμε με αυτό… Δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσει. Πρώτα θα φύγουμε εμείς και οι επόμενοι ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός…

x-m

Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Όσο για το F-4, αν εξαιρέσει κανείς το Ιράν, φαίνεται ότι θα είμαστε οι τελευταίοι χρήστες. Στην αυλαία των RF-4 είχαν εγγραφεί 602 spotters εκ των οποίων παραβρέθηκαν οι 514. Στην Ανδραβίδα τα νούμερα αυτά θα είναι μικρά……..

AESA

Όταν δεν μπορούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν τα όρια και τα πλαίσια σε ένα διάλογο, μπλέκονται τα κόκαλα του Αντρέα, με τις κάλτσες της Μελίνας και τα μουστάκια του Καραισκάκη ….
Ευτυχώς που υπάρχει και ορθολογική σκέψη και μπράβο για το άρθρο σας. Αυτή την ρημάδα την σκέψη την απολέσαμε και δεν γυρίζει εύκολα.

Pavlos

‘…Είναι καλύτερα οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικού, να κατευθυνθούν στα νέα αεροσκάφη. Καλύτερα λοιπόν τα Rafale να έχουν διπλά πληρώματα, για 100% αξιοποίηση, παρά να πετάμε περισσότερα αεροσκάφη, χωρίς μαχητική αξία….’
comment image

Συφωνοι, με μια παρατηρηση. Αν υπαρχει δυνατοτητα με μικρο κοστος να εχουμε (μονο την ) ΨΗΦΙΑΚΗ διασυνδεση, και ικανοτητα να φορτωνουν πχ meteor τα παλαια mirage και να πυροδοτουνται και κατευθυνονται απο τα Rafale, υπο αυτες τις προϋποθεσεις, και λογο επικειμενης συγκρουσης με Τουρκια, θα επρεπε να παραμεινουν (να αποκτησουν ψηφιακη διασυνδεση) τα αεροσκαφη και να χρησιμοποιηθουν σε αυτον τον ρολο, δηλ ως φορεις οπλικων συστηματων τα οποια θα ελεγχουν (εφοσον υπαρχει τετοια δυνατοτητα) απο τις Ελληνικες Ριπες.
comment image

———-

Last edited 3 months ago by Pavlos
Lefteris

Το σύμβολο στα canards είναι ΟΛΑ τα λεφτά! 🙂

Pavlos

comment image

Οἱ συγκεκριμένες φωτοεπεξεργασίες ἐπιλέχθηκαν ἀκριβώς για αὐτό τὀ λόγο, δηλ γιά νά φαίνονται τά μπροστινά πτερύγια ἐλέγχου (κάναρτντς) μέ τό συγκεκριμενο (4Β σέ σταυρό), Βυζαντινό σύμβολο-σημαία, ἁπλοποιημένο ὅσο ἀφορά τούς χρωματισμούς(μονοχρωματικό), τά δέ ἐθνόσημα στις πτέρυγες &στήν ἄτρακτο (ἐπίσης μονοχρωματικά) βασίζονται σέ ἀνακοινῶσεις τῆς ΠΑ.===>https://twitter.com/i/status/981078039185559552
—-
comment image
comment image

————

Last edited 3 months ago by Pavlos
zap

Το ειπα και το ξαναλεω, χρειαζομαστε τουλαχιστον αλλα 40 F-16.

Jason

Η αγορα των Rafale ειναι σωστη 100%, εγω τουλαχιστον παντα ημουν υπερμαχος της αποκτησης Rafale εξοπλισμενων με Meteor και Scalp, αντι της αγορας των πανακριβων και ανυπερασπιστων (χωρις CIWS) φρεγατων Belhara.

Θα επρεπε να αποκτηθουν τουλαχιστον 20 αεροσκαφη αρχικα, αλλα φυσικα χρειαζομαστε, αλλα 20 στο εγγυς μελλον.

Σχετικα με τα Mirage 2000 B/EGM, πιστευω οτι πρεπει να διατηρηθουν για τους εξης λογους:

1..Εχουν ακομη αρκετες ωρες πτησης, επομενως μπορουν να συνεχισουν να πετανε εαν αποκτασταθει η ροη ανταλλακτικων.

2..Θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν ως κυνηγοι Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων, καθως διαθετουν πυροβολο, σχετικα φτηνους πυραυλους Magic 2 σε αποθεμα, και θα μπορουσαν να εξοπλιστουν με βληματα με χιλιοστομετρικο ερευνητη ρανταρ οπως ο Brimstone I/II για χρηση εναντιων ΜΕΑ, ελικοπτερων αλλα και στοχων επιφανειας και ξηρας.

https://www.mbda-systems.com/product/brimstone/

Ας μην ξεχναμε πως οι Ισραηλινοι χρησιμοποιησαν ελικοπτερα AH-64 Apache εξοπλισμενα με πυραυλους Hellfire Longbow για να καταρριψουν ΜΕΑ των Ιρανων πανω απο τα υψωματα Γκολαν. Και το Brimstone ΙΙ ειναι ακομη καλυτερο και με μεγαλυτερη εμβελεια σε σχεση με το Longbow Hellfire.

Σιγουρα τα Μ-2000 θα ειναι πολυ πιο αποτελεσματικα σε αυτον τον ρολο απο τα Τ-6A οπως γραφατε πριν απο 1-2 εβδομαδες. Τα Mirage-2000 ειναι μονοθεσια μαχητικα με μεγαλες ικανοτητες ελιγμων και συστημα IFF και ρανταρ (εστω και παλιο), ενω τα Τ-6 ειναι διθεσια ελικοφορα εκπαιδευτικα ΧΩΡΙΣ ρανταρ και IFF. Επομενως περισσοτεροι πιλοτοι θα ριξοκινδυνεψουν με τα αργοκινητα Τ-6, παρα με τα Mirage-2000. Eπισης, ειναι πολυ πιο πιθανο ειναι να καταρριψουν οι δικες μας δυναμεις τα δικα μας Τ-6, παρα οι Τουρκοι.

https://www.ptisidiastima.com/1-greece-to-reactivate-t6a-nta-texan-in-cas-bai-role/

Πως ειναι δυνατον να στηριζουν καποιοι οτι πρεπει να μετατραπουν τα αργοκινητα Τ-6 σε κυνηγους MEA, και να μην βλεπουν οτι υπαρχει πολυ καλυτερο εργαλειο για αυτη τη δουλεια. Και τα Μ-2000 θα μπορουν επισης να κανουν αναχαιτησεις στο Αιγαιο, αλλα και βολες Exocet εαν χρειαστει.

3..Μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε ρολο Εναεριου Ανεφοδιασμου buddy-to-byddy, ωστε να αυξησουν την εμβελεια και τη δυνατοτητα παραμονης στον αερα αλλων αεροσκαφων, οπως τα Rafale η τα Μirage-2000-5. To Mirage-2000 μπορει να μεταφερει συνολικα 7,300 λιτρα καυσιμου και να ανεφοδιασει στον αερα εως 3-4 μαχητικα.

Παρομοιες τακτικες εφαρμοζει και το Αμερικανικο Ναυτικο, με τη χρηση F-18 για εναεριο ανεφοδιασμο αλλων αεροσκαφων.

comment image

Last edited 3 months ago by Jason
Vk77

Αν πρέπει να σηκώνεις μαχητικό για να αναχαιτίσεις uav κάτι κανείς λάθος.

Pavlos

Πιστευω πως ειναι αναλογα το μεγεθος της απειλης, ενας συνδιασμος πραγματων αριθμων uav, μεγεθους uav κλπ (& εννοειται πως χρειαζεται και απο την πλευρα μας[πλην των αλλων] & αναπτυξη[ή αγορα αν δεν υπαρχει χρονος] uav που να καταριπτουν τα εχθρικα, ειτε ως uav αυτοκτονιας ειτε με αναπτυξη οπλισμου).

Το σημαντικο ειναι απαντα ειτε τα μαχητικα ειτε ακομη και τα ελικοφορα, να εχουν δυνατοτητα διαμοιρασης πληροφοριας ψηφιακα, και αναλογως περιστασης θα μπορουσε να υπαρχει μικτος αριθμος 1 ή περισσοτερων μαχητικων με τα ελικοφορα, εξαρταται την περισταση.

Last edited 3 months ago by Pavlos
Jason

Γραφω για αποστολες CAS / BAI γενικα, συμπεριλμβανομενων τις καταρριψεις ΜΕΑ.

Σιγουρα ενα μαχητικο ειναι πολυ πιο αποτελεσματικο για αυτες τις αποστολες σε σχεση με ενα εκπαιδευτικο Τ-6.

Last edited 3 months ago by Jason
STRATOS

Είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτήσεις drones με M2000EGM γιατί τα drones πετάν με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα και πετάν σε μεγάλο υψόμετρο..  υπάρχει δηλαδή μεγάλη πιθανότητα τα M2000EGM στην προσπάθεια τους να καταρρίψουν τα τουρκικά drones να εκτεθούν στα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα του εχθρού ..

Ο καλύτερος τρόπος να καταρρίψεις drones είναι με ηλεκτρονικές παρεμβολές και αντιαεροπορικά συστήματα μικρού-μέσου βεληνεκούς με βελτιωμένο ραντάρ – IR camera με μεγάλη διακριτική ικανότητα…..όπως και να έχει τα drones αποτελούν απειλή σε πολέμους χαμηλής έντασης μεταξύ αντιπάλων που δεν διαθέτουν μαχητικά…στο Αιγαίο σε περίοδο σύγκρουσης που θα γίνει πεδίο ηλεκτρονικής καταιγίδας (όχι πολέμου)…αμφιβάλλω αν αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν..

Εκεί που θα μπορέσουν να προσφέρουν τα Μ2000 και ακόμη καλύτερα τα Α-7 (που φροντίσαμε να τα αποσύρουμε βλακωδώς) όπως και όσα από τα οπλισμένα Τ-6/Τ-2 είναι διαθέσιμα, είναι σε αντιελικοπτερικές επιχειρήσεις, καθώς οι τούρκοι διαθέτουν τεράστιο στόλο μεταφορικών/ επιθετικών ελικοπτέρων και είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν στις πρώτες ώρες μίας σύγκρουσης να δημιουργήσουν αεροπρογεφυρόματα στα Ελληνικά νησιά……τα νεότερα μαχητικά της ΠΑ, θα έχουν τόσες αποστολές να αναλάβουν, που δεν θα έχουν χρόνο να καταρρίπτουν ελικόπτερά που θα κάνουν έφοδο κατά δεκάδες..

Jason

Tα Mirage-2000 μπορουν να δεχθουν βομβες με καθοδηγηση λειζερ και υπερυθρων οπως οι PGM, Spice κτλ.

Δεν βλεπω το λογο να μην μπορουν να μεταφερουν τον Brimstone της MBDA, ο οποιος εχει καθοδηγηση ρανταρ χιλιοστομετρικου μηκους κυματος. Ενας τετοιος πυραυλος μπορει να χρησιμοποιηθει τοσο εναντιων αργα ιπταμενων στοχων οπως τα ΜΕΑ, αλλα και ελικοπτερων, το λεει η ιδια η MBDA στο σαιτ της για τον πυραυλο. Επισης μπορουν να χρησιμοποιηθουν για αποβατικα σκαφη.

Οι Ισραηλινοι κατερριψαν ΜΕΑ και ενα ελικοφορο αεροσκαφος Cessna με τον αντιστοιχο Longbow Hellfire.

Ποιος εχει περισσοτερες πιθανοτητες επιτυχιας και επιβιωσης σε αποστολες CAS και BAI, ενα T-6 η μηπως ενα M-2000Β/ΕGM ???

STRATOS

Δεν σου μίλησα για αποστολές CAS. Σου είπα ότι το M2000 έχει πιο σοβαρά πράγματα να κάνει από το να κυνηγάει UAV που πετάν με 150km/h να τα καταρίψει με τα πυροβόλα του και να κινδυνεύει να πέσει σε απώλεια στήριξης (το λιγότερο).

Αν είναι για οπλισμένο ucav, χαλάλι ένας Helfire! Τώρα ρώτα τους Ισραηλινούς αν άξιζε η κατάριψη UAV της Χεζμπολάχ με Hellfire.

To οπλισμένο T-6 είναι καλύτερο (και πολύ πιο οικονομικό) από το M2000 σε αποστολές αντί-uav/ucav .

George

Δεν είναι τηλακατευθυνόμενα!
Εχει τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ και πολλά χρόνια
Δεν είναι του εμπορίου
Αυτόνομα είναι. Το ότι υπάρχει η δυνατότητα man in the loop δεν πρέπει να συγχέεται με τηλεκατεύθυνση
Εδώ δυνατότητα αυτόνομης πτήσης είχαν τα Heron που είχαν πάρει όταν τα βρίσκανε με το Ισραήλ δεν θα έχουν τα δικά τους που είναι μια και δύο γενιές νεώτερα?

STRATOS

Δεν παυουν να είναι πολύ ευάλωτα, όπως αποδείχτηκε και η κατάριψη του υπερσύγχρονου αμερικάνικου stealth UAV από τους Ιρανούς.

Οι παρεμβολείς και τα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών θα κάνουν σώβρακο τις ραδιοζεύξεις των UAV/UCAV ακόμη και αυτονομη καθοδήγηση να έχουν, δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν πληροφορίες, ούτε να στοχοποιήσουν..

Jason

Η Αχιλλειος πτερνα μας ειναι οτι για να χτυπησουμε στοχους στην Τουρκικη ενδοχωρα θα πρεπει να απογειωσουμε αεροσκαφη. Εαν οι Τουρκοι μας αιφνιδιασουν και καταφερουν να βομβαρδισουν αεροδιαδρομους και υποστεγα αεροσκαφων, τοτε θα παθουμε οτι επαθαν οι Αιγυπτιοι απο τους Ισραηλινους στον πολεμο των 6 ημερων. Game over.

Οι Τουρκοι εχουν ηδη κανει συμπαραγωγη Κινεζικων βαλλιστικων πυραυλων, και συντομα θα αποκτησουν και βληματα κρουζ μεγαλης εμβελειας, απειλωντας εκατονταδες στοχους υψηλης αξιας στην Ελλαδα, οπως αεροδρομια, ναυσταθμους, ρανταρ, κεντρα διοικησης, επικοινωνιων και ελεγχου κτλ. Και ολα αυτα ΧΩΡΙΣ να χρειαστει να απογειωσουν ουτε ενα αεροσκαφος, ΧΩΡΙΣ να ρισκαρουν την ζωη ουτε ενος πιλοτου, οπως αλλωστε κανουν σημερα με τα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη τους. Εχουν εξαγγελει βλημα κρουζ με εμβελεια 1000 χιλιομετρων και αποκτουν τεχνογνωσια κινητηρων τουρμπο-τζετ απο την Ουκρανια.

Με αυτον τον τροπο θα εχουν πολλαπλες επιλογες και πλατφορμες για να μας χτυπησουν, και με μικρο κοστος. Δεν θα ρισκαρουν 5 F-16 για μια αποστολη κρουσης, τα οποια κοστιζουν 5Χ50εκ = 250 εκ. δολλαρια, θα μπορουν να εκτοξευσουν 250 βαλλιστικους πυραυλους και βληματα κρουζ του 1 εκ. το ενα, με συνολικο κοστος 250 εκ. δολλαρια. Αυτος ειναι ο πολεμος του παροντος και του μελλοντος.

Εαν δεν τους ακολουθησουμε σε εξοπλισμους και προτερεοτητες, θα ειμαστε παντα σε μειονεκτημα. Θα επρεπε να προσπαθησουμε και εμεις να αποκτησουμε τεχνογνωσια σε βληματα κατα πλοιων / μακρου πληγματος, ωστε να μπορεσουμε να κατασκευασουμε στο εγγυς μελλον το δικο μας βλημα κρουζ αντιστοιχο των Tomahawk / Scalp / Calibr με εμβελεια 500-1000 χιλιομετρων, εστω και με ξενη βοηθεια (π.χ. Γαλλια, Ισραηλ, Σουηδια, Νορβηγια, Ταιβαν, Κινα, Ρωσια, Νοτια Κορεα κτλ). Η τεχνολογια μεταξυ ολων αυτων των οπλων ειναι η ιδια. Θα επρεπε επισης να κανουμε παραγωγη κατοπιν αδειας βαλλιστικων πυραυλων LORA η Κινεζικων / Tαιβανεζικων / ΝοτιοΚορεατικων βαλλιστικων πυραυλων.

Last edited 3 months ago by Jason
STRATOS

Ο Πρώτος στόχος μίας ΠΑ σε μία σύγκρουση είναι να εξαφανίσει από τους ουρανούς την Εχθρική αεροπορία. Μετά ασχολείται με τα υπόλοιπα. Επομένως η Ελληνική ΠΑ πρώτα θα καταστρέψει την τουρκική αεροπορία και μετά θα ασχοληθεί με τα υπόλοιπα..

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι των τούρκων είναι μεγάλη απειλή, αλλά μεγάλο ερωτηματικό είναι η ακρίβεια βολής τους…..ενώ οι βάσεις της ΠΑ έχουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας….μην ξεχνάς ότι η ΠΑ σε περίπτωση καταστροφής αεροδιαδρόμων έχει, εναλλακτικές βάσεις διασποράς να στείλει τα μαχητικά της να προσγειωθούν όπως και αυτοκινητόδρομους..

Yannis

Ο Πρώτος στόχος μίας ΠΑ σε μία σύγκρουση είναι να εξαφανίσει από τους ουρανούς την Εχθρική αεροπορία.

=> Αν φυγουν οι βαλιστικοι, τα αεροπλανα της ΠΑ δε θα προλαβουν να βγουν απο τα υποστεγα.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι των τούρκων είναι μεγάλη απειλή, αλλά μεγάλο ερωτηματικό είναι η ακρίβεια βολής τους….

=> Αυτη θα βελιωθει, ειναι ζητημα χρονου.

οι βάσεις της ΠΑ έχουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας…

=> Μη βασιζεσαι σε αυτα.

σε περίπτωση καταστροφής αεροδιαδρόμων έχει, εναλλακτικές βάσεις διασποράς να στείλει τα μαχητικά της να προσγειωθούν όπως και αυτοκινητόδρομους..

=> 1) Δε θα εχουν προλαβει να απογειωθουν
2) Και τι θα κανουν αν προσγειωθουν; Που θα ανεφοδιαστουν;

STRATOS

Έχουν οι τούρκοι έναν βαλιστικό πύραυλο για κάθε Θωρακισμένο υπόστεγο της ΠΑ και ακρίβεια 100%?? Που τα είδες αυτά?? κάτι κινέζικες αντιγραφές έχουν, και οι κινέζοι ξέκοψαν τώρα από τους τούρκους..

ναι δεν βασίζόμαστε στην αντιπυραυλική άμυνα. Patriot-Crotale-Hawk-Βελος τα αγοράσαμε για διακόσμηση.

Η ΠΑ έχει σχεδιασμό για επιχειρήσεις από αυτοκινητόδρομους από το 1970.

Jason

Οι ιδιοι οι Τουρκοι εχουν δηλωσει οτι εχουν πετυχει να μειωσουν το CEP (Circular Error Probable) των βαλλιστικων πυραυλων, δηλαδη να αυξησουν την ευστοχια τους.

Τις φωτογραφιες με τα πληγματα των Ιρανων στις πετρελαικες εγκαταστασεις των Σαουδαραβων τις ειδες? Οι Σαουδαραβες εχουν Patriot, ρανταρ κτλ. ενω υπαρχουν και 2 συστοιχιες με Αμερικανικους Πατριοτ.

Απο την αλλη οι Ιρανοι δεν εχουν καν προσβαση σε δυτικα συστηματα και τεχνολογια λογω εμπαργκο, ενω οι Τουρκοι εχουν.

Αποτελουv τεραστιο κινδυνο. Ελπιζω η @ΠΤΗΣΗ να κανει ενα αρθρο σχετικα με τον κινδυνο που αντιπροσωπευουν οι βαλλιστικοι πυραυλοι και τα βληματα κρουζ της Τουρκιας.

https://www.npr.org/2019/09/19/762065119/what-we-know-about-the-attack-on-saudi-oil-facilities

https://www.cnbc.com/2019/09/17/satellite-photos-show-extent-of-damage-to-saudi-aramco-plants.html

https://www.aspistrategist.org.au/what-the-strike-on-saudi-arabias-oil-facilities-teaches-us/

comment image

comment image?v=1568633357&w=630&h=354

STRATOS

Οι επιθέσεις των Ιρανών πέτυχαν ακριβώς γιατί δεν υπήρχε πυροβολαρχία Patriot να καλύψει την συγκεκριμένη περιοχή των διυλιστήριων από αυτήν την πλευρά (το ραντάρ των Patriot έχει τομέα έρευνας 120 μοιρών)!! Το είχε εξηγήσει η ΠΤΗΣΗ αναλυτικά. Για αυτό ζητήσαν οι Σαουδάραβες την βοήθεια της Ελληνικής ΠΑ και άλλων Νατοικών κρατών με την αποστολή επιπλέον Patriot!!!

Επιπλέον οι επιθέσεις έγιναν από πολύ κοντινή απόσταση, από την γειτονική Υεμένη και όχι από το Ιράν..

Οι τούρκοι βρίσκονται έτη φωτός πίσω από τους Ιρανούς στο πυραυλικό οπλοστάσιο.

Yannis

Δε μπορω να βαλω δεκα +, μονο ενα, δυστυχως. 

Ως συνηθως οι δημοσιοι υπαλληλοι τπυ ΥΠΕΘΑ κοιμουνται τον υπνο του δικαιου. Δεν ειδα κατι σχετικο στο προσφατο εξοπλιστικο προγραμμα. Οταν σε δεκα χρονια ξυπνησουμε απο τους βροντους, θα ειναι αργα. Ρωτηστε τους Αρμενιους.

🙁 🙁 🙁

Last edited 3 months ago by Yannis
Scalp_eg

Τα «τουρκικά» F-35 παίρνει η ΕλλάδαΠέραν της θωράκισης των συνόρων σε έμψυχο δυναμικό, προχωρά με ταχείς ρυθμούς εντός του 2021 και του 2022 και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με εξοπλισμούς. Το νέο πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος με νέες εγγραφές τα έτη 2023 και 2024 όπου η κατάσταση είναι επιβαρυμένη από λήξεις ομολόγων.
Κατά την επίσκεψη Πομπέο δρομολογήθηκε η προμήθεια 20 F-35 τα 6 εκ των οποίων θα αγοραστούν με έξυπνο δανεισμό  μέσα στο 2021 και θα αποτελέσουν μαζί με τα 6  πρώτα Rafale την δύναμη πυρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Oι ΗΠΑ απαύδησαν από την συμπεριφορά των Τούρκων και μας πωλούν με διευκολύνσεις και με την διαδικασία government to government τα F-35 που είχαν παραγγείλει οι γείτονες.

https://www.newsbreak.gr/amyna/137180/schedio-aspida-gia-thraki-aigaio-i-ellada-agorazei-ta-toyrkika-f-35/

Πριν τα Rafale θα ερθουν τα F-35 (lol)

FOX

Eιναι λάθος να αγοράσουμε αρχικά blog του F-35…
Επίσης δεν υπάρχει καμιά βιασύνη να πάμε στο F-35 πριν διευθετηθούν όλα τα θέματα με τα F-16.

Vk77

Αν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν είναι ραδιοαρβυλα,δεν μας δίνουν καλύτερα μερικές ΑΒ για το πολεμικό Ναυτικό,αν θέλουν να μας βοηθήσουν, αντί να προσπαθούν να μας φορτώσουν τις mmsc.

tnt-am

Πότε δεν ήθελαν οι ΗΠΑ να έχουμε πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων στο Αιγαίο. Γι αυτό και δεν μας αποδεσμευουν SM2-3, Κρουζ και γι αυτό μας προτείνουν MMSC που δεν διασφαλίζουν καμία υπέροχη. Έτσι απλά

photographix

Πρεπει να δημιουργηθει μια ανεξαρτητη αρχη fact checking και να πληρωνουν αστρονομικα προστιμα οσοι δημοσιευουν αρλουμπες

KostisM

Μόλις είπες τη λύση να εξοφλήσουμε όλα τα χρέη και να’ χουμε και πλεόνασμα ..

photographix

LOL!

Factor

Δεν νομίζω να ισχύει το άρθρο, στο σκέλος που αφορά την αγορά εντός 2021 των πρώην τούρκικων F35. Πρώτον αν θυμάμαι αυτά ήδη τα πήρε η Αμερικάνικη Αεροπορία. Δεύτερον, μόλις κατατέθηκε ο προυπολογισμός και δεν υπάρχεις δέσμευση για αυτά τα αεροσκάφη αλλά μόνο για τα Rafale. Τρίτον ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει on camera πως τα F35 μας ενδιαφέρουν μετά τη λήξη του προγράμματος των F16V.

christos_choris_a

Μακάρι να είναι έτσι και να συνδιάζαμε σύντομα Rafale, F-35 και F-16V, αλλά η αξιοπιστία της πηγής ελέγχεται. Θα ήθελα πάντως να το πιστέψω.

Vk77

Ορθώς πήραμε τα Ραφαλ και ορθώς δώσαμε τα egm.
Ο κόσμος γκρινιάζει ότι τα 18 Ραφαλ είναι λίγα γιατί όντως είναι λίγα. Άμεση παραγγελία άλλων 18+ Ραφαλ σε μιξ καινούργιων -μεταχειρισμενων, με μείωση του συνολικού κόστους μέσο πώλησης και των 2000-5 που έχουν ακόμη σημαντική αξία.
Αυτοί που υποστηρίζουν αγορά 2 μοίρας Ραφαλ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας να λάβουν υπόψιν ότι τότε τα ραφαλ φ4 θα υπάρχουν μόνο καινουργια, θα είναι ακριβότερα των φ3ρ,θα πρέπει να δώσουμε και άλλα λεφτά για την αναβάθμιση των φ3ρ που έχουμε και η αξία των 2000-5 θα έχει καταποντιστεί.

CKfurious

Σωστή ανάλυση
Στόλοι μαχητικών από 18 και 24 μονάδες δεν είναι διατηρήσιμοι μακροπρόθεσμα
Τα -5 πρέπει να φύγουν όσο έχουν κάποια αξια και οι πόροι να πάνε προς επιπλέον rafale

christos_choris_a

Καθώς η αεροδιαστημική βαδίζει σε ακριβότερα μαχητικά οι αεροπορίες ανά τον κόσμο περιορίζουν τους αριθμούς σε χαμηλές οροφές. Στόλοι μαχητικών που περιορίζονται στα 18 ( 18 Rafale + 18 F-35 ) είναι ισοδύναμοι με την προμήθεια 40 + 40 αεροσκαφών της δεκαετίας του ’80. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τι αριθμούς προμηθεύονται τα F-16 block-70 Σλόβακία (14) και Βουλγαρία (8) και τα JAS-39A η Τσεχία (14) και η Ουγγαρία (10 αν δεν κάνω λάθος ). Γνώμονας στην απόκτηση ενός αεροσκάφους είναι τα επιχειρησιακά του πλεονεκτήματα και υπερισχύει κάτι τέτοιο της βούλησης για επίτευξη ομοιοτυπίας.

FOX

Σε πρώτη φάση 18+6 Rafale F.3R μαζί με ένα καλό απόθεμα METEOR 100-120 πυραύλων είναι ικανοποιητικό, τα 2000-5 πρέπει να κάνουν σταδιακά στροφή με πιστοποίηση και άλλων όπλων.

STRATOS

Αντε πάλι με τα καημένα τα F-4E AUP!!!!

Δεν αποσύρεις ένα μαχητικό όταν ο αντίπαλος διαθέτει 27 F-4E terminator πολύ χειρότερα τεχνολογικά από τα αντίστοιχα Ελληνικά F-4E AUP και 233 F-16 τα περισσότερα με χειρότερο radar και ικανότητα BVR από τα Ελληνικά Phantom.

Το κόστος συντήρησης του F-4E για την Ελληνική πλευρά είναι αστείο γιατί υπάρχουν άπειρα ανταλλακτικά για τα μηχανικά – υδραυλικά συστήματα και κινητήρες του αεροσκάφους, από κανιβαλισμό παλαιότερων αποσυρθέντων μη εκσυγχρονισμένων F-4E/RF-4E  και F-104.

Η FOS που θα υπογράψουν για τα F-4E AUP αφορά κυρίως τα avionics του αεροσκάφους.

Αντίστοιχα για τα M2000EGM/BGM έχουμε ξαναγράψει καμιά 10ριά φορές οι Γάλλοι εκσυγχρονίζουν τα Μ2000D τους (που έχουν ραντάρ αποκλειστικά για αποστολές αέρος-εδάφους!!!!!) με ικανότητα αξιοποίησης του Mica IR και Link-16!! Αντίστοιχο ελαφρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μπορεί να γίνει άνετα στα Ελληνικά M2000EGM (αρκεί να το ζητήσουμε!!) και έτσι τα μαχητικά μαζί με την αντιπλοική αποστολή τους να διατηρήσουν την ικανότητα εναέριας μάχης….μαζί με οτιδήποτε άλλο, όπως ιπτάμενος ανεφοδιασμός (με την χρήση κατάλληλου ατρακτιδίου)..

Ειλικρινά τα 18 Rafale F3R (που στην καλύτερη θα πετάν τα 14-15, αν τα προσέξουμε..) τι θα προτοαναλάβουν να κάνουν?? Να πετάν σε αποστολές εναντίων πλοίων με Exocet? Αποστολές με Scalp και κατευθυνόμενα πυρομαχικά αέρος-εδάφους? ενώ ταυτόχρονα θα αερομαχούν??…

Τα 18 x Rafale (ιδίως αν αξιοποιήσουμε και Meteor)και τα 24 x M2000-5 θα πρέπει να έχουν καθαρά αποστολή εναέριας υπεροχής με δευτερεύοντα την εκτόξευση Scalp (πριν εμπλακούν σε αερομαχία) καθώς ο Scalp κατευθύνεται αυτόνομα με στοιχεία που έχει πάρει πριν την απογείωση…επομένως μπορούν τα μαχητικά που τον αξιοποιούν να τον εκτοξεύσουν σε προκαθορισμένο σημείο, και μετά να ασχοληθούν με εναέρια περιπολία με τον μεγάλο φόρτο βλημάτων BVR που θα φέρουν.

Τους Exocet θα τους αξιοποιούν τα Μ2000 ενώ παράλληλα θα διαθέτουν επαρκή αυτοπροστασία με τους Mica-IR και πιθανώς επαναπιστοποιημένους Magic-2..

Εν ανάγκη αν δεν τα θέλει η ΠΑ ας τα πάρει η Εθνική φρουρά της Κύπρου, ώστε να έχει αυτόνομη δυνατότητα προστασίας του εναέριου χώρου της, τώρα που στην Κύπρο υπάρχουν φωνές για την δημιουργία ΠΑ και ΠΝ..

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, την δεκαετία του 1980 τα πλήρωσε χρυσό  ο Έλληνας φορολογούμενος (χάρι στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνηση του κλεφτοπασοκ)…τα αγοράσαμε το 1986 σε τιμές ανώτερες απότι τα ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale F3R το 2020!!!!!…. είναι πραγματικά έγκλημα να επιστραφούν για δεκάρες πίσω, την στιγμή που δίπλα είναι ένας μεγαλομανής αντίπαλος 85 εκατομμυρίων που απειλεί με πόλεμο απροκάλυπτα Ελλάδα-Κύπρο..

photographix

” Γάλλοι εκσυγχρονίζουν τα Μ2000D τους (που έχουν ραντάρ αποκλειστικά για αποστολές αέρος-εδάφους) με ικανότητα αξιοποίησης του Mica IR και Link-16 “

Aυτο δεν το ηξερα πραγματικα. Αυτο αλλαζει αρκετα την οπτικη διατηρησης των EGM σε υπηρεσια. Υπαρχουν μαλλον πολλα που μπορουν ισως να κανουν τα 16 αυτα αεροσκαφη κατω απο αυτο το πρισμα.

• Eναεριο ανεφοδιασμο των -5 και των Rafale? (πολυ πιο επιβιωσιμα απο full scale tanker)
• Βελτιστοποιηση αντιπλοικων αποστολων κορεσμου με την συμμετοχη και των δικων τους Exocet ?
• “Δολωματα” , αντιπερισπασμοι ?
• Δεν χρειαζεται να χρησιμοποιουν τα ρανταρ τους ? (Μica & Link 16)
• Aναχαιτισεις σε καιρο ειρηνης ?
• Κυνηγι drones σε πολεμικη περιοδο (πολυ πιο επιβιωσιμα απο τα Τ-6) ? (συν το πολυ σημαντικο ΙFF που νομιζω ο Jason Jason. (Το RDM δεν ξερω αν τα καταφερνει να εντοπισει drones)

Last edited 3 months ago by photographix
photographix

Kαι μια σκεψη που ειχα για τα ASTAC, αναφερθηκε και απο τον K.Zηκίδη

CKfurious

f-4e:
Τα περισσότερα είναι παρκαρισμένα στην ΕΑΒ αναμένοντας ….κάτι
Οι διαθεσιμότητες έχουν βγει και είναι σε μονοψήφια νούμερα
 defacto ο τύπος έχει φύγει ήδη
Διατηρείται για να δικαιολογείται μια πτέρυγα μάχης με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις και ντόπια συμφέροντα
Τα τουρκικα f4e άγνωστο σε τι κατάσταση είναι αφού έχουν πολλά ισραηλινά συστήματα απάνω και η υποστήριξη τους μάλλον έχει κοπεί

photographix

Aυτο διορθωνεται γρηγορα και ευκολα αν θελει η ηγεσια. Μεχρι να ερθουν τουλαχιστο 12 F-35, αν υποστηριχθουν μεχρι τοτε, ειναι Εργαλεία που εχουν να προσφερουν με το παραπανω (μεχρι τοτε)

STRATOS

Η διαθεσιμότητα F-4E AUP αυτή την στιγμή είναι 15-16 αεροσκάφη έτοιμα για επιχειρήσεις.

Το ότι η ΕΑΒ έχει προβλήματα και η ΠΑ δεν αξιοποιεί το ΚΕΑ δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες των F-4E AUP. Περίμενε να δείς με τον εκσυγχρονισμό των F-16 πόσο καλά θα τα πάει η ΕΑΒ?!, γιατί όλοι οι σχολιαστές κάνουν αριθμητική και μιλάν για 84 F-16V και 38 F-16 C/D block 50+ advanced λες και είναι κάτι δεδομένο για τα επόμενα χρόνια!!.

GeorgeP

Για φετος παντως περιμενουμε ΕΝΑ F16V τον δεκεμβριο.

Tasos96

Το αν τα 18 είναι λίγα ή πολλά είναι σχετικό. Εξαρτάται από το πόσες και ποιές αποστολές θα τους ανατεθούν. Αυτές μπορεί να είναι εναέρια υπεροχή με Meteor, ναυτική κρούση με Exocet, υποστρατηγική κρούση με Scalp και συμβατική κρούση με βόμβες AASM. Για μέχρι 2 είδη από αυτές τα 18 είναι αρκετά. Αν θέλουμε να κάνουν τα πάντα δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό μόνο με 18 αεροσκάφοι. Aφού τα 2000 EGM/BGM θα φύγουν και κάποιοι ανεγκέφαλοι δεν φρόντισαν να πιστοποιήσουν τους Exocet στα 2000-5, τα Rafale είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους TASMO πρώτα απ’ όλα. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν και σε ρόλους εναέριας υπεροχής αφού μόνο αυτά θα μπορούν να φέρουν Meteor. Όπου και να χρησιμοποιηθούν πάντως είναι ευτύχημα η απόκτησή τους αυτή την περίοδο και πολύ καλή κίνηση.

Υ.Γ Είναι υποχρεωτική η απόκτηση τουλάχιστον άλλον τόσον στο μέλλον για να αποδόση τα μέγιστα η επένδυση.

Last edited 3 months ago by Tasos96
gregos70

Για 30-40 αεροσκάφη γράφουν αυτοί που νομίζουν ότι τα μαχητικά τα αγοράζεις με το τσουβάλι στο κιλό…μας μάθανε δηλαδή να κάνουμε ‘αγορές του αιώνα’ και μας κάθεται άσχημα η αγορά των 18!

Fingolfin

Γνωρίζουμε αν υπάρχει πιθανότητα τα 6 νέα Rafale να είναι έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου (κάτι αντίστοιχο των EA-18G Growler);

https://www.ptisidiastima.com/how-can-greek-armed-forces-reborn-scenario-by-fabrice-wolf/

Last edited 3 months ago by Fingolfin
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Upd: Για να συγκρίνουμε όμοιες Ενδιάμεσες Λύσεις… Αντί των AB/Tico, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσφέρουν LCF, Type 45 και FREMM-DA ή Horizon

 Το πρόγραμμα των φρεγατών, προχωρά υπό συνθήκες άκρας εμπιστευτικότητας, έντονων συζητήσεων, σκληρών διαπραγματεύσεων και ατελείωτων αναλύσεων κάθε είδους. Το ΠΝ δεν πρέπει να αγοράσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Β.Νέδος στην Κ: Μετά τα «Rafale», η σειρά του Ναυτικού για...

10
Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΗ ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» και η υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες,...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29

Related News

Β.Νέδος στην Κ: Μετά τα «Rafale», η σειρά του Ναυτικού για φρεγάτες, ήρθε LoA για τα Μ1117, όπλα από το Ισραήλ!

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΗ ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» και η υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες,...

The Minister of Foreign Affairs of Cyprus pays a working visit to the United Arab Emirates

 he Minister of Foreign Affairs, Mr Nikos Christodoulides, met on Monday evening (18/1) in Abu Dhabi with the Minister of Foreign Affairs and International...

Κοινή δήλωση Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα, Τομεάρχη και Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των F-16V

Αναδημοσιεύμε το Δελτίο Τύπου, Κοινή δήλωση Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα, Τομεάρχη και Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:Χαιρετίζουμε την πρώτη επιτυχή...