ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Μαΐου 1809: Μάχη του Aspern-Essling, “τα σκυλιά” μαθαίνουν να πολεμούν

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[Πόλεμος του 5ου Συνασπισμού] Αν και οι Αυστριακοί κινήθηκαν πρώτοι σε αυτή τη σύγκρουση, ο γαλλικός στρατός κατάφερε να αποκτήσει γρήγορα την πρωτοβουλία των κινήσεων, να εισέλθει βαθιά στο αυστριακό έδαφος και με μερικά έξυπνα στρατηγήματα να φέρει τον πόλεμο στην “αυλή” του αντιπάλου, κυριολεκτικά εκδιώκοντάς τον από μεγάλο τμήμα των εδαφών του και αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει την πρωτεύουσά του για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο Ναπολέων, έχοντας καταλάβει τη Βιέννη επιχειρεί να διαβεί τον Δούναβη και να καταστρέψει τον Αυστριακό στρατό, τα “σκυλιά” όπως ο ίδιος και οι στρατιώτες του αποκαλούσαν τους Αυστριακούς. Οι τελευταίοι όμως έχαν καταστρέψει όλες τις γέφυρες του Δούναβη κοντά στην πρωτεύουσά τους και μια ιδιότυπη αποβατική επιχείρηση λαμβάνει χώρα.

Τον πρώτο λόγο έχει το μηχανικό σε αυτή τη μάχη, αφού το γαλλικό προσπαθεί να γεφυρώσει τον ποταμό και το αυστριακό να καταστρέψει τις γέφυρες αυτές. Αφού προσπάθησαν μία φορά και απωθήθηκαν, οι Γάλλοι κατέλαβαν μια ενδιάμεση νησίδα στη μέση του Δούναβη, το Λομπάου και το μηχανικό τους στρώθηκε στη δουλειά. Μέσα σε λίγες ώρες ο Ναπολέων κατόρθωσε να περάσει ένα μέρος του στρατού του χωρίς αντίσταση από τους Αυστριακούς.

Τότε, ο Αρχιδούκας Κάρολος, που διοικούσε ο ίδιος τα στρατεύματά του, περιόρισε τους Γάλλους στα όρια των χωριών Άσπερν και Έσσλινγκ και έβαλε τους σκαπανείς του να ρίξουν κορμούς στον ρου του Δούναβη που με την ορμή τους τσάκισαν την πρόχειρη ξύλινη γέφυρα εκστρατείας, αποκόπτοντας τους Γάλλους. Το σκηνικό επαναλήφθηκε αρκετές φορές με τους Γάλλους και τους Αυστριακούς να διαγκωνίζονται μεταξύ τους.

Την επόμενη μέρα, με τις απώλειες να είναι βαρείες και για τους δύο στρατούς, τη μάχη να έχει βαλτώσει και τον προσωπικό φίλο και στρατάρχη της Γαλλίας, Ζαν Λαν, νεκρό ο Ναπολέων ανέστειλε τις προσπάθειες και υποχώρησε νικημένος. Ήταν η πρώτη ήττα του Βοναπάρτη εδώ και μία δεκαετία και κατέδειξε το επίπεδο πειθαρχίας και μαχητικότητας που είχε αναλάβει και πάλι ο Αυστριακός στρατός. Ο αριθμός των απωλειών ήταν σχεδόν ο ίδιος εκατέρωθεν: κάπου 23.000 νεκροί και τραυματίες.

Η μάχη μπορεί να οδήγησε σε ήττα, την πρώτη μεγάλη ήττα του Κορσικανού λέοντα σε κατά παράταξη μάχη αλλά οι λόγοι ήταν κυρίως η δική του υπερβολική αυτοπεποίθηση και έλλειψη καλού σχεδιασμού. Ο Ναπολέων έπεσε θύμα ενός από τα παλιότερα σφάλματα τακτικής: υποτίμησε τον αντίπαλο που είχε νικήσει σε κάθε άλλη σύγκρουση και είχε καταφέρει ως τότε να ξεπεράσει σε ικανότητα και μαχητικότητα παραβλέποντας τις τρομερές αλλαγές που ο πρίγκηπας Κάρολος είχε επιφέρει στην οργάνωση και τακτική του στρατού του τα τελευταία χρόνια. Με το που κατάφερε να φέρει τον αντίπαλο σε μεινεκτική θέση, ο Κάρολος επιτέθηκε και κατόρθωσε το φαινομενικά ακατόρθωτο, επικρατώντας του Ναπολέοντα, η φήμη του οποίου είχε ήδη εμποτίσει το υποσυνείδητο των ξένων αξιωματικών στην Ευρώπη με τρόμο.

 

Ο πόλεμος, ωστόσο, δεν είχε τελειώσει. Οι Γάλλοι θα αναλάβουν και πάλι γρήγορα και με πείσμα και ικανότητα θα πολεμήσουν και θα συντρίψουν τους Αυστριακούς στο Wagram δύο μήνες μετά. Ποτέ, όμως, ξανά ο Ναπολέων δεν θα αναφερθεί στους Αυστριακούς σαν “σκυλιά” κι όταν κάποτε άκουγε κάποιον να μιλά περιπαιχτικά για αυτούς του έλεγε: “κύριε, προφανώς δεν βρισκόσασταν στο Wagram”.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of