- Advertisement -

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

- Advertisement -

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) έρχεται να δείξει πως η γνώση για βασικά στοιχεία της επανάστασης που δημιούργησε το νέο ελληνικό κράτος παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος για την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1,200 νοικοκυριών, από όλη την Ελλάδα και με προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι ηλικιακές ομάδες, ανδρών και γυναικών, ατόμων διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου και επαγγελμάτων.

Ο τίτλος της έρευνας ήταν «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» και οι απαντήσεις σε οριμένες περιπτώσεις σοκάρουν! Ας δούμε γιατί:
Στην ερώτηση για τον χαρακτήρα της επανάστασης:
– 90,4% των ερωτηθέντων απάντησαν εθνικός
– 54,6% απάντησαν κοινωνικός
– 52,9% φιλελεύθερος, όμοιο σχεδόν ποσοστό με θρησκευτικός (51,3%)
– 40,8% δημοκρατικός
‘Π’ : Η επανάσταση του 1821 ήταν επανάσταση κατά βάση εθνικής απελευθέρωσης από έναν δυνάστη φυλετικά και πολιτιστικά ξένο. Δεν ήταν, φυσικά, επανάσταση μόνο των Ελλήνων χριστιανών, αφού η Οθωμανική αυτοκρατορία αποτελείτο από πολλές φυλετικές και εθνικές ομάδες και η παρουσία ανθρώπων από άλλες φυλές και θρησκείες που αγωνίστηκαν κατά της τουρκικής καταπίεσης ποτέ δεν αποθαρρύθηκε από τους Έλληνες κατά βάση οργανωτές. Από την άποψη αυτή, βιβλία όπως η “Χάρτα” του Ρήγα Βελεστινλή και η “Ελληνική Νομαρχία” περιγράφουν ένα νέο κράτος δικαιοσύνης και ελευθερίας, όπου οι δημοκρατικές αρχές είναι διάχυτες, αν και όχι απαραίτητα κυρίαρχες. Σίγουρα, όμως, δεν είχε σχέση με τα κινήματα κοινωνικής ανατροπής που ξέσπασαν στην Ευρώπη στον 19ο αιώνα και η προσοχή των ηγετικών μορφών της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ιδιαίτερα τεταμένη για να μην χαρακτηριστεί και η δική τους προσπάθεια ως τέτοια.

Στην ερώτηση «Μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα των σημαντικότερων πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821;», οι απαντήσεις έφεραν πρώτους τους:
– Κολοκοτρώνη με 92,7%
– Καραϊσκάκη με 63,1%
– Μπουμπουλίνα με 32,4%
– Παπαφλέσσας με 32,2%
– Αθανάσιος Διάκος με 23,7%
‘Π’ : Γενικά, καταδεικνύεται πως το σχολείο και ο κινηματογράφος είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις γνώσεις κατά κύριο λόγο περί των ηγετικών φυσιογνωμιών. Πολλοί παραμένουν παντελώς άγνωστοι ενώ ονόματα όπως ο Νικηταράς (9,7%) και ο Μακρυγιάννης (6%) βρίσκονται στον πάτο της αντίληψης και της μνήμης της πλειοψηφίας.

Συμβολή των Ξένων Δυνάμεων στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πρώτη και με διαφορά η Ρωσία, δεύτερη η Γαλλία, τρίτη η Αγγλία. Προφανώς τα κριτήρια είναι συναισθηματικά αλλά καθόλου αντικειμενικά. Σημαντικά τα ποσοστά της Αυστρίας που -κατά τη ρήση του Καγκελαρίου της, πρίγκηπα Μέττερνιχ “η καλύτερη τιμωρία για τους Έλληνες είναι να τους αφήσουμε στα χτυπήματα των Τούρκων” (ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας) Πηγή: MARC A.E.

Στην ερώτηση για την κρισιμότητα της συμβολής των ξένων χωρών στην Ελληνική Επανάσταση, πρώτη και με διαφορά έρχεται η Ρωσία με ποσοστό 42,5%, δεύτερη η Γαλλία με 18,3% και τρίτη η Μεγάλη Βρετανία με 17,1%.
‘Π’ : Το “ρωσικόν κόμμα” έχει ακόμα σημαντική ισχύ, έστω και 200 χρόνια μετά και με ελάχιστη προσπάθεια. Η αυτοκρατορική και συντηρητική Ρωσία είχε συμφέρον να δει ένα ομόδοξο ελληνικό κράτος στα νώτα της αντίπαλης Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μάλιστα ενός κράτους με ναυτική παράδοση και με σημαντικά λιμάνια και παρουσία στη Μεσόγειο, ωστόσο η συμβολή της στην Επανάσταση σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοια ποσοστά!
Η επανάσταση ήταν Ελληνική και όχι ρωσική (όπως αυτή των “Ορλωφικών” το 1770), οργανώθηκε από Έλληνες, υποστηρίχθηκε από Έλληνες και χρηματοδοτήθηκε από Έλληνες.
Παρά την υποστήριξη στο τετελεσμένο που έδειξαν οι ξένες δυνάμεις μετά την έκρηξη και επικράτηση του πρώτου χρόνου, η υποδοχή της είδησης της επανάστασης των Ελλήνων έγινε με πολύ δυσμένεια και αποστροφή από τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις που παρέμεναν στο σύνολό τους (το 1821) συντηρητικές, πολυεθνικές και μοναρχικές. Ο ίδιος ο τσάρος Αλέξανδρος ο Α΄ απέκρουσε την ιδέα πως υποκινούσε την Ελληνική Επανάσταση (ένα ψέμα που διακινήθηκε για λόγους σκοπιμότητας από τη Φιλική Εταιρεία) και αποκήρυξε και την επανάσταση και τον Υψηλάντη.

Στην πορεία τόσο η Ρωσία όσο και η Βρετανία έδεχναν να δέχονται τη δημιουργία ενός ελληνικού προτεκτοράτου αλλά η Ρωσία επεφύλασσε ως το τέλος ένα καθστώς αποστρατιωτικποιημένης οθωμανικής επαρχίας με Έλληνες κυβερνήτες και εξάρτηση από τη Ρωσία, ανάλογο με αυτό των πριγκηπάτων της Μολδαβίας και Βλαχίας και επέμενε σε αυτό σχεδόν ως το τέλος (πρωτόκολλο της Πετρούπολης). Η Βρετανία, αντίθετα, προωθούσε την ιδέα ενός ελληνικού ναυτικού κράτους με σχετική ισχύ, ως αντίβαρο στη ρωσική επεκτατική προσπάθεια στη Μεσόγειο με φιλελεύθερο καθεστώς και ειδική σχέση με το Λονδίνο. Αν και εξυπηρετούσε τα βρετανικά συμφέροντα σε κάθε βήμα της διαδρομής, ήταν έτοιμη να υποστηρίξει έμπρακτα την ελληνική υπόθεση (η μόνη χώρα που χορήγησε δάνεια σε εμπόλεμη μη-κρατική οντότητα) και πήρε την αρχηγία στο Ναυρίνο.
Εδώ, αξίζει να αναφερθούμε και στο κίνημα του Φιλελληνισμού. Ένα υπαρκτό κοινωνικό κίνημα που δημιουργήθηκε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και υπό μία έννοια επιβιώνει ως σήμερα. Αποτελεί την έμπρακτη προέκταση μιας ρομαντικής ευμενούς προδιάθεσης των ξένων προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, πλασμένης από τα γραπτά μνημεία της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και τις ωραιοποιημένες αφηγήσεις των περιηγητών του 17ου και 18ου αιώνα.
Οι Φιλέλληνες βοήθησαν την ελληνική υπόθεση κινούμενοι από κριτήρια καθαρά συναισθηματικά και ανιδιοτελή, πότε με δωρεές, πότε με πολιτική πίεση (που για πρώτη φορά διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή) και πότε με την αποστολή εθελοντών. Οι εθελοντές Φιλέλληνες μπορεί να ήταν υπερενθουσιώδεις ρομαντικοί αλλά δεν πρέπει να αποκλείσουμε πως αρκετοί από τους ξένους που έφτασαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν δεν ήταν παρά απλοί μισθοφόροι, από τους χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι του 1789-1815 και ζητούσαν καθαρά κίνητρα πλουτισμού ή και πολιτικής αποκατάστασης μέσα από τον πόλεμο που ήξεραν καλύτερα από κάθε άλλο επάγγελμα. Παρόλα αυτά, οι τελευταίοι συνεισέφεραν πρακτικά και πολύ περισσότερο στις μάχες της Επανάστασης από κάθε άλλον ιδεολόγο που συχνά έφευγε με χειρότερη διάθεση για τους Έλληνες από αυτήν που είχε φανταστεί.

Ο Φιλελληνισμός ανήκει στους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση στα ανακτοβούλια της Ευρώπης, που είδαν και αντιμετώπισαν το Ελληνικό Ζήτημα με κριτήρια ξεκάθαρου και συχνά κυνικού ρεαλισμού. Για αυτό οι αποφάσεις των Ρώσων, Άγγλων, Γάλλων ή Αυστριακών, δεν είναι σε καμία περίπτωση “φιλελληνικές” ή “ανθελληνικές” αλλά ρωσικές, αγγλικές κ.ο.κ.
Έκπληξη προκαλούν τα ποσοστά που έδωσαν οι ερωτηθέντες στην Αυστρία (6,2%) αλλά και στις ΗΠΑ (1,1%). Η μεν Αυστρία, μια υπερσυντηρητική αυτοκρατορία, τάχθηκε από την αρχή ως το τέλος κατά της Ελληνικής Επανάστασης, κυνήγησε και συνέλαβε αγωνιστές και Φιλικούς που κατέφυγαν στο έδαφός της και τους παρέδωσε στα χέρια των Τούρκων για βέβαιο θάνατο (περίπτωση του Ρήγα Βελεστινλή αλλά και του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, που κατέφυγε μετά την αποτυχία της επανάστασης στη Μολδοβλαχία σε αυστριακά εδάφη, συνελήφθη, φυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε μόνο με παρέμβαση του τσάρου ετοιμοθάνατος και πέθανε δυο μήνες μετά). Οι ΗΠΑ το 1821 είχαν λιγότερα από 40 έτη ύπαρξης ως ανεξάρτητο κράτος και οι ίδιες. Σίγουρα δεν ήταν η υπερδύναμη που γνωρίζουμε σήμερα και δεν υπολογίζονταν στη χορεία των Δυνάμεων παρά προς το τέλος του 19ου αιώνα ενώ είχαν ήδη υποστεί μια ταπεινωτική ήττα από την Μεγάλη Βρετανία το 1812. Ας πούμε πως η ερώτηση των MARC-ΚΕΦίΜ ήταν “ερώτηση-παγίδα” και πολλοί έπεσαν μέσα, γιατί κάθε εναλλακτική εξήγηση είναι χειρότερη…
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά δεν έχει πολύ νόημα. Σαν θετικό στοιχείο θα μετρήσουμε τον βαθμό αυτογνωσίας των ερωτηθέντων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει πως οι γνώσεις τους για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι σε επίπεδο μέτριο ως κακό και είναι αλήθεια. Το σχολείο είναι η πρωταρχική πηγή των γνώσεών μας για την Επανάσταση, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Ένα συντριπτικό ποσοστό 89,3% παραδέχεται πως το σχολείο ήταν η μόνη πηγή γνώσης του και ένα 53,2% δηλώνει πως ο τρόπος διδασκαλίας είναι ελλιπής και κακός.

Θα συμφωνήσουμε! Και η συνείδηση της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα της αποκατάστασης. Ενώ άλλες χώρες επανέρχονται στα θέματα της πρόσφατης και απώτερης ιστορίας τους, ξαναγράφοντας βιβλία, συνδυάζοντας τις πηγές και περνώντας από την σύγχρονη διδασκαλία της σχολικής εκπαίδευσης σε πολυεπίπεδη παροχή γνώσεων και ερεθισμάτων με τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ, τηλεταινίες, ιστορικά αφιερώματα, διαλέξεις και απίστευτο όγκο γνώσεων στο Διαδύκτυο, στην Ελλάδα το μόνο που κάναμε ήταν να συγκροτήσουμε μια επιτροπή που τα μέλη της δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεργαστούν και προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν με τις σεξουλικές προτιμήσεις των οπλαρχηγών και τη δημοκρατική ευαισθησία των πολιτικών του 19ου αιώνα… Ελπίζαμε σε πολλά περισσότερα αλλά η απογοήτευση έχει ήδη σκιάσει και πλακώσει την ελπίδα που είχαμε για το “2021”.
Ας είναι… Η ομάδα της ‘Πτήσης’ θα συνεχίσει την προσπάθεια να φωτίσει μια ελάχιστη άκρη της Ελληνικής Επανάστασης για όσο μπορέσει και το 2020 και το 2021 και μετά. Γιατί η επέτειος δεν είναι το ζητούμενο. Η ύπαρξή μας ως Έθνους και ως λαού ελευθέρου σφυρηλατήθηκε μέσα από δάκρυα, φωτιά και αίμα αλλά πάνω από όλα αγάπη για την ελευθερία, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και αυτό δεν διδάσκεται σε ένα χρόνο. Είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα, μελέτης και αναζήτησης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
3 months ago

Οι γνώσεις που λαμβάνεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυτές που αγκιστρώνονται μέσα σου σε διαμορφώνουν και δεν τις ξεχνάς ποτέ.
Αν λοιπόν δεν καταλάβουμε πως σκοπός του δημοτικού σχολείου είναι να βγάλει εγγράμματους Έλληνες και όχι απλά εγγράμματους, τότε έχουμε να δούμε και χειρότερα.
Σημ.
Εγγράμματος δεν είναι αυτός που ξέρει να διαβάζει να γράφει και να υπολογίζει, αλλά αυτός που κατανοεί αυτό που διαβάζει που μπορεί να εκφραστεί και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του στην καθημερινή ζωή.

seb
seb (@seb)
3 months ago

Σκεπτόμενους ανθρώπους, αντί παπαγάλων δηλαδή. Ή πολίτες αντί υπηκόων…

Last edited 3 months ago by adelaidenewling
Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
3 months ago

Ωραίο κείμενο, συγχαρητήρια.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
3 months ago

ανευ παιδειας αυτα γινονται.

Foulgrim
Foulgrim (@foulgrim)
3 months ago

Πολύ ωραίο άρθρο, μπράβο σας.

Xristoforos
Trusted Member
Xristoforos (@xristoforos)
3 months ago

Είμαι 52 και ακριβώς αυτή η περίπτωση.
Μετά τα 40 άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο άσχετος είμαι.
Έβλεπα τον Μαμαλάκη στα “Χώματα με ιστορία” και απορούσα.
Τόσο δύσκολο είναι να διδάξει κάποιος την Ιστορία μας, σαν ιστορία σε μικρά παιδιά ή και εφήβους, χωρίς την πίεση εξέτασης και ακρίβειας στης ημερομηνίες που κάνουν το νόημα να χάνεται…

seb
seb (@seb)
3 months ago
Reply to  Xristoforos

Μου θύμησες έναν παλιό δάσκαλο – με όλη την σημασία της λέξης – που είχε καλέσει η Βίκη Φλέσσα στην εκπομπή της. Μιλούσε για μια παρελθούσα προσπάθεια βελτίωσης της εκπαίδευσης, η οποία αντιμετώπισε εντονότατη πολεμική από την καθεστηκυία τάξη. Αποτέλεσμα όχι μόνο η ανατροπή της αλλά η προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους ύπαρξης της. Οπότε δυστυχώς ναι, είναι πολύ δύσκολο.
Υ.Γ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεως, το γεγονός που αναφέρομαι δεν αφορά σχετικά πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες κατέληξαν να εισάγονται στην τριτοβάθμια, παιδιά που αδυνατούν να λύσουν μια απλή πρωτοβάθμια εξίσωση…
Υ.Γ.2. Η ήττα του 1897, ακόμα αναφέρεται στα σχολικά βιβλία ως ατυχής;

Last edited 3 months ago by adelaidenewling
SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
3 months ago

Όντως, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε. Η ανάλυσή μας ως έθνος πλην εξαιρέσεων, έμεινε μόνο στα γεγονότα και στις προσωπικότητες των περιοχών που ελευθερώθηκαν.
Παράδειγμα προσωπικότητας σε συνδυασμό με γεγονότα που δεν διδαχθήκαμε:
https://stefanosotiriou.wordpress.com/2019/04/01/konstantin-konstantinovich-rodofinikin-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84/
Μία αναφορά που αξίζει να “ψαχτεί” βρίσκεται στο ημερολόγιο του Υποναύαρχου Γεωργίου Σαχτούρη. Η αναφορά αναφέρει ότι οι πολιτικοί είχαν εξαγοράσει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου την δημιουργία Ελληνικού κράτους με έκταση την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, σε αντίθεση με τον αγώνα που έδιναν οι οπλαρχηγοί για την απελευθέρωση όλων των Ελλήνων. Τις αιτίες των εμφύλιων πολέμων κατά την διάρκεια της επανάστασης τις μαθαίνουμε μάλλον επιλεκτικά εάν πιστέψουμε τα λόγια του Υποναυάρχου.
https://www.politeianet.gr/books/9789608280311-sachtouris-georgios-bergina-polemiko-imerologio-tou-bergantinou-athina-uponauarchidos-tou-ellinikou-stolou-tou-1821-54502

Last edited 3 months ago by marlys9798
Andreas
Active Member
Andreas (@andreas)
3 months ago

Σε ιστορικά γεγονότα δεν χωρούν μονοπαραγοντικές εξηγήσεις. Όταν για χρόνια μετά την επανάσταση είχες στην βουλή Τυπάλδο Ιακωβατο, όταν τραπεζίτες του Γαλατά συνωμοτουσαν για παραίτηση του βασιλιά υπέρ του σουλτάνου, όταν το πατριαρχειο υπονομευε το νεοπαγες κράτος και οι θεωρίες περί “συνομοσπονδίας” έφταναν ως τα 1970, το 21 έπρεπε να καταστεί σύμβολο και όχι αντικείμενο ψύχραιμης μελέτης
Άνθρωποι το έκαναν, με τα καλά και τα στραβά τους. Αλλά έπρεπε αυτοί να παρουσιαστούν ως άγγελοι.
Και στις ΗΠΑ το ίδιο έκαναν.

Lefteris
Trusted Member
Lefteris (@lefteris)
3 months ago

Εκδόσεις Στρατίκη και τα βιβλία του Τάκη Λάππα, αυτά να βρείτε και να τα αγοράσετε για τα παιδιά σας και να τα δωρίζετε
9-10 ευρώ κάνουν. Μοιράστε τα παντού.
Κύριε Στάθη τα σέβη μου.

DangerJetExhaust
Active Member
DangerJetExhaust (@dangerjetexhaust)
3 months ago

Καταπληκτικό άρθρο, μπράβο!

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
3 months ago

Tο τι ξέρουν τα παιδιά το ξέρω καλύτερα.
Το ότι δεν θέλουν να μάθουν είναι το χειρότερο
Δεν θέλουν να ακούσουν για Ιστορία, για Πατρίδα, για Οικογένεια και για Θρησκεία.
Φταίμε όλοι μας και πιο πολύ αυτοί που κατέχουν της θέσεις.
Η λέξη ντροπή δεν φτάνει για να χαρακτηρίσει το κατάντημα της φυλής μας.
Δικαίος Γεώργιος
ΥΣ από 76 αδέλφια και ξαδέλφια Δικαίοι άντρες ντουφέκια που έλεγαν παλιά
οι 58 πέθαναν πολεμώντας από το 1821-30 για να ελευθερωθεί η πατρίδα μας.
Χάσαμε και άλλους στους υπόλοιπους αγώνες.
Θα πολεμήσεις με ρωτάνε είσαι 58 ετών; Θα πολεμήσω ρε τα καθάρματα τους Τούρκους.
Είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα να το κάνω. Έχω μάθει διαβάσει και ψάξει τα πάντα περί
τραυμάτων βαλλιστικών και μάχης σαν νοσοκόμος μπορεί να πάω και να με πάρουνε.
Εσύ νέε μου μπορείς να πας και να προσφέρεις;
Εσύ μπορείς;

Antonis10
Antonis10 (@antonis10)
3 months ago

Απάντηση στη 1η παράγραφο. Το προσωρινό πολιτευμα της ελλάδος που χώρισε για πρώτη φορά την νομοθετική(βουλευτικό) από την εκτελεστική(εκτελεστικό) εξουσία και που είναι αντιγραφη του συνταγματος της γαλλικης επανάστασης1 ,ο Ρήγας που μιλούσε για ένα καθαρά φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος σε αντιδιαστολή με την τυραννική μοναρχία του σουλτάνου και των τοπικών επιτηρητών του -χωρίς μάλιστα διάκριση εθνική η θρησκευτική-2 οι χιλιάδες αγρότες-στρατιώτες των οπλαρχηγών μας που διεκδικούν την αναδιανομή της γης3, οι κοτζαμπασηδες και οι μεγαλοδεσποτάδες που μακελεύουν τους αγρότες που τους εκπροσωπεί ο Κολοκοτρώνης στον πρώτο εμφύλιο4. όλα αυτα δείχνουν έναν αγώνα μόνο εθνικό ή και κοινωνικό; Άμα ήτανε έτσι έπρεπε μετα την επανάσταση να συνεχίζουν οι μεγαλοτσιφλικαδες κοτζαμπασηδες να μπηγουνε τους φορους στο λαο και να μασταστε χαρουμενοι επειδη τη θεση του Βελη πασα στη Τριπολιτσα θα την είχε χρστιστιανός..φυσικά και είχε και πολιτικα αιτια η επανάσταση .Ειδικά ο Ρληγας που επικαλείται το άρθρο ήταν ο κατ εξοχήν Έλληνας βλαχόφωνος μάλιστα δινοούμενος επαναστάτης του διαφωτισμού εμπνευσμένος από την Γαλλική και την Αμερικανική επανάσταση.

Last edited 3 months ago by marlong33629
chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
3 months ago
Reply to  Antonis10

Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η ερώτηση με “βασανίζει” κι εμένα. Ενώ ο εθνικός χαρακτήρας της Επανάστασης είναι φυσικά εγνωσμένος ως κυρίαρχη αιτία, βρίσκω πως τουλάχιστον με βάση μια απλή (ή απλοϊκή, οπως το βλέπει ο καθένας!) λογική, ο χαρακτηρισμός της ως αμιγώς “εθνικής” ή έστω η αποσύνδεση από οποιαδήποτε άλλη ιδεολογική επιρροή, αφήνει ένα μεγάλο κενό: αφού η ουσία της Επανάστασης ήταν η απόσχιση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, άρα η δημιουργία ελληνικής κρατικής οντότητας, αυτή η κρατική οντότητα πάνω σε τι αρχές θα χτιζόταν; Γιατί όπως πολύ εύστοχα λέτε, αν ο χαρακτήρας της επανάστασης περιείχε μόνο εθνικά-πολιτισμικά στοιχεία, το λογικό συμπέρασμα είναι πως δεν περιέχει πολιτικά-ιδεολογικά στοιχεία και άρα σε αυτό τον τομέα, διατηρεί τα προηγούμενα. Δηλαδή θα δημιουργούνταν ένα κράτος με Έλληνες πολίτες κι ελληνική σημαία, αλλά…οθωμανική διοίκηση! Κι εύλογα δημιουργείται η απορία αν η πρόθεση των εξεγερμένων ήταν η δόμηση ενός νέου κράτους απλά και μόνο για να έχουν την ικανοποίηση ότι ο νέος Πασάς, θα έχει ελληνικό όνομα…

KON2
KON2 (@kon2)
3 months ago

Είμαι αναγνώστης της Πτήσης πολύ πάνω από 20 χρόνια. Το επίπεδο των άρθρων είναι από μετρίως καλό έως άψογο. Συνήθως δεν σχολιάζω το περιοδικό είναι εξαίρετο. Αυτή την φορά όμως το πρόβλημα δεν είναι η μόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας αλλά η έλλειψη σοβαρότητος (σε ορισμένα σημεία) τόσο της έρευνας όπως απεικονίζεται στο άρθρο όσο και των σχολίων της Πτήσης εντός του άρθρου.

KON2
KON2 (@kon2)
3 months ago

Ερωτώ που είναι το παράδοξο της υψηλής αναγνωρισιμότητας της Ρωσίας από τους πολίτες στην έρευνα . Μήπως στο γεγονός ότι χρειαστηκε ενας Ρωσοτουρκικος πόλεμος για να επιβάλλουν Αγγλία και Ρωσία την θέληση τους στον Σουλτάνο ακόμη και μετά το Ναυαρίνο ; Που είναι το παράδοξο στο ότι οι πολίτες βλέπουν θρησκευτικά αίτια στην Επανάσταση ; Οι περισσότεροι ανθρωποι της εποχής ακόμη και αγωνιστές χρησιμοποιούν κατά κόρον τον όρο Χριστιανοί , τότε η Χριστιανική – Ορθόδοξη ταυτότητα ήταν σαφώς ισχυρότερη από την ακόμη υπό ανάπτυξη Εθνική – Ελληνική ταυτότητα ιδίως μεταξύ των πιο αγγράμματων Ελλήνων. Οι οποίοι Ελληνες βεβαίως ήταν αλλά το πόσο το αντιλαμβάνονταν είναι μία άλλη ιστορία. Φυσικα δεν αναφέρομαι στους εγγράμματους ούτε στα μέλη της Φιλικής Εταιρείας που ησαν ενήμερα της κατάστασης !

AlxPorto
AlxPorto (@alxporto)
3 months ago

Το 1821, όπως και όλη η Ελληνική Ιστορία γενικότερα, πρέπει να είναι άγνωστα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Ειδικά η Επανάσταση ως σχετικά πρόσφατο γεγονός το οποίο διαμόρφωσε το ελληνικό κράτος όπως το ξέρουμε σήμερα πρέπει να είναι και να παραμείνει μια αόριστη έννοια για την κοινωνία. Η ηθελημένη ημιμάθεια που έχει επιβάλει η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας, εξασφαλίζει την επιβίωσή της.
Η Επανάσταση του 1821 διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο με τον στρεβλό τρόπο που όλοι ξέρουμε ώστε το κράτος να κάνει αυτό που οφείλει και να 《βγάλει την υποχρέωση》.
Διδάσκοντας τα βασικά γεγονότα με τον στείρο τρόπο της απομνημόνευσης ημερομηνιών και της παπαγαλίας έχουμε τα απογοητευτικά αποτελέσματα της έρευνας που αναφέρεται στο παρόν άρθρο.
Δεν γίνεται και δεν πρέπει το παιδί να μάθει ότι η Επανάσταση ξεκίνησε από την Εκκλησία και τους πλούσιους (τους βολεμένους) Έλληνες της εποχής διότι αν συμβεί αυτό, η σημερινή κοινωνία θα έχει την απαίτηση να συμβεί το ίδιο και τώρα.
Υπάρχει κανείς που μπορεί έστω να φανταστεί την Γιάννα να ξεπουλάει τα πάντα, να τα διαθέτει στην πατρίδα και στο τέλος να δίνει και την ίδια της τη ζωή; Φαντάζεται κανείς τον Μαρινάκη να τα δίνει όλα στην πατρίδα για να καταλήξει στο τέλος ζητιάνος όπως ο Νικηταράς; Μήπως ο αρχιεπίσκοπος θα ακολουθούσε τα χνάρια του Παπαφλέσσα;
Επίσης, τι θα γίνει αν το παιδί μάθει τι πραγματικά ήταν η Φιλική Εταιρεία, ποιοί την δημιούργησαν, πώς λειτουργούσε και ποια η συνεισφορά κατά αλλά κυρίως πριν ξεσπάσει η Επανάσταση; Τι θα συμβεί αν το παιδί μάθει τους διανοούμενους και τα έργα τους που έσπειραν τον πόθο για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ όπου χωρίς αυτούς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχε ποτέ 1821;
Δεν θέλω να επεκταθώ και να γίνω κουραστικός. Λίγα πολύ απλά παραδείγματα κάνουν, κατά την γνώμη μου πάντα, απόλυτα κατανοητή την διαχρονική προσπάθεια υποβάθμισης της επανάστασης και των (αληθινών) πρωταγωνιστών της.
Τέλος, δεν θέλω να συνεχίσω για να μη χρονοτριβώ για εσάς. Πρέπει να εκτελέσω το Εθνικό μου καθήκον και να παραγγείλω το νόμισμα-ενθύμιο που δημιουργήθηκε από την φωτισμένη επιτροπή 1821-2021 ή όπως στο καλό λέγεται…

Island_Man
Island_Man (@island_man)
3 months ago

Από την στιγμή που το μάθημα της ιστορίας δεν ουσιαστικά δεν διδάσκεται, είναι από τα μαθήματα που συνήθως θυσιάζονται σε πρόβες για παρελάσεις, το ποια είναι η διδακτέα ύλη είναι κυρίως θεωρητικής σημασίας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

38
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά

Related News

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Μουσολίνι με τους στρατηγούς του στο πολεμικό συμβούλιο για την επίθεση στην Ελλάδα

15 Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι συγκαλεί στο Palazzo Venezia  συμβούλιο με κύριο θέμα την επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα. Παρόν  είναι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου 1922: ‘Marcia su Roma’, η πορεία προς τη Ρώμη και η σημασία της

Ολοκληρώνεται η φασιστική «πορεία προς τη Ρώμη» (Marcia su Roma), μια πορεία που οργάνωσε ο Μουσσολίνι για προπαγανδιστικούς λόγους.Ο Μουσσολίνι, πρώην κομμουνιστής, αναρχικός και...

Αφιέρωμα: Η Ιταλική Αεροπορία στη Χειμερινή Επίθεση του Μουσουλίνι το 1940

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 84 της Π&Δ, τον Οκτώβριο του 1991 H ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ XEIMEPINH ΕΠΙΘΕΣΗ TOY ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ TO...