- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 / 16 Ιουλίου 1822: Μάχη του Πέτα, τιμή και όλεθρος

- Advertisement -

[Ελληνική Επανάσταση] – Οι επαναστατικές δυνάμεις 3,000 ανδρών υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου ηττώνται κατά κράτος και υποχωρούν διαλυμένες και με μεγάλες απώλειες ύστερα από μάχη κοντά στο χωριό Πέτα.
Η εκστρατεία άρχισε με αίτημα των Σουλιωτών, που ανθιστάμενοι για πολύ ζήτησαν βοήθεια για να άρουν τον αποκλεισμό των Τούρκων. Ο Μαυροκορδάτος, αρχηγός του Εκτελεστικού (κυβέρνηση), θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να υποσκελίσει τον Δημ. Υψηλάντη και σε στρατιωτικές ικανότητες, ανέλαβε την οργάνωση εκστρατείας στην οποία συμμετείχε πλήθος οπλαρχηγών με τις ομάδες τους και του Τακτικού Σώματος (560 άνδρες, εκ των οποίων οι 93 φιλέλληνες) και πυροβολικό.

o Μαυροκορδάτος στο Πέτα με βοναπαρτική πόζα. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική (πίνακας του Peter von Hess)

Το σώμα των 3.000 ανδρών διεκπεραιώθηκε στην Αιτωλοακαρνανία και συγκρούστηκε πρώτη φορά με τους Τούρκους του Κιουταχή πασά που βγήκαν από τα τείχη της Άρτας. Στη σύγκρουση, οι Έλληνες και ειδικά το τακτικό απέκρουσαν την πρώτη αυτή επίθεση, γεγνός που προκάλεσε ευφορία και λανθασμένες εντυπώσεις για τις ικανότητες του εχθρού και των ιδίων.
Η επιτυχία της πρώτης μέρας οδήγησε τον Μαυροκορδάτο στα πρώτα μεγάλα λάθη. Σε πρώτη φάση χώρισε τη δύναμή του διατάζοντας τον Μπότσαρη να πάρει 1,200 άνδρες και να λύσει τον αποκλεισμό των Σουλιωτών ενώ 1.500 συνέχισαν την πολιορκία της Άρτας στρατοπεδεύοντας στο χωριό Πέτα. Ο ίδιος ο Μαυροκορδάτος έμεινε πίσω με λίγους φροντίζοντας διοικητικά και ανεφοδιαστικά θέματα.

Ο Μπότσαρης συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και υπέστη σημαντική ήττα αναγκαζόμενος να υποχωρήσει. Εντωμεταξύ, οι 1,500 τακτικοί και άτακτοι απλώθηκαν σε μια σημαντική έκταση στην κορυφογραμμή με έδρα το Πέτα, 5 χιλιόμετρα από την Άρτα.
Ο Κιουταχής βγήκε να τους συναντήσει για δεύτερη φορά, με 8,000 συνολικά άνδρες. Το ελληνικό σώμα δεν είχε γενικό διοικητή με τους τακτικούς και τους ατάκτους να εφαρμόζουν διαφορετικές διατάξεις και τακτικές. Οι άτακτοι οργάνωσαν ταμπούρια και προέτρεψαν τους τακτικούς να κάνουν το ίδιο. Οι τακτικοί και ειδικά οι φιλέλληνες το απέρριψαν με υπεροψία λέγοντας «έχομεν τα στήθη μας» και πως «ξέρομεν και ημείς να πολεμώμεν».

Η διχογνωμία αυτή στοίχισε στους Έλληνες την αποχώρηση από το πεδίο αρκετών οπλαρχηγών, όπως του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη. Ο τελευταίος αφού λογομάχησε αρκετά με τους ξένους, έφυγε λέγοντας: «ταχειά θα είστε όλοι μακαρίτες».
Οι Τούρκοι επιτέθηκαν με ορμή. Το υψηλό ηθικό και το γεγονός ότι η άμυνα γινόταν σε λόφους με τους Έλληνες να έχουν το πλεονέκτημα φάνηκαν να κερδίζουν άλλη μια νίκη αλλά προς στιγμή, η επικοινωνία μεταξύ των τακτικών, των φιλελλήνων και του πυροβολικού των Επτανησίων από τη μία και των ατάκτων (σώμα Γώγου Μπακόλα) χάθηκε και τμήματα Τουρκαλβανών διεισέδυσαν και κύκλωσαν τους τακτικούς.

Η συνέχεια ήταν μια ιστορία καταστροφής. Οι τακτικοί πολέμησαν γεναία αλλά μάταια. Λιγότεροι από 20 γλύτωσαν. Οι άτακτοι υποχώρησαν κυνηγημένοι. Πολλοί κατηγόρησαν άδικα τον οπλαρχηγό Μπακόλα για την καταστροφή. Ο ίδιος, πολεμώντας με πολυάριθμους εχθρούς είχε αναγκαστεί να επιτεθεί με το σώμα του εναντίον δύναμης που προσπαθούσε να τον κυκλώσει εγκαταλείποντας προς στιγμή τη θέση του. Χωρίς εφεδρείες για να κλείσουν το κενό, οι πολυάριθμοι εχθροί εκμεταλλεύτηκαν αμέσως την ευκαιρία και έσπασαν τη γραμμή. Στρατοδικείο που στήθηκε μετά την εκστρατεία αθώωσε τον Μπακόλα αλλά, με όλο τον στρατό να τον κατηγορεί, ο Μπακόλας έφυγε πικραμένος και αυτομόλησε στους Τούρκους.
Η εκστρατεία είχε αποτύχει. Το Σούλι, πρωταρχικός στόχος της εκαστρατείας έμεινε μόνο, ο στρατός διαλύθηκε με πάνω από 600 άνδρες να πέφτουν νεκροί ή να αιχμαλωτίζονται, μοίρα χειρότερη από τον θάνατο στα χέρια των Τούρκων και Αλβανών. Το τακτικό σώμα ουσιαστικά δεν υπήρχε πια, ενώ 68 από τους 93 Φιλέλληνες έπεσαν νεκροί. Τα τακτικά σώματα διαλύθηκαν και διασκορπίστηκαν για να γλυτώσουν με δικά τους μέσα ενώ τα υπολείμματα της άλλοτε περήφανης στρατιάς συνέρρεαν στο στρατόπεδο του Μαυροκορδάτου. Εκεί τον βρήκε κι ο φιλέλληνας Νόρμαν, επικεφαλής της ομάδας των επιζώντων, βαριά τραυματισμένος του απευθύνθηκε με τα λόγια: «Πρίγκηπα, το παν απωλέσαμεν πλην της τιμής». Θα πέθαινε από τα τραύματά του λίγους μήνες μετά στο Μεσολόγγι.
ο στρατηγός Κάρολος-Φρειδερίκος Νόρμαν (Karl Friedrich Lebrecht von Normann-Ehrenfels) αξιωματικός του ιππικού, βετεράνος των Ναπολεοντείων πολέμων και της εκστρατείας στη Ρωσία. Εντάχθηκε στο Σώμα των Φιλελλήνων το 1822 και ακολούθησε τον Μαυροκορδάτο ως επιτελάρχης του. Πολέμησε στο Πέτα όπου τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η ήττα στο Πέτα αποτέλεσε τρομερό πισωγύρισμα για την επανάσταση. Το τακτικό διαλύθηκε, οι φιλέλληνες εξοντώθηκαν σχεδόν, το ηθικό έπεσε και το Σούλι χάθηκε οριστικά 6 εβδομάδες μετά. Κυρίως όμως, αποδείχθηκε ότι η διχόνοια αρχόντων και πολεμιστών έχει τρομακτικά αποτελέσματα σε τακτικό και στρατηγικό πεδίο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες...

8
Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Οκτωβρίου 1942: Ιστορίες αυτοθυσίας, οι ήρωες που έκλεψαν τους κώδικες του “Enigma”

- Οι υποπλοίαρχος Tony Fasson, ναύτης Colin Grazier και βοηθός αναψυκτηρίου Tommy Brown του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Petard επιβιβάζονται στο U-559 και κατορθώνουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Οκτωβρίου 1961: Tsar Bomba, o “γίγαντας των βομβών”

Η Σοβιετική Ένωση πυροδοτεί πάνω από το αρχιπέλαγος Ναβάγια Ζεμλιά την Tsar Bomba, την πρώτη της βόμβα υδρογόνου που κατέχει ως σήμερα το ρεκόρ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Οκτωβρίου 1943: Η απελευθέρωση της Σάμου από τον Ιερό Λόχο

- Απελευθέρωση της Σάμου από δύναμη Ιερολοχιτών και Bρετανών κομάντος σε συνεργασία με την ιταλική φρουρά του νησιού.Με ενέργειες του διοικητή του Ιερού...