- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Ιουλίου / 11 Αυγούστου 1825: Επιδρομή του Κανάρη στην Αλεξάνδρεια

- Advertisement -

[Ελληνική Επανάσταση] – Μυστική επιχείρηση για την πυρπόληση του Αιγυπτιακού στόλου στην Αλεξάνδρεια αναλαμβάνεται από Υδραίους ναυτικούς για να ανακουφιστεί η πίεση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.
Το φιλόδοξο σχέδιο ανήκε στον Κανάρη, που γνώριζε τον λιμένα της Αλεξάνδρειας από τα ταξίδια του. Στόχος ήταν τα μεγάλα πλοία του στόλου που ελλιμενίζονταν κάτω από το παλάτι του Μωχάμετ Άλι. Κατόπιν συνεννόησης με τον Τομπάζη και έγκρισης από τους προύχοντες (Κριεζή, Τομπάζη, Κουντουριώτη) το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή και στις 23 Ιουλίου (Π.Η.) ο στολίκος τριών πυρπολικών και δύο μεγαλύτερων πλοίων συνοδείας (Κριεζή, Τομπάζη) απέπλευσαν. Ο τελευταίος θα είχε και το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης.

Τα δύο μεγάλα πλοία παρέμειναν μακρυά από το λιμάνι αθέατα από εχθρική παρατήρηση ενώ τα τρία πυρπολικά (Κανάρης, Τώμπος, Βούτης) θα εισέρχονταν στο λιμάνι, θα αυτοπυρπολούνταν και θα κατευθύνονταν στους στόχους τους ενώ οι πυρπολητές θα επέστρεφαν κωπηλατώντας με λέμβους.
Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το βράδυ της 29ης προς 30ή αλλά μια σειρά ατυχιών το υπονόμευσε. Ο Κανάρης στο πρώτο πυρπολικό ξεκίνησε με ορμή απομακρυνόμενος από τους άλλους δύο που έχασαν επαφή μαζί του. Μέχρι να αποκτήσουν και πάλι επαφή χάθηκαν πολύτιμες ώρες. Τελικά, στην αυγή της νέας μέρας, ο Κανάρης αποφάσισε να συνεχίσει μόνος. Καθώς έμπαινε στο λιμάνι, εντοπίστηκε από τον πλοηγό του λιμανιού που καταλαβαίνοντας πως ήταν πολεμικό με εχθρικές διαθέσεις προσπάθησε να επιβιβαστεί αλλά χωρίς επιτυχία.
Ο Κανάρης εισήλθε στο λιμάνι και κατευθύνθηκε προς τις φρεγάτες και τη ναυαρχίδα των Αιγυπτίων αλλά ο άνεμος άλλαξε απότομα και ήταν αδύνατον να συνεχίσει. Δεχόμενος ήδη πυρά από τα αιγυπτιακά πλοία, άναψε φωτιά στο πυρολικό του και κατευθύνθηκε σε ένα αιγυπτιακό δίκροτο που επισκευαζόταν αλλά κι αυτό έκοψε έγκαιρα κάβους και απομακρύνθηκε. Ο ίδιος και το πλήρωμά του προσπάθησαν κωπηλατώντας να διαφύγουν με τα αιγυπτιακά πλοία σε συναγερμό να τους πλησιάζουν.

Τελικά, στο στόμιο του λιμανιού τους συνάντησε ο Μπούτης με το πυρπολικό του και τους συνέλεξε διαφεύγοντας μαζί με τον υπόλοιπο στολίσκο καταδιωκόμενοι (μερικοί λένε κι από τον ίδιο τον Μωχάμετ Άλι). Με δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες στο πλήρωμά του, ο Κανάρης κι η υπόλοιπη δύναμη διέφυγε χωρίς απτά αποτελέσματα.
Ο αντίκτυπος όμως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ήταν δυσανάλογα μεγάλος αφού οι επαναστάτες απέδειξαν ότι είχαν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν τολμηρά σχέδια και να τα εκτελούν. Οι πυρπολητές έγιναν δεκτοί σαν ήρωες στην Ύδρα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των...

26
 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99

Related News

Τέλος εποχής κι αρχή μίας νέας για το εμβληματικό αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης"Στο αεροδρόμιο Otto-Lilienthal παρακαλώ," είναι κάτι που δεν θα ξανακούσει οποιοσδήποτε ταξιτζής στο Βερολίνο. Αυτό μπορεί να είναι το επίσημο όνομά...

(Εκτενές αφιέρωμα!) ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Οκτωβρίου 1956: Operation “Musketeer”, το κύκνειο άσμα της Αποικιοκρατίας

- Αγγλία και Γαλλία ξεκινούν να βομβαρδίζουν στόχους στην Αίγυπτο προσπαθώντας να εκβιάσουν το εκ νέου άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ. Σε συνεργασία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Οκτωβρίου 1917: Μάχη της Μπεερσεμπά, επέλαση δια της λόγχης

- Η τελευταία επιτυχής επέλαση ιππικού στην ιστορία λαμβάνει χώρα κατά την επίθεση του ΧΧ Σώματος στρατού, όταν οι 60ή (London) και η...