12.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 23 Νοεμβρίου/5 Δεκεμβρίου 1826: Μάχη της Αράχωβας, ο Καραϊσκάκης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Νοεμβρίου/5 Δεκεμβρίου 1826: Μάχη της Αράχωβας, ο Καραϊσκάκης στήνει τρόπαιο με κεφάλια

- Advertisement -

Οι Ελληνικές δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη αποκλείουν ισχυρή τουρκαλβανική δύναμη στην Αράχωβα, αποκόπτοντάς την από το κύριο τουρκικό σώμα και στερώντας της εφόδια για την επιβίωσή της.

Η επανάσταση περνούσε κρίση μετά την τραγική πτώση του Μεσολογγίου, την Άνοιξη του 1826. Με το έρεισμα του Μεσολογγίου να έχει χαθεί, οι Τούρκοι και Αλβανοί του Μεχμέτ Ρεζίτ πασά Κιουταχή απλώθηκαν σε όλη τη Στερεά, διασκορπίζοντας τα σώματα των επαναστατών και ωθώντας τις ομάδες των κλεφτών να κλειστούν στις κρυψώνες τους στα βουνά. Μέχρι το Καλοκαίρι είχαν φτάσει στην Αττική, πρακτικά ανεμπόδιστοι, οργάνωσαν στρατόπεδο και συγκρούστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις αναγκάζοντας τις να κλειστούν στην Ακρόπολη όπου πολιορκήθηκαν στενά.

Η κατάσταση είχε γίνει εξαιρετικά κρίσιμη. Η κυβέρνηση Ανδρέα Ζαΐμη μπροστά στον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης που θα έφερνε μια νέα εισβολή των Τούρκων στην Πελοπόννησο, έβγαλε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη από τη φυλακή, όπου τον κρατούσε ως αντιφρονούντα μετά τον εμφύλιο του 1825 και του ανέθεσε τη γενική αρχηγία των στρατευμάτων στη Στερεά. Ο Καραϊσκάκης οργάνωσε ένα μεγάλο στρατόπεδο στην Ελευσίνα και προσπαθούσε με τα πενιχρά μέσα που είχε στη διάθεσή του και ένα σώμα εθελοντών και αποθαρρυμένων επαναστατών (και με νωπές ακόμα τις μνήμες των ενδοελληνικών συγκρούσεων μεταξύ Μωραίτών και Ρουμελιωτών κατά τα χρόνια 1824-1825), να αντιμετωπίσει τον οργανωμένο στρατό των Οθωμανών ανακουφίζοντας τη φρουρά της Ακρόπολης.

Βλέποντας πως το έργο του ήταν ηράκλειο, ο Καραϊσκάκης αποφάσισε να επιδιώξει μια πιο έμμεση προσέγγιση για την αποδυνάμεωση των Τούρκων, αναζωπυρώνοντας τις ομάδες στα ορεινά περάσματα της Ρούμελης, στα νώτα των Οθωμανών αποκόπτοντας τη ροή ενισχύσεων και εφοδίων προς τη στρατιά τους. Το έργο του απέδωσε καρπούς. Με την προσωπική του παρουσία και ομάδες επιλεγμένων πολεμιστών, ο Καραϊσκάκης κατόρθωσε να εκδιώξει και εξουδετερώσει εχθρικές φρουρές στα δερβένια και να επανενωθεί με ομάδες κλεφτών.

Το σχέδιό του μπορούσε να εξελιχθεί σε πνίχτη γύρω από το λαιμό του οθωμανικού στρατοπέδου, εφόσον πετύχαινε, αλλά ακόμα κι αν δεν το κατόρθωνε, θα ανάγκαζε τον Ρεζίτ πασά να αποστείλει ενισχύσεις μέσα στα ορεινά περάσματα για να ανοίξει διόδους, εκθέτοντας τους Τούρκους στον ανταρτοπόλεμο και αποδυναμόνωντας το στρατόπεδό τους στην Αττική. Τον Νοέμβριο, ο Καραϊσκάκης είχε υπό τις διαταγές του 2.000 πεζούς και 60 περίπου ιππείς υπό τον Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη. ενώ μπορούσε να υπολογίσει και στην αρωγή σωμάτων Θεσσαλών που αποβιβαζόμενοι στην Ταλάντι (στενά Αταλάντης) θα μπορούσαν να αποκόψουν την κεντρική αρτηρία ενισχύσεων που περνούσε από τις Θερμοπύλες.

 

Οι Τούρκοι, όντως, πρόσεξαν με ανησυχία τις κινήσεις των Ελλήνων και απέσπασαν ένα παρόμοιας δύναμης σώμα για να τους καταδιώξει και να κρατήσει τις οδεύσεις ανοιχτές. Το σώμα ήταν υπό τις διαταγές του Μουσταφά μπέη και των Καρυοφίλ μπέη και Κεχαγιά μπέη. Ακολουθώντας τους Έλληνες στενά, οι Τούρκοι κινούνταν από τους κεντρικούς δρόμους Λιβαδειάς και Αράχωβας ενώ οι Έλληνες προτίμησαν τα ορεινά περάσματα Προυσσού, Δοβραίνων και Διστόμου. Με πληροφορία που έλαβε από μοναχό που γνώριζε τα αλβανικά και είχε ακούσει τις διαβουλεύσεις των Μουσταφάμπεη και των επιτελών του, ο Καραϊσκάκης έμαθε τα σχέδια των Τούρκων να κινηθούν προς τα Σάλωνα μέσω Αράχωβας, για να ανακουφίσουν φρουρές τους που πιέζονταν από σώματα των Δυοβουνιώτη και Νάκου Πανουργιά και κινήθηκε άμεσα.

Έστειλε 500 άνδρες να πιάσουν τα περάσματα προς την Αράχωβα ενώ τοποθέτησε σκοπιές παρατήρησης σε άλλα πιθανά δρομολόγια για να του αναφέρουν τις κινήσεις του εχθρού βήμα προς βήμα. Ο ίδιος με το κύριο σώμα θα ακολουθούσε και θα έκλεινε τις οδούς διαφυγής των Τούρκων εγκλωβίζοντάς τους. Το επόμενο πρωί, οι Τούρκοι έφτασαν έξω από την Αράχωβα όπου δέχτηκαν τα διασταυρούμενα πυρά των οχυρωμένων Ελλήνων. Η μάχη εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ομάδων ανδρών, όπου οι Έλληνες επιμελώς οχυρωμένοι και με τον ανεφοδιασμό τους από την Αράχωβα είχαν το σαφές πλεονέκτημα. Αντίθετα, οι Τούρκοι έμειναν εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης στις ορεινές πλαγιές του Παρνασσού μέσα στον Χειμώνα, υποφέροντας από το κρύο και την υγρασία όσο και από τα πυρά των Ελλήνων.

Η κατάσταση των Τουρκαλβανών άρχισε σταδιακά να γίνεται απελπιστική. Αποκλεισμένοι στα ορεινά περάσματα, χωρίς τρόπο διαφυγής, υποφέροντας από το κρύο και με τα εφόδιά τους να τελειώνουν, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τον Καραϊσκάκη. Ο τελευταίος ζήτησε να καταθέσουν τα όπλα τους, να αφήσουν ό,τι εφόδια είχαν και τους αρχηγούς τους ομήρους και να φύγουν. Ο Μουσταφάμπεης απέρριψε τους όρους και συνέχισε να μάχεται αναμένοντας ενισχύσεις από τον Κιουταχή, αλλά σκοτώθηκε όταν πέρασε μπροστά για να εμψυχώσει τους άνδρες του. Μετά από μια αποτυχημένη έξοδο και απορρίπτοντας νέες προτάσεις του Καραϊσκάκη για ασφαλή εκκένωση με “μπέσα” αφήνοντας πίσω τον οπλισμό τους, οι Τουρκαλβανοί θα επιχειρήσουν να διαφύγουν προς τις κορυφές του Παρνασσού. Οι Έλληνες θα τους καταδιώξουν και θα τους σφάξουν ανελέητα. Οι περισσότεροι από τους 2.000 Τουρκαλβανούς σκοτώνονται ή πεθαίνουν συνεπεία του κρύου. Οι Έλληνες έχουν κάπου 20 νεκρούς και περίπου 50 τραυματίες.

Μετά τη μάχη, ο Καραϊσκάκης αναβίωσε ένα παλιό έθιμο ορθώνοντας μια πυραμίδα με 300 κομμένα κεφάλια των εχθρών που ήταν ορατό από τους Δελφούς και με την επιγραφή: «Τρόπαιον των Ελλήνων κατά των βαρβάρων Οθωμανών ανεγερθέν κατά το 1826 έτος Νοεμβρίου 24· Εν Αράχωβα». Τα κεφάλια των διοικητών Μουσταφάμπεη και Κεχαγιάμπεη στέλνονται στο Εκτελεστικό στην Αίγινα μαζί με 12 αιχμαλώτους αξιωματικούς.

Η νίκη στην Αράχωβα αναζωπύρωσε την εστία της επανάστασης στη Ρούμελη που βαλλόταν από τις επιθέσεις Τούρκων κι Αλβανών και έδωσε νέα δύναμη στους πολιορκούμενους στην Ακρόπολη της Αθήνας. Τα όπλα και τα πολεμοφόδια των νεκρών αποτέλεσαν σημαντική ενίσχυση για τους επαναστάτες. Το άγριο μήνυμα του Καραϊσκάκη ελήφθη σοβαρά υπόψη από εχθρούς και φίλους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;

Τώρα που η αγορά των νέων φρεγατών FDI για το Ναυτικό μας, πλησιάζει στην ολοκλήρωση με την αναμενόμενη υπογραφή συμβάσεων, ίσως είναι καιρός να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

181
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

1
Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1942: Wannsee, η οικοδόμηση της “Τελικής Λύσης”

Μια συνάντηση των επικεφαλής των τμημάτων διαφόρων υπηρεσιών του Ράιχ, προεδρεύοντος του διευθυντού της κεντρικού γραφείου Ασφαλείας, Ράινχαρντ Χάινριχ, στο Βάνζεε (Wannsee) έξω από...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1785: Μάχη του Rach Gam-Xoai Mut στο Βιετνάμ, η αξία της παραπλάνησης

Οι Βιετναμέζοι επαναστάτες νικούν κατά κράτος τους Σιαμέζους επικυριάρχους τους στον ποταμό Μεκόνγκ, τον 18ο αιώνα.Η επανάσταση των Βιετναμέζων Tay-Son (μιας τοπικής δυναστείας) κατά...