- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 / 20 Οκτωβρίου 1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου, κανονιοβολισμοί ελευθερίας

- Advertisement -

[Ελληνική Επανάσταση] – Oι ενωμένοι στόλοι Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό το γενικό πρόσταγμα του Βρετανού ναυάρχου Κόδρικτον, εισέρχονται στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου ναυλοχεί ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος, προκειμένου να επιβάλουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός της «Ιουλιανής Συνθήκης», που είχε υπογραφεί νωρίτερα στο Λονδίνο.

Η σύγκρουση ξεκίνησε με τα πλοία των ευρωπαϊκών μοιρών να εισέρχονται αργά στον όρμο του Ναυαρίνου, που προστατευόταν από τα κανονιοστάσια των κάστρων του Νεοκάστρου και Παλαιοκάστρου (Ναυαρίνο) ενώ οι μοίρες των τουρκικών, αιγυπτιακών και τυνησιακών πλοίων σχημάτιζαν ένα μισοφέγγαρο στο εσωτερικό του κόλπου αγκυροβολημένα σε τρεις σειρές με τα βαρέα πολεμικά στην εξωτερική πλευρά και τα μεταγωγικά στην πλευρά της ξηράς. Αν και οι ευρωπαϊκοί στόλοι παρέτασαν λιγότερα από 30 πλοία έναντι 89 τουρκικών, αιγυπτιακών και τυνησιακών, τα πληρώματα ήταν καλύτερα εκπαιδευμένα και πειθαρχημένα και οι βολές ακριβείς και γρήγορες. Η ένταση και η εχθρότητα, ο στενός χώρος όπου συνωστίστηκαν 116 αντίπαλα πλοία και οι ασαφείς εντολές της διπλωματίας, όταν εφαρμόζονται από στρατιωτικούς, οδήγησαν στην έναρξη πυρών μεταξύ πλοίων των δύο παρατάξεων που σε ελάχιστη ώρα γενικεύτηκαν.

Η πρώτη βολή δόθηκε από τους Τούρκους, που άνοιξαν πυρ κατά της βρετανικής φρεγάτας HMS Dartmouth που προσπαθούσε να αποφύγει ένα τουρκικό πυρπολικό. Οι Τούρκοι εξαπέλυσαν το πυρπολικό, άνοιξαν πυρ και χτύπησαν το βρετανικό πλοίο που προσπαθούσε να το ρυμουλκήσει εκτός κινδύνου και βύθισαν και τη βάρκα με τον αξιωματικό που έστειλε η φρεγάτα για να συνομιλήσει με τους Τούρκους. Όταν η “Dartmouth” απάντησε στα πυρά δέχτηκε με τη σειρά της πυρ ομαδόν από τα τουρκικά πλοία. Σε βοήθειά της έσπευσε η γαλλική ναυαρχίδα “Sirène”, που εκείνη τη στιγμή εισερχόταν στον κόλπο, για να δεχθεί με τη σειρά της τα τουρκικά πυρά. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος αποσαρθρώθηκε και κατακάηκε. 10,000 περίπου από τα πληρώματα των Τουρκο-Αιγυπτίων σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν έναντι μόλις 660 νεκρών και τραυματών από την ευρωπαϊκή πλευρά. Από τα 89 πολεμικά πλοία μόλις 14 θα φτάσουν λίγους μήνες μετά την Αλεξάνδρεια.

Η νίκη, σφράγισε την ελευθερία της Ελλάδος, αφού ο στρατός του Ιμπραήμ βασιζόταν στις θαλάσσιες συγκοινωνίες για ανεφοδιασμό και ενισχύσεις. Χωρίς αυτόν η εκστρατεία του στο Μωριά, που είχε φέρει την ελληνική επανάσταση στα όρια της αντοχής της, είχε φτάσει στο τέλος της. Χωρίς την παρουσία των Αιγυπτίων και με την προέλαση του Ρωσικού στρατού μέχρι την Αδριανούπολη το επόμενο έτος (Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος του 1828) η Ελλάδα θα ελάμβανε την ανεξαρτησία της, γενομένη ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος αντί για ένα αναιμικό υποχείριο του σουλτάνου με επίφαση αυτονομίας.

Η νίκη (βασικά η μάχη) που δόθηκε σαφώς υπέρ των Ελλήνων και εναντίον των Τούρκων, κλόνισε τις ισορροπίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που τόσα χρόνια τηρούσαν στάση αναμονής, εφεκτικότητας και ίσων αποστάσεων. Σημαντικές ήταν οι αντιδράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Αυστρία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ναύαρχο Κόδριγκτον, διοικητή της βρετανικής Μοίρας της Μεσογείου και έχοντος το γενικό πρόσταγμα για τις συμμαχικές δυνάμεις στο Ναυαρίνο, ότι παραβίασε τις εντολές του και ενέπλεξε τους Τουρκο-Αιγυπτίους άμεσα αντί να τηρήσει ίσες αποστάσεις και να επιβάλει δια της παρουσίας του τους όρους των συνθηκών. Ο Κόδριγκτον, όμως, επέμενε πως δεν παραβίασε τίποτα. Με τους Έλληνες να μην κινούνται επιθετικά και παραβατικά, μόνο ο στόλος του Ιμπραήμ πασά χρειαζόταν να περιοριστεί από τις καταστροφές και τη δράση του στην ελληνική ύπαιθρο και ο Κόδριγκτον, ναυτικός της παλιάς σχολής, ήξερε πως δεν θα το πετύχαινε περιπολώντας άσκοπα στα ανοιχτά ενώ ο Χειμώνας ήταν προ των πυλών. Η Βρετανία ωστόσο και πείστηκε και δεχόμενη την κριτική της Αυστρίας πως “ξεγύμνωσε” τον Οθωμανικό στόλο αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της Μεσογείου στη Ρωσία ανακάλεσε τον ναύαρχο λίγους μήνες μετά.

Η Γαλλία, ήταν μάλλον ευχαριστημένη, αφού μετά από 30 και πλέον χρόνια “επαναστατικής παρέκλισης” επέστρεφε δυναμικά στο πεδίο των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο ναύαρχος Ανρί ντε Ρινιύ (Henri Daniel Gauthier, comte de Rigny ή Δεριγνύ στις ελληνικές πηγές) είχε αναπτύξει την πιο ουσιώδη για την αποστολή δράση αποκτώντας επαφές τόσο με Έλληνες οπλαρχηγούς και πολιτικούς όσο και με τους Αιγυπτίους, μέσω των Γάλλων συμβούλων τους. Επίσημα, ωστόσο, απέφυγαν να εκδηλωθούν και δήλωσαν πως η ναυμαχία ήταν μια μάλλον δυσάρεστη εξέλιξη. Η Ρωσία παρασημοφόρησε τον δικό της ναύαρχο, κόμητα Λογγίνο Χέϋδεν (Lodewijk van Heiden ή Λόγκιν Πετρόβιτς Χέιντεν για τους Ρώσους, Ολλανδικής καταγωγής αξιωματικού στην υπηρεσία του τσάρου) που είχε μεγαλειώδη υποδοχή στην Αγία Πετρούπολη.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν τυπική, εκδηλώνοντας άμετρο θυμό που εκτονώθηκε σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και απειλές και κακομεταχείριση των εκεί Ευρωπαίων. Ο Μωχάμετ Άλι, ο στόλος του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς, περιορίστηκε στο να διασώσει τουλάχιστον τον στρατό του από καταστροφή, ερχόμενος σε έναν μακιαβελικό συμβιβασμό με τον Κόδριγκτον τερματίζοντας τις επιχειρήσεις και εκκενώνοντας τον Μωριά με τα βρετανικά πλοία να επαναπατρίζουν τα στρατεύματά του. Η Ελληνική Εκστρατεία δεν του άφησε τα ωφέλη που προσδοκούσε. Οι Έλληνες, τέλος, δέχτηκαν τα νέα με ακράτητο ενθουσιασμό. Στα μάτια τους ήταν η πρώτη φορά που οι Δυνάμεις παρενέβαιναν άμεσα και ουσιαστικά υπέρ τους καταφέροντας ένα συντριπτικό χτύπημα στον εχθρό την πιο κρίσιμη ώρα. Κωδωνοκρουσίες και εκδηλώσεις εορτασμών γέμισαν τα χωριά και τις πόλεις στη Στερεά και στην Πελοπόννησο καθώς τα νέα διαδόθηκαν σαν φωτιά. Η ναυμαχία αποτέλεσε μεγαλύτερο καταλύτη από όλες τις διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες από το 1822 και μετά θέτοντας τα πράγματα σε μια αναπόδραστη πορεία λύσης με στόχο της ελληνικής ανεξαρτησίας και της σχέσης της στο εξής με τις Δυνάμεις που επιθυμούσαν ένα νέο status quo στη Μεσόγειο έναντι των παραδοσιακών και συντηρητικών Δυνάμεων που εξακολουθούσαν να στηρίζουν την σηπομένουσα αυτοκρατορία των Οθωμανών. Το Ναυαρίνο δεν ήταν μόνο ημέρα ανεξαρτησίας αλλά μιας νέας εποχής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
viper3000ad
Trusted Member
viper3000ad (@viper3000ad)
15 days ago

Πάντα τζάμπα μάγκες οι Τούρκοι. Αμα την φάνε πάνε και κλαίγονται, απειλούν και φωνάζουν σε κάνα φουκαρά

Chrisgk1
Chrisgk1 (@chrisgk1)
15 days ago

Και για να μην ξεχνιόμαστε οι Άγγλοι εξακολουθούν να θεωρούν τη συγκεκριμένη ναυμαχία μια σπο τις μεγαλύτερες γκάφες (blunder) στην ιστορία του βασιλικού ναυτικού!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1942: Ελ Αλαμέιν, ο Ρόμμελ υποχωρεί

- Παρακούοντας τις ρητές εντολές του Χίτλερ, ο Ρόμελ διατάσσει υποχώρηση των δυνάμεων του Afrika Korp και των Ιταλών συμμάχων του.Οι δυνάμεις του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1996: Η τραγική βύθιση της πυραυλακάτου “Κωστάκος”

Βυθίζεται μετά από σύγκρουση με το επιβατηγό "Σάμαινα" έξω από το λιμάνι της Σάμου, η ΤΠΚ του ΠΝ "Ανθχος Κωστάκος" (Ρ25).Η πυραυλάκατος τύπου Combattante...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1979: Οι ισλαμιστές επαναστάτες καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ

- Στο Ιράν της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης πλέον, μια ομάδα εξτρεμιστών φοιτητών παραβιάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και συλλαμβάνει όλο το προσωπικό...