14.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 22 Δεκεμβρίου 1828/3 Ιανουαρίου 1829: Η ίδρυση της Σχολής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Δεκεμβρίου 1828/3 Ιανουαρίου 1829: Η ίδρυση της Σχολής των Ευελπίδων

- Advertisement -

Δημοσιεύεται το διάταγμα του Ι. Καποδίστρια για την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων, για την παροχή ικανών και μορφωμένων στελεχών στον τακτικό στρατό («…δια την στρατιωτικήν και επιστημονικήν εκπαίδευσιν των νέων καλών οικογενειών, οι οποίοι όφειλαν μιαν ημέραν να εισέλθουν ως Αξιωματικοί εις το Τακτικόν Σώμα…», όπως σημείωνε ο ίδιος ο Καποδίστριας).

Η ιστορία της Σχολής συνδέεται άμεσα με το γενικό σχέδιο του Καποδίστρια για την αναδιοργάνωση του νέου ελληνικού κράτους και την αναδόμηση της οικονομίας και των υποδομών. Από τα χρόνια της επανάστασης είχε γίνει σαφές πως κάθε στρατιωτικό σώμα, για να είναι αποτελεσματικό, όφειλε να αποκοπεί από το τοπικό χαρακτήρα και την αφοσίωση των ανδρών που το στέλεχωναν προς την προσωπικότητα του οπλαρχηγού του και να στελεχωθεί με αξιωματικούς επιστημονικά καταρτισμένους και ομοιόμορφα γυμνασμένους στην σύγχρονη στρατιωτική τέχνη, γνώσεις που θα περνούσαν με την εκπαίδευση στους υφισταμένους τους, όπως και στην υπόλοιποη Ευρώπη.

Ήδη, κατά τα χρόνια της επανάστασης ιδρύθηκαν κάποια μικρά τακτικά σώματα, κυρίως με πρωτοβουλία Ελλήνων του εξωτερικού και Φιλελλήνων αξιωματικών με στρατιωτική επμπειρία από τους Ναπολεόντειους πολέμους. Τα τακτικά σώματα ξεχώρισαν για την πολεμική τους αρετή αλλά οι ανάγκες σε χρήματα και υλικά και η έλλειψη εκπαιδευμένων ανδρών τα καταδίκασαν σε μαρασμό και διάλυση. Προς το τέλος της επανάστασης, ωστόσο, η αξία του τακτικού στρατού είχε γίνει κατανοητή τόσο στους στρατιωτικούς ηγέτες της Ελλάδας όσο και στους πολιτικούς και οι τελευταίες μάχες που έλαβαν χώρα έγιναν με τακτικά και πειθαρχημένα στρατεύματα, αν και η εμφάνιση και ο εξοπλισμός τους πόρρω απείχε από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Ο Καποδίστριας έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την αναδιοργάνωση του στρατού στη βάση ενός επαγγελματικού σώματος που θα αναλάμβανε την ασφάλεια του εσωτερικού, την περιφρούρηση των συνόρων και θα αποτελούσε μια ισχυρή εγγύηση της ανεξαρτησίας της χώρας. Από την αρχή δέχτηκε έντονες πιέσεις από τη Γαλλία, για την οργάνωση ενός ιδρύματος κατάρτισης που θα προετοίμαζε τους μελλοντικούς αξιωματικούς. Η πρώτη κρούση έγινε από τον Φιλλέλληνα Γάλλο πρώην αξιωματικό Κάρολο Φαβιέρο (Charles Nicolas Fabvier), που είχε ηγηθεί και οργανώσει ένα από τα πρώτα (όχι όμως το πρώτο) τακτικά σώματα στην επανάσταση.

Ο Φαβιέρος εισηγήθηκε την ίδρυση ακαδημίας με στενές σχέσεις με Γάλλους αξιωματικούς που μετά την πτώση του Ναπολέοντα και την παλινόρθωση των Βουρβώνων, είχαν αποταχθεί και μείνει χωρίς επάγγελμα. Ο Καποδίστριας ήταν σκεπτικός ως προς την επιρροή που θα είχε μια καθαρά “γαλλική” σχολή στο μελλοντικό ελληνικό στράτευμα και στην οργάνωση του ελληνικού κράτους γενικά αλλά δεν απέρριψε την ιδέα, αφού η γαλλική οργάνωση ήταν αποδεδειγμένα αποτελεσματική.

Η σχολή ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1828 ως «λόχος προγυμναστών» στο Ναύπλιο με κυβερνητικό διάταγμα αλλά χρειάστηκαν 6 μήνες προετοιμασίας για την κύρωση του εγγράφου και την προετοιμασία της λειτουργίας της. Πρότυπο της σχολής αποτέλεσε η γαλλική École Polytechnique και πρώτος διοικητής ορίστηκε ο Κορσικανικής καταγωγής υπολοχαγός Ρωμύλο ντε Σαντέλι.

Τον επόμενο μήνα (Αύγουστος 1828) αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μαιζόν για την εκκένωση των τουρκκο-αιγυπτιακών στρατευμάτων και την εφαρμογή των όρων της συνθήκης του Λονδίνου. Ο Μαιζόν με εντολές της γαλλικής κυβέρνησης προσέγγισε μέσω του Φαβιέρου τον Καποδίστρια για να οργανώσει τακτικό στράτευμα. Ο Μαιζόν προσέφερε τις υπηρεσίες των αξιωματικών του σώματος που διοικούσε ως αρχικούς εκπαιδευτές, ενώ παρείχε μέσα και στολές καθώς και μισθούς για τη συντήρηση των πρώτων μαθητών. Ο Καποδίστριας βλέποντας τον κίνδυνο γαλλικής διείσδυσης απέκρουσε ευγενικά το αίτημά τους αλλά ζήτησε από το γαλλικό υπουργείο πολέμου την αποστολή εμπείρων αξιωματικών που θα αναλάμβαναν την διεύθυνση της ακαδημίας, που θα ονομαζόταν “λόχος των Ευελπίδων” (φορέων καλής ελπίδας για το έθνος). Η οργάνωση της σχολής αναλήφθηκε από το επιτελείο του Καποδίστρια κατά τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα και ανάγκες.

Απαντώντας στο αίτημα του Καποδίστρια, έφτασαν στην Ελλάδα οι απόφοιτοι της École Polytechnique Σταμάτης Βούλγαρης, Auguste-Theod Garnot και ο γεωγράφος Jean-Pierre-Eugéne-Félic Peytier. Αργότερα, τους ακολούθησε και ο Jean-Henry-Pierre-Augustin Pauzié-Banne, που ανέλαβε τη διεύθυνση της Σχολής από τον μάλλον ανεπαρκή Σαντέλι. Οι αξιωματικοί που ανέλαβαν καθήκοντα συμβούλων έθεσαν τη Σχολή των Ευελπίδων σε μια στέρεα βάση και εξασφάλισαν τη λειτουργία της με πέντε αρχικά μαθητές. Παράλληλα ανέλαβαν έργα υποδομής, ο Pauzié, εκτός από διευθυντής της Σχολής ανέλαβε την ίδρυση σχολής πυροβολικού, ο Βούλγαρης ανέλαβε τον ρυμοτομικό σχεδιασμό της Πάτρας και ο Peytier αντίστοιχα της Κορίνθου.

Ακολουθώντας τα γαλλικά πρότυπα, οι απόφοιτοι της Πολυτεχνικής Σχολής δεν ήταν μόνο εκπαιδευμένοι στα στρατιωτικά αλλά και επιστημονικά καταρτισμένοι για τον σχεδιασμό και εκτέλεση δημοσίων έργων κάτι που ο Καποδίστριας θεωρούσε πολύ σημαντικό. Οι αξιωματικοί του στρατού θα ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή έργων υποδομής, που θα αναζωογονούσαν την οικονομία της χώρας και θα εξυπηρετούσαν την ευημερία του κράτους, επιβλέποντας την κατασκευή λιμένων, δρόμων, γεφυρών, υδραγωγείων, σημαντικών κτιρίων καθώς και οχυρωματικών έργων που θα θωράκιζαν τα νέα σύνορα. Η οργάνωση του στρατού ήταν ένας από τους τρεις πυλώνες των προσπαθειών του, μαζί με την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Το Κεντρικό Πολεμικό Σχολείο του Ναυπλίου θα στεγάσει τους Ευέλπιδες, που σταδιακά θα ανέλθουν σε 50 και θα λάβουν τριετή εκπαίδευση, με τα πρώτα δύο χρόνια θα αποτελούν σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο έτος εξειδίκευση επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οργανώθηκαν τάγματα πυροβολικού, μηχανικού και ιππασίας. Οι πρώτοι απόφοιτοι θα λάβουν τις επωμίδες τους από τον ίδιο τον Καποδίστρια το 1831 και η σχολή θα αναδιοργανωθεί το 1834 με την άφιξη της Βαυαρικής Αντιβασιλείας και τα έτη φοίτησης θα αυξηθούν σε οκτώ. Η Σχολή θα μετέλθει πολλών αλλαγών. Θα μεταφερθεί στην Αίγινα, στον Πειραιά, στην Αθήνα και τελικά, το 1894 στα ειδικά για αυτήν συγκροτήματα στο Πεδίο του Άρεως (σημερινά δικαστήρια), δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Σήμερα, βρίσκεται στις νέες εγκαταστάσεις στη Βάρη Αττικής συνεχίζοντας το έργο παραγωγής στελεχών που οραματίστηκε ο Καποδίστριας 193 χρόνια πριν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;

Τώρα που η αγορά των νέων φρεγατών FDI για το Ναυτικό μας, πλησιάζει στην ολοκλήρωση με την αναμενόμενη υπογραφή συμβάσεων, ίσως είναι καιρός να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ παραχωρούν 3 περιπολικά κλάσης Island στο Πολεμικό μας...

89
 Σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας μας, η Αμερικανική Κυβέρνηση προχωρά σε Παραχώρηση (πώληση με πολύ χαμηλό κόστος) μέσω EDA (Excess Defence Articles) 3 περιπολικών...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

1
Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1942: Wannsee, η οικοδόμηση της “Τελικής Λύσης”

Μια συνάντηση των επικεφαλής των τμημάτων διαφόρων υπηρεσιών του Ράιχ, προεδρεύοντος του διευθυντού της κεντρικού γραφείου Ασφαλείας, Ράινχαρντ Χάινριχ, στο Βάνζεε (Wannsee) έξω από...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1785: Μάχη του Rach Gam-Xoai Mut στο Βιετνάμ, η αξία της παραπλάνησης

Οι Βιετναμέζοι επαναστάτες νικούν κατά κράτος τους Σιαμέζους επικυριάρχους τους στον ποταμό Μεκόνγκ, τον 18ο αιώνα.Η επανάσταση των Βιετναμέζων Tay-Son (μιας τοπικής δυναστείας) κατά...