[Ελληνική Επανάσταση] – Υπογράφεται από τους αντιπροσώπους Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας στο Λονδίνο Πρωτόκολλο με το οποίο αναγνωρίζεται η ίδρυση αυτόνομου ελληνικού κράτους φόρου υποτελούς στον Σουλτάνο περιλαμβάνον στην επικράτειά του την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει την ύπαρξη και θέση σύγχρονου ελληνικού κράτους, αποτέλεσμα της άοκνης και καταλυτικής διπλωματικής δράσης του Ιωάννη Καποδίστρια, που από τον Ιανουάριο του 1828 έφτασε στην Ελλάδα ως κυβερνήτης.
Η επίδραση του Καποδίστρια θα παράξει αποτελέσματα στη σύσκεψη των πρεσβευτών των τριών Δυνάμεων που συνεδρίαζαν για το ελληνικό ζήτημα στον Πόρο και θα αποδώσει στην Ελλάδα πιο διευρυμένα σύνορα και ελευθερίες. Η δράση των Ευρωπαίων διπλωματών και του Καποδίστρια, ωστόσο, θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς αντίκρισμα. Οι προτάσεις των πρεσβευτών αγνοήθηκαν στο Συνέδριο του Νοεμβρίου θεωρούμενες υπερβολικά μονοβαρείς και ευνοούσες χωρίς λόγο την ελληνική πλευρά.
Η έκρηξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου το καλοκαίρι και οι επιτυχίες του Ρωσικού στρατού το 1829 θα αποτελέσουν τον καταλύτη που χρειαζόταν. Καθώς ο ρωσικός στρατός πίεζε ασφυκτικά του Οθωμανούς, ωθώντας τους προς την Κωνσταντινούπολη, η προοπτική να καταρρεύσει η αυτοκρατορία τους, να καταλάβουν οι Ρώσοι την Πόλη και να βρουν άπλετη διέξοδο στη Μεσόγειο έχοντας στο πλευρό τους τους ευγνώμονες λαούς της Βαλκανικής ανέτρεψε τα δεδομένα και ακύρωσε στην πράξη το Πρωτόκολλο. Οι Δυνάμεις θα παρέμβουν και πάλι για να σταματήσουν τον πόλεμο διασώζοντας την Οθωμανική αυτοκρατορία και ενισχύοντας την Ελλάδα, που θα μετατραπεί στο εξής σε ένα πάτημα της Δύσης και δεύτερη γραμμή άμυνας έναντι του ρωσικού επεκτατισμού. Για να πετύχει αυτό οι κινήσεις τους στο εξής θα είναι ευνοϊκές προς τους Έλληνες “δένοντάς” τους με τις δυτικές κοινωνίες και πολιτικά συστήματα. Μια νέα συμφωνία θα συνομολογηθεί το επόμενο έτος για νέα σύνορα της Ελλάδος στη βάση των προτάσεων του Πόρου.