Ξεσπά η Νοεμβριανή Εξέγερση στην Πολωνία, όταν οι σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής της Βαρσοβίας καθοδηγούμενοι από νεαρούς συναδέλφους τους μυημένους σε συνωμοτικούς πυρήνες, κατέλαβαν το οπλοστάσιο της πόλης και κινήθηκαν κατά του ανακτόρου Belweder, έδρα του κυβερνήτη του Συνεδρίου της Πολωνίας.
Η Πολωνία αποτέλεσε ένα αρχαίο και κατά τον ύστερο Μεσαίωνα ένα εξαιρετικά ισχυρό και δραστήριο βασίλειο. Μαζί με τη Λιθουανία, οι ηγεμόνες της Πολωνίας κυριάρχησαν στην περιοχή της βορειοανατολικής Ευρώπης απολώντας το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο προηγμένο τεχνολογικά και επιστημονικά βασίλειο της ηπείρου. Η δε στρατιωτική ισχύς της χώρας έγινε αισθητή τόσο στην περιφέρειά της όσο και σε μεγάλες και ισχυρές ηγεμονίες, κινούμενη τόσο κατά των Οθωμανών όσο και των Κοζάκων και Ρώσων ηγεμόνων.

Αυτός ήταν ο λόγος που οι Ρώσοι και Γερμανοί γείτονές της απεργάζονταν για αιώνες την καταστροφή της. Τέσσερις φορές στην ιστορία της η Πολωνία διαμελίστηκε μεταξύ των γειτονικών βασιλείων και οι Πολωνοί επαναστάτησαν επανειλημμένα για την ανάκτηση της ελευθερίας τους. Το 1807, ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης έδωσε νέα πνοή στο πολωνικό όνειρο για ανεξαρτησία ιδρύοντας το δουκάτο της Πολωνίας και στρατολογώντας μαζικά Πολωνούς αξιωματικούς και στρατιώτες στο στρατό του. Προς στιγμήν, τα πολωνικά οράματα για αναγέννηση έδειχναν να πραγματοποιούνται αλλά η ήττα του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 και η καταστροφή του στο Βατερλώ έθεσαν την Πολωνία στο στόχαστρο των συντηρητικών μοναρχιών της Ευρώπης.
Το 1815, το Συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας που καθόριζε τους χάρτες της μεταναπολεόντειας Ευρώπης διαμέλισε την Πολωνία για άλλη μια φορά για να μην αποτελεί πια απειλή και υπαρκτό παράδειγμα για άλλους λαούς υπό την κυριαρχία των ισχυρών αυτοκρατοριών. Η Πολωνία μοιράστηκε μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και της Πρωσσίας. Η Πρωσσία πήρε το δυτικό τμήμα που στο εξής αποτέλεσε το Μεγάλο Δουκάτο της Ποζνανίας και η Ρωσία έλαβε τη μερίδα του λέοντος ενσωματώνοντας το κεντρικό και ανατολικό τμήμα συμπεριλαμβανομένης της Βαρσοβίας.
Η συνέχεια στο Military History