11 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 28 Νοεμβρίου 1899: Μάχη του ποταμού Μόντερ, οι Μπόερς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Νοεμβρίου 1899: Μάχη του ποταμού Μόντερ, οι Μπόερς δίνουν σκληρό μάθημα στους Βρετανούς

- Advertisement -

Μια φάλαγγα του βρετανικού στρατού πέφτει σε ενέδρα των Μπόερ καθώς διασχίζει μια ποτάμια διακλάδωση κατά τον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς. Οι τελευταίοι ήταν απόγονοι λευκών αποίκων, κυρίως Ολλανδών, Γερμανών και Σκανδιναβών, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της νότιας Αφρικής αρχικά γύρω από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος, πρώην υπάλληλοι της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που χορηγούσε γη και αφορολόγητη διαμονή στην κατά μεγάλο μέρος ακατοίκητη γη.

Μαζί με δούλους που εισήγαγαν από τις ολλανδικές αποικίες, οι 60.000 περίπου έποικοι Μπόερς (λιγότεροι από τους μισούς ελεύθεροι λευκοί) έζησαν για 50 χρόνια ειρηνικά, ελεύθερα και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα σαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετακινούμενοι συχνά και αντιμετωπίζοντας το δύσκολο περιβάλλον, τις αφρικανικές φυλές και το κλίμα μέχρι που ο πόλεμος στην Ευρώπη τους πρόλαβε.

Το 1795 η Γαλλία κατέλαβε την αποικία και εγκατέστησε φρουρά, θεωρώντας τη μέρος της Ολλανδικής επικράτειας με την οποία βρισκόταν σε πόλεμο. Η γαλλική διοίκηση δεν κράτησε παρά μερικούς μήνες. Βρετανικά πλοία αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις και εκδίωξαν τους Γάλλους, βλέποντας την παρουσία τους στο “Ακρωτήριο” ως κίνδυνο για την επικοινωνία της Βρετανίας με την Ινδία. Με τη συνθήκη της Αμιένης, η αποικία του Ακρωτηρίου επέστρεψε στην Ολλανδία αλλά το 1814, η μικρή ημιαυτόνομη δημοκρατία εκχώρησε την κυριαρχία των παραλίων περιοχών στους Βρετανούς, με τους λευκούς γηγενείς κατοίκους της να αποσύρονται στην ενδοχώρα, όπου οργανώθηκαν σε δύο αυτόνομες δημοκρατίες: την Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία (Τρανσβάαλ) και το Ελεύθερο Κράτος της Οράγης, που δήλωναν και τα δύο την απεξάρτησή τους από κάθε δεσμό με τα βασιλόφρονα κράτη της Ευρώπης.

Για δεκαετίες οι σχέσεις Βρετανών και Μπόερς ήταν τυπικές και σχεδόν ανύπαρκτες. Οι πρώτοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι να ελέγχουν τα παράλια και τους ενδιάμεσους εμπορικούς λιμένες για τα πλοία που έπλεαν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και οι δεύτεροι συνέχισαν να διαμένουν στην αγροτική ενδοχώρα ως κτηνοτρόφοι, αγρότες και συχνά πολεμιστές κατά των γηγενών φυλών.

Η ανακάλυψη, ωστόσο, κοιτασμάτων διαμαντιών και χρυσού άλλαξε τα πάντα. Οι Βρετανοί προσπάθησαν μονομερώς να κυριαρχήσουν στα περισσότερα κράτη της νότιας αφρικανικής ηπείρου συγκεντρώνοντάς τα υπό μία χαλαρή συνομοσπονδία κάτω από την εξουσία τους. Οι Μπόερς αντιστάθηκαν σε αυτή τη δεύτερη προσπάθεια να τους υποτάξουν και επαναστάτησαν το 1880. Ο τακτικός βρετανικός στρατός εξεστράτευσε βαθιά στο έδαφος των Μπόερς, που απάντησαν με έναν μοναδικής έντασης και αποτελεσματικότητας ανταρτοπόλεμο, οργανωμένοι σε ομάδες διοίκησης (τα Kommandos). Η πρώτη βρετανική εκστρατεία απέτυχε στους σκοπούς της, υπομένοντας μεγάλες απώλειες.

Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά, οι Βρετανοί προσπάθησαν ξανά, αυτή τη φορά εμπλέκοντας σημαντικές δυνάμεις, οργανώνοντας ένα ευρύ σύστημα επικοινωνιών και συγκεντρώνοντας τον άμαχο πληθυσμό των δύο ανεξαρτήτων δημοκρατιών σε στρατόπεδα. Τα Kommandos απάντησαν αποκλείοντας και πάλι οδούς πρόσβασης και φρουρές ή πόλεις, γεγονός που εξανάγκασε τον βρετανικό στρατό σε σημαντικές και συχνά εργώδεις προσπάθειες διάσπασης των κλοιών με μεγάλη φθορά. Μία από αυτές ήταν η προσπάθεια ανακούφισης της πόλης Κίμπερλεϋ, σημαντικού συγκοινωνιακού κέντρου και πόλης αδαμαντορύχων που πολιορκείτο στενά από δυνάμεις της Οράγης και του Τρανσβάαλ. Οι Μπόερς είχαν σκάψει χαρακώματα στα γύρω υψώματα και οχυρώθηκαν περιμένοντας. Η θέση τους παρείχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα αφού είχαν καθαρό και άνετο πεδίο για τα ευθύβολα τυφέκια Mauser που διέθεταν ενώ είχαν και 6 πυροβόλα και ένα ταχυβόλο Pom-Pom QF-1 των 37 mm.

Σε βοήθεια της πόλης έσπευσε η 1η βρετανική Μεραρχία υπό τον αντιστράτηγο Methuen (ταξιαρχία των Φρουρών και 9η Ταξιαρχία Πεζικού, δύο έφιππα συντάγματα, τρεις πυροβολαρχίες και αριθμός πυροβόλων της ταξιαρχίας ναυτικού) που προήλασε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής προσκρούοντας και απωθώντας σε δύο περιπτώσεις τους Μπόερς.

Σε αυτό το σημείο ένας σημαντικός διοικητής Kommando, ο Koos De la Rey πρότεινε να αλλάξουν οι Μπόερς το στρατηγικό τους σχέδιο. Στο παρελθόν, οι Μπόερς έσκαβαν οχυρές θέσεις στις κορυφές των λόφων εξαπολύοντας πυρά κατά των Βρετανών από εποπτικό σημείο. Αν οι τελευταίοι είχαν μόνο πεζικό και ιππικό, η τακτική λειτουργούσε αλλά με τη χρήση πυροβολικού οι Μπόερς απωθούντο εύκολα από τις θέσεις τους. Ο Ντε λα Ρέυ πρότεινε να σκάψουν χαρακώματα κοντά στην κοίτη του ποταμού στο ίδιο επίπεδο με τον εχθρό, τον οποίο να εμπλέξουν με απευθείας βολές από απόσταση εκμεταλλευόμενοι την ευθυβολία του τυφεκίου Mauser. Οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν και στις 28 Νοεμβρίου, με το απόσπασμα του στρατηγού Methuen σε απόσταση 1.200 γιαρδών (1.100 μέτρα) οι Μπόερς άνοιξαν πυρ ομαδόν μέσα από τα ψηλά χόρτα του ποταμού. Οι Βρετανοί πεζοί θερίστηκαν. Όλη η φάλαγγα καθηλώθηκε για ολόκληρη τη μέρα στο ανοιχτό λιβάδι κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς κανένας από τους δύο αντιπάλους να μετακινείται, γιατί δεχόταν αμέσως πυρά. Τελικά, το βράδυ οι Μπόερς αποσύρθηκαν.

Οι Βρετανοί στάθηκαν ανίκανοι να απαντήσουν αποτελεσματικά στα πυρά, αφού όλοι οι άνδρες βρίσκονταν στην ουσία με την κοιλιά στο χώμα όλη μέρα, ανίκανοι να δουν ή να κινηθούν προς τον εχθρό που έδειχνε να κυριαρχεί στο πεδίο με τα τυφέκιά του. Οι απώλειες των Βρετανών ανήλθαν σε 480 άνδρες (επί 8.000) αλλά η φθορά τους καθυστέρησε για 10 μέρες μέχρι να μετακινήσουν τους τραυματίες τους και να ενισχυθούν. Ο Methuen χαρακτήρισε τη μάχη στην αναφορά του ως “μια από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές συγκρούσεις που χρειάστηκε να δώσει ο Βρετανικός Στρατός στην ιστορία του”. Οι Μπόερς έχασαν κάπου 80 άνδρες, μεταξύ τους και τον γιό του Ντε λα Ρέυ, που πληγώθηκε θανάσιμα από μια οβίδα, αλλά η καθυστέρηση που προκάλεσαν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις οχυρωματικές θέσεις πλησίον της Κίμπερλεϋ που θα αξιοποιηθούν στη μάχη του Μάγκερσφοντέιν λίγες μέρες μετά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ως πότε παλικάρια;

Χιονιάς; Πλημμύρα; Θύελλες; Καταιγίδες; Φωτιές; Χαμένοι στη θάλασσα, στα βουνά, στα λαγκάδια, στα φαράγγια; Ετοιμόγεννες σε απόμακρα χωριά, τραυματίες, πρόσφυγες, ασθενείς; Οι Ένοπλες Δυνάμεις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΓΕΣ ζητά μεταχειρισμένα M109A5 από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση...

87
Η επίσκεψη πέρυσι στις ΗΠΑ, του ΑΓΕΣ αντιστράτηγου Λαλούση θα έχει μάλλον μεγάλη "επίδραση" στην προσπάθεια επανεξοπλισμού του Ελληνικού Στρατού. Στις συναντήσεις που είχε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το...

0
Ίσως ο τίτλος θα ήταν πιο σωστός αν γραφόταν "ο Κόκκινος Στρατός ανακαλύπτει το Άουσβιτς", καθώς κανείς δεν γνώριζε σε βάθος τη ναζιστική επιχείρηση...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Η τύχη του πλοιάρχου του Τιτανικού: Πέθανε ή επέζησε της καταστροφής; Μέρος Α’

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί σωρηδόν θεωρίες γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού και κάποιες από αυτές θα συζητήσουμε σε επικείμενο άρθρο. Θα μπορούσαμε να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς

Ίσως ο τίτλος θα ήταν πιο σωστός αν γραφόταν "ο Κόκκινος Στρατός ανακαλύπτει το Άουσβιτς", καθώς κανείς δεν γνώριζε σε βάθος τη ναζιστική επιχείρηση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1973: Συμφωνίες των Παρισίων, τίτλοι τέλους στον πόλεμο του Βιετνάμ

Οι συμφωνίες για τον τερματισμό του σχεδόν 20ετους πολέμου υπογράφηκαν μεταξύ των κυβερήσεων των ΗΠΑ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του (Βορείου) Βιετνάμ και της Δημοκρατίας...