[2ος Πόλεμος των Μπόερ] – Μετά από την αποτυχημένη και πολύνεκρη επίθεση στο Κολένσο, οι βρετανικές δυνάμεις έκαναν μία ακόμα προσπάθεια να προελάσουν και να άρουν την πολιορκία της Λέηντισμιθ.
Η επίθεσή τους οργανώθηκε σε δύο συγκλίνοντες άξονες επίθεσης αλλά η εκτέλεση δεν ήταν η αναμενόμενη. Κακός συντονισμός, ανεπαρκής γνώση του εδάφους, άγνοια για τον εχθρό και αργή προέλαση (οι Βρετανοί αξιωματικοί φόρτωσαν απίστευτες οικοσκευές, όπως ο στρατηγός Τσαρλς Γουώρεν που απαίτησε να συνοδεύεται με μια βαριά σιδερένια μπανιέρα και πλήρως οργανωμένη κουζίνα) έδωσαν στους Μποερ το χρόνο να αναδιανείμουν τις δυνάμεις τους και να οργανώσουν αμυντικές θέσεις.
Ο ένας άξονας επίθεσης των Βρετανών κατασκήνωσε στο Σπιον Κοπ («κορυφές του επόπτη/κατασκόπου»), μια αναπεπταμένη έκταση που περιτριγυριζόταν από λόφους. Οι Βρετανοί προέλασαν μέσα στη νύχτα για να καταλάβουν το ύψωμα και να θέσουν την παράταξη των Μποερ σε μειονεκτική θέση με την αυγή. Η δύναμη αιφνιδίασε μια μικρή ομάδα Μπόερς που φυλούσαν σκοπιά και τους εκδίωξε με τη λόγχη. Κι ενώ οι Βρετανοί σκαπανείς άρχισαν να σκάβουν χαρακώματα, συνειδητοποίησαν το πρωί πως αυτό που κατέλαβαν ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος λόφος μπροστά από το Σπιόν Κοπ και οι ειδοποιημένοι Μπόερ είχαν πλέον την εποπτική θέση σε όλη την βρετανική παράταξη. Αυτό που ακολούθησε το πρωΐ ήταν άσκηση σκοποβολής για τους Μπόερ και τα τελευταίας τεχνολογία τυφέκια Mauser. Οι Βρετανοί θερίστηκαν έχοντας 1,500 νεκρούς και τραυματίες ενώ στη διάθεση των εχθρών τους υπήρχαν και 4 πεδινά πυροβόλα και 2 Maxim-Norgenfeld ταχυβόλα πομ-πομ.
Οι Βρετανοί τελικά κατόρθωσαν να μεταφέρουν ενισχύσεις και να διασπάσουν τον κλοιό των Μποερ αλλά η μάχη καταγράφηκε σαν ταπεινωτική ήττα και μνημείο κακής στρατηγικής. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, νεαρός αξιωματικός που έδρασε ως σύνδεσμος μεταξύ του Γενικού Στρατηγείου και του Σπιον Κοπ μετέφερε ανατριχιαστικές λεπτομέριες για την κατάσταση των στρατευμάτων στο πεδίο: «Πτώματα παρατημένα εδώ κι εκεί. Πολλές πληγές ήταν σε αφόρητη κατάσταση. Τα θραύσματα των βολίδων και των οβίδων είχαν ξεσκίσει και ακρωτηριάσει πολλούς από αυτούς. Τα ρηχά χαρακώματα ήταν γεμάτα νεκρούς και τραυματίες».
Στην ίδια μάχη έλαβε μέρος κι ο τραυματιοφορέας Μοχάτμα Γκάντι που παρασημοφορήθηκε για τη δράση του και την οργάνωση του κέντρου τραυμάτων. Από την άλλη πλευρά βρισκόταν ένας τοπικός διοικητής, ο νεαρός στρατηγός Λούις Μπόθα, με το Krugerdorp κομμάντο (διοίκηση, μονάδα), που μετά τον πόλεμο θα γινόταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης. Στη μάχη αναφέρεται και ο Βρετανός κατοπινός συγγραφέας και δημιουργός του μυθιστορηματικού Σέρλοκ Χολμς, Άρθουρ Κόναν Ντώϋλ, που έλαβε μέρος στον πόλεμο ως γιατρός.