25.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Μαΐου 1912: Οι Ιταλοί αποβιβάζονται στη Ρόδο

- Advertisement -

[Ιταλο-Τουρκικός πόλεμος του 1911] Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Ρόδο, Οθωμανική κτήση και καταλαμβάνουν μέσα σε λίγες μέρες όλη τη Δωδεκάνησο.
Μπαίνοντας αργοπορημένη στον αγώνα για την απόκτηση αποικιών, ένα πολιτικό μέσο της εποχής για να αποκτήσουν οι ισχυρότερες χώρες πρώτες ύλες απαραίτητες για την βιομηχανική παραγωγή τους, η Ιταλία βρισκόταν σε πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία μετά την αποβίβασή της στην Τριπολίτιδα, που ήταν επαρχία της τελευταίας.
Ο ιταλικός στρατός κατόρθωσε να επικρατήσει γρήγορα στις σημαντικότερες πόλεις και λιμάνια των παραλίων της Τριπολίτιδας, της Κυρηναϊκής και του Φεζάν, αλλά δυσκολευόταν να πετύχει την επικράτηση και στην αχανή ερημική ενδοχώρα, όπου οι τοπικές φυλές σε συνεργασία με κάποιους Οθωμανούς αξιωματικούς οργάνωσαν αντάρτικο.

το ιταλικό θωρακισμένο καταδρομικό “Pisa”, αδελφό του “Γ. Αβέρωφ”. Μαζί με το αδελφό του πλοίο, “Amalfi” έλαβαν μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του πολέμου του 1911-12 στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτογραφία: Naval Encyclopedia)

Για να αναγκάσει την Κωνσταντινούπολη να συναινέσει στο τετελεσμένο, ιταλική ναυτική μοίρα έπλευσε στα ανατολικά και εφάρμοσε αποκλεισμό των Μικρασιατιών παραλίων  καταλαμβάνοντας τα Δωδεκάνησα για να τα χρησιμοποιήσουν ως βάση. Η κατάληψη των Δωδεκανήσων πραγματοποιήθηκε μάλλον εύκολα, αφού οι τουρκικές φρουρές βρέθηκαν απομονωμένες και ο συντριπτικά ελληνικός πληθυσμός χαιρέτησε την άφιξη των ομοθρήσκων Ιταλών ως ελευθερωτές. Στις 12 Μαΐου, η τουρκική φρουρά της Ρόδου θα παραδοθεί στον στρατηγό Ameglio συνιστώντας την παράδοση όλης της Δωδεκανήσου.
Ο ιταλικός στόλος θα βομβαρδίσει τα παράλια των Δαρδανελίων και θα σημειώσει νίκες εναντίον σημαντικά πιο αδύναμων ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και στην Ερυθρά θάλασσα. Παρά το αντάρτικο στην Αφρική (στο οποίο συμμετείχαν και φιλόδοξοι Νεότουρκοι αξιωματικοί, με πηγές να αναφέρουν και τον Μουσταφά Κεμάλ), η ιταλική πίεση του ναυτικού αποκλεισμού ήταν εκείνη που έπεισε την Οθωμανική Πύλη να αποφασίσει να συμμορφωθεί.

Τον Οκτώβριο του 1912, συνθήκη θα υπογραφεί στο κάστρο του Ουσί έξω από τη Λωζάννη της Ελβετίας. Η Οθωμανική αυτοκρατορία αποδεχόταν την παραχώρηση των βιλαετίων της Ταραμπλούς (Τρίπολης) και Βεγγάζης στα οποία θα ίσχυε καθεστώς ιταλικής διοικητικής κυριαρχίας αλλά διορισμένοι δικαστικοί και θρησκευτικοί άρχοντες θα υπηρετούσαν ακόμα τα συμφέροντα του σουλτάνου. Σε αντάλλαγμα οι κτήσεις του σουλτάνου στο Αιγαίο θα επιστρέφονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ωστόσο, τα Δωδεκάνησα παρέμειναν το διαμάντι της εκστρατείας της Κυρηναϊκής για τους Ιταλούς. Το μεγάλο κόστος του πολέμου και η φτωχή αφρικανική χώρα που αποκτούσαν οι Ιταλοί, τους έκαναν να υποχωρήσουν από το λόγο τους και να μην τα επιστρέψουν στον σουλτάνο. Τρία χρόνια μετά, η Ιταλία εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ανάγκες σε στρατιώτες την έκαναν να αποσύρει από την Αφρική όλον σχεδόν τον στρατό της διατηρώντας μόνο μερικά σημαντικά λιμάνια. Θα επιστρέψουν στην Αφρική τη δεκαετία του 1920 δίνοντας σκληρές μάχες κατά των ντόπιων ανταρτών που θα λήξουν 10 χρόνια μετά και ύστερα από τρομερές σφαγές του πληθυσμού.
Με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 η Ιταλία συμφώνησε ξανά να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την κατοχή των μικρασιατιών παραλίων του Νότου αλλά η ήττα των Ελλήνων το 1922 τους έκανε να μην τηρήσουν ξανά την υπογραφή τους. Παρέμειναν σταθερά κύριοι της Δωδεκανήσου και υποστήριξαν την Νέα Τουρκία του Κεμάλ στον πόλεμο του 1919-1922 με αντάλλαγμα ο τελευταίος να αναγνωρίσει επίσημα την ιταλική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα στη συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Τα Δωδεκάνησα θα παραμείνουν ιταλικά μέχρι το 1947, οπότε θα γίνουν ελληνικά με τις συνθήκες ειρήνης των Παρισίων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ ψηφίζουν φρεγάτες: MEKO A200, για ένα ναυτικό συνολικά ενισχυμένο

Καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής της νέας φρεγάτας, έπεσε η ιδέα οι συντάκτες της ιστοσελίδας μας να γράψουν για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

2021: Το νέο ισοζύγιο ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, εικόνα που...

13
Δημοσιεύθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) η έκθεση σχετικά με τον στρατιωτικό συσχετισμό Ελλάδας-Τουρκίας σε αριθμητικό επίπεδο, σε έκθεση που μπορείτε να...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά

Related News

Το όραμα του De Gaulle περί ενωμένης Ευρώπης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ Μέρος)

Το όραμα του De Gaulle περί ενωμένης Ευρώπης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Α’ μέρος) Β’ Μέρος:Ο De Gaulle ήταν εις θέσιν να διαβλέψει πως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Σεπτεμβρίου 1620: Μάχη της Τσετσόρα, η διχόνοια οδηγεί στην καταστροφή

Οι Οθωμανοί τσακίζουν τις ενωμένες δυνάμεις της Πολωνο-Λιθουανικής Συνομοσπονδίας και των Μολδαβών αταμάνων κοντά στον ποταμό Προύθο.Η επέκταση των Οθωμανών πέραν των Βαλκανίων έκανε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Σεπτεμβρίου 1176: Μάχη του Μυριοκέφαλου, επώδυνη βυζαντινή ήττα

Έναν περίπου αιώνα μετά την καταστροφική μάχη του Ματζικέρτ, ο βυζαντινός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό κυκλώνεται σε ενέδρα του στρατού του σελτζουκικού...