14.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Νοεμβρίου 1914: Επιδρομή στη Μαύρη Θάλασσα, ο Οθωμανικός στόλος επιτίθεται στους ρωσικούς ναυστάθμους

- Advertisement -

Με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, που απαντά με κλείσιμο των Στενών. Η κίνηση γίνεται μετά το προληπτικό χτύπημα του τουρκικού στόλου στα λιμάνια της Οδησσού, Σεβαστουπόλεως, Θεοδοσίας και Νοβοροσίσκ στις 29 Οκτωβρίου με απογοητευτικά αποτελέσματα. Στο απρόκλητο χτύπημα πρωτοστάτησαν τα καταδρομικά «Goeben» και «Breslau» του γερμανικού αυτοκρατορικού ναυτικού, δύο σύγχρονα πολεμικά που αφού καταδιώχθηκαν από τους Βρετανούς και τους Γάλλους έως την θάλασσα του Μαρμαρά, παραχωρήθηκαν με μια τυπική δήλωση στο Οθωμανικό ναυτικό, ύψωσαν τουρκικές σημαίες και τα πληρώματά τους φόρεσαν οθωμανικές στολές, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι γερμανικά σε όλα πλην της εμφάνισης.

Γερμανοί αξιωματικοί με στολές του Οθωμανικού Ναυτικού

Πολυάριθμοι Γερμανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι σε θέσεις-κλειδιά στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι μορφωμένοι στη Γερμανία υποστήριξαν την επίθεση αυτή, που φαίνεται πως δεν αποτελούσε απόλυτα συνειδητή κίνηση από την Πύλη αλλά είχε παρόλα ταύτα το ίδιο αποτέλεσμα: η Οθωμανική αυτοκρατορία εισήλθε επίσημα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.

Στις 27 Οκτωβρίου, τα οθωμανοφανή καταδρομικά «Goeben» (πλέον “Yavuz Sultan Selim”) και «Breslau» (πλέον “Midilli ) μαζί με οθωμανικά πλοία, το καταδρομικό “Hamidieh”, το τορπιλοβόλο-καταδρομικό “Berk-i Satvet” και αριθμό αντιτορπιλικών απέπλευσαν από τον Μαρμαρά με προορισμό τους ρωσικούς ναυστάθμους της Μαύρης Θάλασσας. Ας θυμίσουμε πως ο προηγούμενος Ρωσο-Τουρκικός Πόλεμος το 1853 ξεκίνησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αλλά αντίστροφα: με τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας υπό τον ναύαρχο Ναχίμωφ να αιφνιδιάζει και να κατακαίει τον οθωμανικό στη ναυτική βάση της Σινώπης. Οι Γερμανοί εμπνευστές του σχεδίου επιθυμούσαν πιθανώς μια “ρεβάνς” εξουδετερώνοντας τον ρωσικό στόλο και αφαιρώντας την πρωτοβουλία κινήσεων εκθέτωντας ταυτόχρονα το “μαλακό υπογάστριο” της Ρωσίας στο Νότο.

Στις 29 Οκτωβρίου, τα οθωμανικά αντιτορπιλικά έφτασαν στο λιμάνι της Οδησσού στις 03:00 το πρωί, μπήκαν απαρατήρητα στο λιμάνι και τορπίλισαν τη ρωσική κανονιοφόρο “Donetz” από απόσταση 65 μέτρων βυθίζοντάς την. Στη συνέχεια βομβάρδισαν ανενόχλητα κάθε εμφανή στόχο, πυρπολώντας τις αποθήκες καυσίμου, ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, σταθμευμένα εμπορικά πλοία ακόμα κι ένα εργοστάσιο ζάχαρης. Ο συναγερμός που σημάνθηκε αμέσως μεταφέρθηκε και στα γειτονικά λιμάνια που περίμεναν πλέον επίθεση. Τρείς ώρες αργότερα, το “Yavuz” έφτασε έξω από τη Σεβαστούπολη και ξεκίνησε βομβαρδισμό του λιμένος δεχόμενο τα πυρά παρακτίων πυροβολαρχιών και του σκοπούντος παλιού θωρηκτού “Georgii Pobedonosets”. Δεχόμενο τρία απευθείας πλήγματα, το “Yavuz” αποφάσισε να απεμπλακεί και να αποχωρήσει.

Η ύψωση της σημαίας του Οθωμανικού Ναυτικού στο γερμανικό καταδρομικό “Goeben”(πηγή: Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχειοθήκη-Bundesarchiv)

Στη Θεοδοσία, έφτασε την ίδια στιγμή το οθωμανικό καταδρομικό “Hamidieh”. Καθώς δεν υπήρχαν πλοία και εγκαταστάσεις άξια στοχοποίησης αλλά και καμία αντίδραση εναντίον του, δύο αξιωματικοί, ένας Οθωμανός κι ένας Γερμανός, αποβιβάστηκαν στην ακτή και προειδοποίησαν τον πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη εντός δύο ωρών καθώς θα επακολουθούσε βομβαρδισμός. Στη συνέχεια έπλευσε και βομβάρδισε τη Γιάλτα πυρπολώντας κάποιες αποθήκες σταριού.

Η ώρα είχε πάει ήδη σχεδόν 11 το πρωί όταν το “Berk-i Satvet” και το “Midilli” έφτασαν έξω από το Νοβοροσίσκ. Ενώ το δεύτερο ναρκοθετούσε τον ισθμό του Κέρτς, το πρώτο έστειλε αντιπροσωπεία στις τοπικές αρχές να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν τον βομβαρδισμό. Συνολικά πάνω από 300 βλήματα εξαπολύθηκαν κατά της πόλης και του λιμανιού βυθίζοντας εμπορικά πλοία, χωρί αντίδραση αφού η πόλη δεν προστατευόταν από οχυρές εγκαταστάσεις. Μια προσπάθεια μεγαλύτερης στρατηγικής ουσίας να κοπεί το καλώδιο επικοινωνίας μεταξύ Σεβαστούπολης και Βάρνας απέτυχε και τα πλοία του οθωμανικού στόλου επέστρεψαν στη βάση τους.

Η επιδρομή του οθωμανικού στόλου, σχέδιο γερμανικής έμπνευσης, σχεδιασμού και καθοδήγησης, είχε μάλλον φτωχά πρακτικά αποτελέσματα. Εκτός από τη βύθιση μιας κανονιοφόρου, ο ρωσικός στόλος παρέμεινε άθικτος. Ακόμα και αυτό το τορπιλισμένο “Donetz” ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και επέστρεψε σε ενεργό δράση λίγο μετά. Ρώσοι και Τούρκοι προέβησαν σε ανακοινώσεις μεγαλείου. Οι μεν Ρώσοι για την ελάχιστη ζημιά που προκάλεσαν τα εχθρικά πλοία, οι δε Τούρκοι για το γεγονός ότι πραγματοποίησαν ένα προληπτικό χτύπημα με επιτυχία και χωρίς να υποστούν ζημιές ή απώλειες. Γεγονός, όμως, ήταν ότι οι πρώτοι απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν το γερμανο-τουρκικό προληπτικό πλήγμα ή να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε αυτό ή έστω να καταδιώξουν τους Οθωμανούς επιδρομείς. Ενώ οι δεύτεροι απέτυχαν στην έγκυρη συλλογή πληροφοριών για τη θέση των ρωσικών στόχων και οι φθορές που προκάλεσαν ήταν ελάχιστες.

Ο Οθωμανός υπουργός πολέμου, Ισμαήλ Ενβέρ πασάς. Ένας από την ισχυρή τριανδρία που καθόριζε την πολιτική διακυβέρνησης του Οθωμανικού κράτους εκείνη την περίοδο. Η κρίση της “επιδρομής της Μαύρης Θάλασσας” του έδωσε μια χρυσή ευκαιρία να εκκαθαρίσει το τοπίο από τους πολιτικούς του αντιπάλους και παλιούς συνεργάτες.

Την αποτυχία αποτύπωσαν μόνον οι Γερμανοί αξιωματικοί που αξιολόγησαν την επίθεση. Σημείωσαν, μάλιστα, πως το εγχείρημα πέτυχε “μάλλον πολιτικούς παρά στρατιωτικούς στόχους ουσίας” στην αναφορά τους. Η επιδρομή αποτέλεσε, όντως, επιτυχία που πιστώθηκε προσωπικά στον Οθωμανό υπουργό Άμυνας, Ενβέρ πασά, που υπήρξε από την πρώτη στιγμή υποστηρικτής και θερμός πρόμαχος της επιχείρησης. Η πράξη του προκάλεσε πολιτική κρίση στην Κωνσταντινούπολη συνταράσσοντας την κυβέρνηση. Το κύρος του Ενβέρ πασά εκτοξεύτηκε ενώ σε μια παραζάλη εθνικιστικού αναβρασμού πολλοί πολιτικοί προσκείμενοι στην ουδετερότητα -μεταξύ τους και ο υπουργός Ναυτικών Αχμέτ Τζαμάλ πασά που είχε μάλλον άγνοια για την προετοιμασία της επιχείρησης- απομακρύνθηκαν ή παραιτήθηκαν ωθώντας τη σύνθεση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και του πολέμου. Στις 2 Νοεμβρίου η Οθωμανική αυτοκρατορία διακήρυξε την επίσημη είσοδό της στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών. Στις 3 Νοεμβρίου βρετανικά πολεμικά έφτασαν έξω από τα Δαρδανέλια και βομβάρδισαν τα παράκτια οχυρά. Ο πόλεμος είχε αρχίσει και σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Η απόφαση για την αγορά των φρεγατών FDI HN θεωρείται ως το σημείο καμπής της αλλαγής της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H Γαλλία με την Ελλάδα και η Ισπανία με την Τουρκία,...

16
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δε διαθέτει κοινό γεωστρατηγικό πλάνο, αλλά πολλές φορές, κάποιες χώρες, όχι μόνο υποδαυλίζουν τους εταίρους τους, αλλά ζημιώνουν την...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Νοεμβρίου 1944: Ημέρα Απελευθέρωσης της Αλβανίας από...

2
Με την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το αλβανικό έδαφος προς τα βόρεια, ενόψει της προέλασης του Κόκκινου Στρατού στην κεντρική Ευρώπη, κομμουνιστικές παρτιζανικές...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Νοεμβρίου 1944: Ημέρα Απελευθέρωσης της Αλβανίας από τους Ναζί, υπερβολή ή κομματικό ψεύδος;

Με την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το αλβανικό έδαφος προς τα βόρεια, ενόψει της προέλασης του Κόκκινου Στρατού στην κεντρική Ευρώπη, κομμουνιστικές παρτιζανικές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Νοεμβρίου 1947: Ο ΟΗΕ ψηφίζει τον διαμελισμό της Παλαιστίνης, προανάκρουσμα για το επερχόμενο χάος

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί επίσημα την πρότασή για διαμελισμό της γης της Παλαιστίνης μετά τη λήξη της Βρετανικής Εντολής την 1η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Νοεμβρίου 1830: Νοεμβριανή Εξέγερση, η Πολωνία στα όπλα κατά της ρωσικής καταπίεσης

Ξεσπά η Νοεμβριανή Εξέγερση στην Πολωνία, όταν οι σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής καθοδηγούμενοι από νεαρούς συναδέλφους τους μυημένους σε συνωμοτικούς πυρήνες, κατέλαβαν το οπλοστάσιο...