ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/23 Ιανουαρίου 1916: Κατάληψη της Κέρκυρας από την Entente

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[1ος Παγκόσμιος Πόλεμος] Αγγλο-γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κέρκυρα και την καταλαμβάνουν προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν σαν βάση για την αναδιοργάνωση των σερβικών στρατευμάτων.

Ο σερβικός στρατός πιεζόμενος αφόρητα από τις συνδυασμένες δυνάμεις Αυστρο-Oυγγαρίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας είχε επανειλημμένα ζητήσει ενίσχυση από τις δυνάμεις της Αντάντ αλλά η γεωγραφική απομόνωση της Σερβίας αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Μόνον η ταχεία είσοδος της Ελλάδος στον πόλεμο υπέρ της Αντάντ θα απέδιδε την απαραίτητη οδική σύνδεση για να ενισχυθεί ο σερβικός στρατός αλλά και να αποκτήσει η Σερβία στρατηγικό βάθος. H Ελλάδα, όμως, τηρούσε στάση αυστηρής ουδετερότητας.

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα συνεχίζονταν εγείροντας μάλιστα και το ζήτημα της μυστικής ελληνο-σερβικής συνθήκης συμμαχίας του 1913 που όριζε πως σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχόταν απρόκλητη επίθεση από τρίτη χώρα, η άλλη όφειλε να επιστρατευτεί και να προστρέξει σε πολεμική βοήθεια με συγκεκριμένο αριθμό στρατευμάτων. Η συνθήκη είχε σχεδιαστεί για να αναχαιτίσει την όρεξη της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας αλλά οι συνθήκες είχαν αλλάξει.

Σέρβοι στρατιώτες και άμαχοι υποχωρούν μέσα από το αλβανικό έδαφος προς τα νοτιο-δυτικά (φωτογραφία: Imperial War Museum)

Έτσι, με τον σερβικό στρατό να τελεί σε σημείο διάλυσης πιεζόμενος εκτός χώρας στα ορεινά περάσματα του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, πέρασαν τελικά στην θάλασσα κι από εκεί με πλοία της Αντάντ διεκπεραιώθηκαν στην Κέρκυρα (~155 χιλιάδες).

Σέρβοι στρατιώτες σην Κέρκυρα

Η Αγγλο-Γαλλική επέμβαση αποτελούσε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, παραβιάζοντας όχι μόνον την ελληνική κυριαρχία αλλά και την ουδετερότητα της Κέρκυρας (συνθήκη παραχώρησης του νησιού το 1863). Λίγο μετά, στις συμμαχικές δυνάμεις στην Κέρκυρα προστέθηκαν και οι Ιταλοί, που μάλιστα επέδειξαν ηγεμονική και υπεροπτική συμπεριφορά.

Μετά την ανάπαυση και ανάρρωση των Σερβικών στρατευμάτων, θα συγκροτηθούν 6 Μεραρχίες (“Timok”, “Morava”, “Danub”, “Šumadija”, “Drina” & “Vardar”) και θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη όπου θα πολεμήσουν μαζί με αγγλο-γαλλικά στρατεύματα στο νέο «μακεδονικό» μέτωπο.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

3
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
vtheofilisΙωάννηςEpam Papas Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Eλέγχεται η νομιμότητα της κίνησης των Συμμάχων, η βοήθεια όμως προς τους Σέρβους ήταν κάτι που ήθελε και ο ελληνικός λαός. Και φάνηκε και από την υποδοχή. Η όλη υπόθεση είναι εξαιρετικά κομβική στη Σερβική ιστορία και είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος που εξηγεί την συμπάθεια του σερβικού λαού. Στο μέτωπο της Μακεδονίας πολέμησε και ο ελληνικός στρατός.

Ιωάννης
Guest
Ιωάννης

Όταν το ίδιο ήθελαν να κάνουν οι ιταλοί 24 χρόνια μετά, τους πολεμήσαμε. Το 1916 τους αφήσαμε να κάνουν ότι θέλουν τους αγγλογάλλους οι οποίοι όταν αποβιβάστηκαν στον Πειραιά συμπεριφέρθηκαν όπως και οι Γερμανοί το 1941 ή και χειρότερα. Είμαστε και πολύ ελεύθεροι τελικά και το 1940 ο Μεταξάς είπε “αυθόρμητα” το Όχι. Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς τέτοιο προτεκτοράτο που είμαστε. Κατά τα άλλα τους Σέρβους θα έπρεπε να τους βοηθήσουμε γιατί είναι ένας λαός που έχει περάσει τα ίδια με μας και αλληλοκαταλαβαινόμαστε

vtheofilis
Member
Active Member
vtheofilis

Νομίζω ότι πρόσφεραν ανταλλάγματα προτού προβούν στον εξαναγκασμό. Οι Ιταλοί αντίθετα δεν προσέφεραν τίποτα.