19.8 C
Athens
Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 26 Φεβρουαρίου 1936: Το «επεισόδιο της 26ης Φεβρουαρίου», η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου 1936: Το «επεισόδιο της 26ης Φεβρουαρίου», η Ιαπωνία στρατοκρατείται

- Advertisement -

Ομάδα νεαρών αξιωματικών του ιαπωνικού στρατού κινείται συνωμοτικά για την ανατροπή της κυβέρνησης και την «εκκαθάρισή» της, από μέλη μη αρεστά στην ιεραρχία.

Οι αξιωματικοί ήταν μέλη της ομάδας «Αυτοκρατορική οδός», μία από τις πολλές σέχτες που υπήρχαν στις τάξεις του ιαπωνικού στρατού. Οι στρατιωτικές οργανώσεις και μυστικές ομάδες ήταν ένα παρεπόμενο των βεβιασμένων και ταχέων μεταρρυθμίσεων του αυτοκράτορα Μείτζι στον 19ο αιώνα. Αυτές πέτυχαν να διασπάσουν το κατεστημένο και να μετατρέψουν μέσα σε ελάχιστο διάστημα την Ιαπωνία, από χώρα απομονωμένη από τον περίγυρό της, οπισθοδρομική και φανατικά προσκολλημένη στις παραδόσεις του μεσαιωνικού της παρελθόντος σε δύναμη ανταγωνιστική στο διεθνές στερέωμα αλλά με πολλά θέματα ηθικού και κοινωνικού περιεχομένου να παραμένουν στη σκιά. Ως αποτέλεσμα, ο δρόμος της Ιαπωνίας προς την πρόοδο παρέμεινε στρωμένος με αγκάθια.

Ομάδες αξιωματικών είχαν οργανωθεί και στασιάσει και στο παρελθόν αλλά τώρα αιτία φαίνεται πως ήταν οι “προδοτικές” κυβερνήσεις προηγουμένων ετών, όπως τις χαρακτήριζαν. Ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο σε όλους τους συμμετέχοντες. Αν για την Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ο πόλεμος ήταν ένα ατελειώτο και πρωτοφανούς αγριότητας “σφαγείο” το οποίο δεν έπρεπε να επαναληφθεί, για την Ιαπωνία, που έλαβε μέρος με τη μεριά των Συμμάχων, ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός για την ολοκλήρωση του οράματος του αυτοκρατορικού της μεγαλείου. Κύκλοι εξτρεμιστών στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις και πολιτική ήθελαν τη συνέχιση της ιαπωνικής επέκτασης κι όχι τον περιορισμό.

Ωστόσο, το 1922 ακολουθώντας τη διεθνή τάση, η Ιαπωνία υπέγραψε τη συνθήκη της Ουάσινγκτον για τον περιορισμό των ναυτικών εξοπλισμών. Αυτή έθετε σαφείς οροφές στις κύριες ναυτικές μονάδες των μεγάλων Δυνάμεων και το 1930 συμπληρώθηκε με την Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου, που τη συμπλήρωνε για ό,τι αφορούσε τα υποβρύχια και τις νέες ναυπηγήσεις. Για την Ιαπωνία, όμως, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Μεταξύ 1920 και 1930 η Ιαπωνία έκανε τολμηρές κινήσεις στην περιοχή της, διεισδύοντας στην οικονομία και πολιτική των γειτόνων της και κυρίως της Κίνας. Οι κινήσεις αυτές πλαισιώθηκαν σύντομα από ένοπλες επεμβάσεις. Τον Σεπτέμβριο του 1931, μετά το επεισόδιο του Μούκδεν, η ιαπωνική Στρατιά του Κβαντούνγκ κατέλαβε την κινεζική Μαντζουρία καθιστώντας την προτεκτοράτο. Ενώ την Άνοιξη του 1932 το Ιαπωνικό Ναυτικό κινήθηκε επιθετικά για να “διασπάσει το μποϋκοτάρισμα των ιαπωνικών προϊόντων” στη Σαγκάη.

Η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) προσπάθησε να αναχαιτίσει τα τετελεσμένα της Ιαπωνίας καταδίκασε τις ενέργειές της, καλώντας την να αποσύρει τον στρατό από τη Μαντζουρία και να εγκαταστήσει διεθνή επιτροπή για την επαναφορά της κινεζικής κυριαρχίας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τους Ιάπωνες απεσταλμένους να σηκωθούν και να φύγουν από την αίθουσα. Ήταν η αρχή της διάλυσης της ΚτΕ.

Μεταξύ 1932 και 1934 ιαπωνικές στρατιωτικές κινήσεις θα θέσουν πόδι βαθύτερα στο κινεζικό έδαφος μέχρι τα ιστορικά σύνορα του Μεγάλου Τείχους. Αφού οι διεθνείς πιέσεις δεν λειτουργούσαν αποτρεπτικά, στην Κίνα, που με τη σειρά της είχε περιπέσει σε εσωτερική κατάρρευση, μια κυβέρνηση εθνικιστών έκλεισε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους Ιάπωνες.

Το 1936 οι εντάσεις εντός του ιαπωνικού στρατεύματος κορυφώνονταν. Αν οι διεθνείς εξελίξεις δεν ήταν αρκετές, το σώμα Ιαπωνών αξιωματικών βίωνε τον δικό του διχασμό μεταξύ των “νέων αξιωματικών”, αποφοίτων της αυτοκρατορικής στρατιωτικής σχολής, που είχε επίπεδο κολλεγίου και των αποφοίτων της ανώτερης Σχολής Πολέμου, που προετοίμαζε τους αξιωματικούς μέσου και ανώτερου βαθμού. Χολωμένοι για την εξελικτική τους στασιμότητα οι “Νέοι Αξιωματικοί” θεωρούσαν πως η Ιαπωνία έμενε πίσω και μια νέα επανάσταση στα πρότυπα του αυτοκράτορα Μεϊτζί ήταν απαραίτητη. Πολλοί πέρασαν στις ομάδες εξτρεμιστών της «Αυτοκρατορικής οδού» απαιτώντας την εκκαθάριση της ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης από τους “παρατρεχάμενους του θρόνου” (φράση παρμένη από τα χρόνια του Μεϊτζί), την ενίσχυση των ΕΔ, την ταχεία εκβιομηχάνιση, περαιτέρω επέκταση στην Κίνα και την επίθεση στην Σοβιετική Ένωση, με την οποία είχαν έρθει ήδη σε αντιπαράθεση στη Μαντζουρία.

Στις 26 Φεβρουαρίου, αξιωματικοί της οργάνωσης κινητοποίησαν τμήματα τριών επιλέκτων συνταγμάτων εντός του Τόκυο και κινήθηκαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και προσωπικών οικιών νυν και πρώην μελών της κυβέρνησης. Το κίνημα πέτυχε να κυριαρχήσει σε όλο σχεδόν το Τόκυο και εκτέλεσε αρκετούς πολιτικούς μεταξύ αυτών και δύο πρώην πρωθυπουργούς, αλλά απέτυχε να συλλάβει τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, Κεϊσούκε Οκάντα και να κατάλαβει το αυτοκρατορικό παλάτι. Ο αυτοκράτορας, έξαλλος, διέταξε την πάταξη του κινήματος, που έγινε με την σταδιακή αντίδραση του στρατού από το μούδιασμα του αιφνιδιασμού.

Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να συγκεντρωθούν πιστά στον αυτοκράτορα στρατεύματα και να ανακαταληφθεί το έδαφος που κατείχαν οι αντάρτες αξιωματικοί με τις δυνάμεις που ήλεγχαν. Στο τέλος, οι 1.500 άνδρες των επαναστατών κυκλώθηκαν από 20.000 κυβερνητικά στρατεύματα. Η επανάσταση τσακίστηκε αλλά η τιμωρία ήταν δύσκολο να αποδοθεί ακόμα κι αν ήταν εντολή από τον αυτοκράτορα. Στο έκτακτο στρατοδικείο που συνεκλήθη τον Απρίλιο προσήχθησαν 1.480 περίπου συλληφθέντες. Από αυτούς, μόλις οι 128 καταδικάστηκαν και 15 εκτελέστηκαν. Το κίνημα εξαρθρώθηκε και ο στρατός αύξησε τον έλεγχο που είχε στην πολιτική κυβέρνηση “για λόγους ασφαλείας”. Στο εξής, η ιαπωνική κυβέρνηση θα λειτουργήσει με έντονη στρατοκρατική παρέμβαση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μπορεί η Ουκρανία να εκδιώξει τον ρωσικό στρατό;

0
Tτων Βen Hall, Roman Olearchyk και John Paul Rathbone *Mόλις πριν από 15 ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν το Χάρκοβο από θέσεις στα περίχωρα...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1941: Το πειραματικό Gloster E.28/39 πετά...

0
Το E.28/39 της Gloster Aircraft πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Είναι το πρώτο βρετανικό αεριωθούμενο μαχητικό και το πρώτο αεριωθούμενο των Συμμάχων.Τα πρώτα πειραματικά...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1941: Το πειραματικό Gloster E.28/39 πετά για πρώτη φορά, το πρώτο βρετανικό αεριωθούμενο

Το E.28/39 της Gloster Aircraft πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Είναι το πρώτο βρετανικό αεριωθούμενο μαχητικό και το πρώτο αεριωθούμενο των Συμμάχων.Τα πρώτα πειραματικά...

Η ναρκοθέτηση της Haiphong στο Βόρειο Βιετνάμ: Όταν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν πάλι έρθει σε επαφή σε “ξένο έδαφος”

«Στον πόλεμο υπάρχει ένας μόνον κανόνας: Πρέπει να νικήσεις.» Στρατηγός Vo Nguyen GiapΤο έτος 1972 άρχιζε με τους καλύτερους οιωνούς για τις ΗΠΑ: Στο εσωτερικό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1957: Επιχείρηση “Grapple”, πυρηνικές δοκιμές στα χρόνια της “αθωότητας”

Η Βρετανία πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου στο νησί Μάλντεν του Ειρηνικού. Προσωπικό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων παρακολουθεί την έκρηξη από τη...