ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαΐου 1939: Ο Ιταλο-Γερμανικός “Άξονας” τίθεται σε κίνηση!

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ιταλία και Γερμανία υπογράφουν το «Σύμφωνο του Χάλυβος», μια 10ετούς διάρκειας συνθήκη «φιλίας και συμμαχίας για την αναμόρφωση της Ευρώπης».

 

Παρά τα μεγάλα λόγια, το Σύμφωνο που θα μείνει στην ιστορία ως Άξονας Ρώμης-Βερολίνου ή απλά Άξονας δεν είναι τίποτα άλλο από μια στρατιωτική συμμαχία.

Σχεδιασμένη αρχικά ως τριμερής, η συμφωνία δεν περιέλαβε τελικά και την Ιαπωνία λόγω της διαφωνίας του Τόκυο. Οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι η συμμαχία θα έπρεπε να στραφεί πρώτιστα κατά της ΕΣΣΔ ενώ οι Γερμανοί και Ιταλοί κατά της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η Ιαπωνία τελικά συνδέθηκε με τον Άξονα με νέα Γερμανο-Ιαπωνική συνθήκη.

 

Η συμφωνία προέβλεπε πως σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες εμπλεκόταν σε πόλεμο, η δεύτερη θα προσέτρεχε αμέσως σε βοήθειά της. Άλλα άρθρα της συμφωνίας περιείχαν προβλέψεις κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας αλλά όταν ο πόλεμος ξέσπασε με την γερμανική εισβολή στην Πολωνία λίγους μόλις μήνες μετά (1-3 Σεπτεμβρίου 1939), η Ιταλία αποδείχθηκε πως απείχε πολύ από το να είναι έτοιμη για έναν Ευρωπαϊκό πόλεμο.

Το ιταλικό επιτελείο παρείχε προσκόμματα στην είσοδο της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας, αφήνοντας την τελευταία μόνη έναντι της Πολωνίας από τη μία και την Βρετανία και Γαλλία από την άλλη. Μάλιστα, το ιταλικό επιτελείο ζήτησε και έναν μακρύ κατάλογο με οπλικά συστήματα και πολεμικά εφόδια από τη Γερμανία προκειμένου να προετοιμάσει τις δυνάμεις του για να βοηθήσουν την τελευταία. Ο Χίτλερ είχε γίνει έξαλλος.

Τελικά, οι Ιταλικές δυνάμεις εκτόξευσαν μια τοπική επίθεση στα Γαλλο-Ιταλικά σύνορα τον Ιούνιο του 1940 εναντίον των αποδυναμωμένων  γαλλικών δυνάμεων, που κατάφεραν να τους αποκρούσουν. Αυτή ήταν η μοναδική πολεμική δράση των Ιταλών στο πλευρό των Γερμανών στη φάση έναρξης του πολέμου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of