11 C
Athens
Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Νοεμβρίου 1940: “Coventry Blitz”, ο κόλαφος της Luftwaffe

- Advertisement -

[Μάχη της Βρετανίας] – Η πόλη του Κόβεντρυ βομβαρδίζεται από 515 γερμανικά βομβαρδιστικά που έριξαν έναν συνδυασμό εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών και ναρκών.

Η παλιά μεσαιωνική πόλη του Κόβεντρυ αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και παραγωγικό κέντρο στις αρχές του 20ού αιώνα με πολλές μονάδες επεξεργασίας μετάλλου και ξύλου, εταιρίες κατασκευής κινητήρων, αυτοκινήτων, ποδηλάτων και από την αρχή του πολέμου, εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών. Όπως ήταν αναμενόμενο, με την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών στη μάχη της Βρετανίας, το Κόβεντρυ έγινε στόχος σποραδικών επιθέσεων κατά τον Αύγουστο και Οκτώβριο του 1940. Οι προηγούμενοι γερμανικοί βομβαρδισμοί επηρέασαν κάπως την παραγωγή αλλά δεν σταμάτησαν τις βρετανικές προσπάθειες που παρά το κλείσιμο μερικών εργοστασίων και την απώλεια 150 περίπου ζωών συνεχίστηκαν κανονικά.

Χάρτης με τα εργοστάσια και κέντρα παραγωγής-στόχους της Luftwaffe τη νύχτα της 14/15ης Νοεμβρίου 1940. Διακρίνεται αμέσως το ποσοστό της πόλης που στοχοποιήθηκε σε μια επιχείρηση βομβαρδισμού περιοχής για να βγουν εκτός μάχης όλοι αυτοί οι στόχοι (πηγή: BBC)

Στις 14 Νοεμβρίου, ο 3ος Αεροπορικός Στόλος της Luftwaffe επέδραμε με 515 συνολικά βομβαρδιστικά στοχεύοντας σε μια συγκέντρωση πληγμάτων που θα κατέστρεφαν τα κέντρα παραγωγής του Κόβεντρυ. Δεδομένης της διασποράς των βομβών, της δυσκολία του νυχτερινού βομβαρδισμού, του μεγάλου αριθμού των βομβαρδιστικών και του γεγονότος ότι τα κέντρα παραγωγής ήταν σκορπισμένα σε όλη την έκταση της πόλης, ήταν βέβαιο πως μαζί με τους στόχους θα καταστρεφόταν και ολόκληρη σχδόν η πόλη προκαλώντας μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Το πρώτο κύμα των Heinkel He-111 κατευθύνθηκε στην περιοχή στις 19:20 με χρήση των συσκευών πλοήγησης X-Gerät, μια καινοτομία του πολέμου, σημειώνοντας την περιοχή με φωτοβολίδες και εμπρηστικά γεμίσματα που θα καταδείκνυαν την περιοχή του στόχου ανοίγοντας τον δρόμο για τα υπόλοιπα βομβαρδιστικά. Λίγη ώρα αργότερα, το επόμενο κύμα κατέστρεψε τις βασικές εγκαταστάσεις που παρέχουν ζωή σε μια πόλη (υδραγωγείο, κέντρο παροχής αερίου, ηλεκτρικό εργοστάσιο, τηλεφωνικό κέντρο) ενώ βομβάρδισε τον κεντρικό δρόμο κλείνοντας ή δυσκολεύοντας το έργο των σωστικών συνεργείων. Ακολούθησαν τα επόμενα κύματα με μίγμα εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών που αποτελείωσαν το έργο της καταστροφής. Οι καταστροφές άγγιξαν τα δύο τρίτα των κτισμάτων τις πόλης, περιλαμβανομένου του υπέροχου καθεδρικού ναού.

Συνολικά, 30,000 βόμβες έπεσαν στο Κόβεντρυ μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας ζημιές σε 41,500 κτίρια, καταστρέφοντας πλήρως τα 2,300 από αυτά, 71 εργοστάσια βγήκαν εκτός λειτουργίας ενώ οι απώλειες ανήλθαν σε 568 νεκρούς και 1.356 τραυματίες. Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην κοινωνία του Κόβεντρυ, με πλήθος πολιτών να βγαίνουν στους δρόμους εκείνο το πρωί αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής. Για πάρα πολλούς η εικόνα της βομβαρδισμένης πόλης και της απώλειας των αγαπημένων τους -κυρίως όμως ο φόβος πως ο εχθρός είχε τη δύναμη της ολικής καταστροφής ενώ οι δυνάμεις προστασίας αδυνατούσαν να τον αναχαιτίσουν- ξεπέρασε τα ψυχολογικά όρια αντοχής τους. Αρκετοί βρέθηκαν να κλαίνε με λυγμούς, να παραμιλούν και να μαζεύονται σε ομάδες απαιτώντας δράση, εκτοξεύοντας απειλές ή απλά προλαλώντας το τέλος του κόσμου ή του πολέμου.

Ο Γερμανικός Τύπος χαιρέτισε την επίθεση ως επιτυχία της αεροπορίας που κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα “στο πνεύμα του Blitz” προαναγγέλοντας μάλιστα παρόμοιες επιθέσεις σε πιο σημαντικούς στόχους. Στη Βρετανία, το πλήγμα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή που έκανε τους μηαχνισμούς λευκής προπαγάνδας να λειτουργήσουν αναστρέφοντας την πίκρα για την τακτική ήττα σε πείσμα για αγωνιστικότητα και αντίσταση. Ο ίδιος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ επισκέφθηκε το Κόβεντρυ και αντέτεινε το “πνεύμα του Κόβεντρυ” απέναντι στη “γερμανική βαρβαρότητα”. Η Βασιλική Αεροπορία χρησιμοποίησε την επίθεση στο Κόβεντρυ ως άλλοθι για να εξαπολύσει μια αντίστοιχη μαζική επιδρομή κατά της γερμανικής πόλης του Μάνσχαϊμ ένα μήνα περίπου μετά (16 Δεκεμβρίου 1940) με χρήση μίγματος εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών μεγάλης ισχύος. Ήταν, επίσης, η στιγμή που η RAF πέρασε σταδιακά από στοχευμένες επιθέσεις βομβαρδισμού ακριβείας σε μαζικές τακτικές βομβαρδισμού περιοχής, μια στρατηγική που θα τελειοποιήσει στα επόμενα χρόνια. Η πόλη του Κόβεντρυ ξαναχτίστηκε γρήγορα αλλά ο μεγάλος καθεδρικός παρέμεινε επίτηδες στην κατάσταση που τον άφησαν οι γερμανικές βόμβες ως μνημείο πως η επίθεση δεν θα ξεχνιόταν ποτέ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Όταν ο εφημέριος εισήλθε στον κατεστραμμένο γοτθικό ναό, μάζεψε τεράστια καρφιά από την καταρρεύσασα ξύλινη στέγη και τα έδεσε σε σχήμα λατινικού σταυρού, τα έστησε πάνω στην Αγία Τράπεζα, και έγραψε στο κοίλο του ιερού βήματος “Πάτερ, άφες αυτοίς”. Ο “Σταυρός του Κόβεντρυ”, όπως έγινε εφεξής γνωστός, κατέστη σύμβολο συμφιλίωσης μετά τον Πόλεμο. Ο Αββάς της βαυαρικής μονής Βενεδικτίνων του Ottobeuren ήλθε λίγα χρόνια μετά τον Πόλεμο στο Κόβεντρυ και προσέπεσε γονυπετής στον εφημέριο, ρωτώντας τον αν θα μπορούσαν να συγχωρήσουν “το έθνος των δραστών”, αναγνωρίζοντας τη συλλογική ευθύνη για την δι’ εκλογής ανάδειξη των Εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία. Οι Εγγλέζοι τον εναγκαλίσθηκαν, και του έδωσαν έναν σταυρό από καρφιά, τον οποίο οι Βενεδικτίνοι φυλάττουν ως κόρη οφθαλμού στη περικαλή βασιλική τους, έναν από τους ωραιότερους ναούς στον κόσμο. Παρόμοιοι σταυροί δόθηκαν στη Αναθηματική Εκκλησία του Κάιζερ Γουλιέλμου (στέκει ακόμη ερειπωμένη στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου) και στη Frauenkirche της Δρέσδης, η οποία εκθεμελιώθηκε από τον αγγλικό βομβαρδισμό και ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1990. Συγκινητική και η ιστορία του Σταυρού του Κόβεντρυ που έφερε το ομώνυμο αντιτορπιλικό, και ο οποίος το ακολούθησε στον υγρό τάφο του στις νήσους Falkland το 1982, ανελκύσθηκε από δύτες, παραδόθηκε στο νεότερο HMS Coventry (type 22) και ήδη, μετά την απόσυρσή του, φέρεται στο HMS Diamond (type 45), που συνδέεται με τη μαρτυρική πόλη.

comment image

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με την γείτονα και τα ΜΜΕ/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πρέπει να διπλοελέγχεται (και πάλι να αμφισβητείται), μάλλον θα «σκάσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τουρκικό αεροσκάφος Hürkus οπλισμένο με Α/Τ πυραύλους MAM-L και προηγμένο σκοπευτικό...

16
Μια «μεταμόρφωση» του Hürkus-B  «17-105» σε οπλισμένο «Hürkus-C» εμφανίστηκε πρόσφατα διαθέτοντας τέσσερα κατευθυνόμενα βλήματα MAM-L της Roketsan και πύργο ηλεκτροοπτικών CATS της Aselsan, αμφότερα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 2.29

Related News

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...

«Barguzin», τα ρωσικά «πυρηνικά τραίνα» της Αποκάλυψης

 Επισήμως είναι γνωστά ως «Σιδηροδρομικό Πυραυλικό Συγκρότημα Μάχης» ή BZhRK (БЖРК, Боевой Железнодорожный Ракетный Комплекс). Όμως τα τραίνα «Barguzin», κρυμμένα στις εσχατιές της Ρωσίας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Ιανουαρίου 1945: “Επιχείρηση Bodenplatte” – οι “Αρδέννες” των αιθέρων

- Η Luftwaffe εξαπολύει μια αιφνιδιαστική επίθεση καταστροφής των συμμαχικών αεροδρομίων στο δυτικό μέτωπο.Εκμεταλλευόμενοι τη ραστώνη της πρωτοχρονιάς, όταν πολλά πληρώματα και προσωπικό...