9.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 27 Νοεμβρίου 1940: Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Σπαρτιβέντο, η χαμένη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Νοεμβρίου 1940: Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Σπαρτιβέντο, η χαμένη ευκαιρία του ιταλικού στόλου

- Advertisement -

Γνωστή κι ως “ναυμαχία του ακρωτηρίου Τεουλάντα” στην Ιταλία, η συγκεκριμένη σύγκρουση μεταξύ του ιταλικού και βρετανικού στόλου στη Μεσόγειο κατέληξε σε μια σύγκρουση χωρίς σαφές αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της έλλειψης αυτοπεποίθησης των Ιταλών ναυάρχων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Νοεμβρίου 1940: Βρετανική επιδρομή στον Τάραντα, χτύπημα από τον ουρανό

Στις 11 Νοεμβρίου, το βρετανικό ναυτικό της Μεσογείου κατάφερε ένα ισχυρό “ράπισμα” στον ιταλικό στόλο εξαπολύοντας τη δύναμη τορπιλοπλάνων ενός αεροπλανοφόρου και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα ιταλικά πλοία μέσα στον ίδιο τους το ναύσταθμο. Το χτύπημα ήταν σίγουρα εντυπωσιακό αλλά δεν ήταν και καθοριστικό. Λίγες μόνο μέρες μετά, ιταλικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν επικίνδυνα μια βρετανική νηοπομπή που μετέφερε αεροσκάφη για τη δοκιμαζόμενη φρουρά της Μάλτας.

Τα βρετανικά αεροπλανοφόρα εξαπέλυσαν πρόωρα τα αεροσκάφη τους (12 Hurricane και 2 Skua) αφήνοντάς τα να πετάξουν προς τον προορισμό τους ενώ τα ίδια ανέστρεψαν για την ασφάλεια του Γιβραλτάρ. Ως αποτέλεσμα, 8 από τα 12 Hurricane και 1 από τα 2 Skua έπεσαν στη θάλασσα πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο λόγω έλλειψης καυσίμων.

Μετά την επιτυχία αυτή των Ιταλών να παρεμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της Μάλτας, οι Βρετανοί αποφασίζουν να καταστείλουν τη δράση του ιταλικού στόλου με κάθε μέσο. Μια ισχυρή δύναμη 32 πλοίων με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal βγήκε για να αντιμετωπίσει τη Reggia Μarina (το ιταλικό ναυτικό) δελεάζοντάς το με μια πραγματική νηοπομπή ερχόμενη από το Γιβραλτάρ.

Συγκέντρωσαν ένα αεροπλανοφόρο, ένα θωρηκτό, ένα καταδρομικό μάχης, 5 βαριά καταδρομικά και μερικά πλοία συνοδείας και έπλευσαν προς το κέντρο της Μεσογείου. Οι Ιταλοί, πληροφορούμενοι την άφιξη μιας ισχυρής βρετανικής δύναμης ετοιμάστηκαν να την αντιμετωπίσουν. Αντιπαρέταξαν δύο θωρηκτά, 6 βαριά καταδρομικά και 14 αντιτορπιλικά. Με τους δύο στόλους ισοδύναμους σε πολλά, η επιτυχία θα κρινόταν στον τομέα της στρατηγικής και της ναυτικής πρωτοβουλίας.

Στις 27 Νοεμβρίου, οι δύο στόλοι βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης και ειδοποιημένοι και οι δύο από τα αναγνωριστικά τους αεροσκάφη, έλαβαν σχηματισμούς επίθεσης. Ο βρετανικός συγκροτήθηκε σε δύο ομάδες, την πρώτη με τα 5 βαριά καταδρομικά και τη δεύτερη με το θωρηκτό, το καταδρομικό μάχης και τα επτά αντιτορπιλικά. Σε εφεδρεία έτοιμο να επέμβει τηρείτο το HMS Ark Royal με αεροσκάφη Swordfish. Οι Ιταλοί συγκρότησαν αντίστοιχα τρεις ομάδες, την πρώτη και δεύτερη με 6 καταδρομικά και επτά αντιτορπιλικά και την τρίτη με τα δύο θωρηκτά και επτά ακόμα αντιτορπιλικά. Ο Ιταλός ναύαρχος συνειδητοποίησε πως ξεπερνούσε οριακά και μόνο τον βρετανικό στόλο σε ισχύ πυροβολικού αλλά η παρουσία του Ark Royal τον έκανε να αμφιβάλει. Έχοντας σαφείς εντολές να εμπλέξει τον βρετανικό στόλο μόνον εφόσον οι συνθήκες ήταν σαφώς ευνοϊκές υπέρ του, διέταξε τις δυνάμεις του να αποσυρθούν. Ήταν όμως αργά. Στις 12:22 το ιταλικό καταδρομικό Fiume άνοιξε πυρ ανοίγοντας την αυλαία της μάχης.

Με τις δύο μοίρες του ιταλικού στόλου να εμπλέκονται σταδιακά στη μάχη, η ισχύς πυρός και η ακρίβεια έγερναν την πλάστιγγα πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά. Οι Βρετανοί κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πιο ακριβή πυρά αλλά ο όγκος ήταν σαφώς με το μέρος των Ιταλών. Στις 12:30 το μήνυμα του ναυάρχου Campioni έφτασε επιτέλους στους υφισταμένους του που ήδη είχαν αρχίσει να κερδίζουν στα σημεία. Πολλά πλοία του ιταλικού στόλου ανέστρεψαν υπακούοντας αφήνοντας πίσω τους προπέτασμα καπνού. Η άφιξη νέων πλοίων με βαρύτερα πυροβόλα έδωσε στους Βρετανούς την τοπική υπεροχή αλλά στις 13:00 τα ιταλικά θωρηκτά της τρίτης μοίρας έφτασαν σε ακτίνα βολής και άνοιξαν πυρ αλλάζοντας και πάλι τους συσχετισμούς. Μετά από αρκετές ομοβροντίες και τα τελευταία αποσύρθηκαν αφήνοντας τους Βρετανούς κυρίους του πεδίου.

Στη μάχη, οι Ιταλοί «πείστηκαν» να μην αμφισβητήσουν την βρετανική ναυτική κυριαρχία στη Μεσόγειο αλλά είχαν πραγματικά χάσει; Τα ιταλικά πλοία στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, άνοιξαν πυρ και υπέμειναν τα πυρά των βρετανικών καταφέροντάς τους μάλιστα αρκετά χτυπήματα. Υποχώρησαν μόνο μετά από εντολή του διοικητή τους, που υπάκουσε μάλλον πειθήνια τις εντολές των ανωτέρων του παρά την τακτική κατάσταση που όφειλε να κρίνει ο ίδιος. Το Σπαρτιβέντο ήταν μια ευκαιρία για τον ιταλικό στόλο να πάρει τη “ρεβάνς” θέτοντας μάλιστα τη Μάλτα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Δεν τόλμησαν και δεν το έκαναν.

Και οι Βρετανοί, όμως, δοκιμάστηκαν και διεκδίκησαν μια νίκη που μάλλον δεν τους ανήκε. Αν και επίσημα προπαγάνδισαν την υπεροχή τους, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έπνεε τα μένεα για τον Βρετανό διοικητή, ναύαρχο Somerville, του οποίου απαίτησε την αποπομπή ως διστακτικού και χωρίς επιθετικό πνεύμα. Ο Somerville ήταν ένας από τους λίγους που νωρίτερα είχε διαφωνήσει ανοιχτά για την βρετανική ναυτική επιδρομή στον γαλλικό ναύσταθμο του Μερς ελ Κεμπίρ που κατέστρεψε τον στόλο του κράτους του Βισύ με μεγάλες απώλειες μεταξύ των Γάλλων ναυτών. Ο Τσώρτσιλ θυμόταν τον ναύαρχο για αυτή του τη στάση. Έχοντας, όμως, πολλές γνωριμίες και συμπάθειες μεταξύ των ναυάρχων, ο Sommerville απαλλάχτηκε των κατηγοριών.

Αντίθετα, ο Ιταλός ομόλογός του, ναύαρχος Campioni, δεν ήταν τόσο τυχερός. Χάνοντας τη μοναδική ευκαιρία να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στον βρετανικό στόλο, έχασε τη διοίκηση το Δεκέμβριο και μετακινήθηκε σε θέση κυβερνήτη των Δωδεκανήσων. Το Σπαρτιβέντο ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε για τους Ιταλούς για να διεκδικήσουν με αξίωση μια θέση υπεροχής στη Μεσόγειο. Από εδώ και πέρα, ο δρόμος αυτός θα ήταν στρωμένος με αγκάθια.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

37
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιανουαρίου 1809: Μάχη της Λα Κορούνια, οι...

1
Καταδιωκόμενοι από το Σώμα του Γάλλου στρατηγού Σούλτ, στον ατέρμονο Ναπολεόντιο πόλεμο στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Βρετανοί έφτασαν στην πόλη Κορούνια και άρχισαν να...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιανουαρίου 1809: Μάχη της Λα Κορούνια, οι ακροβολιστές σώζουν τον Βρετανικό στρατό

Καταδιωκόμενοι από το Σώμα του Γάλλου στρατηγού Σούλτ, στον ατέρμονο Ναπολεόντιο πόλεμο στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Βρετανοί έφτασαν στην πόλη Κορούνια και άρχισαν να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιανουαρίου 1878: Μάχη της Φιλιππουπόλεως, οι Ρώσοι απειλούν την Κωνσταντινούπολη

Σε μια πράξη ηρωϊσμού, την τελευταία και πιο ηχηρή στον σκληρό Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο του 1877, μια ίλη Ρώσων δραγώνων με επικεφαλής τον ίλαρχο Αλεξάντρ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιανουαρίου 1950: Το δημοψήφισμα στην Κύπρο για ένωση με την Ελλάδα

Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Εθναρχίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1950 δημοψήφισμα στην Κύπρο, με αίτημα την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Η...