Ο Γερμανικός Στρατός εισβάλει και καταλαμβάνει ταυτόχρονα τη Δανία και την Νορβηγία. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε καθώς οι Βρετανοί και Γάλλοι ετοιμάζονταν από τον Δεκέμβριο του 1939 να αποβιβάσουν στρατεύματα στο λιμάνι του Νάρβικ στη Βόρεια Νορβηγία και να ανοίξουν μια δίοδο ως το σουηδικό λιμάνι του Λουλέα, κύρια πηγή σιδήρου για τη γερμανική βιομηχανία. Η κίνηση ανησύχησε το Γερμανικό επιτελείο, που έθεσε σε κίνηση την επιχείρηση κατάληψης της Νορβηγίας προλαμβάνοντας τα συμμαχικά σχέδια.
Έτσι, στις 9 Απριλίου, σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση συνδυασμένων μέσων, από πολεμικά πλοία, πλοία του εμπορικού ναυτικού, μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα και χερσαίες δυνάμεις καταλαμβάνουν εντός ωρών το βασίλειο της Δανίας σχεδόν χωρίς αντίσταση και στη συνέχεια απλώνονται κατά μήκος των σημαντικότερων νορβηγικών λιμένων, στους οποίους και αποβιβάζονται πριν η πολυδιαφημισμένη άφιξη των Βρετανών πραγματοποιηθεί.
Η πρόθεση για αντίσταση της Δανίας, αντίθετα με όσα ψεύδη κυκλοφόρησαν μεταπολεμικά, ήταν υπαρκτή, με τους Δανούς να είχαν προετοιμασμένα οχυρά και θέσεις ενεδρών αλλά η “Weserübung” (όπως ονομάστηκε η επιχειρήση) ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Με 20 λεπτά διαφορά, ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα συναντήθηκε εκτάκτως και απαίτησε από τον Δανό υπουργό Εξωτερικών την παράδοση της χώρας διαφορετικά τα γερμανικά αεροπλάνα θα ισοπέδωναν την Κοπενχάγη.
Σχεδόν ταυτόχρονα, αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παραλύοντας την δανική αεροπορία καθώς και στο νησί-φρούριο του Masnedo, καταγράφοντας την πρώτη επίθεση αλεξιπτωτιστών σε οχυρό. Λίγο αργότερα, ένα ενισχυμένο τάγμα πεζικού κατέλαβε την Κοπενχάγη αποβιβαζόμενο από ναρκοθέτιδες και εμπορικά πορθμεία δίνοντας τέλος στην προσπάθεια εντός έξι ωρών.
Σε αντίθεση με την αναιμική αντίσταση που εκδηλώθηκε στη Δανία, η έκταση και πολυπλοκότητα της επιχείρησης στην Νορβηγία στοίχησαν αρκετά στη Βέρμαχτ, που απώλεσε το θωρακισμένο καταδρομικό “Blücher” από τα πυροβολεία του φρουρίου Oscarsborg. Οι Νορβηγοί προσπάθησαν αλλά οι δυνάμεις τους ήταν απελπιστικά μικρές. Τα παράκτια καταδρομικά “Norge” και “Eidsvold”, πλοία ειδικά σχεδιασμένα και ναυπηγημένα για την άμυνα των ακτών της σκανδιναβικής χώρας, βυθίστηκαν από την Luftwaffe. Παρόμοια τύχη είχαν και πολλά άλλα πλοία τους.
Την ίδια στιγμή, έξω από το Νάρβικ ο γαλλικός και βρετανικός στόλος προσπάθησε να αποτρέψει την απόβαση Γερμανών Ορεινών Κυνηγών επιτιθέμενος στα εμπορικά και πολεμικά πλοία που τους μετέφεραν. Δέκα γερμανικά αντιτορπιλικά και αρκετά άλλα πλοία μεταφορών και υποβρύχια βυθίστηκαν με την απώλεια πολλών ζωών. Η επόμενη κίνηση, όμως, ήρθε από τη Luftwaffe που σάρωσε τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Νάρβικ βυθίζοντας ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο (HMS Glorius), δύο καταδρομικά και πολλά άλλα πλοία.
Προσπάθειες των Bρετανών να ενισχύσουν τους Nορβηγούς απέτυχαν με βαρειές απώλειες λόγω της υπεροχής της Luftwaffe στον αέρα. Στρις επόμενες μέρες, οι Νορβηγοί θα προβάλλουν κάποια αντίσταση με πυρήνα το Νάρβικ, γύρω από το οποίο θα διεξαχθεί μια αμφίρροπη μάχη με σημαντικές εκατέρωθεν απώλειες ενώ η κατάσταση στη Νορβηγία θα επιδεινωθεί.
Η κυβέρνηση της χώρας θα ανατραπεί με πραξικόπημα από τον πρώην διπλωμάτη και υπουργό Αμύνης, Βίντκουν Κουίσλινγκ, το όνομα του οποίου θα ταυτιστεί μελλοντικά με τον χαρακτήρα του προδότη και συνεργάτη. Δύο μήνες μετά, η κατάληψη της χώρας είναι γεγονός, ο Νορβηγός βασιλιάς Χάκον θα διαφύγει στη Βρετανία και ο Κουίσλινγκ θα διοριστεί πρωθυπουργός της Νορβηγίας, με τη χώρα να μετατρέπεται σε γερμανικό προμαχώνα για τον έλεγχο της Βόρειας Θάλασσας και εφαλτήριο για επιθέσεις κατά της Βρετανίας και των νηοπομπών προς τη Σοβιετική Ένωση.