14.3 C
Athens
Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Απριλίου 1941: Επίθεση στα “οχυρά Μεταξά”, 80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή

- Advertisement -

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ανοίγματος ενός  Μακεδονικού μετώπου, όπως στον Α΄ΠΠ και να σφραγίσουν την Βαλκανική ενόψει της εισβολής στην ΕΣΣΔ, οι Γερμανοί επιτίθενται ταυτόχρονα στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα, τις μόνες χώρες νότια του Δούναβη που δεν είναι ενταγμένες στο “Σύμφωνο του Χάλυβος”.

Οι επιχειρήσεις Αρ. 25 και «Μαρίτα» (Βουλγαρικό όνομα του ποταμού Έβρου) αντίστοιχα θα έχουν διαφορετική εξέλιξη. Ελλιπώς προετοιμασμένη και αντιμέτωπη με 337.000 από τους καλύτερα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατιώτες στην Ευρώπη, η Γιουγκοσλαβία θα δεχθεί επίθεση από τέσσερις κατευθύνσεις και θα καταρρεύσει μέσα σε τρείς μέρες και θα συνθηκολογήσει σε δέκα. Η επίθεση στην Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της είναι στην Αλβανία, θα σταματήσει για 4 μέρες στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, στη Θράκη και Ανατολική Μακεδονία μέχρι που θα την υπερκερασεί από το Βουλγαρικό έδαφος και μέσω της κοιλάδας του Αξιού.

Οι πιθανότητες επιτυχίας της Ελλάδας στον πόλεμο ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες. Κανείς, φυσικά, δεν ανέμενε κάτι αντίστοιχο με την επιτυχημένη απόκρουση της ιταλικής εισβολής τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1940 και πολύ περισσότερο την εξαιρετική αντοχή που έδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες στα βουνά της Αλβανίας καθόλο το χειμώνα και κατά την ιταλική Εαρινή Επίθεση του Μαρτίου. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα μικρή, από κάθε άποψη, συγκρινόμενη με την Ιταλία, τόσο αριθμητικά όσο και ως οικονομικό μέγεθος, σε όρους βιομηχανικής παραγωγής ή πληρότητας ενόπλων δυνάμεων.

Έτσι δεν μπορούσε να αντέξει για μεγάλο διάστημα την κατάσταση επιστρατεύσεως, να τροφοδοτεί ένα στράτευμα του μεγέθους του 1941 (χωρίς πολεμική βιομηχανία για να παράγει τουλάχιστον τα βασικά) και να διατηρεί τόσο μεγάλο μέρος του παραγωγικού πληθυσμού της μακρυά από τις εργασίες του χωρίς κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομίας.  Το ηθικό όμως του στρατού και του λαού παρέμενε ακόμα υψηλό. Ίσως ως αντίδραση στον φόβο και στην απελπισία, η Ελλάδα δέχτηκε τα νέα της γερμανικής επίθεσης με ένα ακόμα “ΟΧΙ”.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 1941, οι αντοχές της ήταν πια σε οριακό επίπεδο. Ο στρατός είχε ταλαιπωρηθεί, μετά από 5 δύσκολους μήνες με ελλιπή ανεφοδιασμό και τα πολεμικά αποθέματα διατηρούνταν μόνο μέσω ροής από τη βρετανική Μέση Ανατολή (με το σταγονόμετρο κι εκεί αφού και η Βρετανία είχε πολλά και κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά). Με τους Ιταλούς να έχουν επιτεθεί ήδη δύο φορές και να έχουν αποτύχει και τους Έλληνες να βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, η Ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να ελπίζει σε μια έντιμη ανακωχή. Με τον στρατό να έχει προελάσει βαθιά στην Αλβανία και να μην έχει το άγχος παράδοσης εθνικού εδάφους, μια επιστροφή στην κατάσταση προ του πολέμου με αμοιβαίες συμφωνίες και εγγυήσεις ήταν μια δύσκολη αλλά δυνατή λύση. Μια τέτοια λύση θα βόλευε και τον Χίτλερ, που δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθεί άλλο με το Βαλκανικό μέτωπο, οπότε θα ήταν ελεύθερος να εξαπολύσει την επίθεσή του κατά της ΕΣΣΔ χωρίς να αναδιατάξει ή να φθείρει τις δυνάμεις του.

Η κατάσταση, όμως απαιτούσε πιο σίγουρες λύσεις και τα προηγούμενα χρόνια είχαν πείσει τον Χίτλερ να μην εμπιστεύεται τους Βρετανούς ή τους Ιταλούς. Μετά τον πόλεμο σειρά ιστορικών επικαλέστηκε δηλώσεις του Χίτλερ πως αναγκάστηκε να επέμβει δυναμικά για να απομακρύνει τους Βρετανούς από τα Βαλκάνια, ρίχνοντας την ευθύνη στο Λονδίνο για τα δεινά που υπέστησαν Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία το διάστημα 1941-1944. Ο στρατάρχης Παπάγος, όμως, έγραψε επί του προκειμένου πως αυτό ήταν το λιγότερο υπεκφυγή -για να μην πούμε κατάφωρο ψεύδος. Κανείς Βρετανός στρατιώτης δεν θα πατούσε πόδι σε ελληνικό έδαφος αν οι γερμανικές δυνάμεις δεν είχαν προωθηθεί στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία τους προηγούμενους μήνες.

Γερμανικά άρματα μάχης προελαύνουν στη Γιουγκοσλαβία κατά την επιχείρηση “Marita”

Η θέση της Γιουγκοσλαβίας είναι ένας παράγοντας που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς. Υπέρ της ουδετερότητας έναντι του “ευρωπαϊκού” πολέμου -όπως άλλωστε και η Ελλάδα αρχικά- η Γιουγκοσλαβία έδειξε αντίρροπες τάσεις, μία προς τις δυτικές δυνάμεις και μία προς τις χώρες του Άξονα. Η στράτευση με τις δυνάμεις των Συμμάχων, ενώ όλοι της οι γείτονες είχαν ταχθεί με τον Άξονα, ήταν ηρωϊκή αλλά ήρθε πολύ αργά. Μεταπολεμική έρευνα του Αμερικανικού Στρατού εξέτασε ποιά θα ήταν η πορεία του πολέμου, αν η Γιουγκοσλαβία είχε ταχθεί νωρίτερα υπέρ της Ελλάδας. Καταλήγοντας πως πως, αν και αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό της γερμανικής παρέμβασης, η τάξη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο πλευρό του Ελληνικού θα μπορούσε να εκκαθαρίσει το μέτωπο της Αλβανίας νωρίτερα, θέτοντας Ιταλία και Γερμανία προ τετελεσμένου. Έτσι η αντιμετώπιση μιας συμμαχίας Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδος θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια αναβάλλοντας πιθανότατα την επιχείρηση “Barbarossa” κατά ένα έτος.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική και βρετανική αντίσταση ήταν αξιοθαύμαστη, ακριβώς επειδή ήταν άπελπις. Όπως είχε αποδειχθεί και το 1939 και 1940, η γερμανική πολεμική μηχανή απείχε παρασάγγας σε ποιότητα και απόδοση από την ιταλική και με το απόλυτο όπλο της εναέριας κυριαρχίας, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Όμως η αντίσταση στα οχυρά της “Γραμμής Μεταξά” αναζωπύρωσε το πνεύμα του μετώπου και απέδειξε πως το ελληνικό φρόνημα και η μαχητικότητα στα βουνά της Αλβανίας δεν ήταν τυχαία. Για αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους που πολέμησαν εκεί, απέναντι σε καταθλιπτικά ισχυρότερο αντίπαλο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ELBIT, η ΠΑ και η ΑΛΗΘΕΙΑ για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Καλαμάτας

 Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Καλαμάτας είναι ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για την ΠΑ, όσο ο εκσυγχρονισμός των F-16V και η αγορά των Rafale....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πως μπορεί να χτιστεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία του αύριο;

27
Ειδικού ΣυνεργάτηΗ ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες συνεχούς προσπάθειας με σταθερούς στόχους και διαδοχικές δράσεις για να ολοκληρωθεί,...
- Advertisement -
Card image

April #011 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Απριλίου 1961: Απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων

Κουβανοί αντιφρονούντες εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από τη CIA αποβιβάζονται στον κόλπο των Χοίρων, στην Κούβα, με σκοπό την κατάληψη στρατηγικών σημείων και την ανατροπή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Απριλίου 1944: Η διάλυση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων

Διαλύεται μετά από μάχη το αντιστασιακό σώμα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων από δυνάμεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.Το 5/42 ήταν η στρατιωτική πτέρυγα της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 / 17 Απριλίου 1913: υπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, η πρώτη απώλεια της Ελληνικής Αεροπορίας

Σημειώνεται η πρώτη απώλεια στη νεοσύστατη τότε Ελληνική Αεροπορία, κατά τον Α΄Βαλκανικό Πόλεμο.Ο αεροπόρος (ανθυπολοχαγός Μηχανικού) Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, 24 ετών τότε, πρωτοπόρος της αεροπορίας...