- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου 1941: ‘Unternehmen Merkur’, η Μάχη της Κρήτης ξεκινάει

- Advertisement -

Έχοντας ολοκληρώσει την κατάκτηση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η γερμανική διοίκηση με εντολή της OKW εκτοξεύει την «επιχείρηση Ερμής» (Unternehmen Merkur), για την κατάληψη του νησιού της Κρήτης από αέρος.
Στο νησί είχαν μεταφερθεί εφόδια, η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική βασιλική οικογένεια, παράγοντες της διοίκησης, στρατιωτικές μονάδες διαφόρων τμημάτων με ελλιπή εξοπλισμό καθώς και συμμαχικά στρατεύματα. Τη γενική διοίκηση στο νησί είχε από τις 30 Απριλίου ο Νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράϋμπεργκ. Στη διάθεσή του είχε μια σειρά από μονάδες, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Έλληνες στρατιώτες και χωροφύλακες, με ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό, πολλούς από αυτούς ανεκπαίδευτους και αδοκίμαστους στον πόλεμο και με χαμηλό ηθικό λόγω της εξέλιξης των επιχειρήσεων.

Στις 4 Μαΐου ο Φράϋμπεργκ ζήτησε να εκκενωθούν κάπου 10.000 προσωπικό που μη έχοντας όπλα ή πραγματική ασχολία στην άμυνα της Κρήτης, έμπλεκε σε καυγάδες αλλά το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε. Πυρήνας της δύναμής του ήταν η 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία Πεζικού (μείον μία ταξιαρχία και το στρατηγείο της), η 19η Αυστραλιανή ταξιαρχία και η 14η Βρετανική ταξιαρχία πεζικού. Οι σύμμαχοι δεν διέθεταν ισχυρό πυροβολικό, πολλά αντιαεροπορικά, άρματα μάχης (πλην μερικών υπερελαφρών τεθωρακισμένων με πολυβόλα) ή αεροσκάφη.

Η άμυνα βασιζόταν στην πεποίθηση ότι η Κρήτη ήταν ασφαλώς περιτριγυρισμένη από νερό και το βρετανικό ναυτικό θα απωθούσε κάθε γερμανική ή ιταλική αποβατική προσπάθεια. Στόχος φαίνεται να ήταν η διατήρηση της Κρήτης ως ελεύθερου ελληνικού εδάφους που θα αποτελούσε την έδρα της κυβέρνησης αλλά και βάση παρενόχλησης του Άξονα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι αισιόδοξες προσδοκίες για το “απυρόβλητο” της Κρήτης έμελλαν να διαψευστούν.

Το πρωί της 20ής Μαΐου, θέσεις των συμμάχων στις τρείς μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης που διέθεταν αεροδρόμιο βομβαρδίστηκαν συστηματικά από τη Λουφτβάφε. Προς το μεσημέρι, τα τέσσερα συντάγματα της γερμανικής Μεραρχίας αλεξιπτωτιστών άρχισαν να γεμίζουν τον ουρανό με αλεξίπτωτα. Η εισβολή είχε αρχίσει και για ακόμα μια φορά οι σύμμαχοι είχαν αιφνιδιαστεί από τον ανορθόδοξο τρόπο επιχειρήσεων των Γερμανών.

Η μάχη θα είναι σκληρή και επίμονη. Θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου και θα στοιχίσει βαρύτατες απώλειες στους Γερμανούς, τόσο που, μετά την εξασφάλιση των αεροδρομίων, θα ενισχύσουν την αποδεκατισμένη μεραρχία αλεξιπτωτιστών με τη μεραρχία αλπινιστών. Στις 27 Μαΐου, με τη μάχη να έχει ουσιαστικά κριθεί, μια δύναμη 2.500 Ιταλών θα αποβιβαστεί στην ανατολική Κρήτη με μηδενικά αποτελέσματα. Οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποσυρθούν στα νότια παράλια αλλά πολλοί θα πέσουν στα χέρια των Γερμανών.

Οι Γερμανοί «μάτωσαν» ιδιαίτερα στην Κρήτη αφού πουθενά ξανά δεν θα επιχειρήσουν με δύναμη αλεξιπτωτιστών μεγαλύτερη από μέγεθος τάγματος ενώ θα χάσουν και 500 αεροπλάνα κυρίως μεταγωγικά που θα λείψουν από το ανατολικό μέτωπο στα επόμενα χρόνια.

Südostfront.
Ein Sammelplatz des Generalluftzeugmeisters auf Kreta. Beim Einsatz beschädigte Jus werden neu hergerichtet. (Maleme)
PK-Aufnahme: Kriegsberichter: Krempl
8869-41 “Fr.” Aug.1941

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Diogenis

Μα τι έκανε η Ελληνική ηγεσία; Γιατί άφησε άοπλο τον Κρητικό λαό; Γιατί δεν οργάνωσε έγκαιρα, πολιτοφυλακή στο νησί; Γιατί δεν διάλυσε το πνεύμα δυσπιστίας στο αξιόμαχο του Έλληνα φαντάρου που είχε καλλιεργηθεί με την ηττοπαθή και προδοτική στάση της ελληνικής ηγεσίας στην ηπειρωτική Ελλάδα; Γιατί δεν μετέφερε την 5η Μεραρχία Κρήτης από την Αλβανία στην Κρήτη πριν την κατάρρευση του μετώπου; Γιατί; Γιατί; Χιλιάδες ερωτηματικά που περιμένουν απάντηση.
Μα φαίνεται πως ο ίδιος ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ΕμμανουήλΤσουδερός δεν πίστευε πως το νησί μπορούσε να κρατηθεί. Στο προσωπικό του ημερολόγιο, έγραφε στις αρχές Μαΐου:
«Επληροφορηθήκαμε τον διορισμόν του στρατηγού Μπέρναρντ Φρέυμπεργκ ως γενικού αρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων της Κρήτης. Από σήμερα κι έπειτα αρχίζει η καθαυτό περίοδος της στρατιωτικής ανασυγκροτήσεως. Ημείς απεφασίσαμε τον αγώνα, έστω και αν ήτο άπελπις. Η στρατιωτική ηγεσία της Μέσης Ανατολής ήτο εναντίον της αντιστάσεως εν Κρήτη. Αντίθετον γνώμην είχε η Βρετανική κυβέρνησις και ιδίως ο πρωθυπουργός Ουίστον Τσόρτσιλ».Ναι, η Κρήτη μπορούσε να κρατήσει. Αυτή είναι η γνώμη των στρατηγών Αχιλλέα Σκουλά, τότε ανώτατου διοικητή των Ελληνικών δυνάμεων στην Κρήτη, και του Σόλωνα Καφάτου, του επιτελάρχη του. Λέει ο στρατηγός Καφάτος: «Ο Φρέυμπεργκ χαντάκωσε την Κρήτη. Κατά τη γνώμη μου, η Κρήτη μπορούσε 100% να κρατηθεί. Στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο η άμυνα οργανώθηκε καλλίτερα από τους τοπικά επικεφαλής Άγγλους και η Γερμανική απόπειρα απέτυχε ολοσχερώς.
»Εζητήσαμε από τον Φρέυμπεργκ το πρώτο βράδυ, (20 Μαΐου), να μας επιτρέψει να κινηθούμε από τις Μουρνιές με ένα σύνταγμα που θα έπιανε τα αντερείσματα των υψωμάτων γύρω από το Μάλεμε και θα αντεπετίθετο πριν ξημερώσει, όπότε δεν κινδυνεύαμε από τα αεροπλάνα. Ο Φρέυμπεργκ αρνήθηκε. Έφθασε στο σημείο ν’ αντικαταστήσει ένα ταξίαρχο, διοικητή τομέως, γιατί υπεστήριζε την επιθετική τακτική. Η στάσις του αυτή αποτελεί μυστήριο, γιατί προσωπικά ο ίδιος ήταν παλικάρι».
Και ο στρατηγός Σκουλάς: «Εάν δεν ήσαν ηθελημέναι ωρισμέναι παραλείψεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η νήσος δεν θα κατελαμβάνετο. Η διατήρησις της νήσου ήτο δυνατή, παρά τας υπαιτίους παραλείψεις Οργανώσεως και εφοδιασμού των εν Κρήτη Ελληνικών δυνάμεων και των κατοίκων της νήσου και υπό μόνων των Ελληνικών δυνάμεων. Διότι και ο χρόνος και υλικά και δυνάμεις υπήρχον».http://agonaskritis.gr/h-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9/

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

 Αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδας αναφέρουν πως την πόρτα του Πολεμικού μας Ναυτικού χτύπησε και η Μεγάλη Βρετανία με τη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων Type...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Αν θέλουμε κάτι από τα ΗΑΕ, δεν είναι Mirage 2000-9...

106
 H επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, επικεφαλή πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής προσέγγισης της χώρας μας με τους Άραβες. Τα...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99 $

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 / 17 Νοεμβρίου 1912: Πρώτη Μάχη της Τσατάλτσας-Οι Βούλγαροι αποκρούονται στις πύλες της Κωνσταντινούπολης

- Aντιμέτωπος με την τελευταία οργανωμένη γραμμή αντίστασης πριν την Κωνσταντινούπολη, ο εξουθενωμένος Βουλγαρικός στρατός εξαπολύει μια από τις μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Νοεμβρίου 1885: Μάχη της Σλίβνιτσα, «Λοχαγοί εναντίον στρατηγών»

- Μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 και τη συνθήκη του Βερολίνου, η Βουλγαρία ήταν ένα νεαρό, ανοργάνωτο και ασθενές έθνος βασισμένο κυρίως...