26.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Φεβρουαρίου 1942: Η πτώση της Σιγκαπουρης, η μεγαλύτερη καταστροφή των Βρετανών στην ιστορία

- Advertisement -

[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος] – Το φρούριο της Σιγκαπούρης παραδίδεται στις ιαπωνικές δυνάμεις του στρατηγού Γιαμασίτα. Μαζί του αιχμαλωτίζονται και 80.000 στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία του Βρετανικού στρατού.

Το σοκ στη βρετανική κοινωνία ήταν τεράστιο, όχι μόνο για το μέγεθος της αποτυχίας αλλά και της ευκολία με την οποία η Ιαπωνία ξήλωσε τις βρετανικές άμυνες στην Άπω Ανατολή. Για χρόνια, ήδη από τον Μεσοπόλεμο, η βρετανική οικονομία δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ανοικοδόμησης μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, την ανεργία, την έλλειψη νέων αγορών και ταυτόχρονα να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στα τέσσερα άκρα του κόσμου. Συνήθως, το τελευταίο ήταν δουλειά του Βασιλικού Ναυτικού αλλά η άνοδος νέων ανταγωνιστών στην Ανατολή και στη Δύση, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, απαιτούσε έναν ιδιαίτερα μεγάλο στόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο απλά δεν μπορούσε να διατηρήσει.

Το 1922, η συνθήκη της Ουάσινγκτον προσπάθησε να θέσει κάποια όρια στους ναυτικούς εξοπλισμούς, που όπως είχε αποδειχθεί και στις αρχές του αιώνα μπορεί να χάσουν το μέτρο και να κλιμακωθούν σε πολυδάπανες κούρσες εξοπλισμών και πόλεμο, αποκαθιστώντας τον λεγόμενο κανόνα 5:5:3. Σύμφωνα με αυτόν τα ναυτικά των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα περιόριζαν το τοναζ και την ισχύ του πυροβολικού τους σε αυτά τα ποσοστά αποδεχόμενα μια ισορροπία δυνάμεων στη θάλασσα. Ακόμα κι έτσι, όμως, η ισορροπία δεν αποκαταστάθηκε. Η Ιαπωνία κατασκεύαζε τάχιστα ένα ισχυρότατο ναυτικό επενδύοντας με επιτυχία και ταχύτητα σε νέες τεχνολογίες ενώ η Βρετανία απλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Βρετανική στρατηγική επικεντρώθηκε στην ύπαρξη ενός ισχυρού, απόρθητου σχεδόν “φρουρίου” στην Ανατολή που θα αποτελούσε την ασφαλή αεροναυτική βάση της Βρετανίας και θα υποστήριζε τις επιχειρήσεις στην περιφέρειά του. Το φρούριο αυτό θα “κρατούσε” με τις λίγες δυνάμεις του τη βρετανική παρουσία στην περιοχή μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις από τη μητρόπολη μέσω της Μεσογείου και του Ινδικού. Η στρατηγική αυτή διατρανώθηκε στον Τύπο της εποχής ως απόλυτη κίνηση ματ και αποτελούσε “χαρτί μπαλαντέρ” στο οπλοστάσιο των κρατικών υπευθύνων τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στις ανησυχίες των συμμάχων των Βρετανών στην περιοχή. Το “φρούριο της Σιγκαπούρης”, που ήταν το σημείο επιλογής, ήταν “απόρθητο”.

Η Σιγκαπούρη είχε όντως οχυρωθεί με μεγάλα έργα υποδομής που μπορούσαν να διατηρήσουν και να συντηρήσουν μια μεγάλη δύναμη στρατού και στόλου. Τεράστιες εγκαταστάσεις ναυπηγικών επισκευών είχαν κατασκευαστεί, ενώ οι αποθήκες καυσίμου και άλλων εφοδίων ήταν από τις μεγαλύτερες εκτός Βρετανίας. Επιπλέον, βαρύτατες παράκτιες πυροβολαρχίες των 15 ιντσών στην είσοδο του λιμανιού αποτελούσαν εγγύηση πως οποιοσδήποτε προσέγγιζε από τη θάλασσα, θα καταστεφόταν. Μόνο μια πρόσβαση υπήρχε από ξηράς και αυτή θεωρείτο αδύνατη για οποιονδήποτε στρατό αφού θα έπρεπε να διασχίσει απόκρημνα βουνά και πυκνή ζούγκλα.

Οι Ιάπωνες, όμως, είχαν άλλη άποψη. Έχοντας αποβιβαστεί στο Βιετνάμ από το Καλοκαίρι του 1941, έφτασαν στον κόλπο του Καμ Ραν τον Ιούλιο ενώ η αποβίβαση στη χερσόνησο της Μαλάγια τον Δεκέμβριο κινητοποίησε τους Βρετανούς που έστειλαν το σύγχρονο θωρηκτό HMS Prince of Wales και το καταδρομικό HMS Repulse για να τους αποκρούσουν. Στις 7 Δεκεμβρίου, ο ιαπωνικός στόλος επιτέθηκε στο Περλ Χάρμπορ εξουδετερώνοντας προσωρινά τον αμερικανικό στόλο ενώ στις 10 ιαπωνικά αεροπλάνα βύθισαν τα δύο βρετανικά πολεμικά αφήνοντας τη Σιγκαπούρη και μαζί τους την Αυστραλία, την Ινδία και τη Μαλαισία ακάλυπτες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 Δεκεμβρίου 1941: Αεροπλάνο εναντίον πλοίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν τα “Prince of Wales” και “Repulse”

Η μάχη της Σιγκαπούρης ξεκινούσε με τις χειρότερες προοπτικές για τους Βρετανούς. Χωρίς κύρια πολεμικά πλοία στην περιοχή, με κλάσμα των αεροσκαφών που οι επιτελείς είχαν ζητήσει (330 το 1940 και 580 το 1941 για την κάλυψη Βιρμανίας και Μαλάγιας. Αντί για αυτά είχαν 164 παλιά αεροσκάφη), χωρίς άρματα μάχης και μειωμένες και ανεκπαίδευτες δυνάμεις πεζικού, οι Βρετανοί είχαν να αντιμετωπίσουν το σύνολο πλέον του ιαπωνικού στόλου, της αεροπορίας στρατού και ναυτικού και την 25η Ιαπωνική Στρατιά. Παρόλα αυτά, μπορούσαν να ελπίζουν ακόμη πως η φυσική κάλυψη της Σιγκαπούρης θα καθυστερούσε αρκετά τους Ιάπωνες δίνοντάς τους κάποιο πλεονέκτημα.

Φρούδες ελπίδες! Μέσα σε μία εβδομάδα, οι άνδρες του στρατηγού Τομογιούκι Γιαμασίτα (30 περίπου χιλιάδες έναντι 80 χιλιάδων Βρετανών, Αυστραλών και Ινδών) κατόρθωσαν να απωθήσουν και να κατανικήσουν τις δυνάμεις των υπερασπιστών και να ξεχυθούν προς την πόλη. Στις 15 Φεβρουαρίου, ο γενικός διοικητής, υποστράτηγος Άρθουρ Έρνεστ Πέρσιβαλ, παραδέχθηκε την ήττα παραδίδοντας τους 80 χιλιάδες άνδρες του και την πόλη. 5.000 άνδρες χάθηκαν από πλευράς Βρετανών στην προσπάθεια να συγκρατήσουν τους 36 χιλιάδες Ιάπωνες. Οι τελευταίοι είχαν 1.700 περίπου νεκρούς και 3.300 τραυματίες κι αγνοουμένους αλλά η βρετανική παρουσία στο νησί είχε πάψει θέτοντας τώρα την Βιρμανία και την Αυστραλία στο στόχαστρο. Ο Τσώρτσιλ χαρακτήρισε τη μέρα “τη μεγαλύτερη καταστροφή στην πολεμική ιστορία της Βρετανίας”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ ψηφίζουν φρεγάτες: HF2, για “πακέτο” 12 πλοίων με κόστος 5 δις ευρώ

Σχετικά με το ενδεχόμενο το Πολεμικό Ναυτικό να αγοράσει τις αμερικανικές φρεγάτες HF2, είναι εκτίμηση μας πως το ΠΝ θα ζητήσει πέρα από αυτές...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικά Rafale: “Πως σας παν΄ καλέ τα μπλε”, υπέροχες πτητικές μηχανές...

13
 Όσοι αισθάνεστε ήδη το άγχος της μέρας, το συγκεκριμένο άρθρο μάλλον θα σας τη φτιάξει! Ο φωτογράφος Maciej Świderski (https://www.instagram.com/maciejkababy) "συνέλαβε" τα πρώτα ελληνικά...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 2.29

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Σεπτεμβρίου 1942: Πρώτη πτήση του βομβαρδιστικού Boeing B-29 Superfortress

Το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Αμερικανικής Αεροπορίας πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Τα σχέδια του Β-29 κατατέθηκαν από την Boeing στην κυβέρνηση των ΗΠΑ...

Ο εξισλαμισμός των Ελλήνων κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας

Σαφώς πριν από την εγκαθίδρυση του οθωμανικού ζυγού στον ελλαδικό χώρο, πόλεμοι και αέναες αντιπαλότητες των βαλκανικών κρατών, η επέκταση των ενδυναμωμένων Σέρβων, οι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Σεπτεμβρίου 1745: Πρέστονπανς, η σαρωτική σκωτσέζικη έφοδος

Με την ήττα του βρετανικού στρατού στη μάχη του Φωντενόϋ, οι διαθέσιμες δυνάμεις του Άγγλου βασιλιά ήταν περίπου 6.000 άνδρες σκορπισμένες σε διάφορα καθήκοντα...