ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου 1943: Βύθιση του “Delfino”, η Νέμεσις του “Έλλη”

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Βυθίζεται σε ναυτικό ατύχημα, έξω από το ναύσταθμο του Τάραντα το ιταλικό υποβρύχιο “Delfino”. Το υποβρύχιο είναι γνωστό από την τορπιλική επίθεση κατά της Τήνου και τη βύθιση του ελληνικού ελαφρού καταδρομικού (ευδρόμου) “Έλλη” τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Το πλοίο ανήκε στην κλάση “Squalo”, ναυπηγήθηκε το 1930 και είχε εκτόπισμα 1,000 περίπου τόνων (933 στην επιφάνεια και 1,142 σε κατάδυση). Ήταν οπλισμένο με 8 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 21 ιντσών, ένα πυροβόλο των 4 ιντσών και δύο πολυβόλα Breda των 0.52 ιντσών.


Το 1940, το Delfino βρισκόταν στο στόλο των Δωδεκανήσων (5η Μοίρα Υποβρυχίων) στη Λέρο και ανέλαβε επιχειρήσεις στο Αιγαίο υπό τη διοίκηση του υποπλοιάρχου Giuseppe Aicardi. Εδώ εμπλέκεται στο επεισόδιο του “Έλλη”.

Τους προηγούμενους μήνες Ιταλικά μέσα, διπλωματικά, δημοσιογραφικά και στρατιωτικά, είχαν επιδοθεί σε μια εκστρατεία προκλήσεων και τρομοκράτησης της ελληνικής κοινής γνώμης φτάνοντας μάλιστα στο σημείο πλοία και αεροσκάφη να ανοίγουν πυρ κατά ελληνικών επιβατηγών πλοίων σε διεθνή ή ελληνικά χωρικά ύδατα. Η κυβέρνηση της Ελλάδος (Ι. Μεταξάς) κρατούσε στάση αναμονής γνωρίζοντας πως η πρόκληση σε βίαιη αντίδραση ήταν ο σκοπός των ιταλικών προκλήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα από το περιστατικό ο Μεταξάς κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη και παραπονέθηκε για τις ιταλικές προκλήσεις. Ο πρέσβης πρότεινε κάποια συνεννόηση με τον Άξονα αλλά ο Μεταξάς, με την ιδιότητα και του επί των εξωτερικών υπουργού, απάντησε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τεθεί ενάντια στην κυρίαρχη δύναμη της Μεσογείου, εννοώντας την Μεγάλη Βρετανία.

Τα λόγια του Μεταξά μεταφέρθηκαν στον Ιταλό πρέσβη και διαδοχικά και στον Μουσσολίνι που κατά τις διηγήσεις έγινε έξαλλος. Προφορικές αναφορές μιλούν για μια εντολή στον στόλο να δώσει ένα μάθημα στο “ποιός είναι ο πραγματικός κυρίαρχος της Μεσογείου”. Λίγες μέρες αργότερα, ο Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου, Cesare Maria De Vecchi, έφτασε στη Λέρο και ζήτησε να δει τον πιο αφοσιωμένο και ικανό διοικητή υποβρυχίου. Του υπεδείχθη ο Αϊκάρντι. Ο ντε Βέκκι του έδωσε προφορική εντολή να εκτελέσει επιθετική περιπολία αποχωρώντας μυστικά το ίδιο βράδυ και να εκτελέσει χτυπήματα κατά ελληνικών μεταγωγικών πλοίων. Του υπέδειξε μάλιστα πως η Τήνος ήταν χώρος που αναφέρθηκε πρόσφατη κίνηση (ήταν σε εξέλιξη η μετακίνηση των προσκυνητών του Δεκαπενταύγουστου) και του έδειξε και χειρόγραφο με τις γενικές εντολές. Ο Αϊκάρντι απέπλευσε το βράδυ της 14ης Αυγούστου με το Delfino. Το τί επακολούθησε είναι λίγο-πολύ γνωστό.


Μετά την επίθεση, το Delfino συνέχισε τη δράση του στη Μεσόγειο αλλάζοντας δύο φορές κυβερνήτη. Εκτέλεσε περιπολίες ως το 1942, που μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου ανέλαβε αποστολή εκπαίδευσης σπουδαστών της σχολής υποβρυχίων στην Pula. Τον Νοέμβριο επέστρεψε σε πολεμικές αποστολές στον Τάραντα μεταφέροντας υποβρυχίως 200 τόνους εφοδίων στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 1943 πέρασε φάση επισκευών και αναβάθμισης στο ναυπηγείο. Εξερχόμενο για δοκιμές, στις 23 Μαρτίου, συγκρούστηκε μετά από βλάβη του πηδαλίου με το συνοδό πλοίο του, υπέστη ρήγμα και άρχισε να παίρνει νερά. Βυθίστηκε μία ώρα μετά τον απόπλου του με απώλεια 28 ανδρών του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης Τζιουζέπε Αϊκάρντι επέζησε του πολέμου και στη δεκαετία του ’80 έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” δηλώνοντας πιστός στην αποστολή που του ανατέθηκε και αμετανόητος για το επεισόδιο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

7
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
nigozsPhantomlordalexmarkStathis Vasileiouvtheofilis Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Neoklis
Member
Trusted Member
Neoklis

Αυτό το τεύχος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το θυμάμαι αν και μικρός …Η φράση του κυβερνήτη που του πήραν συνέντευξη «να πάτε στο διαβολο Βρωμοελληνες» να ομολογήσω μου έμεινε χαραγμένη …πρέπει να ήταν τεύχος 1980-81 αν θυμάμαι καλά …

vtheofilis
Member
Active Member
vtheofilis

Μάλλον βαμμένος υποστηρικτής του Μουσολίνι.
Αναρωτιέμαι αν αυτός ή επιζώντες ανώτεροι του δικάστηκαν για έγκλημα πολέμου.

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

H τηλεόραση της EΡΤ λίγο πριν τη συνέντευξη αυτή, επεχείρησε να του πάρει συνέντευξη σε κάποια επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά αυτός αρνήθηκε. Κανένας Ιταλός δε δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και αυτό είχε τονισθεί πριν χρόνια σε ιταλική ιστοσελίδα μάλλον αριστερής απόχρωσης (ήταν ένα επικριτικό άρθρο για τα ιταλικά εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια). Ισως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι φασιστικές ακρότητες να θεωρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά φανατικών, σε αντίθεση με τις ναζιστικές που ήταν οργανωμένες κεντρικά και μαζικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο (στρατόπεδα συγκέντρωσης κλπ).

Phantomlord
Member
Member
Phantomlord

Με κάθε σεβασμό προς τον κ. Βασιλείου, να υπενθυμίσω ότι το μεγάλο γεγονός της 23ης Μαρτίου είναι η απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό, η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε, και η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Έλλήνων εγκαινιάζοντας μάλιστα και την έναρξη της εξωτερικής πολιτικής με την έγγραφη αποστολή προς τις Μεγάλες Δυνάμεις των προθέσεων των Ελλήνων για ελευθερία.

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Προσωπικά, θεωρώ ότι έκανε αυτό που θεωρούσε καθήκον. Επίσης οι δηλώσεις του στην συνέντευξη αυτό ακριβώς έδειξαν.
Μεταμέλεια δεν θα περίμενα από πορωμενο άνθρωπο.
Αντίθετα, σέβομαι τον Γερμανό κυβερνήτη που βύθισε υποβρύχιο μας στην Σκιάθο και μετά τον πόλεμο παρέδωσε στο ΠΝ την πολεμική σημαία του υποβρυχίου μας.
Συμπεριφορές και συμπεριφορές, θα έλεγα.