21 C
Athens
Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 18 Απριλίου 1943: Επιχείρηση “Vengeance”, θανάσιμη ενέδρα για τον...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Απριλίου 1943: Επιχείρηση “Vengeance”, θανάσιμη ενέδρα για τον Ναύαρχο Γιαμαμότο

- Advertisement -

Μετά από πληροφορίες από την υπηρεσία πληροφοριών του Αμερικανικού Ναυτικού για το πρόγραμμα μετακινήσεων του ναυάρχου Γιαμαμότο, οι Αμερικανοί κινητοποιούν μια δύναμη καταδιωκτικών μακράς ακτίνας Ρ-38 και επιτυγχάνουν την κατάρριψη του αεροσκάφους που τον μετέφερε σκοτώνοντάς τον.

Μετά την καταστροφική εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ, που έληξε τον Φεβρουάριο του 1943, ο ιαπωνικός στόλος και η αεροπορία εξαπέλυσαν την επιχείρηση I-Go για να ανακτήσουν τον έλεγχο του αέρα πάνω από τα νησιά του Σολομώντα και τη Νέα Γουινέα. Στη διάρκεια αυτής της δεκαπενθήμερης εκστρατείας ο αρχηγός του συνδυασμένου στόλου, ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο, πραγματοποίησε μια σειρά επιθεωρήσεων στις αεροπορικές μονάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Τόσο από ενδιαφέρον για την πορεία της δράσης τους όσο και για ενίσχυση του πεσμένου ηθικού, μια παράμετρος που δύσκολα υπολογιζόταν λόγω της ψυχοσύνθεσης του ιαπωνικού κατεστημένου.

Στις 14 Απριλίου, τρεις αμερικανικοί σταθμοί υποκλοπών εντόπισαν ένα μήνυμα που στάλθηκε σε κώδικα περιέχοντας την ακριβή πορεία και ώρα της μετάβασης του αεροσκάφους του Γιαμαμότο τέσσερις μέρες μετά, μεταξύ των αεροδρομίων Rabaul και Balalae. Αυτό αποκρυπτογραφήθηκε παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία στις αμερικανικές υπηρεσίες.

Μια παράτολμη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωση του Γιαμαμότο, αρχιτέκτονα του Περλ Χάρμπορ και των εκστρατειών στον Ειρηνικό, που εκκαθάρισε την περιοχή από τα αυστραλιανά, βρετανικά και ολλανδικά πολεμικά και άπλωσε την ιαπωνική κυριαρχία μέχρι τη Βιρμανία και σχεδόν τις βόρειες ακτές της Αυστραλίας, θα ήταν ένα εντυπωσιακό χτύπημα.

Η τελευταία γνωστή φωτογραφία του ναυάρχου Γιαμαμότο πριν τον θάνατό του επιθεωρώντας μονάδα αεροπορίας στο Rabaul της Νέας Βρετανίας (εθνικά αρχεία, ΗΠΑ)

Αμέσως τέθηκε ένα ζήτημα: η στοχευμένη εξόντωση ενός στελέχους της ηγεσίας του εχθρού θα επηρέαζε θετικά ή αρνητικά την πορεία των επιχειρήσεων; Οι συμμαχικές επιχειρήσεις έδειχναν να πηγαίνουν καλά πλέον το 1943 και αν και ο ιαπωνικός αυτοκρατορικός στόλος παρέμενε υπολογίσιμος αντίπαλος, η ραχοκοκκαλιά του είχε σπάσει στο Μιντγουέϊ, στη θάλασσα των Κοραλλίων και στη Σάντα Κρουζ.

Ωστόσο, τα ήθη της εποχής δεν επέτρεπαν ιπποτικούς κώδικες του παρελθόντος. Ο Γιαμαμότο θεωρείτο ικανότατος διοικητής από τους Αμερικανούς και το όνομά του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την “ημέρα της ντροπής”, την επίθεση του Περλ Χάρμπορ. Η έκλειψή του θα βοηθούσε το ηθικό στις ΗΠΑ και θα αποτελούσε κόλαφο για την Ιαπωνία. Ο αντικαταστάτης του, όποιος κι αν ήταν, θεωρείτο σχεδόν βέβαιο πως θα ήταν κατωτέρων ικανοτήτων.

Στα κατοπινά χρόνια αναφέρεται πως η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Ρούζβελτ αλλά αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο, παρόλο που σίγουρα θα είχε ενημερωθεί. Οι επίσημες αναφορές φτάνουν στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας της Ναυτικής Διοίκησης Ειρηνικού, με τον ναύαρχο Τσέστερ Νίμιτς να αφήνει την πρωτοβουλία στον ναύαρχο Χάλσεϋ.

Στις 18 Απριλίου, 18 καταδιωκτικά P-38G Lightning της 339 Μοίρας της Αμερικανικής Αεροπορίας απογειώθηκαν για ένα ταξίδι 1.000 μιλίων με στόχο ένα εχθρικό αεροπλάνο. Από αυτά, τα τέσσερα είχαν αφοσιωθεί στον εντοπισμό και καταστροφή του στόχου με τα υπόλοιπα να παρέχουν κάλυψη από εχθρικά καταδιωτικά. Επικεφαλής ήταν ο βετεράνος επισμηναγός (Major) John W. Mitchell, διοικητής της 339 Μοίρας Καταδιωκτικών.

Ο λόγος της επιλογής των Ρ-38 ήταν πως θέλοντας να επιτευχθεί αιφνιδιασμός, η αποστολή σχεδιάστηκε με τα αεροσκάφη να κάνουν έναν ευρύ κύκλο 600 μιλίων μακριά από τα ραντάρ και τις ιαπωνικές φρουρές των νησιών. Η επιστροφή υπολογίστηκε σε άλλα 400 μίλια με το σύνολο της πορείας να είναι εκτός της ακτίνας δράσης τόσο των καταδιωκτικών F4F Wildcat του Ναυτικού όσο και των F4U Corsair των Πεζοναυτών.

Τα Ρ-38 θα έφεραν τον τυπικό οπλισμό ενός πυροβόλου των 20 mm και τεσσάρων βαρέων πολυβόλων των 12,7 mm καθώς και μια επιπλέον απορριπτόμενη δεξαμενή καυσίμου των 1.200 λίτρων, μαζί με την τυπική των 620 λίτρων που ήταν σχεδιασμένα να μεταφέρουν, κάνοντας το φορτίο τους ανισοβαρές. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν στις 07:25 το πρωί από το αεροδρόμιο Kokum στο Γκουανταλκανάλ υπολογίζοντας να προλάβουν το μεταφορικό του Γιαμαμότο λίγο πριν αυτό προσγειωθεί στον προορισμό του, στις 9 και μισή, στιγμή που θα ήταν πιο ευάλωτο.

Η εκτέλεση ήταν άψογη. Τα αμερικανικά αεροσκάφη έφτασαν στο προσχεδιασμένο σημείο της ενέδρας στις 09:34 μόλις τα ιαπωνικά ξεκινούσαν την κάθοδό τους. Τα αμερικανικά Ρ-38 απέρριψαν τις εξωτερικές δεξαμενές τους και ξεκίνησαν την επίθεσή τους προς τα δύο ιαπωνικά βομβαρδιστικά G4 “Betty” που συνοδεύονταν από 6 Α6Μ2 “Zero”.

Τα τελευταία αντέδρασαν πετώντας πάνω στον αμερικανικό σχηματισμό και καταρρίπτοντας το αεροσκάφος του υποσμηναγού Raymond K. Hine αλλά ο στόχος επετεύχθη, με τα “Betty” του Γιαμαμότο και του επιτελείου του να καταπίπτουν στη ζούγκλα και στη θάλασσα αντίστοιχα, από όπου τρεις αξιωματικοί σώθηκαν. Με την ένδειξη καυσίμων να πλησιάζει σε επικίνδυνο σημείο, τα αμερικανικά καταδιωκτικά αποσύρθηκαν θεωρώντας πως με την κατάρριψη των δύο εχθρικών αεροσκαφών η αποστολή τους εκτελέστηκε.

Το νεκρό σώμα του ναυάρχου ανακαλύφθηκε την επομένη από ιαπωνική περίπολο έρευνας. Το κάθισμα με τον ναύαρχο ακόμα δεμένο σε αυτό βρέθηκε έξω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους κάτω από ένα δέντρο, μαζί με το ξίφος του με τα λευκά του γάντια. Η νεκροψία έδειξε πως ο Γιαμαμότο είχε δεχθεί δύο τραύματα, ένα στο πίσω μέρος του ώμου κι άλλο ένα στο σαγόνι με τη σφαίρα να βγαίνει πάνω από το δεξί του μάτι. Οι λεπτομέρειες αυτές αποκρύφτηκαν από το κοινό.

Ο θάνατος του Γιαμαμότο σόκαρε την κοινή γνώμη στην Ιαπωνία, όπως αναμενόταν και αποτέλεσε σημαντική επιτυχία στις ΗΠΑ. Το αυτοκρατορικό ναυτικό οργάνωσε μια μεγαλοπρεπή κηδεία στις αρχές Ιουνίου, με τα νέα να ανακοινώνονται στις 21 Μαΐου. Η επίσημη εκδοχή ήταν πως ο ναυάρχος διηύθυνε τις επιχειρήσεις κατά του εχθρού από την πρώτη γραμμή, όταν το αεροσκάφος του έπεσε θύμα ενέδρας και κατερρίφθη μετά από σκληρή μάχη. Οι Αμερικανικές υπηρεσίες απέκρυψαν το γεγονός από το κοινό, παρά το ότι δημοσιογράφοι έστειλαν αναφορές λίγες μέρες μετά την επιχείρηση, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις μετά τις 21 Μαΐου και την επίσημη ιαπωνική ανακοίνωση.

Αρκετές ιστορίες κυκλοφόρησαν μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του ναυάρχου Γιαμαμότο. Ο ναύαρχος δεν ανήκε στον “στενό κύκλο” των στρατιωτικών του ιαπωνικού καθεστώτος και παρά τις ικανότητες και επιτυχίες του θεωρείτο σχεδόν ξένο σώμα. Στις ΗΠΑ, αν και αναφορές μιλούσαν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις κινήσεις του ναυάρχου πέντε μέρες πριν το περιστατικό, οι περισσότερες δημοσιεύσεις στον Τύπο παρουσίασαν την κατάρριψη ως τυχαίο γεγονός, υιοθετώντας συχνά την εκδοχή των ιαπωνικών αρχών. Κάποιες άλλες έφτασαν στο σημείο να κυκλοφορούν πως η ιστορία της κατάρριψης ήταν συγκάλυψη των Ιαπώνων που είχαν εξαναγκάσει τον Γιαμαμότο σε σεπούκου (τελετουρική αυτοκτονία).

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος για αυτή τη συναυλία σεναρίων, τελείωσε ενάμισι χρόνο αργότερα με την υπογραφή της ιαπωνικής παράδοσης και την ανακοίνωση των γεγονότων από αμερικανικής πλευράς στις 10 Σεπτεμβρίου 1945. Η απώλεια του Γιαμαμότο στέρησε σε κάθε περίπτωση την Ιαπωνία από έναν ικανότατο αξιωματικό, που παρά τις προσωπικές του πεποιθήσεις και την κακή κατάσταση στο μέτωπο του Ειρηνικού, θα μπορούσε ακόμα να προσφέρει στην πατρίδα του κάποιες νίκες έχοντας αποδείξει την τόλμη και την επιτελική του ικανότητα πολλές φορές ήδη. Ενδεχομένως, και εδώ βρίσκεται και η βάση κάποιων αμερικανικών προβληματισμών για την απόφαση του θανάτου του: η ύπαρξη του Γιαμαμότο στη μεταπολεμική Ιαπωνία θα μπορούσε να δράσει ως μοχλός για μια ομαλή πορεία ειρήνευσης.

Φωτογραφία από το αεροσκάφος του Γιαμαμότο στο σημείο συντριβής. Η περιοχή είναι ιδιωτική σήμερα και το αεροσκάφος είναι ακόμη εκεί αν και πολλά κομμάτια του έχουν αφαιρεθεί από “κυνηγούς ενθυμίων” ενώ η πτέρυγά του βρίσκεται στο Τόκυο σε μνημείο για τον ναύαρχο Γιαμαμότο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γερμανικές κορβέτες για το ΠΝ, και εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, αν το θέλουν οι Γερμανοί “τελειώνουν τώρα” τον ανταγωνισμό

 Ξεκινώντας θα προσπαθήσουμε να μπούμε "αμέσως" στο "ψητό, αναφέροντας τρεις τύπους πλοίων, κι ένα ναυπηγείο. 'Ετσι θα γράψουμε: Sa'ar 6, K130 Batch 3. A100...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Λιγότερα από 100 Marder 1A3/5 διαθέσιμα για την Ελλάδα… δυστυχώς, πάλι,...

49
 Σήμερα θα στεναχωρήσουμε λίγο τους αγαπητούς μας φίλους σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού με ΤΟΜΑ. Όπως γνωρίζουμε, ο...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαΐου 1947: “Δόγμα Τρούμαν”, Ελλάδα και Τουρκία...

2
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την επέκταση της ρωσική επιρροής από το να απλωθεί σε κομβικά σημεία της Ευρώπης για τα αμερικανικά συμφέροντα, ο...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαΐου 1947: “Δόγμα Τρούμαν”, Ελλάδα και Τουρκία ανοίγουν την αυλαία της αμερικανικής βοήθειας στην Ευρώπη

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την επέκταση της ρωσική επιρροής από το να απλωθεί σε κομβικά σημεία της Ευρώπης για τα αμερικανικά συμφέροντα, ο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαΐου 334 π.Χ.: Μάχη του Γρανικού, ο Αλέξανδρος θέτει πόδι στην Ασία

O στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου συναντάται για πρώτη φορά με τον στρατό των Περσών σατράπηδων της Δυτική Ασίας στον Γρανικό ποταμό (σημερινός Biga Çayı,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαΐου 1939: Ο Ιταλο-Γερμανικός “Άξονας” τίθεται σε κίνηση!

Ιταλία και Γερμανία υπογράφουν το «Σύμφωνο του Χάλυβος», μια 10ετούς διάρκειας συνθήκη «φιλίας και συμμαχίας για την αναμόρφωση της Ευρώπης».Παρά τα μεγάλα λόγια, το...