[Φινλανδικό Μέτωπο] – Το Σοβιετικό Μέτωπο του Λένινγκραντ εκτοξεύει ισχυρή επίθεση κατά των Φινλανδικών δυνάμεων στον ισθμό της Καρελίας. Η σύγκρουση αποκαλείται “συνεχιζόμενος πόλεμος” ή “επαναληπτικός” αφού στους Φινλανδούς φαινόταν ως deja vu.
Toν χειμώνα του 1939 o Σοβιετικός Στρατός εισέβαλε στη Φινλανδία βίαια και χωρίς άλλη αιτία εκτός από την θέλησή του να αυξήσει την περίμετρο γύρω από το Λένινγκραντ, σημαντική πόλη και βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κέντρο, “σπρώχνοντας” τα σύνορα λίγο πιο κει. Οι Φινλανδοί πολέμησαν με πείσμα, με θάρρος και με δεξιότητα αλλά η αριθμητική υπεροχή των Σοβιετικών ήταν καταθλιπτική.
Εξίσου καταθλιπτικοί ήταν και οι όροι που οι Σοβιετιοί επέβαλαν στους Φινλανδούς. Οι Φινλανδοί έχασαν το 11% της χώρας τους, το 30% των πόρων τους και 420,000 άνθρωποι προσφυγοποιήθηκαν στην ίδια τους τη χώρα. Καμία ξένη χώρα δεν κούνησε το δάχτυλό της για τη Φινλανδία. Η Βρετανία υπολόγζε να δημιουργήσει έναν διάδρομο μέσα από τη Νορβηγία και τη Σουηδία αλλά ούτε τόλμησε να υψώσει ανάστημα στη Μόσχα ούτε τελικά ο διάδρομος έγινε, αφού ο πόλεμος κράτησε τρεις μήνες.
Το 1941, η Φινλανδία τάχθηκε με το πλευρό του Άξονα και με την έναρξη της επιχείρησης Barbarossa οι Φινλανδοί στρατιώτες, με γερμανικές στολές, όπλα, άρματα μάχης και αεροπορία, επιτέθηκαν και ανέκτησαν τα χαμένα τους εδάφη. Δεν προχώρησαν όμως ούτε βήμα πέρα από αυτά. Το 1944, με την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ, η Σοβιετική πλευρά σχεδίαζε την επιθετική της επιστροφή.
Ο Φινλανδικός στρατός ήταν καλά οργανωμένος αμυντικά και εξοπλισμένος με γερμανικό και σοβιετικό οπλισμό. Στις 25 Ιουνίου, ύστερα από ένα μπαράζ πυροβολικού που κράτησε μία ώρα τα σοβιετικά άρματα κινήθηκαν μπροστά ακολουθούμενα από το πεζικό. Η επίθεση εξελίχθηκε μέσα από ένα σύστημα λιμνών και μαλακού εδάφους με τις σοβιετικές δυνάμεις να πέφτουν πάνω σε καλά οργανωμένες θέσεις των Φινλανδών. Την πρώτη μέρα οι Σοβιετικοί σημείωσαν αργή και μικρή πρόοδο που ανατράπηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το απόγευμα μετά από μια αντεπίθεση των Φινλανδών.
Μετά από δύο εβδομάδες μαχών οι Σοβιετικοί δεν είχαν πετύχει να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές των Φινλανδών και αποσύρθηκαν ενόψει της επιχείρησης Μπαγκρατιόν. Οι Φινλανδοί χαιρετίζουν ως σήμερα την αντίστασή τους ως νίκη αλλά οι σημαντικές απώλειες που υπέστησαν ίσως βάρυναν την απόφαση της Φινλανδίας να αποσυρθεί από τον πόλεμο τον Σεπτέμβριο.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιουνίου 1944: Μάχη του Tali Inhantala
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
0 Comments
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
B.Νέδος από την “Κ”: Οι ΗΠΑ μας δίνουν δάνεια 8 δις...
Του Βασίλη Νέδου από την "Καθημερινή" Τη δυνατότητα ευρύτατης χρήσης ενός παλιού εργαλείου χρηματοδότησης για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων, το οποίο ωστόσο δεν είχε...
- Advertisement -

Μάρτιος 034 2023
Αγορά 3.99- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Μαρτίου 1918: «Μιχαήλ», η γερμανική Εαρινή επίθεση...
Έχοντας κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο στον Α' Παγκόσμιο με τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ, ο Αυτοκρατορικός Γερμανικός Στρατός εξαπολύει γενική επίθεση στο Δυτικό, με όλες...
- Advertisement -

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023
Αγορά 3.99- Advertisement -
