Στις 22 Απριλίου του 1944, ενώ μαίνονταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η αμερικανική Αεροπορία (τότε αεροπορικό Σώμα Στρατού αφού δεν ήταν ακόμα ανεξάρτητος κλάδος) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ελικόπτερο και συγκεκριμένα ένα Sikorsky R-4 σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.
On this day in 1944 the US airforce stage the first use of helicopters (Sikorsky R-4) in combat with combat search and rescue operations in Southeast Asia. #WW2 pic.twitter.com/BDpkU5gfmp
— Klaas Meijer (@klaasm67) April 22, 2019
Το Sikorsky R-4 είναι ένα διθέσιο ελικόπτερο σχεδιασμένο από τον πολωνικής καταγωγής Ιγκόρ Σικόρσκι, Igor Sikorsky με έναν τρίφυλλο κύριο ρότορα και έναν κινητήρα. Ήταν το πρώτο ελικόπτερο μαζικής παραγωγής στον κόσμο.
Παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά ως αρχικό σχέδιο το 1940, ενώ πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο του 1942. Όταν μπήκε σε παραγωγή, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη για τις ανάγκες του πολέμου, που ο ρυθμός παραγωγής έφτασε τα πέντε ελικόπτερα σε εξαήμερη (!) βάση, ήδη από τα τέλη του 1944.
Πρώτη δημοσίευση 22/4/2018
@ Π&Δ / Nikodimos Pavlidis,
Δυστυχώς, κάνετε λάθος. Το Sikorsky R-4, ΔΕΝ ήταν το πρώτο ελικόπτερο μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ΗΤΑΝ!
Το ΠΡΩΤΟ μαζικής παραγωγής ελικόπτερο στον κόσμο, ήταν το Γερμανικό Flettner 282 Kolibri. Αν και κατασκευάστηκαν (μέσα σε λίγους μήνες) μόνο 24 ελικόπτερα, η παραγωγή σταμάτησε διότι το εργοστάσιο ισοπεδώθηκε από τους Συμμαχικούς βομβαρδισμούς και όχι επειδή το ελικόπτερο ‘δεν άξιζε’. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μικρός αριθμός αιχμαλωτισμένων ελικοπτέρων Flettner 282 Kolibri μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, μελετήθηκαν και αποκτήθηκε τεχνογνωσία ώστε να παραχθούν πολλά πανομοιότυπα («Αμερικανικής» σχεδίασης) ελικόπτερα στα χρόνια που ακολούθησαν. Σε αυτό φυσικά συνέβαλε και το άσυλο που παρείχαν οι Αμερικάνοι στον Γερμανό επιστήμονα Anton Flettner που τους άνοιξε τα μάτια.
Μπορεί κάποιοι να πουν τι σόι «μαζική παραγωγή» ήταν αυτή του Γερμανικού Flettner 282 Kolibri, όταν κατασκευάστηκαν μόλις 24 ελικόπτερα. Ναι, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως αυτό συνέβη επειδή το εργοστάσιο ισοπεδώθηκε και ο Πόλεμος έληξε. Άλλωστε, ακόμη και το Sikorsky R-4 που κατασκευαζόταν σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ χιλιάδες μίλια μακριά από Πόλεμο και βόμβες, κατασκευάστηκαν… μόλις 130 ελικόπτερα – άρα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, εφόσον το «24 ελικόπτερα» δεν συγκινεί μερικούς σαν αριθμός, τότε ούτε και το «130» το λες «μαζική παραγωγή».
Το Sikorsky R-4 ήταν το πρώτο μαζικής παραγωγής ελικόπτερο με την σημερινή συνήθη διαμόρφωση.
Όμως το Flettner 282 Kolibri, που λογίζεται ως ελικόπτερο παρ’ότι τα δύο κύρια, διασταυρούμενα στροφεία του δεν ήσαν εντελώς οριζόντια, ήταν το πρώτο πραγματικό ελικόπτερο μαζικής παραγωγής. Επίσης σε ανάλογο αριθμό – 20 τεμάχια – παρήχθη το Focke-Achgelis Fa 223.
Θεωρώ το Kolibri κομψό και ενδιαφέρον αεροσκάφος.
Γλωσσικό: “τρίφυλλος ρότορας”; Πάνε οι έλικες, πάνε και τα στροφεία… Πάλι καλά που δεν ακούμε για Helikopter rotor sistemi…
@ Berserker,







Θα συμφωνήσω πως το Flettner 282 Kolibri ήταν όντως πολύ κομψό αεροσκάφος και μπροστά από την εποχή του. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τους Αμερικανούς που έδωσαν άσυλο στον Γερμανό επιστήμονα Anton Flettner (φίλο του Wernher von Braun) ήταν ανεκτίμητη. Ο Anton Flettner κυριολεκτικά τους άνοιξε τα μάτια και τους δίδαξε περί intermeshing rotors. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα υπήρχαν ελικόπτερα σαν το Huskie, το Kellet, το Chinook, το Abeille, το Homer, το Helix… μέχρι και το K-MAX κλπ
Κι επειδή βλέπω πως το Π&Δ έχει δημοσιεύσει ήδη θέμα για την 11η ετήσια έκθεση μοντελισμού στην Πάτρα από σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 και για μία ολόκληρη εβδομάδα μέχρι την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, μερικές φωτο του προαναφερθέντος Kolibri για τους χομπίστες του είδους.