9.5 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 20 Φεβρουαρίου 1959: Η "Μαύρη Παρασκευή" της Καναδικής Αεροπορικής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Φεβρουαρίου 1959: Η “Μαύρη Παρασκευή” της Καναδικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

- Advertisement -

Το πρωτοποριακό αεροσκάφος Avro CF-105 “Arrow” ακυρώνεται από την κυβέρνηση Ντήφενμπεηκερ.

Το “Arrow” ήταν το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε αναληφθεί από την Καναδική Αεροπορική Βιομηχανία στα χρονικά της σύντομης ύπαρξής της και τεράστια ποσά είχαν επενδυθεί και αναμένονταν από την εκμετάλλευση του σχεδίου. Η κίνηση τοποθετείται στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου: καλύπτοντας πλήρως τα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ, ο Καναδάς βρέθηκε μεταξύ της ΕΣΣΔ και αυτών κατά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και ενώ η οικονομία του προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει από τις συνέπεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Καναδάς εντάχθηκε αμέσως το ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 1949, όντας ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, με σκοπό να επωφεληθεί από τις ευεργεσίες της κοινής άμυνας και να αφιερωθεί σε πιο άμεσα προβλήματα. Ωστόσο, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο συνασπισμών αυξανόταν, οι καναδικές κυβερνήσεις αντιλήφθηκαν πως η επικράτεια της χώρας βρισκόνταν πάνω στην πορεία που θα κάλυπταν οι σχηματισμοί των σοβιετικών βομβαρδιστικών πορευόμενα προς τους στόχους τους στο έδαφος των ΗΠΑ. Πέρα από όλα, οι ανάγκες καλούσαν για ένα ικανό αναχαιτιστικό μεγάλου ύψους και μακράς εμβέλειας.

Η αεροπορική βιομηχανία τους, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ιδιαίτερα στα χρόνια του πολέμου, αναλαμβάνοντας υποκατασκευαστικό έργο για τις βρετανικές εταιρείες αρχικά και στη συνέχεια κατασκευάζοντας μεγάλα βομβαρδιστικά (Anson, Lincoln και Lancaster) παρουσίασε ένα μαχητικό jet στη μορφή του CF-100 Canuck αλλά με τις απαιτήσεις της αεροπορίας να βρίσκονται πολύ υψηλότερα, ξεκίνησε την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός πραγματικά προηγμένου μαχητικού που θα ξεπερνούσε σε ταχύτητα, ευελιξία, οροφή πτήσης και εμβέλεια οτιδήποτε υπήρχε εκείνη τη στιγμή στον κόσμο.

Η Avro Canada παρουσίασε δύο διαδοχικά πρωτότυπα, το CF-103, μια πιο προηγμένη σχεδίαση βασισμένη στο CF-100 και το CF-104, μια νέα σχεδίαση βασισμένη σε μια πτέρυγα “δέλτα”. Οι απαιτήσεις της Καναδικής Αεροπορίας, όμως, ήταν εξαιρετικές και έτσι οι μηαχνικοί της Avro ξεκίνησαν ένα νέο σχέδιο ξεκινώντας τις εργασίες τους από την αρχή. Το αεροσκάφος αυτό ήταν το “Arrow” και το εύρος των ετοιμασιών ξεπέρασε κάθε φαντασία του τμήματος σχεδίασης της καναδικής εταιρείας. Μηχανικά τμήματα, υλικά, κράματα μετάλλων για την άτρακτο και τις πτέρυγες, κινητήρες, συστήματα διεύθυνσης και ηλεκτρονικά αναπτύσσονταν για πρώτη φορά και ταυτόχρονα εκτινάσσοντας τον προϋπολογισμό του σχεδίου στα ύψη. Με την εμμονή, όμως, της διαχειριστικής ομάδας και την πίεση προς την καναδική κυβέρνηση το σχέδιο προχωρούσε, αν και με δυσκολία. Στις 4 Οκτωβρίου του 1957 το πρωτότυπο του μαχητικού CF-105 Arrow εμφανίστηκε επίσημα στο κοινό.

Το επόμενο έτος, οι αλματώδεις εξελίξεις στην αεροναυπηγική και μηχανική έκαναν το επιτελείο της Avro να αναζητήσει ήδη νέες βελτιώσεις στο μοντέλο που θα γίνονταν με τους νέους, ισχυρότερους κινητήρες Oenda Iroquois, την ενσωμάτωση τεχνολογίας Fly-by-Wire, συστημάτων ελέγχου πυρός και νέων όπλων αέρος-αέρος. Τα νέα συστήματα ενσωματώθηκαν στο νέο μοντέλο που ονομάστηκε Mark.2 και η φάση χαμηλού ρυθμού παραγωγής ξεκίνησε στα τέλη του έτους. Ωστόσο, η εκλογή της νέας κυβέρνησης προοδευτικών συντηρητικών του Τζων Ντήφενμπεηκερ άλλαξε την πολιτική επένδυσης σε νέα “εθνικά” προγράμματα και έθεσε εμπόδια στην χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη του “Arrow” και η επέκταση των δραστηριοτήτων της Avro Canada την είχαν κάνει την τρίτη ισχυρότερη εταιρεία στη χώρα με επενδύσεις και μερίδια σε μεγάλο μέρος της καναδικής οικονομίας (μεταλλουργίες, σιδηροδρόμους, άνθρακα, ηλεκτρονικά κλπ).

Το 1958 η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία NORAD εντάσσοντας τον Καναδά στο σύστημα έγκαιρηε προειδοποίησης και ελέγχου αεράμυνας των ΗΠΑ. Η συμφωνία έκανε τον Καναδά μέρος του συστήματος SAGE και μέτοχο πληροφοριών ενός αυτοματοποιημένου συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου που θα έδινε με ένα σύστημα ραντάρ και οργάνωσης των πληροφοριών μέσω υπολογιστών μια συνολική εικόνα της κατάστασης στον αέρα σε όλο το εύρος της Βόρειας Αμερικής. Το σύστημα ελέγχου ερχόταν “πακέτο” με τον πύραυλο Bomarc, έναν αντιαεροπορικό πύραυλο που δεχόταν πυρηνική κεφαλή και φιλοδοξούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο αναχαίτισης των αργοκίνητων σχηματισμών σοβιετικών βομβαρδιστικών. Η κυβέρνηση Ντήφενμπεηκερ κατήυθυνε τις προσπάθειές της προς τα εκεί πλέον παρά στη χρηματοδότηση ενός “αβέβαιαου” και “παρωχημένου” σχεδίου αεράμυνας που απορροφούσε τεράστιες ποσότητες χρημάτων “χωρίς εγγύηση” απόδοσης. Ανομολόγητα, η κυβέρνηση Ντήφενμπεηκερ δεν ήταν και τόσο θετική να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που συνέλαβε και προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός αμύνης George Pearkes ζήτησε με επίταση την κατάργηση του προγράμματος “Arrow” τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1958 προκρίνοντας πυραύλους “αντί για παλιά αεροπλάνα” αλλά η επιτροπή αμύνης του Κοινοβουλίου το απέρριψε (αν και δέχτηκε τελικά να αγοραστούν οι Bomarc) Έτσι, στις 20 Φεβρουαρίου 1959, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση του προγράμματος.

Η κίνηση σόκαρε όχι μόνο την αεροπορία που είχε επενδύσει πολλά στο πρόγραμμα αλλά και την εταιρία κατασκευής Avro Canada, η οποία αποδείχθηκε πως δεν είχε κατορθώσει να συντάξει ένα σχέδιο εναλλακτικής δράσης και δεν κατάφερε να συνέλθει ποτέ. Ως αποτέλεσμα, 15 χιλιάδες ειδικευμένοι εργάτες, τεχνικοί και υπάλληλοι της Avro έμειναν άνεργοι άμεσα και άλλοι τόσοι από το δίκτυο υποστήριξης και συνεργατών της εταιρείας που εμπλέκονταν έμμεσα στο πρόγραμμα “Arrow”. Πολλοί μηχανικοί και αρχιτεχνίτες κατέφυγαν στις ανταγωνιστικές εταιρίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ (“brain drain”), ενώ οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν σε προγράμματα ανάπτυξης φορτηγών και ναυτικών σκαφών που ανέπτυσσε η εταιρεία.

Δύο μήνες μετά, τα πρωτότυπα και αεροσκάφη προπαραγωγής καταστράφηκαν και ελάχιστα κομμάτια σώζονται σήμερα. Η ίδια η Avro Canada έκλεισε το 1962. Η 20ή Φεβρουαρίου ονομάστηκε “Μαύρη Παρασκευή” από το σοκ και τις τρομερές συνέπειες που είχε η κίνηση της καναδικής κυβέρνησης αλλά κυρίως για τις προοπτικές που θα είχε ενδεχομένως το πρόγραμμα, αν και εφόσον συνεχιζόταν για την καναδική αεροπορική βιομηχανία και όχι μόνον. Η καναδική κυβέρνηση αγόρασε τελικά τους πυραύλους Bomarc και απέκτησε αριθμό των κατωτέρων επιδόσεων μαχητικών F-101 “Voodoo” από την αμερικανική McDonnell αντό των “Arrow”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

52
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1991: Ο πρώτος “κεραυνός” της Καταιγίδας...

0
Ξεκινά τις πρώτες πρωϊνές ώρες η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» των δυνάμεων της  Δυτικής Συμμαχίας κατά του Ιράκ.Η επίθεση ξεκίνησε με μια καλά οργανωμένη...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1991: Ο πρώτος “κεραυνός” της Καταιγίδας της Ερήμου

Ξεκινά τις πρώτες πρωϊνές ώρες η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» των δυνάμεων της  Δυτικής Συμμαχίας κατά του Ιράκ.Η επίθεση ξεκίνησε με μια καλά οργανωμένη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1966: Επεισόδιο του Παλομάρες, πυρηνικές βόμβες πέφτουν στην Ισπανία

Ένα αεροπορικό δυστύχημα, η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός ιπταμένου τάνκερ KC-135 κι ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52G στη διάρκεια του εναερίου ανεφοδιασμού του τελευταίου...

Spitfire Mk1 to Mk24

https://www.youtube.com/watch?v=q6i5eMM11G4