- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Οκτωβρίου 1961: Tsar Bomba, o “γίγαντας των βομβών”

- Advertisement -

Η Σοβιετική Ένωση πυροδοτεί πάνω από το αρχιπέλαγος Ναβάγια Ζεμλιά την Tsar Bomba, την πρώτη της βόμβα υδρογόνου που κατέχει ως σήμερα το ρεκόρ του καταστρεπτικότερου όπλου που έχει πυροδοτηθεί. Η βόμβα είχε το μέγεθος σχολικού λεωφορείου και είχε ισχύ 50 μεγατόνων.

Η βόμβα, γνωστή με τον κωδικό RDS-220 ή το όνομα Ivan (χαίδευτικά ‘Vanya’) και άλλες πολλές ονομασίες, όπως και “κούζκινα ματ” ( η μητέρα του Κούζμαν ), μια έκφραση του Γ.Γ. Νικήτα Χρουστσώφ πως θα ‘δέιξει στις ΗΠΑ τη μητέρα του Κούζμαν’, μια ιδιωματική ρωσική έκφραση που μεταφράζεται ως “θα σας δείξουμε”. Ο όρος Tsar Bomba επικράτησε αργότερα σε παραβολή με άλλα αντικείμενα της ρωσικής ιστορίας με τεράστια μεγέθη, όπως η “τσαρική καμπάνα” και το “κανόνι του τσάρου”.

Η Σοβιετική Ένωση είχε μείνει αρκετά πίσω στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας. Ο βομβαρδισμός της Ιαπωνίας από την αεροπορία των ΗΠΑ τις έθεσε σε σαφή πρωτοπορία και έκανε την ΕΣΣΔ να μπει σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τις εξελίξεις. Με τα πρώτα βομβαρδιστικά να είναι αντιγραφή των Β-29 και την οργάνωση ενός άριστου δικτύου συλλογής πληροφοριών που κατόρθωσε να διεισδύσει στο απόρρητο σχέδιο “Manhattan”, το σχέδιο ανάπτυξης ατομικής βόμβας των ΗΠΑ, που συμπλήρωνε τις σοβιετικές έρευνες σε αυτόν τον σκοπό, η ΕΣΣΔ κατόρθωσε να πυροδοτήσει την πρώτη της ατομική συσκευή σε ικρίωμα πυροδότησης στις 29 Αυγούστου του 1949 και την πρώτη της βόμβα από στρατηγικό βομβαρδιστικό στις 18 Οκτωβρίου του 1951.

Καθώς η δεκαετία του 1950 εξελισσόταν, έγινε σαφές πως η προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης δεν θα μπορούσε εύκολα να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη και παράταξη πυρηνικών όπλων. Οι πρώτες ύλες βρίσκονταν δύσκολα και η ανάπτυξη απαιτούσε μεγάλες προσπάθειες και κυρίως κόστος που η ΕΣΣΔ, ευρισκόμενη σε διαδικασία ανασυγκρότησης μετά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο δεν ήταν σε θέση να αφιερώσει χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας και της Ανατολικής Ευρώπης. Η ιδέα ανάπτυξης ενός μοναδικού πυρηνικού όπλου που θα είχε καταστρεπτική ικανότητα ίσης με το άθτοισμα πολλών πυρηνικών όπλων της εποχής άρχισε να ανατέλει στη σκέψη της σοβιετικής ηγεσίας. Η ύπαρξη μιας βόμβας που θα μπορούσε να καταστρέψει εκτάσεις ίσες με την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με ένα χτύπημα θα έδινε στην ΕΣΣΔ το ποιοτικό προβάδισμα έναντι του ποσοτικού των Αμερικανών και ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ηγεσίας της στον πυρηνικό ανταγωνισμό.

Προς επίρωση του “δόγματος Μαλένκωφ-Χρουστσώφ” το 1954 εκκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης μιας βόμβας ισχύος 100 μεγατόνων, ικανής να ρίπτεται από αεροσκάφη αλλά και να μεταφέρεται και από τους υπό ανάπτυξη διηπειρωτικούς πυραύλους Ν-1. Η ισχύ αυτής της βόμβας ξεπερνούσε τις εκρήξεις των ατομικών βομβών που ρίφθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι κατά 3,000 φορές ή θα ξεπερνούσε κατά 10 φορές την έκρηξη που θα προκαλούσαν όλα τα συμβατικά πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν από όλες τις παρατάξεις στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 30 Οκτωβρίου 1961 το πρωί, μετά από μια αναβολή δύο ετών λόγω της Αμερικανο-Σοβιετικής προσέγγισης, η ανάπτυξη της Tsar Bomba πέρασε στο στάδιο των πραγματικών δοκιμών. Ένα ειδικά τροποποιημένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-95V απογειώθηκε φέροντας την γιγαντώδη βόμβα βάρους 27 τόνων. Το αεροσκάφος συνόδευε ένα Tu-16 για κινηματογράφιση και μετρήσεις. Χωρίς να το γνωρίζουν ένα αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης SIGINT τύπου KC-135R της CIA πετούσε στην ευρύτερη περιοχή καταγράφοντας σήματα από τη δραστηριότητα της σοβιετικής αεροπορίας. Στις 11:32 ώρα Μόσχας η Tsar Bomba πυροδοτήθηκε πάνω από τον κόλπο Μιτιούσιχα σε ύψος 4,000 μέτρων προκαλώντας μια ισχυρότατη δόνηση ισχύος 58 Μεγατόνων που έκανε τα τζάμια να δονούνται 900 χλμ. μακρυά. Το πυρηνικό μανιτάρι υψώθηκε σε ύψος 67 χλμ. Το ωστικό κύμα πρόλαβε το Tu-95V σε απόσταση 115 χλμ. τραντάζοντάς το και στέλνοντάς το να πέσει κατά 1,000 μέτρα ύψος αλλά το πλήρωμα κατόρθωσε να αναλάβει τον έλεγχο και να προσγειωθεί τελικά με ασφάλεια.

Η τρομερή δοκιμή ξεπέρασε τις προσδοκίες της σοβιετικής πλευράς που έσπευσε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για την δοκιμασμένη ύπαρξη ενός όπλου 100 μεγατόνων. Αν και οι δυτικές πηγές κατέγραψαν τη δόνηση των 55-60 μεγατόνων, η Tsar Bomba ήταν ικανή για σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ. Το όπλο δεν δοκιμάστηκε ποτέ ξανά. Παραμένει το ισχυρότερο και καταστρεπτικότερο όπλο που δοκιμάστηκε ποτέ στη Γη. Συγκριτικά, το ισχυρότερο αμερικανικό πυρηνικό όπλο που δοκιμάστηκε ποτέ, η Castle Bravo, είχε ισχύ 15 μεγατόνων ενώ η βόμβα Β41, που τώρα έχει παροπλιστεί, είχε υπολογισμένη ισχύ 25 μεγατόνων. Οι σημερινοί πύραυλοι SS-18 της Ρωσίας έχουν αντίστοιχα ισχύ 25 μεγατόνων. Αν και η Tsar Bomba τους καθιστά όλους νανούς μπροστά της, η ύπαρξη ενός όπλου τέτοιας καταστρεπτικότητας είναι μάλλονόπλο πολιτική πίεσης παρά τακτικής πολεμικής χρησιμότητας. Φυσικά, είναι δύσκολο -για να μην πούμε αδύνατο- να υπολογίσουμε την τακτική χρήση πυρηνικών όπλων μεταξύ υπερδυνάμεων που μπορούν να αλληλοκαλύψουν την έκταση της υδρογείου με πυρηνικά όπλα αλλά το γεγονός πως ούτε οι ΗΠΑ κινήθηκαν στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός αντιστοίχου όπλου ούτε η ΕΣΣΔ ενδιαφέρθηκε να αναπτύξει κάτι περισσότερο δείχνει πως η Tsar Bomba είναι ένα δημιούργημα της αισιοδοξίας και του μαξιμαλισμού σε όλα τα μεγέθη που χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 1950.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ultorius
Noble Member
ultorius (@ultorius)
4 days ago

λετε να μπαινει spice σε αυτο?   :wpds_lol: 

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

36
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

Κάτι από Rafale

Κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα  

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Νοεμβρίου 1918: Η Γερμανία καταρρέει μέσα στην αγανάκτηση και την καταστροφή

- Η «Νοεμβριανή επανάσταση» (Novemberrevolution) ξεσπά σε πολλές γερμανικές πόλεις απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου και της επιστροφή του στρατού. Θα είναι το...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Νοεμβρίου 1967: Μάχη του Dak To, η σκληρότερη μάχη του πολέμου του Βιετνάμ

- Μετά από μια ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή των κεντρικών υψιπέδων (επιχείρηση “Greeley”) από συνδυασμένες δυνάμεις της 4ης αμερικανικής Μεραρχίας Πεζικού, της...