24 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1961: Γιούρι Γκαγκάριν, η πρώτη έξοδος του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1961: Γιούρι Γκαγκάριν, η πρώτη έξοδος του ανθρώπου στο Διάστημα

- Advertisement -

Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί τροχιακή πτήση στο εξώτερο διάστημα με την κοσμοκάψουλα «Βοστόκ 1». Ο Αγώνας του Διαστήματος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μαινόταν ήδη από το 1957, με τους Σοβιετικούς να έχουν σημειώσει εντυπωσιακές πρωτιές:

  • Στις 21 Αυγούστου του 1957 εκτόξευσαν τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-7 Semyorka, που μπορούσε να μεταφέρει και αντικείμενα στο Διάστημα.
  • 45 μέρες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1957 εκτόξευσαν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που έφτασε στο Διάστημα, στη μορφή μιας μικρής σφαίρας με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, το Sputnik.
  • Έναν μήνα μετά, στις 3 Νοεμβρίου 1957, ένας δεύτερος δορυφόρος μετέφερε στο Διάστημα την πρώτη μορφή ζωής, μια σκυλίτσα με το όνομα Laika, η οποία επιβαίνοντας στο θάλαμο του Sputnik 2 επιβεβαίωσε ότι η διατήρηση ζωής στις συνθήκες του διαστημικού ταξιδιού είναι δυνατή.

Θα ακολουθούσαν αρκετοί πειραματισμοί και εκτοξεύσεις εκατέρωθεν για να δοκιμαστούν με επιτυχία συστήματα αρκετά ασφαλή για να επιτρέψουν το μεγάλο βήμα: να σταλεί ένας άνθρωπος σε τροχιά.

Η επιλογή του Γιούρι Γκαγκάριν δεν ήταν δεδομένη. Υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι αλλά το πολιτικό υπόβαθρο του μελλοντικού κοσμοναύτη και η επικοινωνιακή του εμφάνιση κέρδισαν τις εντυπώσεις και παρέκαμψαν τη μικρή του εμπειρία σε πτητικές συνθήκες. Ο Γκαγκάριν προερχόταν από φτωχή οικογένεια της ρωσικής επαρχίας, που είχε υποφέρει από τη γερμανική κατοχή. Γιός ενός μαραγκού και μιας γαλακτοκόμου, ο νεαρός Γιούρι μεγάλωσε σε μια κολλεκτιβοποιημένη φάρμα και αρχικά εκπαιδεύτησε ως εργάτης σιδηρουργείου ενώ τα Σαββατοκύριακα συμμετείχε σε μια αερολέσχη, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα αεροπλοΐας.

Σε ηλικία 21 ετών έγινε δεκτός στην Αεροπορική Ακαδημία Chkalovsky, όπου έλαβε τη βασική εκπαίδευσή του σε αεροσκάφη Yak-18 και αποφοίτησε ως πιλότος μαχητικού MiG-15. H βασική του εκπαίδευση κόντεψε να τερματιστεί άδοξα, όταν παρατηρήθηκε ότι ήταν κοντός για το αεροσκάφος αλλά οι εκπαιδευτές του του έδωσαν μια ακόμα ευκαιρία επιτρέποντάς του να χειριστεί το αεροσκάφος με ένα μαξιλαράκι που του έδινε καλύτερη ορατότητα στο πιλοτήριο. Ο Γκαγκάριν αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1957 και τοποθετήθηκε σε μονάδα, που κάλυπτε τις βάσεις του Βορείου Στόλου στο Μουρμάνσκ. Όταν επελέγη για το διαστημικό πρόγραμμα ήταν υποσμηναγός με 265 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Στις 05:30 οι κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και ο αναπληρωτής του Γκερμάν Τιτώβ ξύπνησαν και ετοιμάστηκαν. Όμως ο συνήθως γελαστός και αισιόδοξος Γκαγκάριν εμφανίστηκε χλωμός και αποξενωμένος. Απαντούσε μονολεκτικά ή με νοήματα σε ερωτήσεις των γιατρών κατά την τελευταία του ιατρική εξέταση, έχανε επαφή με τον περίγυρό του και συχνά σιγομουρμούριζε κάποιες μελωδίες. “Όλα θα πάνε καλά”, ήταν τα τελευταία λόγια που του είπαν πριν μπει στο θαλαμίσκο και ο Γκαγκάριν έγνεψε “ναι”.

Στις 07:10 ο Γκαγκάριν ήταν στο θαλαμίσκο και άνοιξε τα συστήματα επικοινωνιών. Μετά από μια μικρή καθυστέρηση, επειδή ο θαλαμίσκος δεν συμπιεζόταν, τα πάντα ήταν έτοιμα. Ο Γκαγκάριν ήταν πλέον ήρεμος και ζήτησε μουσική να παίζει κατά την εκτόξευση. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, Σεργκέι Κόριολεβ, συναισθανόταν πόνους στο στήθος. Ήταν η σημαντικότερη στιγμή της προσπάθειάς του και την εκτελούσε υπό τρομακτική πίεση με μόλις 1 στις 2 εκτοξεύσεις Vostok να είναι επιτυχείς (12 από τις 24 εκτοξεύσεις πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί ως τότε).

Η εκτόξευση και το ταξίδι του Γκαγκάριν ήταν, ωστόσο, επιτυχή πέρα από κάθε προσδοκία. Σε μια πτήση που κράτησε περίπου 100 λεπτά, ο Γιούρι Γκαγκάριν κατόρθωσε να φτάσει σε τροχιά και να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, πριν προσγειωθεί και πάλι. Η μέρα της 12ης Απριλίου ανακηρύχθηκε “Μέρα του Κοσμοναύτη” και γιορτάζεται ως σήμερα στη Ρωσία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε και από τα Ηνωμένα Έθνη “Παγκόσμια Μέρα Ανθρώπινης Διαστημικής Πτήσης”.

  • Παραλειπόμενα
    H κόκκινη ένδειξη “CCCP” σημειώθηκε στο κράνος του Γκαγκάριν λίγο πριν την εκτόξευση. Με τη σωρεία κατασκοπευτικών πτήσεων μεταξύ των δύο συνασπισμών και την πρόσφατη κατάρριψη του Γκάρι Πάουερς ένα σχεδόν χρόνο πριν (1η Μαΐου 1960), η στολή του οποίου έμοιαζε πολύ με κοσμοναύτη, ήταν χρήσιμο να υπάρχει κάποια μορφή αναγνώρισης εθνικής προέλευσης για όσους έφθαναν πρώτοι στο σημείο περισυλλογής του κοσμοναύτη.
  • Οι πόνοι στο στήθος του αρχιμηχανικού Σεργκέι Κόριολεβ δεν ήταν παροδικοί. Μετά από χρόνια προσπαθειών, άγχους, πίεσης από πολιτικά και επαγγελματικά πρόσωπα, η διαστημική κούρσα τον είχε καταβάλλει. Οκτώ μήνες μετά θα υποστεί την πρώτη του καρδιακή προσβολή. Κατά την αποθεραπεία του θα διαγνωστεί και με δυσλειτουργία των νεφρών, που φαίνεται να προήλθε από τις συνθήκες εργασίας του στα γκούλαγκ. Μέχρι το 1964 θα εμφανίσει πληθώρα προβλημάτων υγείας αλλά παρά τις παραινέσεις των γιατρών θα συνεχίσει να εργάζεται εξίσου σκληρά και επίμονα. Πέθανε το 1965.
  • Η λέξη Poyekhali! (Ξεκινάμε) προβλήθηκε από την υπηρεσία προπαγάνδας της εποχής ως λέξη του Γκαγκάριν με την εκτόξευση. Ο πραγματικός διάλογος ήταν: (Κόριολεβ: “προκαταρκτικό στάδιο…μέσο…κύριο…ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ! Σου ευχόμαστε καλή πτήση, όλα είναι εντάξει” – Γκαγκάριν: “Ξεκινάμε! Τα ξαναλέμε σύντομα, αγαπητοί φίλοι”. Η λέξη Polyekhali έγινε μόδα στις χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού σαν λέξη αισιοδοξίας και προσδοκίας για τη νίκη ενώ έγινε και τραγούδι.
  • Οι πρώτοι που έγιναν μάρτυρες της καθόδου του Γκαγκάριν στη Γη ήταν ένας γέρος χωρικός και η κόρη του, που δούλευαν στα χωράφια, όταν είδαν έναν άνδρα με χοντρή λευκή στολή και μεγάλο κράνος να πέφτει με αλεξίπτωτο. Έντρομοι, υποχώρησαν μέχρι που ο Γκαγκάρι κατάφερε να απελευθερωθεί, να βγάλει το κράνος και να τους πει: “Μη φοβάστε, φίλοι μου, είμαι Σοβιετικός πολίτης σαν εσάς και μόλις επέστρεψα από την κοσμοσφαίρα. Χρειάζομαι να βρω ένα τηλέφωνο να μιλήσω με τη Μόσχα”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: H Elbit έχει ξεκινήσει την επαναφορά των ελληνικών T-6A Texan...

30
Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της ΠΤΗΣΗΣ, σχετικά με την πρόοδο κατασκευής των πρώτων εκπαιδευτικών αεριωθούμενων M-346 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η σελίδα μας έχει...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1987: Το περιστατικό του USS Stark,...

0
Ιρακινό αεροσκάφος επιτίθεται εναντίον της αμερικανικής φρεγάτας Stark (FFG-31) στον Περσικό Κόλπο χτυπώντας την με δύο πύραυλους Exocet. Η φρεγάτα USS Stark κλάσης “Oliver...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1987: Το περιστατικό του USS Stark, ιρακινοί πύραυλοι Exocet χτυπούν αμερικανική φρεγάτα

Ιρακινό αεροσκάφος επιτίθεται εναντίον της αμερικανικής φρεγάτας Stark (FFG-31) στον Περσικό Κόλπο χτυπώντας την με δύο πύραυλους Exocet. Η φρεγάτα USS Stark κλάσης “Oliver...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1943: Επιχείρηση “Chastice”, διαλύοντας τα φράγματα του Ρουρ

Η 617η Μοίρα Βομβαρδισμού της RAF με αεροσκάφη Lancaster Mk III επιτίθεται το βράδυ της 16ης προς 17η Μαΐου 1943 σε σειρά φραγμάτων στη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4/17 Μαΐου 1914: Το Πρωτόκολλο της Κερκύρας και ο Ελληνο-Αλβανικός συμβιβασμός

Υπογράφεται μεταξύ εκπροσώπων της νέας Αλβανικής κυβέρνησης και της Προσωρινής Κυβέρνησης της Βορείου Ηπείρου το Πρωτόκολλο της Κερκύρας.https://navaldefence.gr/1913-amphibious-landing-aghioi-saranda/Η προσωρινή κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου είχε...