5.3 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 26 Δεκεμβρίου 1972: Operation Linebacker II, στόχος το Ανόι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Δεκεμβρίου 1972: Operation Linebacker II, στόχος το Ανόι

- Advertisement -

120 αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 αναλαμβάνουν μια μεγάλη επιχείρηση εξουδετέρωσης στόχων στην περιοχή του Ανόι. Συνέχεια της επιτυχημένης επιχείρησης Linebacker, η Linebacker ΙΙ χρησιμοποιούσε βαρέα βομβαρδιστικά αντί ελαφρών τακτικών αεροσκαφών, για να καταστρέψουν εγκαταστάσεις και αποθήκες στην πρωτεύουσα του Βορείου Βιετνάμ, με σημαντικές όμως απώλειες πληρωμάτων και αεροσκαφών.

B-52s run a nocturnal gantlet of SAMs and a MiG-21, in Jack Fellows “High Road to Hanoi”.

Η πρώτη φάση της Linebacker II εκκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου με προεδρική εντολή να χτυπηθεί το Ανόι με αποφασιστικότητα για να καταστραφούν πλήρως στόχοι στρατηγικής σημασίας στην περιοχή. Η επιχείρηση θα είχε διάρκεια τριών ημερών, με προαίρεση άλλης μιας τριήμερης επιδρομής και τη δυνατότητα να επεκταθεί αυτή περεταίρω, αν κρινόταν σκόπιμο.

Ο βομβαρδισμός ήταν μια καθαρά πολιτική επιλογή του Νίξον για να πιέσει την κομμουνιστική ηγεσία του Βιετνάμ να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τους προηγούμενους μήνες, η ηγεσία του Β. Βιετνάμ είχε εισβάλει στο Νότο με ισχυρές δυνάμεις ανατρέποντας τις άμυνες στο έδαφος, μια προέλαση που αναχαιτίστηκε με τη χρήση στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 σε τακτικό ρόλο με συμβατικές βόμβες. Η “Linebacker ΙΙ” είχε σκοπό να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία με μεγαλύτερη ισχύ και καλύτερη οργάνωση.

Ενώ, όμως το 1972 κανείς δεν αμφέβαλε για την ισχύ που μετέφερε ένα Β-52, η λειτουργία του σε τακτικό ρόλο αφαιρούσε τα όποια πλεονεκτήματα του. Όπως και στην Κορέα, 20 χρόνια πριν όπου τα Β-29 αποδεκατίστηκαν πετώντας σε αποστολές τακτικού βομβαρδισμού σε περιβάλλον με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα σε χαμηλά ύψη, έτσι και τώρα η αποστολή φαινόταν αυτοκτονική στα 300 πληρώματα των 209 Β-52 που μαζεύτηκαν για να ακούσουν την ενημέρωση για την επιχείρηση. Οι περισσότεροι είχαν πιστέψει τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Κίσσινγκερ που υποσχόταν λίγες μέρες πριν πως “η ειρηνευτική διαδικασία είναι καθ’οδόν” και δεν περίμεναν το μέγεθος της κινητοποίησης της διοίκησης στρατηγικού βομβαρδισμού, που ξεπερνούσε σε μαζικότητα τα επίπεδα ακόμα και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το χειρότερο ήταν πως ο αιφνιδιασμός οδήγησε σε σοβαρά λάθη τακτικού σχεδιασμού και έλλειψη πληροφοριών για τις δυνάμεις και δυνατότητες του αντιπάλου. Τα βομβαρδιστικά θα έπρεπε να πετάξουν σε ευθεία γραμμή στο ίδιο ύψος, με απόσταση 15 δευτερόλεπτα μεταξύ των αεροσκαφών και ενός λεπτού ανά σμήνος, να αφήσουν τις βόμβες τους και να εκτελέσουν όλα έναν απότομο ελιγμό δεξιά (στάνταρ τακτική πυρηνικού πλήγματος για να αποφύγουν την πυρηνική έκρηξη αλλά εντελώς άστοχο σε πλήγμα με συμβατικές βόμβες). Όλα έδειχναν απόλυτα προβλέψιμα και τα περιθώρια ελιγμών και αυτοσχεδιασμού ήταν μηδενικά. Έτσι η αρχική φάση της επιχείρησης λειτουργούσε ανάποδα: αντί να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο και να καταστρώσουν ένα ευέλικτο σχέδιο μάχης, οι αμερικανοί σχεδίασαν ένα πλάνο επίθεσης που εξυπηρετούσε άριστα τους βορειοβιετναμέζους χειριστές των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Όπως θυμόταν κι ένας χειριστής που έλαβε μέρος στην αρχή της επιχείρησης, “κατανοούσαμε ότι ο χρόνος προετοιμασίας ήταν μικρός και τα σμήνη αεροσκαφών δυσκίνητα αλλά το όλο σχέδιο θύμιζε σειρά από πάπιες που πυροβολείς στο Λούνα Πάρκ”.

Μοιραία, οι απώλειες των πρώτων επιχειρήσεων ήταν μεγάλες κάτι που δημιούργησε μεγάλη αμφιβολία και αγανάκτηση μεταξύ των πληρωμάτων, ιδίως των πιο έμπειρων χειριστών. Παρόλα αυτά, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις πέριξ του Ανόι ήταν σημαντικές ενώ την πρώτη μέρα σημειώθηκε και η κατάρριψη ενός βορειοβιετναμικού MiG από τα πυροβόλα του ουραίου πύργου ενός B-52 (“Lilac Three”)-η μοναδική φορά που έγινε κάτι τέτοιο από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τελευταία από τότε. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε άσχημα από έναν SA-2 και κατόρθωσε να επιστρέψει στη βάση U-Tapao στην Ταϊλάνδη. Άλλα δεν ήταν τόσο τυχερά.

Τα χρονικά περιθώρια ήταν τόσο στενά που δεν έγινε δυνατό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές μετά τις απώλειες της πρώτης μέρας, με τα αεροσκάφη του δευτέρου κύματος να απογειώνονται πριν ακόμα επιστρέψουν όλα τα βομβαρδιστικά του πρώτου. Μετά από μια 36ωρη ανάπαυλα για την ημέρα των Χριστουγέννων, όμως, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με κάποιες αλλαγές. Τα αεροσκάφη “φορτώθηκαν” με νέες συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολείς, ενώ σε καθένα από τα 120 βομβαρδιστικά αντιστοιχούσε ένα σχεδόν αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου ή καταστολής εχθρικής αεράμυνας (ΕΑ-6, F-4G). Έτσι στις 26 Δεκεμβρίου οι τακτικές βομβαρδισμού είχαν αλλάξει: αντί να πετούν σε ευθεία γραμμή τώρα τα σμήνη πετούσαν σε διασταυρούμενα δρομολόγια σε διαφορετικά ύψη, ενώ τον δρόμο τους “έστρωναν” τα αεροσκάφη παρεμβολών με ένα “χαλί” φωτοβολίδων και αεροφύλλων.

Οι τακτικές αυτές έπιασαν τόπο. Οι συστοιχίες SAM (Surface-to-Air-Missiles) των Βορειοβιετναμέζων αιφνιδιάστηκαν από τη μαζικότητα και ευελιξία των βομβαρδιστικών και εκτόξευσαν “μόλις” 68 πυραύλους SA-6. Φυσικά, το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες οι μονάδες αεράμυνας είχαν καταναλώσει τουλάχιστον 250 πυραύλους μειώνοντας το απόθεμα του Βορείου Βιετνάμ σε κρίσιμα επίπεδα δεν ήταν άσχετο με τις επιδόσεις αυτές. Δεν είχε, όμως, σημασία. Οι απώλειες ήταν σημαντικά μικρότερες και η “Linebacker II” συνεχίστηκε μέχρι τις 29 του μήνα με τις απώλειες ως τότε να έχουν μηδενιστεί.

Ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είχε ανοίξει, αν και το Ανόι τόνιζε πως “δεν αισθανόταν καμία πίεση από τους βομβαρδισμούς”. Όλοι όμως κατανοούσαν το αντίθετο ενώ ο Νίξον ήταν αποφασισμένος να κλείσει το ζήτημα του Βιετνάμ που απασχολούσε την αμερικανική πολιτική από σχεδόν εικοσαετίας. Τον Ιανουάριο του 1973, η συμφωνία και ο πρόεδρος Θιέου του Νοτίου Βιετνάμ -αν και είχε αντιρρήσεις- υπέκυψε στο αναπόφευκτο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

HΠΑ για EastMed = Προδοσία, Γαλλία για EastMed (τα ίδια)= Μέρα Δευτέρα, τα δυο μέτρα και σταθμά και οι ΨΕΠ στην Ελλάδα

ΨΕΠ: Ψυχολογικές ΕπιχειρήσειςΠριν λίγες μέρες είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε ένα άρθρο που προσπαθούσε να εξηγήσει τις όποιες αμερικανικές δηλώσεις για τον EastMed. Μάλιστα, είχε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

171
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου,...

0
Τρείς μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού πολέμου και μόλις ένα μήνα από την ταπεινωτική ήττα του στη ναυμαχία της "Έλλης", ο Τούρκος...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου, το “Αβέρωφ” κρίνει την τύχη του Αιγαίου

Τρείς μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού πολέμου και μόλις ένα μήνα από την ταπεινωτική ήττα του στη ναυμαχία της "Έλλης", ο Τούρκος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Ιανουαρίου 1871-1919: Βερσαλλίες, το μέρος που αποφασίστηκε το μέλλον της Ευρώπης

Δύο ιστορικές ειδήσεις σε μία, τις οποίες ενώνει ο κοινός τόπος και ο υψηλός συμβολισμός!Το ανάκτορο των Βερσαλλιών χτίστηκε με εντολή του βασιλιά της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Ιανουαρίου 1955: Μάχη των νήσων Γινγκζιάνγκσαν, Κινέζοι εναντίον Κινέζων

Σε μια άγνωστη σύγκρουση του Ψυχρού πολέμου, η Κομμουνιστική Κίνα συγκρούστηκε με την Εθνικιστική (Ταϊβάν) για τον έλεγχο δυο μικρών νησιών συνολικής έκτασης 1,2...