8 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 26 Δεκεμβρίου 1972: Operation Linebacker II, στόχος το Ανόι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Δεκεμβρίου 1972: Operation Linebacker II, στόχος το Ανόι

- Advertisement -

[Πόλεμος του Βιετνάμ] – 120 αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 αναλαμβάνουν μια μεγάλη επιχείρηση εξουδετέρωσης στόχων στην περιοχή του Ανόι.

Συνέχεια της επιτυχημένης επιχείρησης Linebacker, η Linebacker ΙΙ χρησιμοποιούσε βαρέα βομβαρδιστικά αντί ελαφρών τακτικών αεροσκαφών, για να καταστρέψουν εγκαταστάσεις και αποθήκες στην πρωτεύουσα του Βορείου Βιετνάμ, με σημαντικές απώλειες μεταξύ πληρωμάτων και αεροσκαφών.

B-52s run a nocturnal gantlet of SAMs and a MiG-21, in Jack Fellows “High Road to Hanoi”.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης Linebacker II εκκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου με προεδρική εντολή να χτυπηθεί το Ανόι με αποφασιστικότητα και πυγμή για να καταστραφούν πλήρως στόχοι στρατηγικής σημασίας στην περιοχή πέριξ της πρωτεύουσας του Βορείου Βιετνάμ. Η επιχείρηση θα είχε διάρκεια τριών ημερών, με προαίρεση επανάληψης άλλης μιας τριήμερης επιδρομής και τη δυνατότητα να επεκταθεί αυτή περεταίρω, αν κρινόταν σκόπιμο.

Ήταν μια καθαρά πολιτική επιλογή του Νίξον για να πιέσει την κομμουνιστική ηγεσία του Βιετνάμ να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αντίληψη της ισχύος που κατείχαν οι ΗΠΑ. Τους προηγούμενους μήνες, η ηγεσία του Β. Βιετνάμ είχε εισβάλει στο Νότο με ισχυρές δυνάμεις ανατρέποντας τις άμυνες στο έδαφος, δυναμικότητα που αναχαιτίστηκε με τη χρήση στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 σε τακτικό ρόλο με συμβατικές βόμβες. Η “Linebacker” είχε σκοπό να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία με μεγαλύτερη ισχύ και καλύτερη οργάνωση.

Ενώ, όμως, κανείς το 1972 δεν αμφέβαλε για την ισχύ που μετέφερε ένα Β-52, η λειτουργία του σε τακτικό ρόλο αφαιρούσε τα όποια πλεονεκτήματα. Όπως και στην Κορέα, 20 χρόνια πριν τα Β-29 αποδεκατίστηκαν πετώντας σε αποστολές τακτικού βομβαρδισμού σε περιβάλλον με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα σε χαμηλά ύψη, έτσι και τώρα η αποστολή φαινόταν αυτοκτονική στα 300 πληρώματα των 209 Β-52 που μαζεύτηκαν για να ακούσουν την ενημέρωση για την επιχείρηση. Οι περισσότεροι πίστεψαν τον υπουργό εξωτερικών Χ. Κίσσινγκερ που υποσχόταν λίγες μέρες πριν πως “η ειρηνευτική διαδικασία είναι καθ’οδόν” και δεν περίμεναν το μέγεθος της κινητοποίησης της διοίκησης στρατηγικού βομβαρδισμού, που ξεπερνούσε σε μαζικότητα τα επίπεδα ακόμα και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το χειρότερο ήταν πως ο αιφνιδιασμός οδήγησε σε σοβαρά λάθη τακτικού σχεδιασμού και έλλειψη πληροφοριών για τις δυνάμεις και δυνατότητες του αντιπάλου. Τα βομβαρδιστικά θα έπρεπε να πετάξουν σε ευθεία γραμμή στο ίδιο ύψος, σε σμήνη που θα απείχαν 15 δευτερόλεπτα μεταξύ των αεροσκαφών και 1 λεπτό ανά σμήνος, να αφήσουν τις βόμβες τους και να εκτελέσουν όλα έναν απότομο ελιγμό δεξιά (στάνταρ τακτική πυρηνικού πλήγματος για να αποφύγουν την πυρηνική έκρηξη αλλά εντελώς άστοχο σε πλήγμα με συμβατικές βόμβες). Όλα έδειχναν απόλυτα προβλέψιμα και τα περιθώρια ελιγμών και αυτοσχεδιασμού μηδενικά. Η επιχείρηση λειτουργούσε ανάποδα: αντί να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο και να καταστρώσσουν ευέλικτα το σχέδιο μάχης, αιφνιδίασαν τα επιτελεία και σχεδίασαν ένα σχέδιο τέλειο για τους χειριστές των αντιαεροπορικών πυραύλων πάνω από τους στόχους.

Όπως θυμόταν κι ένας χειριστής που έλαβε μέρος στην αρχή της επιχείρησης, “κατανοούσαμε ότι ο χρόνος προετοιμασίας ήταν μικρός και τα σμήνη αεροσκαφών δυσκίνητα αλλά το όλο σχέδιο θύμιζε σειρά από πάπιες που πυροβολείς στο Λούνα Πάρκ”.

Μοιραία, οι απώλειες των πρώτων επιχειρήσεων ήταν μεγάλες και ενέπνευσε μεγάλη αμφιβολία και αγανάκτηση μεταξύ των πληρωμάτων, ιδίως των πιο έμπειρων χειριστών. Παρόλα αυτά, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις πέριξ του Ανόι ήταν σημαντικές ενώ την πρώτη μέρα σημειώθηκε και η κατάρριψη ενός βορειοβιετναμικού MiG από τα πυροβόλα του ουραίου πύργου ενός B-52 (“Lilac Three”)-η μοναδική φορά που έγινε κάτι τέτοιο από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τελευταία από τότε. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε άσχημα από έναν SA-2 και κατόρθωσε να επιστρέψει στη βάση U-Tapao στην Ταϊλάνδη. Άλλα αεροσκάφη δεν ήταν τόσο τυχερά.

Τα χρονικά περιθώρια ήταν τόσο στενά που δεν έγινε δυνατό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές μετά τις απώλειες της πρώτης μέρας, με τα αεροσκάφη του δευτέρου κύματος να απογειώνονται πριν ακόμα επιστρέψουν όλα τα βομβαρδιστικά του πρώτου. Μετά από μια 36-ωρη ανάπαυλα για την ημέρα των Χριστουγέννων, όμως, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με κάποιες αλλαγές. Τα αεροσκάφη “φορτώθηκαν” με νέες συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολείς, ενώ σε καθένα από τα 120 βομβαρδιστικά αντιστοιχούσε ένα σχεδόν αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου ή καταστολής εχθρικής αεράμυνας (ΕΑ-6, F-4G). Οι τακτικές βομβαρδισμού άλλαξαν επίσης: αντί να πετούν σε ευθεία γραμμή υιοθέτησαν σμήνη που πετούσαν σε διασταυρούμενα δρομολόγια σε διαφορετικά ύψη ενώ τον δρόμο τους “έστρωναν” τα αεροσκάφη παρεμβολών με ένα “χαλί” φωτοβολίδων και αεροφύλλων.

Η τακτικές αυτές έπισαν τόπο. Οι συστοιχίες SAM των Βορειοβιετναμέζων αιφνιδιάστηκαν από τη μαζικότητα και ευελιξία των βομβαρδιστικών και εκτόξευσαν “μόλις” 68 πυραύλους SA-6. Φυσικά, το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες οι μονάδες αεράμυνας είχαν καταναλώσει τουλάχιστον 250 πυραύλους μειώνοντας το απόθεμα του Βορείου Βιετνάμ σε κρίσιμα επίπεδα δεν ήταν άσχετο με τις επιδόσεις αυτές. Δεν είχε, όμως, σημασία. Οι απώλειες ήταν σημαντικά μικρότερες και η “linebacker II” συνεχίστηκε μέχρι τις 29 με τις απώλειες ως τότε να έχουν μηδενιστεί. Ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είχε ανοίξει, με το Ανόι να τονίζει πως “δεν αισθανόταν καμία πίεση από τους βομβαρδισμούς”. Όλοι κατανοούσαν το αντίθετο αλλά ο Νίξον ήταν αποφασισμένος να κλείσει το ζήτημα που απασχολούσε την αμερικανική πολιτική από σχεδόν εικοσαετίας. Τον Ιανουάριο, η συμφωνία θα ερχόταν στη βάση των συμφωνιών του 1954 και ο πρόεδρος Θιέου του Νοτίου Βιετνάμ -αν και είχε αντιρρήσεις- υπέκυψε στο αναπόφευκτο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;

Τώρα που η αγορά των νέων φρεγατών FDI για το Ναυτικό μας, πλησιάζει στην ολοκλήρωση με την αναμενόμενη υπογραφή συμβάσεων, ίσως είναι καιρός να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

181
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

0
Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1942: Wannsee, η οικοδόμηση της “Τελικής Λύσης”

Μια συνάντηση των επικεφαλής των τμημάτων διαφόρων υπηρεσιών του Ράιχ, προεδρεύοντος του διευθυντού της κεντρικού γραφείου Ασφαλείας, Ράινχαρντ Χάινριχ, στο Βάνζεε (Wannsee) έξω από...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1785: Μάχη του Rach Gam-Xoai Mut στο Βιετνάμ, η αξία της παραπλάνησης

Οι Βιετναμέζοι επαναστάτες νικούν κατά κράτος τους Σιαμέζους επικυριάρχους τους στον ποταμό Μεκόνγκ, τον 18ο αιώνα.Η επανάσταση των Βιετναμέζων Tay-Son (μιας τοπικής δυναστείας) κατά...