25.4 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 4 Μαΐου 1982: Η βύθιση του αντιτορπιλικού "Sheffield", το...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Μαΐου 1982: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Sheffield”, το θάρρος του ενός-η αμέλεια του άλλου

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

[Πόλεμος των Φώκλαντ] Αργεντινό αεροσκάφος χτυπά με πύραυλο Exocet το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Sheffield στα Φώκλαντ. Από το χτύπημα σκοτώνονται 20 Βρετανοί ναυτικοί και το αντιτορπιλικό θα τυλιχθεί στις φλόγες και θα βγει εκτός ενεργείας.

Το πρωΐ της 4ης Μαΐου, το HMS Sheffield βρισκόταν ΝΑ των νήσων Falklands εκτελώντας καθήκοντα σκοπούντος χάρη στο ισχυρό ραντάρ του. Καθώς ο Βρετανικός στόλος δεν διέθετε αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης χρησιμοποιούσε αυτήν την τακτική για να παρέξει κάποιον έλεγχο στις δυνάμεις του που αναπτύσσονταν γύρω από τα νησιά. Το HMS Sheffield ανήκε στην κλάση Type 42 και ήταν προσανατολισμένο στον αντιαεροπορικό πόλεμο έχοντας σχεδιαστεί για να αναχαιτίσει τους σχηματισμούς σοβιετικών βομβαρδιστικών με τους εκτοξευτές Sea Dart που είχαν βεληνεκές 74 χλμ.

Στις 07:50 το αντιτορπιλικό εντοπίστηκε από αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας  Lockheed SP-2H Neptune του Ναυτικού της Αργεντινής που ειδοποίησε τη βάση του. Δύο αργεντινά αεροσκάφη Super Etendard οπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας Exocet απογειώθηκαν στις 09:45 από τη ναυτική βάση του Rio Grande και στις 10:00 ανεφοδιάστηκαν εν πτήσει από ένα ΚC-130H της αργεντινής αεροπορίας. Προσεγγίζοντας το σημείο που τους υπέδειξε το Neptune τα αεροσκάφη πέταξαν σε χαμηλό ύψος, ανέβηκαν στα 160 μέτρα μία φορά για να εγκλωβίσουν τον στόχο τους και στις 11:04 εκτόξευσαν τους πυραύλους τους κατά του αντιτορπιλικού πριν πάρουν και πάλι το δρόμο της επιστροφής. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος άλλα τρία αεροσκάφη, ένα Learjet 35 που είχε αποστολή “δολώματος” και δύο ΙΑΙ Dagger που συνόδευαν το KC-130H.

Οι πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς το αντιτορπιλικό που δεν έδειξε σημεία συναγερμού. Ένας από αυτούς κατέπεσε στη θάλασσα μισό μίλι πριν το πλοίο αλλά ο άλλος το χτύπησε στο μέσον, 2.5 μέτρα περίπου πάνω από την ίσαλο γραμμή. Από το χτύπημα ξέσπασε πυρκαγιά που γέμισε γρήγορα το πλοίο με καπνούς, προκαλώντας φοβερά εγκαύματα σε πολλούς ναύτες. Οι προσπάθειες του πληρώματος να περιορίσει τις φλόγες απέβησαν άκαρπες και μετά από 4 ώρες ο κυβερνήτης διέταξε εγκατάλειψη του πλοίου. Το πλήρωμα εκκενώθηκε στις φρεγάτες HMS Arrow και HMS Yarmouth ενώ τραγουδούσαν το “Always look on the bright side of life” των Monty Python.

 

H επίθεση αποτέλεσε σοκ για το βρετανικό ναυτικό και τη βρετανική κοινωνία. Το ίδιο το Sheffield συνέχισε να φλέγεται μέχρι τις 10 Μαΐου που σταδιακά βυθίστηκε ενώ ρυμουλκείτο. 20 άνδρες σκοτώθηκαν στο περιστατικό κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν, υπομένοντας κυρίως εγκαύματα και εισπνέοντας τοξικό νέφος από τους καπνούς. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά τον πόλεμο, αποκαλύφθηκαν σημαντικές παραλείψεις σε διάφορα επίπεδα διοίκησης και χαλάρωσης των μέτρων ασφαλείας.

 • Ο κυβερνήτης του πλοίου Sam Salt, προερχόταν από τα υποβρύχια και είχε ελάχιστη πρόσφατη εμπειρία σε πόλεμο επιφανείας πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Το ίδιο ίσχυε και για τον υποδιοικητή που ήταν πιλότος ελικοπτέρων. Την κρίσιμη ώρα, ωστόσο, κανείς τους δεν ήταν στη γέφυρα.
 • Ο αξιωματικός υπεύθυνος για την αεράμυνα είχε φύγει από το πόστο του για να πιεί ένα καφέ στο διπλανό δωμάτιο ενώ ο βοηθός του έλειπε κι αυτός τη στιγμή της επίθεσης ανταποκρινόμενος σε “κάλεσμα της φύσης”.
 • Τα αργεντινά αεροσκάφη εντοπίστηκαν έγκαιρα κατά την προσωρινή άνοδο που πραγματοποίησαν από το HMS Glasgow, επίσης Type 42, που εκτελούσε παρόμοια καθήκοντα σε άλλον τομέα. Η έρευνα αποκάλυψε πως το “Glasgow” ειδοποίησε το “Sheffield” αλλά ο αξιωματικός που ήταν στην αίθουσα επιχειρήσεων εκείνη τη στιγμή αδράνησε, μάλλον από “έλλειψη πείρας, ανεπαρκή εκπαίδευση αλλά προπάντων ανικανότητα”.
 • Τα ραντάρ του “Sheffiled” την κρίσιμη στιγμή απέτυχαν να εντοπίσουν τους πυραύλους επειδή “τυφλώθηκαν” από τις εκπομπές παραπλέοντος πλοίου του στόλου.
 • Τα μέλη του πληρώματος βρίσκονταν γενικά σε μια ραστώνη, τα όπλα δεν ήταν σε ετοιμότητα, μέτρα ασφαλείας δεν είχαν παρθεί και γενικά έδειχναν συμπεριφορά που δεν προϊδέαζε σε πλοίο σε ετοιμότητα στην πρώτη γραμμή. Κατά την επίθεση κάποιοι εντόπισαν τα επερχόμενα βλήματα με γυμνό μάτι αλλά παρέμειναν να τα κοιτούν χωρίς να αντιδράσουν.

Γενικά, όλα δείχνουν πως το βρετανικό ναυτικό δεν περίμενε επίθεση τέτοιου είδους, ενώ αν και γνώριζε πως η αργεντινή αεροπορία ναυτικού διέθετε αεροσκάφη ναυτικής κρούσης και περιορισμένο αριθμό πυραύλων, κανείς δεν πίστευε πως θα αποτολμούσαν μια επίθεση αυτού του είδους μια μέρα μετά τη βύθιση του καταδρομικού “General Belgrano” ενώ διάχυτη ήταν η αντίληψη πως το πλοίο ήταν εκτός της εμβέλειας των Super Etendard αγνοώντας πως τα τελευταία είχαν ικανότητα ανεφοδιασμού στον αέρα.

Παρά την κατακραυγή, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί δεν διώχθηκαν και δεν πραγματοποιήθηκε στρατοδικείο καθώς το περιστατικό χάθηκε κάτω από το κύμα ενθουσιασμού για το αποτέλεσμα του πολέμου. Τα αποτελέσματα της ανακριτικής εξέτασης τηρήθηκαν μυστικά μέχρι πριν από τρία χρόνια που αποχαρακτηρίστηκαν. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα σκληρό μάθημα για το Βρετανικό Ναυτικό. Το πρώτο πλοίο του στόλου του στην εκστρατεία είχε βυθιστεί, η πρώτη απώλεια πολεμικού πλοίου της Βρετανίας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ατυχώς, δεν θα ήταν και η τελευταία. Άλλα έξι πολεμικά πλοία και μεταγωγικά θα βυθίζονταν στις επιχειρήσεις κάνοντας τους Βρετανούς να αναθεωρήσουν στο εξής πολλά ώς προς την έγκαιρη προειδοποίηση, την προστασία των πολεμικών πλοίων και τα μέσα διάσωσης.


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

22 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikolakiEfentis

Μερικές σημειώσεις: Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς και του τοξικού καπνού έπαιξε η σχεδίαση της εγκατάστασης κλιματισμού/εξαερισμού του πλοίου. Υποτίθεται, ότι οι Type-23 και οι ΜΕΚΟ 2ης γενιάς (ΜΕΚΟ-200ΗΝ) έλαβαν υπόψη μεταξύ πολλών μαθημάτων του πολέμου των Φώκλαντς και την σωστή σχεδίαση του HVAC ώστε να μην προάγει την φωτιά και τον καπνό σε πολλά διαμερίσματα του πλοίου. Εκτός από τα ηλεκτρονικά και τους αυτοματισμούς, ένα «ship of the line» απαιτείται να διαθέτει εκ σχεδιάσεως ικανά χαρακτηριστικά επιβιωσιμότητας, ενδεικτικά, «πυκνή» διαμερισματοποίηση εσωτερικού χώρου, διαμοιρασμό κινητήρων πρόωσης κα ηλεκτροπαραγωγής σε ανεξάρτητα υδατοστεγή διαμερίσματα, εφεδρικές εγκαταστάσεις & δίκτυα ηλεκτριρκού, data, πυρόσβεσης,… Read more »

nigozs

Ένα είναι βέβαιο.
Οι Άγγλοι εξάντλησαν όλα τα περιθώρια έρευνας του θέματος.
Από αυτό προέκυψαν τα Fost που ξέρουμε όλοι οι ναυτικοί και που είναι κάτι σαν διαβολοβδομαδα των ΟΥΚ για ενα πολεμικό πλοίο και το πλήρωμα τού.
Είχαν προηγηθεί οι Αμερικανοί με το λεγόμενο Job Training στο Guantanamo Bay της Κούβας απο το οποίο πέρασα και εγώ εκπαίδευση επί δύο εβδομάδες.

Nikolaos

Νομίζω ότι και τα δικά μας πληρώματα (του ΠΝ), μόλις παρελάμβαναν “S” από το Den Helder, πήγαιναν στο Portsmouth για FOST, είναι ακριβές;

x-m

Ναι.

Neoklis

Μερικές επισημάνσεις… Τα Σούπερ Ετεντάρ εκτέλεσαν την προσβολή από πολύ χαμηλό ύψος και με κλειστά ραντάρ.Ανέβηκαν στα 150-160 μέτρα όπου και τα άνοιξαν για ανίχνευση στιγμιαία και ξανά τα έκλεισαν.Αυτό επαναλήφθηκε ακόμα δύο φορές και σε απόσταση σχεδόν 45-50 χιλιομέτρων μετά τον εγκλωβισμό εκτόξευσαν τους πυραύλους και επέστρεψαν με ασφάλεια .Ο αξιωματικός στη φρεγάτα Glasgow έγκαιρα αντιληφθηκε τη συχνότητα εκπομπής ότι επρόκειτο για το ραντάρ Agave με κωδικό Handbrake και ειδοποίησε το Invincible να απογειώσει Sea Harrier.Ο αξιωματικός όμως στο αεροπλανοφόρο δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία.Η εκτόξευση των πυράυλων έγινε αντιληπτή από τη φρεγάτα Glasgow όπως επίσης και το ότι… Read more »

Georgios75

Εάν οι Αργεντίνοι κατάφερναν να χτυπήσουν το HMS HERMÈS ,οι Βρετανοί θα δυσκολεύονταν αρκετά να κερδίσουν τον πόλεμο…

Yannis

Δε νομιζω οτι δυο πυραυλοι θα ηταν αρκετοι για να το βγαλουν εκτος. Ηταν μεγαλο πλοιο.

chikichiki

“Ας σκεφτεί κανείς αν διέθεταν οι Αργεντινοί Α-7Ε τι θα συνέβαινε” Προφανώς το A-7E έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του Skyhawk, αλλά σε ποια αναφέρεστε συγκεκριμένα;

Nikolaos

Φαντάζομαι το να “κρατά” το AN/ASN-91 το στόχο ακόμη και με ελιγμούς αποφυγής πυρών, και να επιλύει εξισώσεις CCIP με αλλαγή του διανύσματος προσβολής, της γωνίας βύθισης κλπ. … Βέβαια τι να πουν όλα αυτά στους απίθανους τύπους που φύτεψαν εξ επαφής τις βόμβες στο Κόβεντρυ …

Neoklis

Αν μου επιτρέπετε, κατ αρχήν πολύ μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα και ακτίνα δράσης.Με το ζόρι τα Α-4 έκαναν επίθεση με 2-3 βόμβες των 500 λιβρών κι έπρεπε να εξαφανιστούν .Το Α-4 δεν έχει ραντάρ τουλάχιστον στις εκδόσεις που είχαν τότε οι Αργεντινοί.Όλα αυτά είναι υποθέσεις ,αλλά για σκεφτείτε να χτυπά με ολόκληρο φορτίο 10-12 βομβών ένα πλοίο ή να ρίχνει βόμβες Walleye ας πούμε …Το Α-7 με το ραντάρ που διέθετε μπορούσε να χτυπήσει πρακτικά αόρατο μέσω διαμόρφωσης TF/TA , δηλαδή παρακολούθηση/αποφυγή αναγλύφου αφού οι Βρετανοί δεν διέθεταν αεροσκάφη AEW και φυσικά ούτε βλήματα look down shoot down…Και μάλιστα να έχουν… Read more »

Agamemnon

Αν οι Αργεντινοι ειχαν Α-7 θα αρκουσε μια μαζικη επιθεση 30 τετοιων,σε συνδυασμο με S.E. ,ωστε να βυθιστουν οι κυριες ναυτικες μοναδες των Βρετανων.Με 2 Α-7 ανα στοχο θα εβρεχε 500αρες ….

Yannis

Ο Αργεντινος πιλοτος ειπε αργοτερα οτι (φυσικα) πηγαιναν για το αεροπλανοφορο, και οτι το σημα στο ρανταρ ηταν δυνατο και νομιζαν οτι ειχαν εγκλωβισει το αεροπλανοφορο.

Τι ζημια μπορουν να κανουν 5-6 πυραυλοι σε εναν αεροναυτικο πολεμο…

seb

“Το δίδαγμα σε αυτήν την ιστορία είναι ότι ένα πλοίο μπορεί να πιαστεί στον ύπνο”. Με αφορμή τη συγκεκριμένη διαπίστωση, θα ήθελα να μεταφέρω μια στιχομυθία μεταξύ της “αρχοντιάς” μου και φίλου, πριν φύγει για σκοπούν στο Αιγαίο, την περίοδο των δύο ομήρων στον Έβρο, “επακουμβήσεων” κτλ. – Προσέχετε μακάκες τώρα εκεί που πάτε! – Τι να προσέξουμε; (!) Υ.Γ. Πολλές φορές αμφιταλαντεύομαι για το αν αυτό που γράφω, χρειάζεται ή πρέπει να το γράψω. Συνήθως κάνω “μόκο” ή προσπαθώ να είμαι όσο πιο αόριστος μπορώ. Κάποιες φορές πάνω στα νεύρα, έχω γράψει πράγματα που καλό θα ήταν να μην… Read more »

JohnnyB

«”Ο αξιωματικός υπεύθυνος για την αεράμυνα είχε φύγει από το πόστο του για να πιεί ένα καφέ στο διπλανό δωμάτιο ενώ ο βοηθός του έλειπε κι αυτός τη στιγμή της επίθεσης ανταποκρινόμενος σε “κάλεσμα της φύσης”.»

Βρέθηκε ο κατάσκοπος των Αργεντινών!
Όλοι ξέρουμε ότι για το Royal Navy, το μόνο εγκεκριμένο ρόφημα είναι το διάσημο σε όλη την αυτοκρατορία, Τσάι Κεϋλάνης!
Ο εν λόγω ύποπτος σίγουρα δηλητηρίασε και το γεύμα του βοηθού του, ώστε να σιγουρέψει το αποτέλεσμα που όντως τον βρήκε εκτός θέσης.

Nikolaos

Άμα πίνουμε μόνο τσάι, το κάλεσμα της φύσης δεν θα έρθει ποτέ και κάποτε μοιραία θα σκάσουμε, όπως οι δύστυχοι νεοσύλλεκτοι που δεν τρώνε όσπρια στα εστιατόρια του Κέντρου, αλλά περιμένουν πότε θα ανοίξει το ΚΨΜ με τις τυρόπιτες-σόλες και τα κρουασάν Στεργίου 🙂 …

vtheofilis

Ας μην κακολογούμε τόσο το φαγητό του ΕΣ, κατ’ εμέ είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Η προσωπική μου εμπειρία (ΚΕΠΒ, μονάδες πυροβολικού) είναι ότι έφαγα καλύτερο φαγητό από τον ΕΣ παρά από την σίτιση του TEI όπου φοίτησα. Φυσικά δεν πήγα περιμένοντας το φαγητό της μάνας μου και της γιαγιάς μου, αλλά μπορώ να πω ότι οι συνάδελφοι στα μαγειρεία, έκαναν καλή δουλειά.

Nikolaos

Συμφωνούμε … συμφωνώντας! Και στα κέντρα και στις μονάδες το φαγητό είναι απόλυτα ικανοποιητικό (ενίοτε πραγματικά νόστιμο …), ισορροπημένο και επαρκέστατης θρεπτικής αξίας.
Οι κακομαθημένοι που δεν άγγιζαν το φαγητό περιμένοντας τα τυποποιημένα σνακς γνώρισαν οικτρή δυστυχία από τη δυσκοιλιότητα, μερικοί ήταν αξιολύπητοι … Ήδη η αλλαγή περιβάλλοντος δεν βοηθά, αν δεν βοηθήσεις τον οργανισμό σου με ισορροπημένη διατροφή (το πορτοκάλι δεν έλειπε ποτέ), μπαίνεις σε περιπέτειες …

chikichiki

Τι άχρηστο ρε παιδί μου αυτό το ΑΦΝΣ, απαπαπα, μα να εντοπίζει βαριά οπλισμένο στόχο επιφανείας, να μην καταρρίπτεται από αυτόν και να καθοδηγεί πακέτο TASMO εναντίον του…τσκ τσκ τσκ… Πέρα από το καλαμπούρι, η άλλη πλευρά της ιστορίας βάζει σε ένα πιο σωστό πλαίσιο την τρωτότητα μονάδων επιφανείας σε αεροπορική επίθεση. Είθισται συχνά στον αμυντικό τύπο να επαναλαμβάνονται μηχανικά οι στατιστικές αεροπορικών χτυπημάτων χωρίς να εξετάζεται ουσιαστικά αν το πλοίο απέτυχε ως προς τις ικανότητές του ή αν επρόκειτο απλά για ανθρώπινο λάθος. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως τα ναυτικά αντιαεροπορικά συστήματα έχουν αποδειχθεί πιο ικανά στη δουλειά τους απ’ότι… Read more »

Nikolaos

Και αποτελεσματικότερα όλων τα ECM … H ιστορία του USS Wainwright στην Praying Mantis (1988), που απέφυγε τον RGM-84 Harpoon της ιρανικής Combattante χάρη στο top-of-the-line AN/SLQ-32(V)3 (ο πύραυλος σχεδόν πέρασε μέσα από τους ιστούς του …) λέει πολλά …

Nikolaos

“Στις 07:50 το αντιτορπιλικό εντοπίστηκε από αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας Lockheed SP-2H Neptune του Ναυτικού της Αργεντινής που ειδοποίησε τη βάση του.”
Γιατί μας το χαλάτε τώρα; Πετάνε ΑΦΝΣ μετά την κήρυξη του πολέμου; Αφού κάποιοι μας είπαν ότι είναι “κρέας για τα κανόνια”, κατάλληλα “μόνο για το Ιόνιο” ….
Το ΑΦΝΣ είναι το μακρύ χέρι μιας χώρας. Η επιτομή της τόλμης. Από τα FW200 Condor μέχρι τα Catalina, είναι το α/φ των γενναίων, που αμφισβητεί ή και ματαιώνει τη ναυτική κυριαρχία του εχθρού.

Nikolaos

Έχοντας δύο σκάφη ιδίας κλάσεως, οι Αργεντίνοι ήταν σε θέση να γωρίζουν το φάκελο πτήσεως των πυραύλων Sea Dart, το ρυθμό βολής και κίνησης των εκτοξευτών τους σε ανύψωση και αζιμούθιο, τον ορίζοντα του ραντάρ έρευνας αέρος και ελέγχου πυρός του πλοίου, το ίχνος του στα ραντάρ (των Ετεντάρ, Λήαρ και 707, γιατί τα Α-4 δεν είχαν …). Και φυσικά τα πάντα για την παθητική ασφάλεια του πλοίου (υδατοστεγή διαφράγματα, θέση κέντρου μάχης κλπ), σημαντικό για τις προσβολές με βόμβες (Κόβεντρυ, η μεγαλύτερη αεροπορική ανδραγαθία της σύγχρονης εποχής με φύτεμα βομβών εξ επαφής από τα 30-40 πόδια σε πλοίο αεράμυνας).… Read more »

sotbak

Δίδαγμα: ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

0
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 2.29

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1396: Μάχη της Νικοπόλεως, η τελευταία Σταυροφορία

Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Βαγιαζήτ νικούν αποφασιστικά τις συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις Γερμανών, Γάλλων, Ούγγρων, Βλάχων, Ενετών, Γενοβέζων, Βουλγάρων και Ιωαννιτών ιπποτών που προσπάθησαν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1944: Επιχείρηση «Βερολίνο», το τέλος της “Market Garden”

- Μετά την αποτυχία του 30ού Σώματος να φτάσει στο Άρνεμ και να ενωθεί με τις δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, τα υπολείμματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη της γέφυρας Στάμφορτ

- Μετά τη νίκη τους επί των Σαξώνων, οι Βίκινγκ εισβολείς επιδόθηκαν σε γενική λεηλασία της περιοχής της Υόρκης. Όμως ο σαξωνικός στρατός,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Σεπτεμβρίου 1944: Καταδρομή στη Μύκονο

Η επιχείρηση είναι μία από τις πολλές άγνωστες αποστολές που πραγματοποίησε ο Ιερός Λόχος στο Αιγαίο. Τον Αύγουστο του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν...

Thud Down: Σωτηρία από τα νύχια του Θανάτου

Η έκφραση του Σμηναγού Victor Vizcarra στην φωτογραφία τα λέει όλα. Το ελικόπτερο του Ναυτικού που τον μάζεψε από την ζούγκλα μόλις έχει προσγειωθεί...
- Advertisement -