17.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 24 Φεβρουαρίου 1991: Επιχείρηση "Desert Sabre", ξεκινά η εισβολή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Φεβρουαρίου 1991: Επιχείρηση “Desert Sabre”, ξεκινά η εισβολή στο Ιράκ στον 1ο Πόλεμο του Κόλπου

- Advertisement -

Με την αεροπορική επιχείρηση κατά του Ιράκ να έχει ξεκινήσει από τις 16 Ιανουαρίου 1991, αποσαθρώνοντας το σύστημα αεράμυνας και κομματιάζοντας τις ιρακινές μονάδες στη μεθόριο, το επιτελείο του στρατηγού Νόρμαν Σβάρτζκοπφ έκρινε πως ήρθε η στιγμή της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων του 1ου Πολέμου στο Κόλπο.

Η επιχείρηση, που αρχικά ονομάστηκε “Desert Sword” για να αλλάξει κατόπιν σε “Desert Sabre”, προέβλεπε την επίθεση δύο ενισχυμένων Σωμάτων Στρατού από τα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Ιράκ με στόχο την καταστροφή των ιρακινών δυνάμεων και την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Οι στόχοι της εκστρατείας ήταν ξεκάθαροι, αποτέλεσμα πίεσης των ανωτάτων στρατιωτικών ηγετών στις ΗΠΑ -που αποτελούσαν τον κύριο μοχλό και ισχύ των δυνάμεων της Συμμαχίας- για να αποφευχθούν καταστάσεις τύπου “Βιετνάμ”, όπου ένας νεφελώδης στόχος θα αναπροσαρμοζόταν από τις καταστάσεις οδηγώντας σε ατέρμονη πολεμική εμπλοκή. Σκοπός του πολέμου παρέμενε η απελευθέρωση του Κουβέιτ και η καταφορά ενός χτυπήματος στο Ιράκ που να το αποτρέψει από μελλοντικές σκέψεις επεκτατισμού και όχι η ολοκληρωτική κατάληψη και κατοχή του ή η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το XVIII Αερομεταφερόμενο Σώμα (82η και 101η Αερομεταφερόμενες Μεραρχίες, 24η Μηχανοκίνητη ΜΠ, 6η γαλλική Ελαφρά Τεθωρακισμένη με την υποστήριξη του 3ου αμερικανικού Συντάγματος τεθωρακισμένου Ιππικού και των 16ης και 18ης Ταξιαρχίων Αεροπορίας Στρατού) και το VII Μηχανοκίνητο Σώμα (1η Μηχανοκίνητη ΜΠ, 1η Μεραρχία τεθωρακισμένου Ιππικού, 1η και 3η Τεθωρακισμένες Μεραρχίες, 1η βρετανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία, με την υποστήριξη του 2ου Συντάγματος τεθωρακισμένου Ιππικού και της 11ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού) κινήθηκαν σε ένα μέτωπο 480 χλμ. με το ένα άκρο στο τριεθνές Σαουδικής Αραβίας-Ιράκ-Κουβέιτ και το άλλο στην έρημο του Ιράκ στα δυτικά.

Μια ακόμα σημαντική δύναμη αποτελούμενη από μηχανοκίνητες μονάδες από τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία (9η ΤΘΜ) και την Αίγυπτο (3η Μ/Κ και 4η ΤΘ Μεραρχίες), τάχθηκε στο δεξί άκρο των δύο Σωμάτων ενώ στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Κουβέιτ δεξιά τους τάχθηκαν οι 1η και 2η Μεραρχίες Αμερικανών Πεζοναυτών με την στήριξη της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας/2ης ΤΘΜ (Ι Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών) και μιας συμμαχικής αραβικής δύναμης (με στρατεύματα από Σαουδική Αραβία, Ομάν, ΗΑΕ με πυρήνα την 10η Μ/Κ Ταξιαρχία των Σαούδ).

Σε μια κλασσική κίνηση συνδυασμένων αερο-εδαφικών μηχανοκίνητων επιχειρήσεων, οι συμμαχικές δυνάμεις εισχώρησαν βαθιά στο εχθρικό έδαφος αποφεύγοντας ζώνες όπου οι Ιρακινοί είχαν οργανωθεί αμυντικά, αφήνοντας τις στη “φροντίδα” του πυροβολικού και της αεροπορίας. Οι δυνάμεις του αριστερού άκρου έκαναν μια τεράστια υπερκέραση, απομονώνοντας τις δυνάμεις των ιρακινών εφέδρων, ώστε να βρεθούν απέναντι στις μηχανοκίνητες στρατηγικές εφεδρείες των Ιρακινών και στην Ρεπουμπλικανική Φρουρά. Ταυτόχρονα, αερομεταφερόμενες δυνάμεις με 300 ελικόπτερα βρέθηκαν βαθιά στο έδαφος του Ιράκ εγκαθιστώντας την προκεχωρημένη βάση ‘Cobra’.

Στη συνέχεια με με τη βοήθεια ελαφρών μηχανοκίνητων δυνάμεων και εναερίων μέσων, έθεσαν τις κεντρικές οδεύσεις υποχώρησης των Ιρακινών υπό συνεχές πυρ αποδεκατίζοντάς τους και απαγορεύοντας οποιαδήποτε επικοινωνία και αναδιάταξη του εχθρού. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις Πεζοναυτών και οι συμμαχικές αραβικές δυνάμεις εισέρχονταν στο Κουβέιτ από το Νότο εκδιώκοντας τις ιρακινές δυνάμεις κατοχής. Σύντομα θα βοηθούσαν σε αυτό το έργο και οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, που έχοντας ολοκληρώσει το μικρό τμήμα της κύκλωσης θα έμπαιναν στο Κουβέιτ από το Βορρά.

Η επιχείρηση κράτησε 100 περίπου ώρες και αποτέλεσε μάθημα χρήσης μηχανοκίνητων δυνάμεων σε συνεργασία με εναέριες δυνάμεις υποστήριξης. Ασφαλώς, η αεροπορική εκστρατεία, που είχε προηγηθεί συνέβαλε τα μέγιστα στην αποσάθρωση του δικτύου αεράμυνας και επικοινωνιών μεταξύ των ιρακινών μονάδων αλλά και πάλι οι τεθωρακισμένες δυνάμεις της Συμμαχίας δεν έκαναν σε καμία περίπτωση περίπατο και σε αρκετές περιπτώσεις έπρεπε να πολεμήσουν σκληρά (μάχες 73 Easting, Al Busayyah, Phase Line Bullet, Norfolk, Medina Ridge, Kuwait International Airport, Rumaila). Ενώ μόνο το VII M/Κ Σώμα ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή 12 ιρακινών μεραρχιών, 1.300 αρμάτων μάχης, 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων, 285 μέσων πυροβολικού και 100 αντιαεροπορικών συστημάτων και την αιχμαλωσία 22.000 στρατιωτών του εχθρού.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο αποκαλούμενος σήμερα “ελιγμός Σβάρτζκοπφ”, η ραχοκοκκαλιά των ιρακινών δυνάμεων είχε σπάσει και οι Ιρακινοί στρατιώτες, αποκομμένοι από μέρες, παγωμένοι, χωρίς φαγητό και υπό ψυχολογική πίεση, άρχισαν να παραδίδονται μαζικά. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μπους θεωρώντας τους σκοπούς της εκστρατείας πετυχημένους ανακοίνωσε την ανακωχή. Ο άλλοτε πανίσχυρος ιρακινός στρατός, τσακισμένος αφέθηκε να αποσυρθεί στο εσωτερικό της χώρας ενώ το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν θα αντιμετώπιζε σειρά εσωτερικών αναταράξεων και εξεγέρσεων.

Οι Σύμμαχοι ήταν περιχαρείς. Όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις που κυκλοφορούσαν για την εκστρατεία είχαν διαψευστεί και τα νέα όπλα και τακτικές των Αμερικανικών Δυνάμεων αποδείχθηκαν ακατανίκητα. Οι αναταραχές στο εσωτερικό του Ιράκ θεωρήθηκαν αρκετές για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Χουσεΐν -άλλοτε σύμμαχο της Δύσης στη μάχη για την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή- ή τουλάχιστον να τον κρατήσουν απασχολημένο ώστε να μην αποτελέσει ξανά κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή.

Τα όπλα του πολέμου (πύραυλοι Patriot, άρματα Μ-1 Abrams, MLRS, ελικόπτερα Apache, έξυπνες βόμβες, μαχητικά F-15 και F-16) θα γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ συμμάχων και φίλων. Όσο για το Ιράκ, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν θα κατορθώσει να επιβιώσει με τα σύνορά του σε Βορρά και Νότο αποκλεισμένα σε αποστρατιωτικιοποιημένες Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων για άλλα 12 χρόνια, μέχρι τον επόμενο πόλεμο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ολλανδική φρεγάτα Αεράμυνας LCF: το πλοίο που έπρεπε να αποκτήσει το...

5
Tων Leo van Westerhoven και Kώστα Kαρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 177, Μάρτιος 2000H φρεγάτα αεράμυνας και διοίκησης LCF του ολλανδικού βασιλικού ναυτικού...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαΐου 1944: Νίκη πάνω στα ερείπια, το...

0
Μετά από επταήμερο αγώνα, η τέταρτη απόπειρα των Συμμάχων για κατάληψη του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία στέφεται επιτέλους με επιτυχία, καθώς οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαΐου 1944: Νίκη πάνω στα ερείπια, το τέλος της επικής μάχης του Μόντε Κασίνο

Μετά από επταήμερο αγώνα, η τέταρτη απόπειρα των Συμμάχων για κατάληψη του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία στέφεται επιτέλους με επιτυχία, καθώς οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαΐου 1794: Μάχη του Τουρκουάν, “Ο εχθρός επιτίθεται. Επίθεση!”

Σε μια από τις αναμετρήσεις της Επαναστατικής Γαλλίας με τις βασιλόφρονες δυνάμεις του Πρώτου Συνασπισμού, το 1794, η γαλλική επαναστατική Στρατιά του Βορρά κερδίζει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαΐου 1565: Ξεκινά η μεγάλη πολιορκία της Μάλτας από τα Οθωμανικά στρατεύματα

Έδρα του Τάγματος των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το μικρό νησί της Μάλτας τέθηκε στο στόχαστρο των Οθωμανών που, ως συνήθως, συγκέντρωσαν μεγάλη αρμάδα...