23.4 C
Athens
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Φεβρουαρίου 1991: Επιχείρηση “Desert Sabre”, η Συμμαχία μπαίνει στο Ιράκ

- Advertisement -

Με την αεροπορική επιχείρηση κατά του Ιράκ να έχει ξεκινήσει από τις 16 Ιανουαρίου αποσαρθρώνοντας το σύστημα αεράμυνας και κομματιάζοντας τις ιρακινές μονάδες στη μεθόριο, το επιτελείο του στρατηγού Νόρμαν Σβάρτζκοπφ έκρινε πως ήθρε η στιγμή της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων του 1ου Πολέμου στο Κόλπο.

Η επιχείρηση, που αρχικά ονομάστηκε “Desert Sword” για να αλλάξει κατόπιν σε “Desert Sabre”, προέβλεπε την επίθεση δύο ενισχυμένων Σωμάτων Στρατού από τα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Ιράκ με στόχο την καταστροφή των ιρακινών δυνάμεων και την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Οι στόχοι της εκστρατείας ήταν ξεκάθαροι, αποτέλεσμα πίεσης των ανωτάτων στρατιωτικών ηγετών στις ΗΠΑ -που αποτελούσαν τον κύριο μοχλό και ισχύ των δυνάμεων της Συμμαχίας- για να αποφευχθούν καταστάσεις τύπου “Βιετνάμ”, όπου ένας νεφελώδης στόχος θα αναπροσαρμοζόταν από τις καταστάσεις οδηγώντας σε ατέρμονη πολεμική εμπλοκή. Σκοπός του πολέμου παρέμενε η απελευθέρωση του Κουβέιτ και η καταφορά ενός χτυπήματος στο Ιράκ που να το αποτρέψει από μελλοντικές σκέψεις επεκτατισμού και όχι η ολοκληρωτική κατάληψη και κατοχή του ή η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το XVIII Αερομεταφερόμενο Σώμα (82η και 101η Αερομεταφερόμενες Μεραρχίες, 24η Μηχανοκίνητη ΜΠ, 6η γαλλική Ελαφρά Τεθωρακισμένη με την υποστήριξη του 3ου αμερικανικού Συντάγματος τεθωρακισμένου Ιππικού και των 16ης και 18ης Ταξιαρχίων Αεροπορίας Στρατού) και το VII Μηχανοκίνητο Σώμα (1η Μηχανοκίνητη ΜΠ, 1η Μεραρχία τεθωρακισμένου Ιππικού, 1η και 3η Τεθωρακισμένες Μεραρχίες, 1η βρετανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία, με την υποστήριξη του 2ου Συντάγματος τεθωρακισμένου Ιππικού και της 11ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού) κινήθηκαν σε ένα μέτωπο 480 χλμ. με το ένα άκρο στο τριεθνές Σαουδικής Αραβίας-Ιράκ-Κουβέιτ και το άλλο στην έρημο του Ιράκ στα δυτικά. Μια ακόμα σημαντική δύναμη αποτελούμενη από μηχανοκίνητες μονάδες από τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία (9η ΤΘΜ) και την Αίγυπτο (3η Μ/Κ και 4η ΤΘ Μεραρχίες) τάχθηκε στο δεξί άκρο των δύο Σωμάτων ενώ στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Κουβέιτ δεξιά τους τάχθηκαν οι 1η και 2η Μεραρχίες Αμερικανών Πεζοναυτών με την στήριξη της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας/2ης ΤΘΜ (Ι Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών) και μιας συμμαχικής αραβικής δύναμης (με στρατεύματα από Σαουδική Αραβία, Ομάν, ΗΑΕ με πυρήνα την 10η Μ/Κ Ταξιαρχία των Σαούδ).

Σε μια κλασσική κίνηση συνδυασμένων αερο-εδαφικών μηχανοκίνητων επιχειρήσεων, οι συμμαχικές δυνάμεις εισχώρησαν βαθιά στο εχθρικό έδαφος αποφεύγοντας ζώνες όπου οι Ιρακινοί είχαν οργανωθεί αμυντικά, αφήνοντας τις στη “φροντίδα” του πυροβολικού και της αεροπορίας. Οι δυνάμεις του αριστερού άκρου έκαναν μια τεράστια υπερκέραση, απομονώνοντας τις δυνάμεις των ιρακινών εφέδρων, ώστε να βρεθούν απέναντι στις μηχανοκίνητες στρατηγικές εφεδρείες των Ιρακινών και στην Ρεπουμπλικανική Φρουρά. Ταυτόχρονα, αερομεταφερόμενες δυνάμεις με 300 ελικόπτερα βρέθηκαν βαθιά στο έδαφος του Ιράκ εγκαθιστώντας την προκεχωρημένη βάση ‘Cobra’. Στη συνέχεια με με τη βοήθεια ελαφρών μηχανοκίνητων δυνάμεων και εναερίων μέσων, έθεσαν τις κεντρικές οδεύσεις υποχώρησης των Ιρακινών υπό συνεχές πυρ αποδεκατίζοντάς τους και απαγορεύοντας οποιαδήποτε επικοινωνία και αναδιάταξη του εχθρού. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις Πεζοναυτών και οι συμμαχικές αραβικές δυνάμεις εισέρχονταν στο Κουβέιτ από το Νότο εκδιώκοντας τις ιρακινές δυνάμεις κατοχής. Σύντομα θα βοηθούσαν σε αυτό το έργο και οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις που έχοντας ολοκληρώσει το μικρό τμήμα της κύκλωσης θα έμπαιναν στο Κουβέιτ από το Βορρά.

Η επιχείρηση κράτησε 100 περίπου ώρες και αποτέλεσε μάθημα χρήσης μηχανοκίνητων δυνάμεων σε συνεργασία με εναέριες δυνάμεις υποστήριξης. Ασφαλώς, η αεροπορική εκστρατεία που είχε προηγηθεί συνέβαλε τα μέγιστα στην αποσάρθρωση του δικτύου αεράμυνας και επικοινωνιών μεταξύ των ιρακινών μονάδων αλλά και πάλι οι τεθωρακισμένες δυνάμεις της Συμμαχίας δεν έκαναν σε καμία περίπτωση περίπατο και σε αρκετές περιπτώσεις έπρεπε να πολεμήσουν σκληρά (μάχες 73 Easting, Al Busayyah, Phase Line Bullet, Norfolk, Medina Ridge, Kuwait International Airport, Rumaila) ενώ μόνο το VII M/Κ Σώμα ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή 12 ιρακινών μεραρχιών, 1.300 αρμάτων μάχης, 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων, 285 μέσων πυροβολικού και 100 αντιαεροπορικών συστημάτων και την αιχμαλωσία 22.000 στρατιωτών του εχθρού.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο αποκαλούμενος σήμερα “ελιγμός Σβάρτζκοπφ”, η ραχοκοκκαλιά των ιρακινών δυνάμεων είχε σπάσει και οι Ιρακινοί στρατιώτες, αποκομένοι από μέρες, παγωμένοι, χωρίς φαγητό και υπό ψυχολογική πίεση, άρχισαν να παραδίδονται μαζικά. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μπους θεωρώντας τους σκοπούς της εκστρατείας πετυχημένους ανακοίνωσε την ανακωχή. Ο άλλοτε πανίσχυρος ιρακινός στρατός, τσακισμένος αφέθηκε να αποσυρθεί στο εσωτερικό της χώρας ενώ το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν θα αντιμετώπιζε σειρά εσωτερικών αναταράξεων και εξεγέρσεων.

Οι Σύμμαχοι ήταν περιχαρείς. Όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις που κυκλοφορούσαν για την εκστρατεία είχαν διαψευστεί και τα νέα όπλα και τακτικές των Αμερικανικών Δυνάμεων αποδείχθηκαν ακατανίκητα. Οι αναταραχές στο εσωτερικό του Ιράκ θεωρήθηκαν αρκετές για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Χουσεΐν -άλλοτε σύμμαχο της Δύσης στη μάχη για την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή- ή τουλάχιστον να τον κρατήσουν απασχολημένο ώστε να μην αποτελέσει ξανά κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή.

Τα όπλα του πολέμου (πύραυλοι Patriot, άρματα Μ-1 Abrams, MLRS, ελικόπτερα Apache, έξυπνες βόμβες, μαχητικά F-15 και F-16) θα γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ συμμάχων και φίλων. Όσο για το Ιράκ, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν θα κατορθώσει να επιβιώσει και τα σύνορά του σε Βορρά και Νότο αποκλεισμένα σε αποστρατιωτικιοποιημένες Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων για άλλα 12 χρόνια μέχρι τον επόμενο πόλεμο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Όλα δείχνουν πως οι Γάλλοι την περασμένη εβδομάδα έφεραν μια πρόταση που κυριολεκτικά, το ΠΝ "δεν μπορούσε να αρνηθεί". Όπως πρώτη είχε γράψει η...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

MLRS Sumadija για την Κύπρο: Ιδανική λύση για A2/AD μέχρι βαθιά...

32
Μια βασική αρχή στο δόγμα του πολέμου, είναι ο αμυνόμενος να προκαλέσει τόσο μεγάλο κόστος στον επιτιθέμενο, ώστε ο δεύτερος να εγκαταλείψει τις επεκτατικές...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1687: Μια βολή καταστρέφει τον Παρθενώνα

Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τα Ενετικά στρατεύματα του στρατηγού Φρανσίσκο Μοροζίνι, βολές όλμων θέτουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη που είναι συγκεντρωμένη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο… δύο φορές

Λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό περιστατικό λανθασμένου συναγερμού πυρηνικού πλήγματος στην ΕΣΣΔ. Ο υπολογιστής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης σήμανε συναγερμό δύο φορές και μόνο η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα”

Βυθίζεται από γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15) έξω από τη Λέρο. Το αντιτορπιλικό ήταν από τα πιο σύγχρονα πλοία του ελληνικού...