Θορυβημένος από τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την χριστουγεννιάτικη προσάραξη τουρκικού πλοίου στις βραχονησίδες Ίμια, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή, δύο κατοίκους κι έναν παπά υψώνουν την ελληνική σημαία στη μικρή Ίμια.
Πρόκειται για τη συνέχεια στον επικίνδυνο χορό που είχαν περιέλθει Ελλάδα και Τουρκία, δυο χώρες που περνούσαν κρίση. Η Ελλάδα από το προηγούμενο έτος βίωνε πολιτική κρίση, καθώς ο πρωθυπουργός της, Ανδρέας Παπανδρέου, βρισκόταν στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο και η κυβέρνησή του, που ο ίδιος είχε οργανώσει συγκεντρωτικά, στερείτο μηχανισμών αντικατάστασής του. Και η Τουρκία, όμως, βίωνε μεγάλη εσωτερική κρίση από το 1994, αφού η τουρκική οικονομία -υπερβολικά εκτεθειμένη στο ιρακινό πετρέλαιο- βρέθηκε να χάνει σημαντικότατα κεφάλαια λόγω του πολέμου του Κόλπου. Ενώ οι κινήσεις της νέας πρωθυπουργού, Τανσού Τσιλέρ την έφεραν σε σύγκρουση με την τουρκική κεντρική τράπεζα μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε πολιτική. Το ίδιο έτος, οι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν την Τουρκία και προκάλεσαν μεγάλα ελλείματα στην αγορά, με το δολάριο ΗΠΑ να αντιστοιχεί σε 41.000 τουρκικές λίρες στο τέλος του έτους. Η τουρκική κυβέρνηση πούλησε μεγάλο μέρος του απόθέματος σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει το νόμισμα αλλά η υποβάθμιση δεν άργησε να έρθει.
Η προσάραξη του τουρκικού πλοίου στις 25/12 στις ελληνικές βραχονησίδες αντιμετωπίστηκε ψυχρά στην αρχή αλλά σταδιακά “αφύπνισε” τα αντανακλαστικά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η συνακόλουθη πτώση ενός τουρκικού μαχητικού στις 28 Δεκεμβρίου, έξω από τη Λέσβο, έστρεψε την προσοχή του τουρκικού κοινού στα εξωτερικά ζητήματα και το επιτελείο της πρωθυπουργού Τσιλέρ δεν άργησε να το αντιληφθεί. Έτσι η τουρκική κυβέρνηση απάντησε την επομένη (29/12) πως οι βραχονησίδες ανήκουν στον δήμο Αλικαρνασσού (Μπροντρούμ) και όχι στην Ελλάδα. Δέκα μέρες μετά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τη ρηματική διακοίνωση των Τούρκων.
Στο μεταξύ, πρωθυπουργός της Ελλάδας εξελέγη ο Κώστας Σημίτης αλλά ο συντονισμός της κυβέρνησης δεν είχε ακόμα επιτευχθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπιζε την κατάσταση με ανησυχία ζητώντας επαγρύπνηση από το Αμύνης.
Η κίνηση του δημάρχου Καλύμνου βρήκε σύμφωνο τον λαό αλλά πυροδότησε νέο γύρο εξελίξεων. Ο τουρκικός Τύπος θα αντιδράσει έντονα και η κρίση θα λάβει νέα τροπή στις επόμενες μέρες.