20.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 11 Αυγούστου 1996: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - η άνανδρη δολοφονία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Αυγούστου 1996: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 226
  •  
  •  

Ο Τάσος Ισαάκ από την Αμμόχωστο δολοφονείται άγρια από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και οργανώσεις του παρακράτους στη διάρκεια αντικατοχικής πορείας στην Πράσινη Γραμμή.

Το 1996 ήταν ιδιαίτερα έντονη χρονιά για τα Ελληνο-Τουρκικά. Η Κρίση των Ίμια έληξε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, με τις δύο χώρες να φτάνουν μια ανάσα από την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων αφήνοντας μια πικρή γεύση ήττας και ταπείνωσης στην ελληνική πλευρά και μια αίσθηση υπεροχής στην τουρκική.

Τα πάθη συνέχισαν να είναι οξυμένα με δηλώσεις πολιτικών και κρατικών παραγόντων και από τις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο που συνέπασχε σε κάθε κρίση Αθηνών-Αγκύρας με την ελληνική πλευρά, η εντύπωση της τουρκικής υπεροψίας και θράσσους, η θέση δηλαδή πως η Τουρκία μπορούσε να εκβιάσει με την απειλή πολέμου μια άλλη χώρα διεκδικώντας εδάφη που δεν την ανήκαν, προσέθεσε μια επιπλέον νότα αγανάκτησης στη μακρόχρονη κατοχή του νησιού.

Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών ξεκίνησε να οργανώνει μια πορεία διαμαρτυρίας για την παράνομη τουρκική κατοχή που θα διεθνοποιούσε το κυπριακό ζήτημα και θα εξέθετε την αυθαιρεσία της Τουρκίας. Η οργάνωση ξεκίνησε με επαφές των παραγόντων με πολιτικές αρχές της Κύπρου για να δώσουν την έγκριση και στήριξή τους στο γεγονός που θα ξεκινούσε από το Βερολίνο, θα διέσχιζε τη μισή Ευρώπη και θα έφτανε ως την Πράσινη Γραμμή -ίσως και πιο πέρα.

Μεταξύ των μοτοσυκλετιστών υπήρχε ένας διάχυτος ενθουσιασμός και αίσθημα ελευθερίας και αισιοδοξίας, που έφτανε σε σημείο να φιλοδοξούν πως η ειρηνική αυτή διαδήλωση θα περνούσε στα υπό κατοχή εδάφη και θα κατέληγε στην Κερύνεια. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου χαιρέτισε σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία ως κίνηση που θα βοηθούσε την κυπριακή θέση στον τομέα των δημοσίων σχέσεων (επαφές 3ου-4ου ή 5ου επιπέδου) ενώ άλλοι πολιτικοί χώροι αδιαφόρησαν για την κίνηση θεωρώντας την ανεδαφική.

Παρόλα αυτά, στις 2 Αυγούστου του 1996, μια μεγάλη πορεία 200 περίπου μοτοσυκλετιστών ξεκίνησε από την Πύλη του Βραδεμβούργου -σύμβολο του άλλοτε διχοτομημένου Βερολίνου και πόλης-συμβόλου και συνέχισε μέσω της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Βελιγραδίου, του Βόλου και τελικά επιβιβάστηκε σε πλοία στον Πειραιά με προορισμό την Κύπρο. Η πορεία συγκέντρωσε σταδιακά πολύ περισσότερους μοτοσυκλετιστές από όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο έγινε δεκτή με μια ενθουσιώδη υποδοχή ενώ πύκνωσε τις τάξεις της με Κυπρίους φτάνοντας σε αριθμό τους 7 χιλιάδες (12 χιλιάδες σύμφωνα με ορισμένες πηγές). Στις 10 Αυγούστου, ήταν αδύνατον να βρει κανείς δίκυκλο στην Κύπρο.

Ο παλμός ήταν τόσο δυναμικός που προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην κυπριακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, που αρχικά υποστήριξε την κίνηση της Ομοσπονδίας, κάλεσε εκτάκτως τον πρόεδρό της, κ. Γ. Χατζηκώστα, ζητώντας του να ακυρώσει την πορεία προς τα οδοφράγματα. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά που παρακολουθούσε προσεκτικά την πορεία, είχε ήδη διακηρύξει πως θα “κόψει τα πόδια” σε όποιον τολμήσει να περάσει στην Πράσινη Γραμμή. Δυνάμεις παρακρατικών των Γκρίζων Λύκων είχαν ήδη μετακινηθεί στα κατεχόμενα και οργάνωναν αντιδιαδηλώσεις, με την κάλυψη της αστυνομίας του Ψευδοκράτους και οπλισμένοι με λοστούς και ρόπαλα.

Μετά από πολύ διεργασία, ο πρόεδρος κ. Χατζηκώστας βγήκε και ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου πως για σοβαρούς λόγους που συνδέονταν με την Εθνική Ασφάλεια η πορεία προς τα κατεχόμενα δέον θα ήταν να μην πραγματοποιηθεί. Οι διαδηλωτές, στο απώγειο του ενθουσιασμού τους τον “έλουσαν” με μια βροχή από πέτρες, κέρματα και κουτάκια. Η διαδήλωση, τεράστια σε έκταση και ασυγκράτητη σε παλμό, κινήθηκε προς τον αντικειμενικό σκοπό της, ακέφαλη και χωρίς σχέδιο ή έλεγχο.

Οι δυνάμεις των διαδηλωτών κατευθύνθηκαν προς τα οδοφράγματα της Λήδρας, στο εγκαταλελειμένο εργοαστάσιο του ΣΟΠΑΖ, στη Λευκωσία, όπου οι μοτοσυκλετιστές πέρασαν στην Νεκρή Ζώνη και οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιές για να τους αποτρέψουν. Χειρότερη ήταν η κατάσταση στη Δερύνεια, όπου οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τουρκικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και αντιδιαδηλώσεις των Γκρίζων Λύκων που κινήθηκαν εναντίον τους πιο επιθετικά. Οι διαδηλωτές απάντησαν και αυτοί με πέτρες και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν συμπλοκές που ούτε η κυπριακή αστυνομία ούτε οι δυνάμεις των Κυανοκράνων εντός της Πράσινης Γραμμής δεν μπόρεσαν να ελέγξουν.

Σε μία από αυτές, κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης από τις ομάδες των Γκρίζων Λύκων και Τουρκοκυπρίων αστυνομικών, ένας διαδηλωτής, ο 24-χρονος Τάσος Ισαάκ από την περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ καθυστερεί για να βοηθήσει έναν άλλο Ελληνοκύπριο διαδηλωτή να απελευθερωθεί από ένα συρματόπλεγμα, κυκλώνεται και καταβάλλεται από μια μεγάλη ομάδα Τούρκων. Σαν άγρια σκυλιά οι Τούρκοι παρακρατικοί αλλά και αστυνομικοί χτυπούν με λύσσα για ώρα τον Τάσο στο έδαφος με ρόπαλα, λοστούς, κλωτσιές μέχρι που άνδρες της UNFICYP επενέβησαν και τον απέσπασαν σέρνοντάς τον μακρυά και στην ασφάλεια της ελεύθερης Κύπρου.

Ήταν όμως αργά. Η έκταση των τραυμάτων του θα τον οδηγήσει στο θάνατο που θα διαπιστωθεί λίγο μετά στο νοσοκομείο του Παραλιμνίου, Αμμοχώστου. Η κηδεία του έγινε τρεις μέρες μετά. Η δολοφονία -και αυτή είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει την πράξη, ένας φόνος με δόλο- του Τάσου Ισσάκ πλημμύρισε την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας που παρακολουθούσε μέσω των πολιτών της που μετείχαν στη διαδήλωση με πίκρα και αποτροπιασμό.

Όσο κι αν οι Τούρκοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από εκφράσεις για νόμιμη άμυνα, παραβίαση των συμφωνηθέντων περί της ουδετερότητας της Νεκρής Ζώνης, απειθαρχία προς τις αρχές της Κύπρου και των αρχών της Ειρηνευτικής Δύναμης, η ουσία ήταν πως ένα κύμα δίκαιης οργής κατέκλυσε τους χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν σε μια συμβολική πορεία για μια πραγματική, παράνομη και βάναυση εισβολή και κατοχή ξένων εδαφών. Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα στην τουρκική κατοχή της Κύπρου ούτε το 1974, ούτε το 1996 ούτε και σήμερα και αυτό είναι μια αλήθεια που μόνο ο κτηνώδης ατομικισμός και ο μακιαβελικός τρόπος που η Τουρκία αντιλαμβάνεται την πολιτική, στηρίζουν τότε και σήμερα.

Ο θάνατος του Τάσου Ισαάκ πυροδότησε νέο κύμα οργής, που η βαθιά σώρρευση πίκρας δημιουργεί. Τις επόμενες μέρες, στην κηδεία του, μια νέα διαδήλωση στην ελεύθερη Αμμόχωστο, θα οδηγήσει τον ξάδελφό του, Σολωμό Σολωμού να προβεί σε μια ενέργεια δυσθεώρατης παληκαριάς που το πάθος και η αγνή αντίληψη των εθνικών αξιών προκαλούν: θα ορμήσει μέσα από τις γραμμές των κυανοκράνων και θα σκαρφαλώσει στον ιστό της σημαίας του τουρκικού φυλακίου για να πάρει την τουρκική σημαία, μόνο για να γαζωθεί από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών και αστυνομικών. Το σκηνικό του Τάσου Ισαάκ θα επαναληφθεί.

Γιατί; Θα αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση σε δύκολα ερωτήματα είναι εξίσου δύσκολο να αρθρωθεί. Όμως, ένας λαός που δεν μπορεί να αγωνίζεται και να πεθαίνει για τις αξίες και τις ιδέες που τον κρατούν όρθιο, δεν μπορεί να συνεχίσει να στέκεται και όρθιος. Οι Ισαάκ και Σολωμού έπεσαν για να σταθούμε στο μνημείο της θυσίας τους όλοι εμείς.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 226
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Κανείς δεν ξεχνά. Τίποτε δεν ξεχνιέται.

kkalev

Μία σοβαρή χώρα όπως το Ισραήλ θα είχε φροντίσει ταχύτατα να ταυτοποιήσει όλους τους δολοφόνους των παιδιών αυτών και να τους έχει σκοτώσει νύχτα. Για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι απλά Τρίτη.

Tango.Alpha

Και θα είχε φροντίσει να μην εκτραχιθεί η κατάσταση γιατί οι απέναντι απλά επιβάλουν τη θέση τους χωρίς “αυστηρά μηνύματα”

Mikros-hroas

Κανείς μα κανείς Έλληνας δεν κουνήθηκε τότε! Τότε που έπρεπε να υπάρξουν αντίποινα! Η ντροπή είναι δική μας η θυσία είναι των παληκαριών. Ο πατέρας του Σολώμου έδωσε την επιταγή με τα χρήματα που του έδωσαν για την άμυνα την Κύπρου! Δυο Ήρωες η ντροπή δική μας! Την απάντηση την ξέρει η Πτήση στα μηνύματα που μου έσβησε! Εγώ τουλάχιστον προσπάθησα να βρω λύσεις και να πιέσω την Τουρκία και να της κάνω μεγάλη ζημιά αν μου έδιναν τα χρήματα. Οι από πάνω τρέμουν ακόμα με αυτά που τους είχα δώσει τότε για σεισμικά όπλα, για καταστροφή του Τούρκικου στόλου,… Read more »

neuromancer

What are you talking about? τι σεισμικά όπλα? αυτά είναι ξεπερασμένα….. τορπίλες φωτονίων και χωροχρονικοί καμπυλωτές είναι τα νέα σούπερ όπλα – έχεις χάσει “επεισόδια” φίλε μου.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

15
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99

Related News

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Battle of Britain @ 80 Flypast: Τρία Spits και ένα Hurricane πάνω από το Λονδίνο (βίντεο)

Ο βόμβος τεσσάρων Merlin, τόσο γνώριμος σε όσους έζησαν την επική εκείνη μάχη η οποία 80 χρόνια πριν έσωσε την Βρετανία, αντήχησε βαρύς πάνω...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Σεπτεμβρίου 1914: Μια μέρα στην ιστορία του υποβρυχίου U-9 και η γέννηση του θρύλου των U-Boots

Το γερμανικό υποβρύχιο U-9 βυθίζει διαδοχικά μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας τρία βρετανικά παλιά θωρακισμένα καταδρομικά, τα HMS Abukir, HMS Hogue και HMS Cressy,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Σεπτεμβρίου 1789: Μάχη του Ρύμνικ, ο Σουβόρωφ τσακίζει τους Οθωμανούς

- O συνδυασμένος στρατός Ρωσίας και Αυστρίας υπό τις διαταγές του στρατηγού Αλεξάντρ Σουβόρωφ και του πρίγκηπα Ιωσία του Κοβούργου συγκρούεται και διασκορπίζει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.: Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα ηνωμένα “ξύλινα τείχη” σώζουν την Ευρώπη

Συμβατική ημερομηνία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ο ηνωμένος στόλος των νοτιοελληνικών πόλεων-κρατών αντιμετωπίζει τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Αν και αποτελεί μοναδική...
- Advertisement -