Το μαχητικό F-16C Block 50 με σειριακό αριθμό «90-0808» είναι το πρώτο αμερικανικό F-16 που έσπασε το φράγμα των 10.000 ωρών πτήσης.
Το συγκεκριμένο F-16 μπήκε σε υπηρεσία πριν από 29 χρόνια και υπηρετεί στην αεροπορική βάση Μισάβα στην Ιαπωνία, περιοχή όπου σημείωσε και το ιστορικό ρέκορ. Το αεροσκάφος έχει πάρει μέρος στην επιχείρηση «South Watch» στο Ιράκ το 1999 και έχει συμμετάσχει σε υπερπόντιες ασκήσεις των ΗΠΑ σε Ασία και Ωκεανία.
Για τη διατήρηση των F-16 σε υψηλή επιχειρησιακή κατάσταση υλοποιείται πρόγραμμα συντήρησης 1.500 εργατοωρών κάθε φορά που συμπληρώνονται 400 ώρες πτήσης.
Το μαχητικό, που φέρει το παρατσούκλι «BOB», είναι το F-16 που έχει πετάξει τις περισσότερες ώρες πτήσης από κάθε άλλο αεροσκάφος του τύπου που ανήκει στις ΗΠΑ. Ο «BOB», όπως κάθε F-16 υπολογιζόταν αρχικά ότι θα αποσυρόταν με τη συμπλήρωση 4.800 ωρών πτήσης, αλλά η ανάγκη σε μαχητικά έχει αναγκάσει την Αμερικανική Αεροπορία να επεκτείνει την χρήση του έως τις 12.000 ώρες!
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκτεταμένου δομικού εκσυγχρονισμού του πρώτου F-16 της USAF
υπαρχει αραγε ακομα η δυνατοτητα αναβαθμισεως των block 30? k αν ναι ποιο περιπου το κοστος?
Πριν περάσουμε τα 30άρια και τα 50άρια απο οποιοδήποτε πρόγραμα αναβάθμισης θα πρέπει να περάσουν απο δομική ενίσχυση, το γνωστό Falcon Up. Ανάλογα με την καταπόνηση θα κοστίσει 2-2,5 εκατ δολλάρια ανα αεροσκάφος. Απο εκει και πέρα στα 30αρια μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολλά συστήματα απο τα 50άρια και τα F-4E AUP (όταν τα τελευταία αποσυρθούν) . Το θέμα είναι ο χρόνος και το κόστος δοκιμών και πιστοποίησης νέων όπλων…
ευχαριστω για την απαντηση το θεμα ειναι να το σκεφτουν οι αρμοδιοι που σκεπτονται πουλημα.
Αυτό που δεν λέει η παραπάνω (σωστή) κατά τα άλλα απάντηση είναι ότι ΔΕΝ μπορούμε να υποστηρίξουμε αεροπορία με 200 μαχητικά, ειδικα εάν θα πρέπειθ να κοιτάξουμε για το επόμενο μαχητικό. Εκτός και αν συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο “να ευμερούν οι αριθμοί και η πραγματικότητα ας υποφέρει”