23.5 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ «Κατακυρώθηκε», 2 FREMM και μια [email protected] για το ΠΝ;

«Κατακυρώθηκε», 2 FREMM και μια [email protected] για το ΠΝ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει στις αρχές Μαρτίου για αποφάσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα μάλλον επιβεβαιώνονται και αυτή την φορά αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πιθανότητα προμήθειας  2+2 πλοίων της κλάσης FREMM και μάλιστα με χρηματοδότηση μέσω των επιστρεφόμενων κερδών ελληνικών ομολόγων των προγραμμάτων SMP και ANFA που αναλογούν στη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα είχε αναδυθεί για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου (με αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 12/01, περί σχετικού ελληνικού αιτήματος).

Στις 17/01/2018 και 18/01/2018 υπήρξαν συναντήσεις στη ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΕΘΑ αντίστοιχα, και ακολούθως στις 13/02/2018 στη ΓΔΑΕΕ με τη συμμετοχή των DGA, Naval Group και του Γαλλικού Ναυτικού στις οποίες παρουσιάστηκε η φρεγάτα [email protected] ή FTI  και αμέσως μετά είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζονταν πλέον στην απόκτηση δυο εκ των τελευταίων ίσως και σε συνδυασμό με FREMM.

Περί του θέματος υπήρξε πολύ παραφιλολογία μέσα στον Φεβρουάριο και Μάρτιο οι περισσότερες από τις οποίες ήταν αντικρουόμενες.  Σημερινές όμως πληροφορίες πλέον αναφέρουν ότι υπάρχει τελική απόφαση που μορφοποιείται στην εκπόνηση προγράμματος άμεσης απόκτησης δυο φρεγατών FREMM και μιας τουλάχιστον FTI (1+1 σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή) μετά το 2023.

To τι σημαίνει βέβαια «άμεση προμήθεια FREMM» έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

Για τα πλοία κλάσης FREMM ο χρόνος ναυπήγησης (από την τοποθέτηση της τρόπιδας έως την παράδοση) υπολογίζεται σε τέσσερα έως πέντε έτη. Έτσι, ακόμη και αν το ΠΝ προχωρούσε αύριο σε παραγγελία, θα παραλάμβανε το πρώτο σκάφος το 2023!

Βέβαια στο παρελθόν έχει υπάρξει και η περίπτωση που η Αίγυπτος παρήγγειλε μια FREMM τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο ενός μεγάλου «πακέτου» όπλων που περιλάμβανε και 24 Rafale. Στην περίπτωση εκείνη και για να ικανοποιηθεί αιγυπτιακό αίτημα για «άμεση παράδοση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις μεγάλες τελετές για το άνοιγμα της νέας διώρυγας στο Σουέζ» το Γαλλικό Ναυτικό εκχώρησε την δική του FREMM της κλάσης Normandie που παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό τον Ιούνιο του 2015, αφού πρώτα της αφαιρέθηκε μέρος του οπλισμού και συστημάτων που δεν ήταν εξαγώγιμα στην Αίγυπτο.

Θα μπορούσε να συμβεί αυτό πάλι, τουλάχιστον για μια από τις ελληνικές φρεγάτες;  Το Γαλλικό Ναυτικό είχε τότε αντιδράσει έντονα στην εκχώρηση της Normandie  κάτι που ανέτρεψε σημαντικά το εξοπλιστικό του πρόγραμμα, γεγονός  από το οποίο δεν έχει ανακτήσει ακόμη.

Από την άλλη για την FTI (Fregates De Toulle Intermediate) υπογράφηκε σύμβαση ύψους €3,8 δις μεταξύ του Γαλλικού Ναυτικού και της DCNS για την ανάπτυξη και κατασκευή πέντε πλοίων προς αντικατάσταση ισάριθμων La Fayette, ενώ τρεις από τις τελευταίες θα αναβαθμιστούν στο διάστημα 2020-2021. Η πρώτη Φ/Γ θα παραδοθεί το 2023 και θα εισέλθει σε υπηρεσία το 2025. Ο προσανατολισμός της κλάσης είναι ο ανθυποβρυχιακός αγώνας (ASW) και για τον λόγο αυτό διαθέτει σόναρ συρόμενης διάταξης CAPTAS-4. Λόγω ακριβώς του ανωτέρω προγράμματος μειώθηκε εκ νέου ο αριθμός των υπό απόκτηση FREMM από το Γαλλικό Ναυτικό από έντεκα σε οκτώ (δυο από αυτές AAW).

Σήμερα το Marine Nationale έχει βάλει σε υπηρεσία πέντε FREMM, ενώ έχει (αρχικά) παραλάβει άλλη μια (τη νέα Normandie) που θα μπει σε υπηρεσία το 2019. Υπό ναυπήγηση βρίσκεται ένα πλοίο έκδοσης AAW που θα παραδοθεί το 2021 και ένα ακόμη θα ξεκινήσει φέτος για παράδοση το 2022. Θεωρητικά θα μπορούσε να εκχωρηθεί η «νέα» Normandie ή η Alsace που είναι το πρώτο πλοίο  AAW, μιας και το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Παράλληλα μπορεί να ξεκινήσει και η ναυπήγηση μιας ακόμη ελληνικής FREMM για παράδοση το 2021 για να ακολουθήσει η [email protected] το 2023.

Εν αναμονή εξελίξεων που παρακολουθούμε στενά!

Στο τεύχος μας ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Π&Δ Νο 383 που κυκλοφορεί το Σάββατο 31-03 στην επαρχία και την Δευτέρα 02-04 στην Αθήνα) περιλαμβάνουμε ένα άρθρο που συγκρίνει άμεσα τις δυνατότητες της κλάσης FREMM και [email protected] στα βασικά τους υποσυστήματα μάχης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

145 ΣΧΟΛΙΑ

145 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Houdini

F16V και φρεγάτες μέσα σε μια ημέρα; Θα μας πεθάνετε! 😛

Gunner

Οι νεότερες πληροφορίες από που προέρχονται;

Gunner

Οι FREMM ποιας έκδοσης θα είναι;

Flight

Θα είναι του Γαλλικού Ναυτικού…

Gunner

OK αγοραζουν 2 εκδοσεις. Την ASW ή την AAW;

Flight

Κάντε μια πρόβλεψη…

dimitrov

Δλδ αυτές που τόσα χρόνια λέγαμε πως δεν μας κάνουν? Με έναν ηρακλέα για ραντάρ? Οι ανθυποβρυχιακές? Με τους 16 αστέρηδες15 σκέτο? Με το κακομοίρικο το πυροβολάκι των 76/62? Και θα τις χρυσοπληρώσουμε κιόλας. Κακό μαντάτο αυτό. Τι μανία είναι αυτή με τις κ@λ&FREMM? Τάμα έχουν κάνει ή οι άλλες είναι γκαντέμικες? Από δεξιά Κουροπάτκιν, από δεξιά!!!!!!!!

Thras

Εντελώς εκτός των απαιτήσεων του ΠΝ! Ελπίζω να βάλουν μυαλό και να παραγγείλουν πλοία που χρειαζόμαστε και όχι ότι βρίσκουν μπροστά τους! Ας ρωτήσουν και κανέναν στρατιωτικό…

CKfurious

Πάτε να μας τρελάνετε σήμερα?

Για τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs , SMPs,
ότι έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα δείχνει πως το euro working group
προτείνει να να πάνε είτε προς εξόφληση του IMF
είτε προς εξόφληση των δανειων του 1ου μνημονίου

more later

CKfurious

Πολύ αμφιβάλλω εάν θα προχωρήσει auto το πρόγραμμα:

I) Λόγω χρηματοδότησης

II) Λόγω γενικής ανικανότητας της κυβέρνησις και πιθανών εκλογών προς το φθινόπωρο

Από επιχειρησιακής άποψης η κίνηση αυτή είναι λανθασμένη

Άλλες ανάγκες είναι δραματικά πιο επείγοντες;

Ανταλλακτικά , επισκευές, συντηρήσεις ,οπλικά συστήματα ολοκλήρωση Super Vita, νέες τορπίλες , εκσυχρονισμός MEKO επιλέον Sea Hawk

Οι FREMM είναι ακατάλληλες για λόγους που έχω συζητήσει

Γενικός έχουμε επιλογή βασισμένη σε καθαρά πολιτικά κριτήρια
που εάν προχωρήσει θα σακατέψει το υπόλοιπο ναυτικό λόγω απορρόφησης όλων των κονδυλιων
(που δεν υπάρχουν άλλωστε)

ivychris

μόνο φρεγάτα αεράμυνας περιοχής με min 48 κελιά μπορεί να σταθεί στη Μεσόγειο και μόνο η ύπαρξή της ακυρώνει οποιαδήποτε σκέψη του αντιπάλου.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή αποτελεί πρόσκληση & πρόκληση ταυτόχρονα στον αντίπαλο να δοκιμάσει και θα δείχνει την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους του ΠΝ.
Έτσι γίνεται η αποτροπή

CKfurious

Η αποτροπή στη A Μεσόγειo γίνετε και από μερικά 214 AIP εξοπλισμένα με σύχρονες τορπίλες , πυραυλους αντί ship και ίσως και το ανάλογο των scalp naval
Με αυτά ακυρώνεται η αεροπορική κυριαρχία του αντιπαλου
Οι FREMM λόγω status και μεγέθους θα τραβήξουν τη προσοχή της ΤΑ και θα πάνε άκλαφτες

giorgos tsagaris

Το ΠΝ διαχρονικα εξοπλιζει καλα τα πλοια του.Ας ελπισουμε οτι και τωρα θα συμβει το ιδιο…

ivychris

Για να μη ξεχνιόμαστε και επειδή οι περισσότεροι δεν θα γνωρίζουν, οι απαιτήσεις του ΠΝ το 2004, όταν τέθηκε το θέμα απόκτησης νέων φρεγατών με τη μελέτη καθορισμού Προγράμματος (ΜΚΠ) είχαν απαιτήσει ταχύτητα 30 κόμβων με 25% απόθεμα, σε 4 χρόνια το 2008 στη μελέτη Γενικών Επιχειρησιακών Απαιτήσεων (ΜΓΕΑ) η ταχύτητα πέφτει στους 28 κόμβους και το ΑΝΣ περικόπτει ακόμη στου 27 κόμβους μόνο και μόνο να χωρέσει η FREMM στις επιλογές. Αντίστοιχα τα 2 ρανταρ (τρισδιαστατο & πολλαπλών λειτουργιών) έγιναν 1, καθώς και τα κελιά από 48 (A/A, ASROC, CRUISE) μειώθηκαν σε 40 και μετέπειτα σε 32 ( οι… Read more »

Iomar

Καλησπέρα,

Αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση περί παραχώρησης της Alsace το Γαλλικό Ναυτικό δεν θα θέλει ούτε να μας δει μπροστά του

Nick Delhanidis

Αυτοι θα φταινε που επιμενουν να το ονομαζουν το πλοιο Normandie

Ευστάθιος Παλαιολόγος

Δεν βαλατε προειδοποίηση για Πρωταπριλιατικο…. Ξεχάσατε ή μήπως οχι…;

GiannisKak

Απο το στομα σας και στου θεου το αυτι!!
Οι δυνατοτητες των συγκεκριμενων φρεγατων (περισσοτερο στις FREMM αναφερομαι καθως τις αλλες δεν τις ξερουμε ακομα καλα) ειναι τεραστιες και κατα καποιο τροπο πιστευω κλειδωνουμε το Αιγαιο!
Με την αποκτηση αυτων, την αναβαθμιση των F-16 και κααααποια στιγμη στο μελλον την αποκτηση (αναβαθμισμενων πια) Rafale θα ειμαστε κομπλε.
Πτηση και Διαστημα διορθωστε με αν κανω λαθος.

p270

αν δεν δω δεν πιστευω, όχι εσάς βέβαια αλλά την κυβέρνηση

Theo

Αν και είναι αναξιοπρεπής η πολιτική αυτού του τύπου δέχομαι:

1) η χώρα είναι κυριολεκτικά διαλυμένη με δική μας υπαιτιότητα και μόνο, μόνο η συμμετοχή μας σε ΕΕ/ΝΑΤΟ/ΟΗΕ μας καθιστά κράτος σαν όλα τα άλλα

2) αν μας έδιναν τα φράγκα θα γινόντουσαν διορισμοί ξαδέρφης/γκόμενας/κομματόσκυλου/συνταξιούχου από τα 50 μπαμπά/συνταξιούχου μαμάς που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή της/κουμπάρου κλπ

Με αυτά τα ντροπιαστικά δεδομένα, θα πρέπει οι ναυαρχαίοι και λοιποί να κάνουν μια επίσκεψη στον Ε. Μακρόν και να του φιλήσουν το χέρι.

antonis.

Σήμερα το χει η μέρα! Καλα νέα για το f-16 καλα και για τις φρεγατες! Ειλικρινα αν το ημερολογιο δεν εγραφε 29 θα τα δεχομουν ως αστεια! Παντως όσο αφορα την σκεψη αποκτησης 2 Φρεμμ πραγματικα δεν μου κανει μεγαλη εντυπωση, ωστοσο το ενδιαφερον για 1 (!) FTI με βαζει σε σκεψεις για το κατα ποσο θα συνφερει σε λογιστικη υποστηριξη 1 μονο πλοιου της κλασης καθως και αν πραγματικα 1 μονο σκαφος θα μπορει να αλλαξει τακτικα μια (μινι) “συγκρουση”.

ΥΓ: Ευχαριστουμε για την τακτικη και σοβαρη ενημερωση που συνεχιζετε να μας παρεχετε, ειστε απο τους λιγους (δυστυχως).

sotbak

με αναβάθμιση των ΜΕΚΟ δεν θα καλύπταμε το κενό ώστε να πάρουμε [email protected] μόνο και να μη γεμίσουμε διάφορους τύπους πάλι;;;

zolotas

Αν, λέμε τώρα, παίρνουν (οι FREMM) i-mast με APAR blk 2 και τα 16 SYLVER γίνουν 32 Mk41 για SM σεξι και ΕσουσουΜου 2 και VL ASSROC, ψωνίστε ΧΘΕΣ…

Nick Delhanidis

Ποια συστηματα φερει στη διαμορφωση για το γαλλικο ναυτικο η Alsace ?

FOX

Και τι συγκλονιστικό έχει το APAR 2 που σου έχει μείνει απωθημένο; Η x band εκπομπής; Ή μήπως οι ESSM;

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

ας πούμε ότι με το APAR II και SEA MASTER sm400 και μερικά SMART-L σε άλλα παλιότερα σκάφη έχω AEGIS στην μισή επένδυση… κι αν κάνω στο step σε ESSM II βάζω κουβαδοκόφτες (που λέει κι ο τσιμούχας) σε καλό κομμάτι του Αιγαίου…

Greg

Τί έγινε; Κοσμογονία, καταιγισμός ειδήσεων επανεξοπλισμού τών ΕΔ. «Βρέθηκε» χρηματοδότηση για τα F-16V, «Κατακυρώθηκε», 2 FREMM και μια [email protected] για το ΠΝ. Τό μόνο πού μέ ανησυχεί είναι καί στή μία καί στήν άλλη είδηση τά “εισαγωγικά “.
Πάντως μέ ή χωρίς εισαγωγικά φαίνεται ότι σφίγγουν τά …γάλατα.

Greg

Mά φυσικά καί δέν υπονοώ κάτι γιά σάς. Τά εισαγωγικά τά βάζετε καί καλά κάνετε, αφού τά μάτια σας, όπως καί ολονών μας, έχουν δεί πολλά. Καί ούτε περιμένω νά φέρετε αυτά πού φέρνουν άλλοι. Δέν ανησυχώ γιά τά “νέα”. Ολο καί κάτι θά πάρουμε. Ομως όπως όλες οί δουλειές μας, έτσι καί οί εξοπλισμοί, γίνονται σέ συνθήκες πανικού, αποσπασματικά καί χωρίς μακρόπνοο προγραμματισμό, άρα σχεδιασμένες στό γόνατο, μέ προδιαγραφές καί σέ τιμές τού κατασκευαστή καί πολλές φορές μέ αμφίβολα επιχειρησιακά οφέλη. Τό ότι δέν υπάρχουν λεφτά δέν είναι δικαιολογία. Στό τέλος θά αγοράσουμε 2-3 πλοία (2 τύπων;) γιά νά… Read more »

Alexandros Lekkas

Καλά οι Γερμανοί τίποτα; Unboxing φρεγάτας θα έχουμε;

Νικόλας

Καλά κρασά… Που λένε και στο χωριό μου
Το ναυτικό χρειάζεται
2 νέες MEKO με mk41 και εκσυγχρονισμό των υπολοίπων
2 214, 2 Προμηθευς, 1 Σαμος, 5 S.Vita και φυσικά να βρεθούν 13 S70B
Οι γάλλοι ας μας δώσουν καμία 15άρια M2000RDY μαζί με τα 13 του Qatar και εκσυγχρονισμό όλων με link16

Ellinokyprios

Σας ευχαριστώ πάρα πολυ…
Αυτά είναι ότι χρειαζόμαι!

Agamemnon

Για να μην γινω γραφικος και γραφω παλι για τον γελωτα που προκαλουν τα γαλλικα πλοια,ευχομαι οτι παρουμε τελικα να ειναι σωστα και πληρες εξοπλισμενο…

Nick Delhanidis

Δεν προλαβαινει τις δουλειες η ΝavalGroup ….

Αραγε να εχει παιξει κατι και για τα Διλιτρα ? ….

aris32

μεγαλη αποκαλυψη και φυσικα μεγαλη αναβαθμιση του ΠΝ . με τις 2 + 1 + 1 φρεγατες . το θετικο ειναι οτι εστω και με σποντα θα βαλουμε πλοια με συστηματα που θα ειναι αγνωστα στους απεναντι και φυσικα με οπλα που παλι θα ειναι αγνωστα . προβλεπω aster30 – cammer mm40block3 – scalpnaval??? millenium ?? αν προχωρησει θελω να δω την διαμορφωση των πλοιων και φυσικα τι καλα θα εχουν . υποθετικα πανε για αποσυρση η μη εκσυχρονισμενες S οποτε μπορουμε να κανουμε και μινι αναβαθμιση τις 3 απο τις 4 εκσυχρονισμενες που εχουν ελλειπη οπλισμο σε συγκριση με… Read more »

dimitrisx

”Bay bay meko upgread” ή παίζει κι’ αυτό; Δηλαδή πάμε για ναυτικό με 8 μεγάλες μονάδες.

Προβοκάτωρ
Flight

Θα το πούμε στον you know who, και σας βλέπουμε να κάνετε διακοπές σε γουλάγκ

Προβοκάτωρ

Δηλαδής…άμα παίξει αντίστοιχα το γερμανικό πρόγραμμα και φτιάξουμε 4-5 Type 214HN και ανεβάσω γερμανικό Εθνικό ύμνο?

Neilos

Ακούγονται πολύ ωραία για να είναι αληθινά όλα αυτά… Οι αμερικανοί τσοντάρουν για βαϊπερ, οι γάλλοι μοιράζουν βαπόρια… Το θέμα ειναι ποιός πραγματικά αποφασίζει…; Αποφασίζει η Ελληνική κυβέρνηση και οι επιτελείς των όπλων το τί, το πότε, το πως και το γιατί ή οι αγαπητοί (συν)εταίροι του συνδικάτου ΕΕ & Νατο, που αφού μας φόρεσαν μνημονιακούς ζουρλομανδίες και μας έφεραν στα πρόθυρα γεωπολιτικής κατάρρευσης τώρα ξαφνικά ξεκλειδώνουν όλες οι πόρτες για τα μάτια μας μόνο… Εκείνα τα περίφημα 500μύρια που έχουμε ετήσιο ταβάνι για εξοπλισμούς πως θα χωρέσουν τόσες νέες προσθήκες; Κάνα (υπο)κατασκευαστικό μεροκάματο θα υπάρξει για τα εδω εργατόπαιδα… Read more »

tallyhogr

μονο εμενα μου φανταζει ως κακο σενάριο το 2+1+1?

Αν ειναι leasing οι Fremm, κομμάτια να γινει, αν δεν ειναι ομως…. λογιστικη υποστηριξη για πανυγηρια. Καταληξτε σε ΕΝΑΝ τυπο και επικεντρωθειτε σε αυτόν. Δεν θα αντέξω να πάθει “λιμενικιαση” και το ΠΝ.

dv1.gr

η λογικη λεει οτι τουλαχιστον 1 πο της 2 fremm-ER που ναυπηγουν οι γαλλοι για αυτους με παραδοση το 21 και 22 θα ερθει σε εμας …δεν υπαρχει σεναριο αλλο για να εχουμε νωριτερα σκαφος..τωρα αν ερθουν και οι 2 η’ αργοτερα η 2η και ποτε και που θα φτιαχτει θα φανει στο χειροκροτημα …τωρα για τις μπελχαρα πραγματι δειχνει ελκυστικο σκαφος ..αλλα αργει καπως ….περνοντας την μια θα δουμε ακολουθως τι αναγκες θα υπαρχουν και τι δυνατοτητες …τωρα η μια και μονο ειναι σπρωξιμο του γαλλικου προτζεκ ..και προφανος κατι αλλο θα παρουμε βολικο με εμας …τιποτα σε μιραζ..ισως… Read more »

Dimitris

Να στε καλα τοση συγκινηση μαζεμενη αλλα θελουμε κ αλλη

Γιώργος Γιολδάσης

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ παύει να αποτελεί πλέον ανάγκη; Θα περισσέψουν κονδύλια;

Flight

Φανταζόμαστε πως θα προέλθουν από διαφορετικό «κουμπαρά»

Gunner227

Ο εκσυγχρονισμός των MEKO πρέπει να γίνει ασχέτως των νέων αγορών, όταν πραγματοποιηθούν (που και αυτές είναι απαραίτητες). Εγώ το βλέπω σαν το αντίστοιχο των F16V για το ναυτικό. Τώρα, τι θα περιλαμβάνει είναι μέγα ερώτημα που εξαρτάται κυρίως από το οικονομικό. Τεχνικά πάντως, εκτός της εγκατάστασης νέων αισθητήρων, αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2020 θα είναι διαθέσιμος ο ESSM block2 με 70 km εμβέλεια και ενεργό καθοδήγηση και με την εγκατάσταση κανίστρων DP-48 στον εκτοξευτή Mk48 μπορούν να έχουν 32 βλήματα. Θέματα επιπλέον ενίσχυσης της δομής για το επιπλέον βάρος φαντάζομαι ότι μπορούν να λυθούν εύκολα. Δεν γίνεται… Read more »

Νίκος

Βάλτε στον αριθμητή και την αγορά του Νεωρίου από Ελληνοαμερικάνικο όμιλο. Μπορεί να δούμε “κουφά” λόγω της νέας γεωπολιτικής κατάστασης που “πάει” να παγιωθεί στην περιοχή μας. Τελικά αν γίνουν όλα αυτά….να είναι καλά ο από απέναντι τρελός με τους μεγαλοϊδεατισμούς του και τα complex του.

sotbak

λέτε ο άνθρωπος να δουλεύει για μας και μεις οι αχάριστοι να τον κατηγορούμε και από πάνω!!!!!!!;;;;

Nick Delhanidis

Ποια συστηματα φερει στη διαμορφωση για το γαλλικο ναυτικο η Alsace ?

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Τι να πω, ΜΠΡΑΒΟ!

Αν έστω ένα κλάσμα των κινήσεων αυτών γινόταν τα προηγούμενα χρόνια της αδιαφορίας, απραξίας και παντελούς απαξίωσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα δε θα είχαμε τον Ερντογάν να το παίζει πλανητάρχης… Δε θα αναφερθώ στις εποχές τις μίζας και της ρεμούλας επί Ακη – Γιάννου…
Ας ευχηθούμε όλοι να προχωρήσει και να συνεχίσει…

Fingolfin

Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, άλλες ήταν οι προτεραιότητες. To καλοκαίρι του 2015 πηγαίναμε για φούντο, το ξεχάσατε κιόλας; Για θυμηθείτε τη φασαρία που είχε γίνει από τους δανειστές όταν θέλαμε να νοικιάσουμε Fremm. Τώρα με τη χρηματοδότηση των “κακών” ευρωπαίων (που θέλανε να μας μετατρέψουν σε αποικία σύμφωνα με την παρούσα κυβέρνηση) και οι οποίοι ξαφνικά γίνανε καλοί καθώς και με τους νέους φόρους που σου εξασφαλίζουν μεγάλο πλεόνασμα, σταθερότητα και προοπτική μπορείς μέχρι και εξοπλισμούς να κάνεις. Βάλτε και τον παράγοντα Ερντογάν – πετρέλαια Ν.Α. Μεσογείου/Ιονίου/Κρήτης και καταλαβαίνετε γιατί το παιχνίδι ξάφνου χόντρυνε… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ

Υπάρχει περίπτωση για απόκτηση οπλικών συστημάτων από χώρες τις ΕΕ ,έστω και μεταχειρισμένων, με αντίστοιχο τρόπο χρηματοδότησης? Και οι Ιταλοί ναυπηγούν FREDA νομίζω τα χαρακτηριστικά των οποίων μου φαίνονται κάπως πιο καλά.

Paliouras

Οι Ιταλοι να μας δωσουν 40 EF-2000 μεταχειρισμενα και αναβαθμσμενα και 20 Μ-246 και ξεχρεωσαν,,
Καλο ε?

ivychris

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η διαμόρφωση πρόωσης της GE των Ιταλικών FREMM με τους 30 κόμβους και όχι τους Γερμανικούς MTU των Γαλλικών FREMM
Aπό τους Γάλλους 4Χ 8 Sylver A-70 μπροστά (Aster-30/Block 1 NT/MCdN) & 4 Χ 6 Α-43 δεξιά & αριστερά στο υπόστεγο (Aster-15 & Mistral).
Και δεν μπορεί να έχει ένα Radar

Fingolfin

Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει είναι πως για να φτάσουμε στο σημείο για παροχή τέτοιων διευκολύνσεων για f-16 και φρεγάτες το πρόβλημα με την Τουρκία είναι πολύ πιο σοβαρό από ό,τι πιστεύουμε.
Ψηφίζω για Alsace + Lorraine + 2 [email protected]@.. 🙂

Kakakakarakaka

Καλο νεο αλλα δεν ειναι AAW…

θα αναβαθμισουν τις Μεκο;;;

giorgos tsagaris

Ξεχναμε βεβαια οτι οι Τοθρκοι καποια στιγμη θα εχουν 6 ”214” + 8 ”209”..

aris32

6 214 με δικα τους ηλεκτρονικα και 8 209 στην ιδια κατασταση με τα δικα μας . την διαφορα την κανουν οτι εμεις δενεχουμε συγχρονες τορπιλες .αυτοι εχουν

onair

Αν είναι να πάρουμε κάτι από τους Γάλλους τότε να πάρουμε τορπίλες και Ραντάρ μαζί με εξοσέτ για τις ΜΕΚΟ.
Οι ναυτικοί του εμπορικού Ναυτικού όταν ακούνε για τις γαλλικές μηχανές φεύγουν μακριά
Κλασικό παράδειγμα οι Pielstick του Αίολος Κεντέρης και του αδελφού πλοίου που κυριολεκτικά φαλίρισαν την ναυτιλιακή της Λέσβου.
Γάλλοι και μπελάδες πηγαίνουν πάντα μαζί το είδαμε και με τα AMX30 και το αντίστοιχο ΤΟΜΑ της χούντας.

Flight

Ψάξτο λίγο, δεν έχουν γαλλικούς κινητήρες (αν και δεν έχουμε κάτι με τους γαλλικούς κινητήρες!)

onair

Παρεξήγηση δεν αναφέρωμαι σε γαλλικούς κινητήρες στις Fremm. Έχουν την αυτογνωσία να μην βάλουν…
Αλλά στη κακή φήμη που έχουν στο εμπορικό ναυτικό οι Γαλλικές κατασκευές
Την κακή νοοτροπία των Γαλλων σε θέματα υποστήριξης και κόστους ανταλλακτικών την γνωρίζει ήδη η Π. Α
Και καλά θα ήταν αυτά τα θέματα να λύνονται πριν την αγορά και όχι να έχουμε πάλι ιστορίες τύπου ΝΗ90.

giorgos tsagaris

Για το ΤΟΜΑ (το οποιο ακομη χρησιμοποιουν οι Γαλλοι) μας φταιει μονο η δικη μας ανικανοτητα..

Spirit

Μάθετε πρώτα τι προωστικό συγκρότημα έχουν τα Γαλλικά πλοία και μετά εκφράζεται και άποψη.

FOX

Αφού πάμε για FREMM και FTI, τυλίξτε και μια Gowind να κάνουμε συλλογή; Ληγμένα στο Πεντάγωνο έτσι;

xtc

Καλησπερα!Πτηση για τα κιοβα εχουμε κανενα νεο; ποτε θα ερθουν Ελλαδα ξερετε;

Flight

Το ψάχνουμε πολύ “δυνατά”, αλλά μάλλον είναι νωρίς ακόμη. Κι εμείς, όπως κι εσείς, βιαζόμαστε να τα δούμε στα ΤΕΑΣ το συντομότερο!

Nick Delhanidis

Εγω αγωνιω να δω πρωτα να ερθουν hellfire για ολεςτις φυλες ινδιανων ….

agnostosependytis

Οπότε αν τα κέρδη από τα ομόλογα η Γαλλία τα κάνει καράβια, μένει η Γερμανία να τα κάνει εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και Eurofighter, και η Ιταλία τορπίλες Black Shark.

Μετά πουλάμε blk 30 και τα παλιά 2000, παίρνουμε τα 2000-9, πιστοποίηση meteor στα γαλλικά και προσωρινά κλείσαμε για το άμεσο και βλέπουμε για F-35 στο μέλλον.

ΥΓ μέχρι να πάρουμε την Bellara δεν μπορούν να μας δώσουν οι Γάλλοι και 3-4 επίγεια διασυνδεμένα ραντάρ της επίγειας έκδοσης του Seafire?

Nick Delhanidis

Ποια 200,-9?

Nick Delhanidis

Ποιος θα παρει παλια 2000 …. Ακομα και τα blk30 δυσκολο να σπρωχθουν καπου. Για ebay την βλεπω σουμπωτη ολη την αγορα του αιωνα (ιστορικο εγκλημα, πεταμα δις, διαχειριση τουλαχιστο προβληματικη…)

aris32

για τα παλια μ2000 αν εχουν ωρες πτησης ακομα υπαρχει η δυνατοτητα να τα σπρωξουμε σε καποια ιδιωτικη εταιρεια .

kostas kladianos

Διακρίνω μια φοβία από μικρό αριθμό φίλων σχολιαστών για την εισδοχή στον εθνικο στολο σκαφών γαλλικής φιλοσιφιας, στο ΠΝ έχουμε την νοοτροπία της εξωστρεφεξωσ στο νεο, από την εποχή του υποβρυχίου Nordenfeld στα τέλη του 19ου αιώνα, θαρρώ οι συναδεσυνά θα πράξουν τα δέοντα, οσο για τις μειονότητες θαρρώ ότι θα δουδο ένα ελαφρυτερε εκσυγχρονισμό με πυρήνα το CMS και ισως το VLS.

kostas kladianos

Ζητώ ταπεινά συγνώμη για τα συντακτικά λαθη στο πρώτο σχόλιο μου, είμαι από ταμπλετ, θέλω να πω ότι οι συνάδελφοι θα πράξουν τα δέοντα και ότι οι μεκο θα έχουν αναβάθμιση με πυρήνα το σύστημά διαχείρισης μάχης και τον κάθετο εκτοξευτήρα.

Christos Parousis

Και ένα σύγχρονο ραντάρ οπωσδήποτε

agnostosependytis

Πάντως αν και χάρηκα με την είδηση, θα προτιμούσα να ξοδευτούν αλλού τα λεφτά, τα πλοία είναι απλά φορείς ραντάρ, αντιαεροπορικών, αντιπλοικών και μακράς κρούσεως πυραύλων, τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά από το φερόμενο σύστημα, και μπορεί να πάει άκλαφτο από μια τορπίλη ή αντιπλοικό πύραυλο σαν συνολική επένδυση. Με τα ίδια λεφτά ίσως παίρναμε πολλαπλάσια από τα φερόμενα συστήματα και τα εγκαθιστούσαμε σε αριθμό νησιών που θα ήταν αβύθιστα. Ναι ξέρω, δεν κινούνται, αλλά και τα πλοία με την ταχύτητα που έχουν, σχετικά ακίνητα είναι… Έτσι όπως είναι, τις βλέπω μία για Βόρειο Αιγαίο, μία για Νότιο και… Read more »

giorgos tsagaris

Οσο πιο συντομα τοσοκαλυτερα για εμας.

Kamp

Για άλλη μια φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως και το 1996 τρέχαμε για να καλύψουμε τα κενά με πλάνο που είχε σχεδιαστεί στο πόδι και με λάθος επιλογές έτσι και τώρα η ανάγκη μας οδηγεί σε λάθος επιλογές. Είμαι σίγουρος αν περπατήσει το θέμα (που αμφιβάλω) να δεχθούμε υποεξοπλισμένες φρεγάτες στα Γαλλικά πρότυπα. Το χειρότερο είναι που θα πούμε και ευχαριστώ στον Μακρόν καθώς δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Ερωτήματα όπως αν οι FREMM θα έχουν την απαράδεκτη μέγιστη ταχύτητα 26 – 27 κόμβους αν θα τοποθετηθεί το seafire 500 στην έκδοση των 6000 tn ώστε να είναι ομοιογενοποιημένα με… Read more »

giorgos tsagaris

”Η βιασύνη είναι ο χειρότερος εχθρός.”.
Οντως φιλε μου,αλλα αυτο δεν κανουμε ολοι?Βιαζομαστε να πουμε οτι θα ειναι στη χειροτερη δυνατη εκδοση οταν το ΠΝ μας εχει συνηθισει αλλιως…

”Φυσικά λεφτά δεν υπάρχουν και υπάρχουν άλλες βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες”
Υπενθυμιζω οτι για αυτο ακριβως το λογο μπορουμε να τις παρουμε.
Δεν απαιτουνται χρηματα απο εμας.

darede

Εμπιστεύομαι τις πηγές της πτήσης αλλά εάν δεν πέσουν υπογραφές δεν πιστεύω τίποτα. Παρόλο αυτά στο σενάριο που αναφέρεται μόνο σαν leasing έχει νόημα η παραχώρηση άμεσα μιας fremm, γιατί δεν αλλάζουν το herakles στην Alsace. Πάντως τα πράγματα μυρίζουν μπαρούτι

Takis

Οι Αμερικάνοι με προεξέχουσα τη Lockheed (η οποία παρά την κρίση στην Ελλάδα έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει κοντά 2 δις λογαριασμό, βλέπε P-3 & F-16), τώρα έρχονται οι Γάλλοι με πρόταση για φρεγάτες (η οποία ελπίζω να καρποφορήσει έχοντας λάβει υπόψιν όμως τις εισηγήσεις του ΠΝ). Να αναμένουμε ότι ακολουθούν με νέα η Boing και οι Γερμανοί (πως να το κάνουμε δε μπορούμε να τους αφήσουμε απ έξω)? Να βάλω στην εξίσωση και το Ισραήλ? Ή μήπως γίνομαι υπερβολικός μετά από μια τέτοια κοσμογονία ειδήσεων?

Πέιος Χάρης

Υποπτεύομαι πρωταπριλιάτικο μπαράζ ειδήσεων. Για τα Βαιπερ το έχαψα εύκολα, δεν το έψαξα κιόλας. Αλλά το τελευταίο με τις συμφωνίες αγοράς από εμάς, οποιουδήποτε νέου πλωτού μέσου που κατασκευάζεται για το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό, βγάζει μάτια. Κρίμα γιατί ήταν ωραίες ειδήσεις.

Flight

Σας διαβεβαιώνουμε πως οι ειδήσεις είναι πραγματικές. Μας έχετε μπερδέψει με άλλους ιστότοπους, κάτι το οποίο είναι μάλλον προσβλητικό για εμάς.

harispeios

Δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να σας προσβάλω. Μακάρι να επαληθευτούν οι αναρτήσεις σας, κερδισμένη θα βγει η ΠΑ ίσως και οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες.

Nick Delhanidis

Φαινεται τελικα ισως καποια εστω μικρη συμβολη στις εξελιξεις εχει η διαρκως αυξανομενη μεγαλομανιακη συμπεριφορα του σουλτανου … ακουγεται οτι ο Μακρον στελνει δυναμεις στο Μανμπιτζ (ακουγεται). Αν ειναι ετσι δεν αποκλειεται να δουμε ισως και απο τη μερια της …Γερμανιας αμυντικες διευκολυνσεις προς τη μερια μας … (και κατι και για τα διλιτρα μας κυριε Σιτροεν)

AlxPorto

Συνεπώς η κλάση “ΕΛΛΗ”, μετρά ημέρες.
Μακάρι να μην τορπιλιστεί το πρόγραμμα από κάποιον πεφωτισμένο εθνοσωτήρα.
Συγχαρητήρια για τις πηγές και την όλη στάση σας που μας πάει περίπτερο τα τελευταία 20 χρόνια.

Flight

Δεν το νομίζουμε! Οι Kortenaer είναι πολύ σκληρές για να πεθάνουν έτσι εύκολα. Και το λέμε μετά λόγου γνώσεως…

giorgos tsagaris

Ισα-ισα που οι Κορταναερ (οι εκσυγχρονισμενες 6 )θα μπορεσουν να παραμεινουν με αυξημενη διαθεσιμιτητα σε υπηρεσια μετα την αποσυρση των 3 μη εκσυγχρονισμενων.
Ισως και αυξημενη επιβιωσημοτητα εαν χρησιμοποιηθουν τα Οτο μελαρα και τα Φαλανξ που θα προκυψουν απο τις δευτερες κατα το προτυπο των Ελλη και Λημνος με 2 Οτο μελαρα και 2 φαλανξ εκαστη.

JohnnyB

Δηλαδή πάμε για συνολικό πλάνο με 14 κύριες μονάδες στόλου?

4 αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ
6 διπλό αναβαθμισμένες Kortenaer
2 FREMM
2 [email protected]

Αν οι δύο FREMM είναι έκδοση Αεράμυνας Περιοχής (AAW) μας φτάνει η παραπάνω σύνθεση για Αιγαίο αλλά και Κύπρο μαζί?

sotbak

λογικά φτάνει οριακά. Το ΠΝ γνωρίζει καλύτερα από όλους μας….

Christos1974

Για να κανει τετοιου είδους εξοπλισμους αριστερή κυβέρνηση και ο Τσίπρας να φαίνεται πολλές φορές συνοφρυωμένος πράγματι σφίξανε τα γάλατα και ναι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ ότι όλοι εμείς γνωρίζουμε. Επί του θέματος….το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση ΧΘΕΣ! Ποιό είναι το μεγάλο του μειονέκτημα;; Παρουσία αξιοπιστη προς υπεράσπιση σε περίπτωση Πολέμου ανατολικά της Ρόδου Καρπάθου Κρήτης. Εντός του χώρου του Αιγαίου λόγω της γεωμορφολογίας έχουμε το τακτικό πλεονέκτημα ακόμα, αλλά …..οπότε, χρειαζόμαστε πλοία αεράμυνας περιοχής. Αμεσα το πολύ να υπάρχει 1 Φρεμμ άντε + 1. Η λογική λέει…. 2 Φρεμμ με leasing αρχης γενομένης από 2019 έως… Read more »

deusexmachinagr

Παλι πολυτυπια παλι κατακερματισμός παλι καμια ναυπήγηση στη χώρα….

Nick Delhanidis

Αν ισως γινει leasing not-to-keep 1-2 fremm, (μια που η διαμορφωση των γαλλικων απ’οτι φαινεται εχει καποιες διαφορες ανεπιθυμητες για αγορα) ισως να ναυπηγηθουν καποια ή ολα τα τελικα σκαφη εδω?

giorgos tsagaris

Το ” καμια ναυπήγηση στη χώρα” γιατι το προδικαζουμε?

Gunner

@ ptisidiastima

Θέλω AAW αλλά τα κουκιά μάλλον επιβάλουν ASW.

FOX

Από να κάνουμε συλλογή πλοίων όπως έχουν πει και άλλοι φίλοι η απόκτηση 40 Rafale F3R δείχνει καλύτερη λύση…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγο υπομονή για την εξέταση των δυνατοτήτων του Rafale F4 κυρίως στις λύσεις που θα δίνει απέναντι στα F35 (νέα ραντάρ) ενεργητικό stealth (DEDIRA??). Τα όπλα τους ( scalp ) και η εμβέλεια τους(Κύπρος) τα καθιστούν ιδανικά. Την λύση απένατι στα τουρκικά f35 δεν θα την πάρουμε ποτέ απο τους Αμερικάνους καθαρά για λόγους πολιτικής εξοπλισμών. Δεν φτιάξαν οι αμερικάνοι προγραμμα 1 τρις για να πουλησουν την λυση στην Ελλαδα μετά απο λίγα χρόνια.Και όπως έχετε γράψει και εσείς πολύ σωστά τα f35 δεν αντιμετωπίζουν τα τούρκικα f35. Την λύση θα την βρούν οι στρατιωτικοί τους ανταγωνιστές ( Ρώσοι )… Read more »

sotbak

ποιος ξέρει όμως πόσο θα μας χρεώσουν οι φίλοι κατά τα λοιπά Γάλλοι για τέτοιων δυνατοτήτων Α/Φ…….

Pagoboy

Μονο με leasing εχει λογικη η παραπανω προμηθεια fremm …μεχρι να αρχισουν να παραλαμβανονται η belharra …αλλιως κι εγω με τη σειρα μ να προτεινω 1 type 23 για ανθυποβρυχιακο πολεμο 1 fremm για κρουση ξηρας με scalp naval και 1 belharra AAW…

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω την αγαπητή Π&Δ, αν έχει υπάρξει αντίστοιχη συζήτηση για Τ-214 ΑΙΡ (για την υλοποίηση των Νο.5 & 6) όπως λέει κι ο «σύντροφος» πιο πάνω.

Επίσης, οι 2 FREMM «AAW» προβλέπεται να έχουν ακριβώς το ίδιο Herakles με τις υπόλοιπες κι απλά θα ολοκληρωθούν σ’αυτές κι οι Aster-30 ή έχουν κάποια άλλη έκδοση του; Προβλέπονται και MICA-VL;

Mήπως μαζί με τα πλοία παίξουν επιτέλους και τίποτα σύγχρονα κράνη για το ΕΣ;

Ευχαριστώ για την απάντηση, περιμένω το νέο τεύχος!

dimitrisx

Δεν είναι και πρώτη φορά που εξετάζετε, έναντι χρημάτων να μας δοθούν υλικά ανταλλάγματα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου η Ιταλία για παράδειγμα προσφέρθηκε να ανακατασκευάσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αλλά εμείς θέλαμε χρήμα, που λέγετε πως πήγε ως προίκα, για την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας. Μάλλον καλύτερα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των κερδών Ελληνικών ομολόγων, γιατί αλλιώς προς επιδότηση ημετέρων θα πάνε και σε επιδόματα λαθρομεταναστών.

Thanos

Θεωρω οτι η πρωτη FREMM αποφαστικε για τον λογικα αμεσο χρονο παραδοσης. Αν και δεν ειναι αυτο που θελουμε (FREDA?) εχει σχεδον σιγουρα Scalp Navale που ειναι σημαντικο θεμα για τα Μεμετια αν εχουν να φυλαξουν 2 πηγες εκτοξευσης Scalp (Mirage 2000-5 και FREMM)…..

Προβοκάτωρ

Με το γερμανικό αντίστοιχο “πρόγραμμα χρηματοδότησης” θα φτάσουμε και εμείς τα 12 Type 214HN..

agnostosependytis

Για πρωταπριλιάτικο μάλλον θα μείνουν οι τορπίλες, το θέμα και η καθυστέρηση με αυτές είναι απίστευτη, εδώ προβαίνουν σε παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα έρθουν σε μερικά χρόνια, αντί για έστω μια εκατοντάδα εκατομμύρια για τις τορπίλες που είναι άμεση και σημαντική αναβάθμιση.

Mitsos_Mantzos

Ρε παιδιά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τη διαφορά της fremm με την belhara και τα δικά μας πλοία;;;; αφου όλα εχουν 8 πυραύλους επ-επ, ενα πυροβόλο μπροστά, πίσω από το πυροβόλο θύλακες για αντιεροπορικούς πυραύλους και τορπίλες, αφού και τα δικά μας πλοία τα έχουν όλα αυτά γιατί να πάρουμε καινούργια; Εαν τωρα η fremm εχει 20 πυραύλους επ-επ και εμεις δεν μπορούμε να κοτσαρουμε στα δικά μας παραπάνω τοτε το καταλαβαίνω, αλλά και αυτή 8 έχει.
Τοτε τι είναι το ρανταρ; Ε ας βαλουμε στα δικά μας καινούριο αεσα.

Fingolfin

Στο νέο τεύχος (Απρίλιος ’18) της “Πτήσης” θα σου λυθούν όλες οι απορίες. 🙂

DEAD KENNEDYS

@ Μητσος Μαντζος
Δεν ειναι μονο τα οπλα…αλλα και τα ηλεκτρονικα…
Η Belharra θα “φοραει” επανω το ρανταρ sea-fire 500 της Thales το οποιο θα παρατηρει πανω απο 500 χλμ…
Οσον αφορα τα δικα μας πλοια…ειναι παλια σκαρια…

aris32

πρεπει να εχουμε υπομονη να δουμε τι θα γινει απο αποψη ποιες θα ειναι οι προδιαγραφες . με τα δεδομενα τα οικονομικα νομιζω οτι ειναι ιδανικη λυση τα πλοια απο γαλλια και η αναβαθμιση των φ16 . ελπιζω να εχουμε κατι και απο γερμανια – ολλανδια μερια (βλεπε 2 214 και υποβρυχια + αναβαθμιση μεκο – στρατος )

data

Αν τελικα παρθουν οι fremm πρεπει οπωσδηποτε να ενισχυθουν με searam.

DEAD KENNEDYS

Οτι νεο ερχεται…καλοδεχουμενο…!
Προσωπικα προτιμω τις Belharra…μου αρεσουν πολυ αυτα τα πλοια…με την αναστρεφωμενη πλωρη…
Αλλα φυσικα και οι Fremm καλοδεχουμενες…εννοειται!
Τωρα…επειδη κανεις δεν ξερει τι θα “φορανε” επανω τα πλοια (στις fremm αναφερομαι)…αν φερουν α/α aster 30 ειμαστε πολυ καλα…θα εχουμε υπσροχη εναντι των τουρκικων…
Αν φερουν και τους scalp naval…τοτε “δεν μας πιανει κανεις”…!

sotbak

θα τα φέρουν όμως;;;;;;;;;;

DEAD KENNEDYS

Το ΠΝ (μεχρι χθες) ηθελε πλοια που πρωτιστως θα ειχαν α/α περιοχης.
Ευελπιστω πως ναι ( για τους aster-30).
Για τους scalp naval…δεν ξερω…
Η αληθεια ειναι πως μονο οι επιτελεις γνωριζουν…προς το παρον…

Spartan Crow

Θέλω να συγχαρώ την Πτήση ,όντας παλιός αναγνώστης και να δηλώσω ότι αποτελεί όαση στην πληροφόρηση που αφορά τα εθνικά θέματα αλλά και το αεροπορικό ιδεώδες.Το λέω όχι για να χαιδέψω αυτιά αλλά επειδή έχει παραγίνει το κακό με τα click-bait δημοσιεύματα.Προσωπικά έχω την πτήση ως “τεχνητό ορίζοντα” που επιβεβαιώνει ή όχι αν ένα νέο είναι fake.Καλή συνέχεια και ελπίζω τα τελευταία νέα (f-16v,φρεμμ/fti) να επιβεβαιωθούν και να τελεσφορήσουν γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και οι Αξιωματικοί μας αξίζουν τα κατάλληλα αποτρεπτικά εργαλεία.

PROMAXOS1

2 ξεχωριστοί τύποι … και οι δύο ακατάλληλοι λόγω ελλιπούς οπλισμού και εξοπλισμού, χαμηλής ταχύτητας και σοβαρών σχεδιαστικών μέτρων για την προστασία του σκάφους (θωράκιση τμημάτων όπως οι Αμερικάνοι, σχεδίαση των “2 αυτόνομων νησίδων μάχης πάνω στο πλοίο” όπως οι Γερμανοί)… ο ένας μάλιστα σε μία μόνο μονάδα… Το ΠΝ αυτοκτονεί

Η ΠΑ επίσης θα μπορούσε να ζητήσει τα κονδύλια να πάνε για συμπληρωση των Μ2000 με γαλλικά αποσυρόμενα και βαθιά αναβάθμιση όλων (ίσως και με Κυπρική επιπλέον οικονομική ενίσχυση) …

Dimitris

btw.. ποτέ δε κατάλαβα γιατί δεν έχουμε εμπλέξει την Κύπρο με το στόλο των Μ2000. Θα μπορούσε να γίνει μία συμφωνία χρηματοδότησης για την αναβάθμιση τους και αύξηση του στόλου, και έτσι να ξεκινήσει η μερική/κυκλική μετεγκατάσταση τους στο νησί με ταυτόχρονη παράδοση (πώληση) των S300. Φαντάζεσται το επιχειρησιακό πλεονέκτημα με exocet και scalp; win win συμφωνία και πραγματική διασφάλιση της ΑΟΖ. Όσον αφορά τα Γαλλικά πλοία, πείτε με ρομαντικό, αλλά προσωπικά εμπιστεύομαι το ΠΝ τις επιλογές του, τους ανθρώπους του, την ιστορία του, και τα σκαριά του. Οπότε θετική εξέλιξη, και για να το λέει η πτήση έχει μπεί… Read more »

DEAD KENNEDYS

@ Προμαχος Δεν συμφωνω… Η Belharra αν και δεν την εχουμε δει ακομη, αν φερει επανω αυτα που λεει η naval group…θεωρω πως ειναι καλη επιλογη… Για τις Fremm εχω κι εγω καποιες αμφιβολιες…δεν ξερω κατα ποσο ταιριαζουν σε κλειστες θαλασσες οπως το Αιγαιο… Για τη θωρακιση που αναφερεις στα “ζωτικα σημεια” των αμερικανικων σκαφων…μην ξεχνας οτι εχουν ως βασικο αντιπαλο τους oniks και brahmos… Οι βασικοι λογοι ομως για αγορα γαλλικων πλοιων ειναι καθαρα πολιτικοι. Σχετικα με τα mirage 2000 …ας κοιταξουν να κανουν καμια συντηρηση στους exocet και στους scalp…και υστερα συζηταμε και για επιπλεον αεροσκαφη… Γιατι εγω… Read more »

PROMAXOS1

16 κελιά δεν φτάνουν ούτε για ασκήσεις, οχι για πόλεμο. Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν τα Άρλι και τα Τάικο δεν υπήρχαν αυτοί οι πύραυλοι, ούτε άλλωστε η θωράκιση είναι αρκετή για να αντέξει τεράστιους υπερηχητικούς πυραύλους με κεφαλή μισού τόνου, αποσκοπούσε στην προστασία και των περιορισμό ζημιών από τα υπόλοιπα είδη απειλών. Εξάλλου η θωρακιση δεν είναι η μόνη λύση για αυξημένη επιβιωσιμότητα και διατήρηση μαχητικών ικανοτήτων μετά από πλήγμα, δες το σχέδιο της τελευταίας γερμανικής φρεγάτας με την νοοτροπία των “2 νησίδων”, τα οπλικά συστήματα και οι αισθητήρες μοιράζονται ανάμεσα στο εμπρός και το πίσω μέρος του σκάφους (και… Read more »

DEAD KENNEDYS

Ετσι θα εχουμε οντως μια ισχυρη αεροπορια…αλλα το ναυτικο…;

PROMAXOS1

Χωρίς ισχυρή αεροπορία, το ναυτικό θα βρεθεί στον πάτο της θάλασσας. Με ισχυρή αεροπορία και εξοπλισμένη με τα κατάλληλα όπλα στον πάτο θα βρεθεί το αντιπαλο ναυτικό. Αυτό είναι νόμος από τον Β ΠΠ και μετά. Το ΠΝ θα παίξει καθυστερήσεις. Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ κατά το Αυστραλιανό υπόδειγμα που έδωσε πλοία με ικανότητες αεράμυνας περιοχής με κόστος λίγο παραπάνω από μισο δις $ ΗΠΑ, αναβάθμιση των τορπίλλων SUT σε επίπεδο που προσεγγίζει αυτό της DM2 A4 με κόστος περίπου 100 εκ $ (κόστος μονάδας 1 εκ $, με το ποσό αυτό αναβαθμίζουμε όλο το απόθεμα αντί να προμηθευτούμε 30 μόλις… Read more »

george taotao

αστοχη αγορα….εαν πραγματοποιηθει….την δεδομενη κατασταση ως πολεμικα πλοια μπουμε να παρουμε απο αμερικη μερια ….οι τυποι πολεμανε και χτιζουν πλοια για πολεμους και οχι για σαλονια και θαυμασμο…μια καλη συμφωνια με αμερικη τωρα που τα εχει τσουγκρισει με την τουρκια θα αποφερει πλοια με αμερικανικο οπλισμο και οχι ξηλωματα και ραψιματα οπως γινονταν παλια …..βρηκε ο Τσιπρας τον ομοιο Μακρον και νομιζουν καποιοι οτι οι γαλλοι μας κανουν και σκοντο….οι αμερικανοι παραδοσιακα και στην πραξη φτιαχνουν πιο αξιοπλοα καραβια και πιο ολοκληρωμενα σε πολεμικο εξοπλισμο απο οτι ο ευρωπαιος ….συν οτι το εφοδιαστικο συστημα του ΠΝ θα αφομειωσει κατευθειαν τα… Read more »

sotbak

συμφωνώ απόλυτα

sotbak

και έτσι ξεχνάμε τα όνειρα για 2+2 ΤΙΚΟ ή 2+2 Α/Β. Όμως αυτά είναι δοκιμασμένα, με πολλά κελιά (αν είναι γεμάτα) και φοβερό ραντάρ. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;;; Θείε Δόναλδ βοήθεια!!!!

agnostosependytis

Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε το ραντάρ seafire και το fushion ηλεκτρονικών πληροφοριών που θα διαθέτει η Bellara, φορτωμένα σε ένα Arleigh Burke. Ξέρω, δεν γίνεται και ονειρεύομαι, αλλά θέλω να πω ότι οι Bellara έχει ένα τρομερό πλεονέκτημα, το ραντάρ τα ηλεκτρονικά και την συνολική επεξεργασία, που θυμίζει F-35 σε μορφή πλοίου, αλλά ‘όπως είπε άλλος αναγνώστης έχουν και μειονεκτήματα γιατί για κάποιο λόγο δεν τις έχουν κάνει σκληρά καρύδια με αδυναμίες σε πολλά σημεία. Είναι αργές (27νμ, εδώ οι ΜΕΚΟ που είναι δεκαετίες πίσω και είναι πιο γρήγορες), έχουν λίγα κελιά, λίγα πυροβόλα, κτλ. Και τέλος, αυτό… Read more »

Scalp_eg

Οι αμερικανοί αναθέσαν στη συμπαραγωγό της FREMM (fincantieri) να τους σχεδιασει την επόμενη φρεγάτα, και καποιοι εδω μέσα μας λενε οτι οι FREMM ειναι για πεταμα και θέλουμε αμερικανικα πλοία κτλ. Ούτε στο όνειρο μας δε θα μας δώσει ο θείος σαμ αντιτορπιλικα 8000 τονων, και ούτε φυσικα θα αποδεσμευσει SM2. Oτι στρατηγικό πλεονεκτημα έχουμε έναντι των τούρκων ειναι γαλλικό.
MICA στον αέρα, SCALP στο έδαφος και EXOCET στη θάλασσα
Συντομα και ASTER 30

Dimitris

“Oτι στρατηγικό πλεονεκτημα έχουμε έναντι των τούρκων ειναι γαλλικό” Ετσι μπραβο να τα λεμε αυτα. Και οπως εχω ξαναπει, οι Γαλλοι σταθεροι συμμαχοι σε ολα τα επιπεδα τις τελευταιες δεκαετιες. Και ισως να ειναι απο τις λιγες χωρες που δε θα με χαλαγε η εξοφληση του πολιτικου γραμματιου.

dimitrov

Καλά … ας κόψουμε κάτι …. ειδικά για τους εξοσέτ ……. αλλά κι εμείς δε τους αφήνουμε παραπονεμένους. Τους δίνουμε το παντεσπάνι τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πάμε για 2+2 Μπελαρά. Κόστος αγοράς 1 δις ευρώ για το κάθε πλοίο, με τον οπλισμό του. 750 εκατ. χωρίς αυτόν. Θα φέρει συνδιασμό πυραύλων Aster-30 και Scalp Navale. Οι γάλλοι δέχτηκαν να έχει και μη γαλλικά όπλα και έτσι το Π.Ν θα τους βάλει Φάλανξ που θα αφαιρεθούν από S που θα αποσυρθούν μελλοντικά. Οι γάλλοι θέλουν η παραγγελία να τους δοθεί πριν το τέλος του 2018 γιατί μετά θα έχουμε εκλογές και φοβούνται μην γίνει καμμιά στραβή και μείνει πίσω χρονικά η παραγγελία. Η 1η φρεγάτα θα παραδοθεί στο Π.Ν το 2022. Μία φρεγάτα θα ναυπηγείτε στην Γαλλία… Read more »

Antonis_Loukas

Αφού θα χρηματοδοτηθούν από το γαλλικό κράτος(άρα δεν έχουμε τα φέσια των δανείων), πως βγαίνει τιμή 750 εκ ευρώ ΧΩΡΙΣ τα όπλα; Για τα δικά τους πλοία, οι Γάλλοι, έχουν υπολογίσει 3,8 δις για 5 πλοία κομπλέ μαζί με τα έξοδα r&d και τις κρυφές επιδοτήσεις… Όταν τα έξοδα μοιράζονται σε ναυπήγηση 9 αντί 5 σκαφών(στο δικό σου πάντα σενάριο για 2+2 σκάφη, εγώ πιστεύω πως θα πάμε για 6) και ταυτόχρονα δεν θα επιδοτήσουμε τα γαλλικά ναυπηγεία, πως είναι δυνατόν να πληρώσουμε το σκάφος κομπλέ στα 1 δις, όταν οι Γάλλοι πληρώνουν 760;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

27
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά

Related News

Όσο εμείς αναρωτιόμαστε για τα λιγοστά ΑΑV-7, οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το δικό τους!

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή βρίσκεται το τουρκικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα MAV (παλαιότερα γνωστό ως ZAHA), που αναπτύσσεται από την εταιρεία FNSS και...

Το Μαυροβούνιο παραλαμβάνει τα πρώτα του ελικόπτερα Bell 505

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, το Μαυροβούνιο παρέλαβε τα δύο πρώτα μονοκινητήρια ελικόπτερα Bell 505 JetRanger X που παρήγγειλε νωρίτερα...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Όπλα λέιζερ σε μαχητικά αεροσκάφη, κάνοντας τον Meteor να μοιάζει… απολίθωμα του παρελθόντος

Οι τακτικές αερομαχίας δεν είναι μία αυθαίρετη έννοια. Συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις κι είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών, δηλαδή ο καθένας δίνει τη μάχη...

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από...
- Advertisement -