«Μη βλέπετε τα 2 πλοία που τράκαραν. Να βλέπετε τα υπόλοιπα 280 που δεν τράκαραν».

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε ιλαροκωμωδία εξελίχθηκε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας μεταξύ του ναύαρχου Φιλ Ντάβιντσον, προϊστάμενο της αμερικανικής διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού Ναυτικού σε σχέση με το δυσμενές μητρώο ασφάλειας στα αμερικανικά πλοία το 2017.

Οι εικόνες της “ντροπής” για το US Navy

Ο ναύαρχος εκτός των άλλων προΐστατο της εσωτερικής έρευνας για δύο πολύνεκρες συγκρούσεις στις οποίες ενεπλάκησαν δυο πλοία (αντιτορπιλικά) του αμερικανικού Ναυτικού πριν δυο χρόνια.

Με λίγα λόγια, προκειμένου να αντικρούσει το αρνητικό κλίμα και της κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο κλάδος του, ήταν ότι οι γερουσιαστές δεν θα έπρεπε να βλέπουν (δίνουν σημασία) σε δυο πλοία που συγκρούστηκαν, αλλά στα υπόλοιπα 280 που δεν συγκρούστηκαν.

Οι κατηγορίες εκφράστηκαν από τον γερουσιαστή Άνγκους Κινγ από το Μέην, σχετικά με την πτώση της ετοιμότητας στόλο, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα δυο αυτά ναυτικά ατυχήματα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο Κινγκ μάλιστα πίεσε τον Ντάβιντσον να παράσχει στο Κογκρέσο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση και τις πιστοποιήσεις των πληρωμάτων των πλοίων πριν διατεθούν για υπηρεσία.

Περιστατικό με το αντιτορπιλικό AEGIS USS Fitzgerald

Η απάντηση του ναύαρχου ήταν να διαψεύσει ότι υπήρχαν πρότερες προειδοποιήσεις για πτώση της ετοιμότητας ενώ κατέληξε πως ναι μεν τα δυο αυτά ατυχήματα ήταν τραγωδίες, αλλά το γεγονός παρέμενε πως 280 άλλα πλοία δεν είχαν ατυχήματα.

Ο Κινγκ δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση αυτή λοιδορώντας το Ναυτικό και τα υποτιθέμενα στάνταρ του για «μηδέν συγκρούσεις» υποστηρίζοντας πως επειδή 280 πλοία δεν συγκρούστηκαν αυτό δεν είναι δικαιολογία για δυο άλλα να συγκρουστούν.

Ο Ντάβιντσον δεν μπόρεσε να πει κάτι σ’ αυτό, αλλά αντέτεινε πως τα πλοία του αμερικανικού Ναυτικού είχαν εξαίρετες επιδόσεις σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Ανέφερε την ενεργητική άμυνα εναντίον αντιπλοϊκών πυραύλων στην Υεμένη, άριστες επιδόσεις σε βολές πυραύλων πλεύσης καθώς και την κατάρριψη ενός «MiG» (σ.σ. Su-22) στην Συρία από μαχητικά αεροσκάφη αεροπλανοφόρου.

Με βολές AIM-9 και AIM-120 καταρρίφθηκε το συριακό Su-22;

Βreaking news: Πυραυλική επίθεση στην Συρία

Αμερικανικός ναυτικός συναγερμός στην Υεμένη

Κατέληξε λέγοντας ότι «Το Ναυτικό αισθάνεται ένα τεράστιο ποσό λογοδοσίας (ευθύνης) για αυτά τα συμβάντα. Για αυτό μου ανέθεσε να τα ερευνήσω και έφτιαξα μια έκθεση 170 σελίδων με 58 συστάσεις ασφαλείας και το Ναυτικό έχει προχωρήσει ήδη με την υιοθέτηση αυτών των συστάσεων.»

Οι συγκρούσεις εν πλω αλλάζουν την πολιτική ύπνου στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Ο Κινγκ από την πλευρά του κατέληξε πως είναι ικανοποιημένος που το Ναυτικό έχει πάρει μέτρα διόρθωσης των σφαλμάτων και γενικώς ενεργεί προς την σωστή κατεύθυνση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Σωστό κι αυτό!

evaggelos
Member
evaggelos

ξερει κανεις ποσα ακριβως ειναι τα πλοια του αμερικανικου ναυτικου?

seb
Member
seb

Εδώ θα βρεθεί ένας βουλευτής να θέσει ουσιατικά και δύσκολα ερωτήματα για τη κατάσταση του Π.Ν. και των Ενόπλων Δυνάμεων;

Kostas
Member
Kostas

αξίζει να διαβάσετε αυτό

https://features.propublica.org/navy-accidents/uss-fitzgerald-destroyer-crash-crystal/

θα δείτε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ακόμα και σε ένα υπερσύγχρονο πλοίο

θα δείτε ακόμα

1) ποσό πολύ το αμερικανικό ναυτικό πιέζει το προσωπικό του
2) την πραγματική διαφάνεια στη διερεύνηση και όχι το κουκούλωμα που γίνεται συστηματικά στην Ελλαδα

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Για όσους γνωρίζουν Αγγλικά και έχουν αρκετή όρεξη, η σελίδα ProPublica έκανε μια πολύ καλή έρευνα για το συμβάν του Fitzgerald. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κάποιος (καθώς και τα εξαιρετικά γραφικά) – αποκαλύπτονται αρκετές από τις αμαρτίες του Αμερικανικού Ναυτικού και επίσης ρίχνει φώς σε σημεία σχετικά κρυμμένα όπως τα προβλήματα συντήρησης ενός Arleigh Burke.

https://features.propublica.org/navy-accidents/uss-fitzgerald-destroyer-crash-crystal/

chikichiki
Member
chikichiki

Αυτή την απάντηση δε μπορώ παρά να τη χαρακτηρίσω ελληνική.