21.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑ100 + 100 = 200 χιλιάδες τόνοι διπλωματίας: Δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην...

100 + 100 = 200 χιλιάδες τόνοι διπλωματίας: Δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Μεσόγειο

- Advertisement -

Δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα πλέουν στην Μεσόγειο αυτό το διάστημα, μετά από αρκετό καιρό. Πρόκειται για τα USS John C. Stennis (CVN-74) και USS Abraham Lincoln (CVN-72), κλάσης Nimitz αμφότερα, όπως εξάλλου έχουμε ήδη γράψει σχετικά από την πρώτη στιγμή:

Ταυτόχρονη παρουσία 2 αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο για πρώτη φορά μετά το 2016


Με την (σπάνια πλέον) αφορμή της σύμπλευσης δυο αμερικανικών αεροπλανοφόρων με τις ομάδες μάχης τους στην Μεσόγειο, το αμερικανικό Ναυτικό με ανάρτησή του στο Τουίτερ δημιούργησε ένα νεολογισμό.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο αντιστοιχούσε σε «100.000 τόνους διπλωματίας», βάσει του εκτοπίσματός του προφανώς. Τώρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με 200.000 τόνους διπλωματίας, αφού μιλάμε πλέον για δυο αεροπλανοφόρα ταυτόχρονα.

Εκτός αυτού, στο ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα επέβαινε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, γεγονός που σύμφωνα με το CNN, είναι μία σπάνια κίνηση και αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ρωσία.
Με την αφορμή αυτή ο πρεσβευτής έκανε την αντίστοιχη δήλωση:

«Όταν έχεις 200.000 τόνους διπλωματίας που πλέουν στην Μεσόγειο. Αυτό είναι που εγώ το λέω διπλωματία, αυτό είναι διπλωματία πρώτης γραμμής. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο. Έχεις όλη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι όταν κάθεσαι κάτω και προσπαθείς να βρεις λύσεις στα προβλήματα που μας έχουν χωρίσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια».


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ασκήσεις που διενεργούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση συμμετέχουν και συμμαχικά πλοία του ΝΑΤΟ που πλέον στην Μεσόγειο, όπως ενδεικτικά το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan (D 37) κλάσης Type 45, την γαλλική φρεγάτα FS Languedoc (D 653) κλάσης FREMM και η ισπανική φρεγάτα ESPS Méndez Núñez (F 104) κλάσης Alvaro de Bazan.
Είναι πράγματι σπάνια η συγκυρία και αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο σε όλο και περισσότερα θέατρα επιχειρήσεων, ακόμα και σε αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τα πλέον «καυτά» και κρίσιμα του πλανήτη, όπως ο Περσικός Κόλπος.

Απουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου από τον Περσικό Κόλπο


Εκεί, έχουν υπάρξει πολύμηνα διαστήματα τα τελευταία χρόνια όπου δεν υπήρξε ούτε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, πόσο μάλλον δυο. Πρόκειται προφανώς για άμεση συνέπεια της αριθμητικής μείωσης της δύναμης των αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού που αν και στα χαρτιά είναι περί τα είκοσι, λιγότερα από τα μισά είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση της Μεσογείου, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δυο κύρια αεροπλανοφόρα είναι αρκετή δύναμη αποτροπής. Σίγουρα δεν είναι τα έξι CV και CVN που είχαν μαζευτεί στον Περσικό Κόλπο για την Καταιγίδα της Ερήμου, ωστόσο ούτε κι ο δυνητικός αντίπαλος στον οποίο απευθύνεται το παραπάνω μήνυμα, δηλαδή η Ρωσία, είναι αυτό που ήταν κάποτε.
Άλλωστε το ρωσικό Ναυτικό αυτήν την στιγμή ειδικά δεν διαθέτει ούτε ένα αεροπλανοφόρο να αντιπαρατάξει, και ίσως αυτό να μην αλλάξει στο μέλλον.

Προς απόσυρση ο “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ;”


Αν και τα τελευταία χρόνια τα αεροπλανοφόρα έχουν κατηγορηθεί ως υπερβολικά και δυσανάλογα ευάλωτα απέναντι σε συγκριτικά φθηνότερα όπλα και αντίμετρα, η αλήθεια είναι ότι ένα αεροπλανοφόρο μαζί με την συνοδευτική ομάδα μάχης του δηλαδή όλα τα πλοία, υποβρύχια κι αεροσκάφη / ελικόπτερα που το ακολουθούν παντού, αποτελεί πράγματι μία πολύ μεγάλη δύναμη πυρός.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

24 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

1
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΕΕ και Κομισιόν στέλνουν ισχυρό μήνυμα κάνοντας έκκληση για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ακόμη μία φορά την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην ομιλία του για τις επιθέσεις του Ιράν σε βάρος...

Η Raytheon αυξάνει την παραγωγή των πυραύλων SM-3 & SM-6

Πρόσφατα, η Raytheon έκανε τα εγκαίνια μιας επέκτασης του εργοστασίου ολοκλήρωσης πυραύλων, στο Redstone. Το έργο είναι αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων και θα αυξήσει...

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα για αναθέρμανση σχέσεων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στην Κίνα για τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με αποστολή να...