Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζύνσκι και 95 ακόμα Πολωνοί επίσημοι και πλήρωμα σκοτώνονται στην πτώση του αεροσκάφους Tu-154, έξω από την πόλη του Σμολένσκ. Η αποστολή πήγαινε στις εκδηλώσεις μνήμης των 70 ετών από τη σφαγή στο Κατύν.
Η πτώση του Tupolev ήταν μια τραγωδία, όχι μόνον γιατί ξεκλήρισε τη μισή κυβέρνηση της Πολωνίας αλλά και πολλά ακόμα πρόσωπα που σχετίζονταν με την υπόθεση του Κατύν. Όπως τον πρώην πρόεδρο της εξόριστης Πολωνικής κυβέρνησης του 1939, Ρίτσαρντ Κατσορόβσκυ, στρατηγούς και μέλη του επιτελείου, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της χώρας, 18 μέλη του κοινοβουλίου, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερους κληρικούς και συγγενείς των θυμάτων του Κατύν.
Υπήρξε τραγωδία και γιατί η επέτειος των 70 χρόνων ήταν αφορμή για την προώθηση των νέων Ρωσο-Πολωνικών σχέσεων, μετά την αναγνώριση της σφαγής του σώματος των Πολωνών αξιωματικών και της πνευματικής ηγεσίας της Πολωνίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο από το ρωσικό Σοβιετικό Κομμουνιστικό καθεστώς. Καθώς για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παραδεχθεί το σοβιετικό έγκλημα αλλά ήταν έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, το σοκ από τον θάνατο τόσων Πολωνών και ο αναπόδραστος συμβολισμός κατέστρεψαν το κλίμα ευφορίας. Στους επόμενους μήνες η αμοιβαία καχυποψία θα επιστρέψει, ενώ στην Πολωνία διάφορες ομάδες και πρόσωπα θα κατηγορήσουν τους Ρώσους για στοχευμένη κατάρριψη του αεροσκάφους και δολοφονία της ηγεσίας της Πολωνίας (η αντιστοιχία με το Κατύν ήταν προφανής), με τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάζουν. Τριβές μεταξύ των υπηρεσιών διερεύνησης ατυχημάτων θα ενισχύσουν τις παραπάνω υποψίες και στο τέλος θα συνταχθούν δύο εκθέσεις, μία πολωνική και μία ρωσική, με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, παρόλο που και οι δύο θα αποδώσουν την αιτία σε λανθασμένο χειρισμό των πιλότων του Tu-154.
Περισσότερα για το ατύχημα, στο ρεπορτάζ του Φαίδωνος Καραϊωσηφίδη (Δεκέμβριος 2017).
Βαρσοβία κατά Μόσχας για την τραγωδία του Tu-154 στο Σμολένσκ