2019 – Νέο πλαίσιο δράσης για Ειδικές Επιχειρήσεις και η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

38
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Σχηματισμός Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα είναι επόμενο εξελικτικό βήμα στον έλεγχο και τη διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ανώτατο επίπεδο και μέσα στο 2019 αναμένεται να σημειωθούν εξελίξεις που θα φέρουν ένα βήμα πιο κοντά τις Ειδικές Δυνάμεις σε μια νέα μορφή αντίληψης και οργάνωσης.

Στην νέα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα υπάγονται όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας κ Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) αλλά και όλες οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών στα νησια του Ανατολικού Αιγαίου. Αποστολή τους θα είναι η διενέργεια επιχειρήσεων άμεσης κρούσης (Direct Action), αναγνώρισης αλλά και αποστολές που σχετίζονται με το υφιστάμενο ειδικό πλαίσιο εξειδίκευσης όπως η ανακατάληψη βραχονησίδων για τη Ζ ΜΑΚ και έρευνα και διάσωσης μάχης CSAR για την 31η ΜΕΕΔ.

Μεγιστοποίηση των ικανοτήτων

Σύμφωνα με το νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί, το σύνολο των Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων (ΣΧΑΛ, ΚΕΑΠ, ΣΥΚ) θα συγκεντρωθεί και από τους τρεις Κλάδους ενώ σε οτι αφορά τις «Βόρειες» Μοίρες Καταδρομών, τις Μοίρες Αλεξιπτωτιστών και τους Πεζοναύτες προβλέπεται η μετατροπή τους σε μονάδες «υψηλής ετοιμότητας» με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τη σημερινή δομή. Σκοπός είναι η εκτέλεση επιχειρήσεων άμεσης κρούσης αλλά και ενίσχυσης δυνάμεων όπου αυτό απαιτηθεί σε περίοδο επιχειρήσεων.

Παρατηρούμε από τα παραπάνω οτι η νέα Διοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τόσο μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων με πλήρως επαγγελματικό πρότυπο όσο και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με μικτή σύνθεση μονίμων στελεχών και στρατεύσιμων. Η διαφοροποποίηση των ικανοτήτων τους (αναλόγως με τον επιχειρησιακό προσανατολισμό) φυσικά δεν θα αλλάξει και η κάθε μία θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται στις αποστολές για τις οποίες προβλέπεται να εκτελέσει σε περίοδο επιχειρήσεων αλλά μέσα σε ένα πιο «ενοποιημένο» σχήμα Διοίκησης.

Αυτό αφορά τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο και συνδυασμένη δράση με κάποιες από αυτές τις μονάδες να δρουν σε «χειρουργικό» ρόλο και άλλες σε ευρύτερο υποστηρικτικό ρόλο – ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις σε περίοδο κρίσης ή πολέμου.

Πότε θα γίνει και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα

Απώτερος στόχος είναι η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να είναι σε θέση να εκτελέσει επέμβαση (με προσωπικό που θα επιλέξει απευθείας ως καταλληλότερο για την αποστολή από τη δεξαμενή του υφιστάμενου δυναμικού), σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Παράλληλα είναι δεδομένο οτι επιδιώκεται η αποτελεσματική αντίδραση, με μικρό χρόνο προειδοποίησης και πλήρη εκμετάλλευση του στοιχείου του αιφνιδιασμού, χάρις την υποστήριξη από ελικόπτερα της Α.Σ.

Ο διακλαδικός χαρακτήρας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα εξασφαλίσει όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μια «ενιαία Διοίκηση» για θέματα εκπαίδευσης και προμηθειών από την περίοδο της ειρήνης ενώ θα ασκεί απευθείας επιχειρησιακό έλεγχο σε περίοδο κρίσης ή πολέμου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται οτι θα επιλυθούν διάφορα προβλήματα που υφίστανται σήμερα σε οργανωτικό επίπεδο ενώ η νέα Διοίκηση θα έχει άμεση γνώση των αναγκών σε υλικά – εξοπλισμό ώστε να εισηγείται απευθείας στην ιεραρχία για την κάλυψη τους.

Στην πρόσφατη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ΥΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ επιβεβαίωσε (έπειτα από σχετική ερώτηση της Π&Δ) οτι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις σε ότι αφορά την σύσταση και έναρξη λειτουργίας της νέας «Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου».

Σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πρόκειται για μια προσπάθεια που είναι σύμφωνη με δοκιμασμένα μοντέλα που εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαθέσιμες δυνάμεις σε διακλαδικό πλαίσιο επιχειρήσεων.

Οι επανδρώσεις και οι αλλαγές

Το ζήτημα των επανδρώσεων είναι κάτι που απασχολεί διαρκώς τα επιτελεία και σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να βρίσκεται στα μέγιστα δυνατά επίπεδα.

Με δεδομένο οτι η επιλογή – εκπαίδευση και πιστοποίηση νέου προσωπικού σε ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ικανοτήτων, δεν είναι κάτι που γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες εύκολα ή γρήγορα, ο στόχος είναι το υφιστάμενο δυναμικό των Ειδικών Δυνάμεων να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να προσφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στον Αρχιστράτηγο σε περίοδο επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να αναμένουμε και ορισμένες ανακατανομές στη σημερινή δομή των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα έχει στόχο να βελτιώσει τις επανδρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρησιακής ευθύνης.

Μια από αυτές τις ανακατανομές είναι και η μετεγκατάσταση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Βόλο στην Αττική. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κυοφορείται εδώ και αρκετούς μήνες και βασιζόταν στην απόφαση της ηγεσίας του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ να αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του επίλεκτου σχηματισμού.

Η διαπίστωση υπήρχε ήδη σε οτι αφορά τους χρόνους ανάπτυξης της Ταξιαρχίας στην περιοχή της κρίσης, η οποία είναι δεδομένο οτι επηρεάζεται από την εγγύτητα του προσωπικού με τα κύρια μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για τη μεταφορά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κύρια μέσα μεταφοράς των Πεζοναυτών είναι τα αρματαγωγά και τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) του ΠΝ που βρίσκονται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Κατά συνέπεια η απόφαση για μεταφορά της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από την έδρα της που βρίσκεται σήμερα στο Βόλο στον Αυλώνα Αττικής, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη φόρτωση των μονάδων στα πλοία σε περίοδο κρίσης.

Ο ρόλος της Αεροπορίας Στρατού

Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων υπό το νέο πλαίσιο που περιγράψαμε, καθοριστικό ρόλο έχουν οι δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού καθώς εγγυάται σύντομους χρόνους μετάβασης δυνάμεων με αεροκίνηση στην περιοχή της κρίσης.

Η πρόσφατη ενίσχυση με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook από τις ΗΠΑ προσέφερε γεωμετρική αύξηση ικανότητας μαζική αερομεταφοράς δυνάμεων. Με δεδομένο οτι ο στόλος των Chinook αριθμεί τα 24 ελικόπτερα, θα προσφέρει πλέον ιδιαίτερα σημαντική ικανότητα αεροκίνησης σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Φυσικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνική υποστήριξη του στόλου και τις διαθεσιμότητες είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η ικανότητα να υφίσταται στην πράξη και όχι στα χαρτιά, ενώ επίσης κρίσιμη είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού της ΑΣ σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν νυχτερινή πτήση με ΔΝΟ σε πολύ χαμηλό ύψος στο σκοτάδι για ανάπτυξη δυνάμεων (σε φίλιο αλλά και εχθρικό έδαφος), συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά της ΠΑ.

Με λίγα λόγια ζητούμενο είναι η ΑΣ να προσφέρει μέσα και προσωπικό όχι απλώς για την εκτέλεση αερομεταφορών αλλά προσανατολισμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα σε προφίλ αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τα διεθνή πρότυπα.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με τη συγκρότηση ενός σμήνους Ειδικών Επιχειρήσεων το οποίο θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ελικοπτέρων CH-47DG/SD Chinook, ΝΗ-90 και UH-1H σε στενή συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ και AH-64DHA Apache Longbow τα οποία θα εξασφαλίζουν συνοδεία και κάλυψη αποβιβαζόμενων τμημάτων στην περιοχή επιχειρήσεων.

Σε αυτό το μείγμα θεωρείται βέβαιο οτι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior τα οποία θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2019. Τα ελικόπτερα αυτά με τις προηγμένες ικανότητες επιτήρησης αναγνώρισης θεωρείται οτι θα είναι πρώτης τάξεως εναέρια μέσα υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων και αναμένεται να δούμε πως θα αξιοποιηθούν μετά την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας.

Συνεργασία Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Σε οτι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισήμανε οτι η Ουάσιγκτον, βλέπει τη χώρα μας μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ ως «φυσικούς συμμάχους» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη το επίπεδο συνεργασίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο καθώς αμερικανικές μονάδες σταθμεύουν σε Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα.

Παράλληλα υπάρχει εκτεταμένη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οτι αφορά την αντιτρομοκρατία και τις «ασύμμετρες απειλές», με συνεκπαίδευση μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον Ναύαρχο Αποστολάκη «διαθέτουν άριστο επίπεδο και δυνατότητες».

Η συνεκπαίδευση των μονάδων αυτών είναι εντατική και βρίσκεται σε αξιοσημείωτο επίπεδο με αρκετές δραστηρίοτητες να έχουν διεξαχθεί μέσα στο 2018. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε οτι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και μέσα στο 2019 ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει οτι έχει συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ, η ενίσχυση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με κρίσιμα υλικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη παραδοθεί ή επίκειται η παραλαβή τους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Aris

Να και κάτι ευχάριστο. Ένα δεν κατάλαβα. Πως θα ενοποιηθούν τα σχολεία πχ της ΣΥΚ, Ζ ΜΑΚ , ΕΤΑ και 31;
Θα βγουν ολοι βατραχοι ή ελευθερατζηδες;

Em.Ti
Member
Em.Ti

Όχι. Η ενοποίηση θα είναι διοικητική έτσι θα υπάρχει πλέον συνέχεια στην εκπαίδευση. Ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν έως τώρα ήταν ότι ο κάθε Κλάδος οργάνωνε το σχολείο στις ημερομηνίες και με τον τρόπο που τον βόλευε. Επίσης, υπήρχαν σχολεία (όπως η ΣΥΚ) που οι αριθμοί των επιτυχόντων δεν ικανοποιούν την ανάγκη όλων των Κλάδων σε στελέχη. Καλά κάνει η ΣΥΚ και έχει μικρό ποσοστό επιτυχίας, αλλά αν αυξηθεί η δυνατότητα του Σχολείου να δέχεται περισσότερους εισακτέους, τότε θα αυξηθούν και οι επιτυχόντες χωρίς να μειωθεί η δυσκολία της Σχολής. Τέλος, ούτως ή άλλως τα περισσότερα στελέχη των Ειδ.Δυνάμεων… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Σωστή απορία σου αλλά το άρθρο μιλάει μόνο για ενοποίηση των Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων (ΣΧΑΛ, ΚΕΑΠ, ΣΥΚ). 31ΜΕΕΔ , ΕΤΑ , Ζ ΜΑΚ δεν είναι σχολεία αλλά μονάδες. Ασφαλώς και 1 καταδρομέας του ΕΤΑ μπορεί να είναι βατραχάνθρωπος (να έχει βγάλει το σχολείο της ΔΥΚ του ΠΝ) και αλεξιπτωτιστής ταυτόχρονα, όπως και αντίστοιχα 1 βατραχάνθρωπος της ΜΥΚ του ΠΝ μπορεί να έχει βγάλει τα σχολεία αλεξιπτωτιστών και καταδρομών του Στρατού Ξηράς. Και ναι είναι περίεργο αλλά μου έρχεται στο μυαλό μια παρεξήγηση που είχε γίνει πρόσφατα με το σχολείο Δυτών μάχης που είχε φτιάξει ο Στρατός Ξηράς (στα πρότυπα… Read more »

Aris
Member
Aris

Αδερφέ ήμουν και εγώ Εις Δυν. και γνωρίζω τι είναι το σχολείο και ποια η μονάδα.
Ρώτησα αν γίνει η ενοποίηση στα σχολεία όπως πχ της Ρεντίνας κλπ κλπ.
Αν είναι να γίνει διακλαδικό το σχολείο και να το περνάνε αναγκαστικά ή εθελοντικά. Φερ´ειπείν στις Ειδ Δυνάμεις δεν νοείτω να είναι μόνιμο στέλεχος χωρίς πουλάδα.
Εύλογες και οι δικές σου απορίες

Em.Ti
Member
Em.Ti

Βασικά, ο Ε.Σ. είχε οργανώσει δύο σχολεία: το Δυτών Μάχης και το Βατραχανθρώπων. Το πρώτο ήταν το light και το δεύτερο ήταν σχεδόν ολόιδιο με τη ΣΥΚ. Από το πρώτο βγήκαν στελέχη που είχαν ικανότητα Δύτη Μάχης και προωθήθηκαν κυρίως στις ΜΑΚ, αλλά ουδέποτε θεωρήθηκαν ισότιμοι (και δίκαια) των Υ/Κ. Δεν θυμάμαι επίσης αν έκαναν συντήρηση καταδυτικής ικανότητας όπως οι Υ/Κ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι όταν άνοιξε το Βατραχανθρώπων του ΕΣ πολλοί εκ των Δυτών Μάχης έκαναν αίτηση για φοίτηση και σε αυτό το σχολείο. Η λογική του κοινού φορέα είναι ότι πλέον θα γίνεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Μου φαίνεται ο στρατός διοργάνωνε 1 σχολείο , αυτό των Δυτών μάχης.
Ίσως έκανε και κάποιο σύντομο σχολείο αυτοδυτών?

Σαν επιλογή το σχολείο του στρατού ξηράς ήταν τραγικά δύσκολο ιδίως στις αθλητικές επιδόσεις και στις δοκιμασίες της πισίνας (πλήρη αντιγραφή του Combat diver του US ARMY) …και εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός απορριφθέντων αλλά η εκπαίδευση ήταν πολύ ουσιαστικότερη απότι στην ΔΥΚ..

Εδώ εξηγούνται πολλά για μία ακόμη Ελληνική θλιβερή ιστορία….:

https://doureios.com/%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%87%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81/

Em.Ti
Member
Em.Ti

Δύο ήταν τα σχολεία, πρώτα έγινε το “Κολυμβητών Μάχης” και μετά το Βατραχανθρώπων. Το πρώτο έγινε πριν το δεύτερο (δεν θυμάμαι για πόσες “σειρές”) χρονικά. Το δεύτερο ήταν στα πρότυπα του Combat Diver των Rangers αλλά το πρόγραμμα ήταν αντιγραφή της ΣΥΚ, λογικό άλλωστε μιας και όλοι οι εκπαιδευτές ήταν όλοι Υ/Κ από τη ΣΥΚ. Προφανώς και δεν είχε την ίδια διάρκεια με τη ΣΥΚ, μιας και τα αντικείμενα επιλογής, ανορθόδοξου πολέμου κλπ που γίνονται εντός της ΣΥΚ δεν υπήρχε λόγος να γίνουν. Κι εγώ αναφέρθηκα στο καταδυτικό κομμάτι μόνο. Α, και επίσης, και στο Υ/Κ σχολείο του ΕΣ υπήρχαν… Read more »

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Δεν υπήρξε ποτέ ο τίτλος “Σχολείο Βατραχανθρώπων”. Υπήρξε το Σχολείο Δυτών Μάχης που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών Στρατού Ξηράς (ΣΥΚ/ΣΞ). Διαρκούσε 3,5 μήνες έναντι 7 μηνών του ΣΥΚ του ΠΝ, το οποίο όμως λειτουργεί γενικότερα ως σχολείο επιλογής και όχι απλώς ως σχολείο ειδικότητας.

Em.Ti
Member
Em.Ti

Σας ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση.

seb
Member
seb

Αν δεν κάνω λάθος ένα ήταν το σχολείο του Σ.Ξ. “Απλά” έγινε μετονομασία του σχολείου και κατά συνέπεια της ειδικότητας έτσι ώστε να μπορούν τα στελέχη να παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα.

https://doureios.com/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%ba%cf%83%ce%be-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1/

Som
Guest
Som

They never saw real combat in their lives grin

STRATOS
Member
STRATOS

We need only to protect our country (and Cyprus). We are not brave enough to invade on neighbor countries (failed states and unprotected) or to kill our own people (call them “terrorists”!!) always under complete air superiority and using foreign guerrilla organizations doing the dirty job (FSA?)…. smile

Som
Guest
Som

you are already protecting with keyboard grin

Em.Ti
Member
Em.Ti

Jod done then. smile

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ Som
Why don;t you bother to ask your veterans what happened last time they met Greek SOF troops in Cyprus back in ’74?

CarlGustav
Member
CarlGustav

Many of your commandos saw real combat on the mountains of Kurdistan. It was the last thing they ever saw..

STRATOS
Member
STRATOS

Κατά τα αλλά Πολύ καλή κίνηση η καλύτερη οργάνωση των Ειδικών δυνάμεων με κεντρικό έλεγχο από το ΓΕΕΘΑ. Μερικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να θεωρηθεί σοβαρή η προσπάθεια: 1) Άμεση αποκατάσταση της Διαθεσιμότητας των 14 x NH90. Τα ελικόπτερα έχουν διαστημικές ικανότητες (ιδίως για υποστηρίξιμη ειδικών δυνάμεων) και αντίστοιχα κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας εγκατεστημένο. Τα χρυσοπληρώσαμε….. έλεοςςςςςςς καμένε υπέργαψε την FOS. 2) Άμεση αποκατάσταση διαθεσιμότητας των 15 x C-130H/B. To κονδύλι το 2014 είχε προϋπολογιστεί κάπου στα 55 εκατομμύρια δολάρια (FOS)..έλεοςς 3) Τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας στα 23 x C-130/C-27J!!! , RWR, παρεμβολέα laser και εκτοξευτή φωτοβολίδων- chaffs. Κόστος… Read more »

Panagiotis
Member
Panagiotis

“4) Τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας στα 9 x αρχικά C-47CG που δεν έχουν.”
C-47???? Ποιο α/φος είναι αυτό γιατί το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Dakota…

Panagiotis
Member
Panagiotis

Προφανώς εννοείς το CH-47CG.
Άργησα λίγο…

Em.Ti
Member
Em.Ti

Στα πλωτά μέσα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει το θέμα του σκάφους των ΜΑΚ. Τα RIB είναι καλά μουλάρια αλλά δεν κάνουν για παρατεταμένες επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε ή περισσότερα MkV ή κάποιο άλλο αντίστοιχο εξειδικευμένο σκάφος. Στο τροχαίο υλικό, πρέπει να γίνει συνολική προμήθεια στον ΕΣ για νέα φορτηγά και ελαφρά τροχοφόρα, προμήθεια που ενδιαφέρει άμεσα και τις Ειδ.Δ. Νομίζω το καθεστώς των ΟΒΑ είναι μόνιμα σε ισχύ. Αυτό που χρειάζονται είναι ένας νέος θεσμός για ΕΠΟΠ με προικοδότηση της μετάταξης από άλλους κλάδους των ΕΔ στη ΔΔΕΠ με αυστηρή προϋπόθεση όμως η αξιολόγηση στις ειδικές μονάδες να είναι πραγματική και να… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Mπραβο Strato…

Kamp
Member
Kamp

Η ενοποιηση εχω την αισθηση πως ειναι προς την σωστη κατευθυνση. Απλα να υπενθυμισω σε καποιους πως την ελλειψη συντονισμου των ειδικων δυναμεων την πληρωσαμε ακριβα στα Ιμια με ολα τα κωμικοτραγικα που εγιναν με το ποιος θα παει να φυλαξει τα Ιμια οι βατραχανθρωποι η οι καταδρομεις η και οι δυο; και ποιος ειναι καταλληλοτερος.. Μεχρι να αποφασισουν οι δικοι μας, οι Τουρκοι ειχαν ανεβει στην δευτερη βραχονησιδα.. Ας ελπισουμε η στρατιωτικη ηγεσια να εχει παρει τα μαθηματα της απο τοτε..

Em.Ti
Member
Em.Ti

Μα, το μεγαλύτερο μάθημα ήταν τα Ίμια, σε όλους τους τομείς. Από το πόσο ανέτοιμοι ήμασταν και σε επίπεδο εκπαίδευσης, συντονισμού, εξοπλισμού, σε όλα. Ένας εκ των κλάδων (ενδεχομένος Ο κλάδος) με τις περισσότερες αλλαγές μετά τα Ίμια ήταν οι Ειδικές Δυνάμεις. Από το ’96 και μετά έγινε κοσμογονία: νέα όπλα, νέος εξοπλισμός, νέα μορφή, εκ βάθρων αλλαγή στην εκπαίδευση, νέα μέσα, πολύς νέος κόσμος και αλλαγή και στον τρόπο που η ηγεσία σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει. Αρχίσαμε δηλαδή να ξεφεύγουμε από το μοντέλο του “επίλεκτου πεζικού” που είχαμε καταπέσει μέχρι τότε και οι Ειδ.Δυνάμεις άρχισαν να μεταλάσσονται σε ένα… Read more »

Αγγελος Κοσκινας
Guest
Αγγελος Κοσκινας

Stratos 100%μαζι σου!Οι δυναμεις ειδικων επιχειρισεων και επιλεκτες δυναμεις στον Ελληνικο Στρατο κατα την γνωμη μου πρεπει να εχουν το Αγγλικο μοντελο ως πρωτυπο και με δυο κατευθυνσεις.Η μια για αμφιβιο πολεμο και η δευτερη για αεροδαφικο. Με δυο ταξιαρχιες ειδικων δυναμεων που απο αυτες θα προερχονται οι καλυτεροι ανδρες που θα επανδρωνουν τις μοναδες ειδικων επιχειρισεων.Η πρωτη η αμφιβια, με ενωση της 32ταξ πεζοναυτων το 13 ΣΑΚ με οργανωση σαν αυτη των royal marine commandos με τη ΔΥΚ στον ρολο των ΕΕ, τομεα ευθυνης το αρχιπελαγος και διοικηση απο τον στολο .Και η δευτερη με ενωση των 1 Συντ.… Read more »

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Kamp,

Ξεχάσατε να αναφέρετε τους φακούς και τις μπαταρίες που δεν υπήρχαν ώστε το άγημα να φτάσει στη νησίδα πριν τους Τούρκους. Οτι και να κάνουν σε σχεδιασμούς όσο η νοοτροπία παρελάσεων κι όχι επιχειρήσεων υπάρχει, δεν πρόκειται να δούμε βελτίωση.

Αυτό με τη χρέωση του ΣΞ από το ΠΝ πολύ μου άρεσε. Θα αρχίσω να χρεώνω την αδελφή μου όταν χρειάζεται βοήθεια.

ilias1969
Guest
ilias1969

μην τα θυμιζεις αυτα καταρριπτουν εθνικους μυθους. Το αρθρο του σαββα βλαση ειναι ακριβως πως εχει η πραγματικοτητα

Em.Ti
Member
Em.Ti

Να χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου την εξέλιξη, αν και είναι κάτι που κυοφορούνταν εδώ και καιρό. Ούτως ή άλλως όλα τα στελέχη των Ειδ.Δυνάμεων προέρχονται από κοινά σχολεία και έτσι μιλούν όλοι την ίδια γλώσσα. Ήταν πρόσδηλο ακόμα και 14 χρόνια πριν που ο γράφων έκανε τη δική του θητεία στη Θ’ΜΑΚ. Επίσης, είναι η φυσική εξέλιξη βάσει και των διεθνών πρακτικών. Ο μοναδικός προβληματισμός είναι που συμπεριέλαβαν στον σχεδιασμό τις ΜΑΚ και άφησαν απ’έξω τις ΜΚ και τους ΚΔ/ΑΛ. Ή θα έπρεπε να έχουν όλους τους σχηματισμούς μεικτής σύνθεσης (μόνιμους δηλαδή και κληρωτούς) υπό τη ΔΔΕΠ… Read more »

Cassius
Guest
Cassius

σωστή η κατεύθυνση. Μακάρι να δούμε τους καρπούς στο σύντομο μέλλον. Αλλα πιστεύω πως χρειάζεται συνολική ενίσχυση. Γιατί όχι μια λεγεώνα τον ξενών όπως το κάνει η Γαλλία; Γιατί να μην εκμεταλλεύτουμε τους αλλοεθνής;; Πολλοί που έρχονται απ την Αφρική έχουν ανάγκη τη στοργή μιας νεας πατρίδας ενώ οσοι έρχονται απο Βαλκάνια έχουν έντονο το εθνικό στοιχείο της πατρίδας τους και δε πρόκειται να τη ξεχάσουν ποτε. Ενα σώμα 200 ανδρών πιστεύω θα ταν αρκετό. Γενικότερα θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη αύξηση του πληθυσμού. Ο ιδανικός πληθυσμός θα ταν 12,5εκ Ελληνες και 2,5εκ αλλοεθνής που θα έπρεπε να πληρώνουν… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Η Γαλλική ΛτΞ είναι ένα σώμα που φτιάχτηκε για να πολεμά για τη Γαλλία μακρυά από τη Γαλλία. Εμείς θέλουμε να προασπίζουμε εθνικό χώρο. Το να εξοπλίσουμε, εκπαιδεύσουμε και πληρώσουμε Αφγανούς, Πακιστανούς και λοιπούς μετανάστες για κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον επικίνδυνο.

Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας να τους κάνουμε Έλληνες ώστε τα παιδιά τους χωρίς σκέψη να πολεμήσουν για την πατρίδα μας.

Aris
Member
Aris

Να κάνουμε λεγεώνα;;;; Δώσε όπλα να σε βαράνε από πίσω οι αλβανοί και οι υπόλοιποι αναξιοπαθούντες «οικονομικοί μετανάστες»;;,
Αν θες να τους βάλεις εντός της κοινωνίας που ζεις. Φτιάξε τα σχολεία και την μόρφωση τους και μην τους κοιτάς σαν απόβλητα. Οι αλλαγές θα φανούν σε βάθος 20ετιας. Το πρόβλημα είναι οτι με τους γείτονες λαθρο του 95 και δώθε δεν θέλουν να μπουν στον πληθυσμό και συνεχίζουν την πραβατικότητα και πρόκληση. Δεν φτάνει ότι τους βαφτίζει έλληνες και έχουν δικαίωμα στο να εισαχθούν στις παραγωγικές σχολές θ τους δώσεις και όπλα;;;

seb
Member
seb

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το κομμάτι που αφορά τους Αλβανούς μετανάστες (πρώτης, δεύτερης και πλέον τρίτης γενιάς). Με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες, θέλουν και έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό των κατά τόπους κοινωνιών. Εξαιρέσεις και ακραία στοιχεία υπάρχουν αλλά νομίζω πως είναι ακριβώς αυτό, εξαιρέσεις. Μάλιστα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ αλλά και αυτά που ήρθαν σε νεαρή εφηβική ηλικία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποδοχής από την αλβανική κοινωνία, μιας και θεωρούν πως έχουν “καταντήσει” Έλληνες. Η όποια παραβατικότητα (αγνοώ το ποσοστό) παρατηρείται, θεωρώ πως είναι περισσότερο αποτέλεσμα των ελληνικών – ευρωπαϊκών οικονομικών,κοινωνικών και πολιτικών… Read more »

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Ποι ανακαταληψη βραχονησιδας; Ακομα κολλημενοι σε αυτο το δογμα; Για πιο λογο να ανακαταλαβεις εναν βραχο; Απλα στελνεις ενα ιπταμενο μεσο με ναπαλμ και εξαυλωνει οτι υπαρχει πανω. Γιατι να διακινδυνεψεις ζωες των επιλεκτων σου και μεσα;

Em.Ti
Member
Em.Ti

Γιατί αυτό που σε ενδιαφέρει να κρατήσεις το ανακαταλαμβάνεις.

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Εγραψα καπου να μην ανακαταλαβουμε τον βραχο; Εγραψα να ΜΗΝ στειλουμε τον ΑΦΡΟ να εμπλακει στην ανακαταληψη, αλλα να στειλουμε ΕΝΑ αεροπλανο να ΕΞΑΥΛΩΣΕΙ ΟΠΟΙΟΝ εχθρο υπαρχει πανω. Μετα μπορει να παει το κοντινο ΕΤΕΘ ή οι εφεδροι να βαλουν σκοπια.
Εξαλλου σκοπος τοσο του ΕΤΑ οσο και του ΜΕΕΔ αλλα και ομαδων της ΔΥΚ οπως αυτη περιγραφεται στο δογμα επιχειρησεων τους και στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ τους ειναι η δραση behind enemy lines. Οι ΜΑΚ (Ζ+ΕΤΕΘ) ειναι η ΑΜΦΙΒΙΑ ΚΡΟΥΣΗ.
ΥΓ: Σινουκ χωρις Σ.Α. εμφορτο με 30 ανδρες ΕΕ vs εχθρος με MANPADS πες μου το αποτελεσμα.

Em.Ti
Member
Em.Ti

Δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ενεργή ανακατάληψη (ήτοι εξουδετέρωση και αν γίνεται σύλληψη του προσωπικού του εχθρού) για διάφορους λόγους. Προφανώς και ο βομβαρδισμός (είτε αεροπορικός είτε ναυτικός) του “βράχου” είναι η πιο απλή λύση. Πληροφοριακά πάντως στην ανακατάληψη ασκούνται τόσο η ΔΥΚ όσο και όλες οι ΜΑΚ (με την Ζ’ΜΑΚ πρωτίστως μιας και είναι η κύρια αποστολή της). Και τα παπατζιλίκια με τα Σινούκ κλπ είναι μόνο για τις εντυπώσεις. Η πραγματική δουλειά θα γίνει με μια (ή δύο) ομάδες Υ/Κ. Και δεν χρειάζεται καν MANPADS για να αποτρέψεις ένα ελικόπτερο να πλησιάσει. Μια-δυο εύστοχες βολές… Read more »

steeve
Guest
steeve

Γιατι 24 τα chinook και οχι 25 ?? ….επισηs τα αλλα 5 option τι γινεται ??

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ψάχνουμε να βρούμε 5 σε καλή κατάσταση…

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Προς Cassius….Αν μου επιτρέπετε μεταξύ σοβαρού και αστείου, να υπενθυμίσω ότι ο προσυλητισμος απαγορεύεται απο το Σύνταγμα !!!