17.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΝΕΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ2019 - Νέο πλαίσιο δράσης για Ειδικές Επιχειρήσεις και η νέα Διοίκηση...

2019 – Νέο πλαίσιο δράσης για Ειδικές Επιχειρήσεις και η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

- Advertisement -

Ο Σχηματισμός Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα είναι επόμενο εξελικτικό βήμα στον έλεγχο και τη διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ανώτατο επίπεδο και μέσα στο 2019 αναμένεται να σημειωθούν εξελίξεις που θα φέρουν ένα βήμα πιο κοντά τις Ειδικές Δυνάμεις σε μια νέα μορφή αντίληψης και οργάνωσης.
Στην νέα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα υπάγονται όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας κ Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) αλλά και όλες οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών στα νησια του Ανατολικού Αιγαίου. Αποστολή τους θα είναι η διενέργεια επιχειρήσεων άμεσης κρούσης (Direct Action), αναγνώρισης αλλά και αποστολές που σχετίζονται με το υφιστάμενο ειδικό πλαίσιο εξειδίκευσης όπως η ανακατάληψη βραχονησίδων για τη Ζ ΜΑΚ και έρευνα και διάσωσης μάχης CSAR για την 31η ΜΕΕΔ.

Μεγιστοποίηση των ικανοτήτων
Σύμφωνα με το νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί, το σύνολο των Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων (ΣΧΑΛ, ΚΕΑΠ, ΣΥΚ) θα συγκεντρωθεί και από τους τρεις Κλάδους ενώ σε οτι αφορά τις «Βόρειες» Μοίρες Καταδρομών, τις Μοίρες Αλεξιπτωτιστών και τους Πεζοναύτες προβλέπεται η μετατροπή τους σε μονάδες «υψηλής ετοιμότητας» με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τη σημερινή δομή. Σκοπός είναι η εκτέλεση επιχειρήσεων άμεσης κρούσης αλλά και ενίσχυσης δυνάμεων όπου αυτό απαιτηθεί σε περίοδο επιχειρήσεων.

Παρατηρούμε από τα παραπάνω οτι η νέα Διοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τόσο μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων με πλήρως επαγγελματικό πρότυπο όσο και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με μικτή σύνθεση μονίμων στελεχών και στρατεύσιμων. Η διαφοροποποίηση των ικανοτήτων τους (αναλόγως με τον επιχειρησιακό προσανατολισμό) φυσικά δεν θα αλλάξει και η κάθε μία θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται στις αποστολές για τις οποίες προβλέπεται να εκτελέσει σε περίοδο επιχειρήσεων αλλά μέσα σε ένα πιο «ενοποιημένο» σχήμα Διοίκησης.
Αυτό αφορά τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο και συνδυασμένη δράση με κάποιες από αυτές τις μονάδες να δρουν σε «χειρουργικό» ρόλο και άλλες σε ευρύτερο υποστηρικτικό ρόλο – ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις σε περίοδο κρίσης ή πολέμου.

Πότε θα γίνει και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα
Απώτερος στόχος είναι η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να είναι σε θέση να εκτελέσει επέμβαση (με προσωπικό που θα επιλέξει απευθείας ως καταλληλότερο για την αποστολή από τη δεξαμενή του υφιστάμενου δυναμικού), σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Παράλληλα είναι δεδομένο οτι επιδιώκεται η αποτελεσματική αντίδραση, με μικρό χρόνο προειδοποίησης και πλήρη εκμετάλλευση του στοιχείου του αιφνιδιασμού, χάρις την υποστήριξη από ελικόπτερα της Α.Σ.
Ο διακλαδικός χαρακτήρας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα εξασφαλίσει όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μια «ενιαία Διοίκηση» για θέματα εκπαίδευσης και προμηθειών από την περίοδο της ειρήνης ενώ θα ασκεί απευθείας επιχειρησιακό έλεγχο σε περίοδο κρίσης ή πολέμου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται οτι θα επιλυθούν διάφορα προβλήματα που υφίστανται σήμερα σε οργανωτικό επίπεδο ενώ η νέα Διοίκηση θα έχει άμεση γνώση των αναγκών σε υλικά – εξοπλισμό ώστε να εισηγείται απευθείας στην ιεραρχία για την κάλυψη τους.

Στην πρόσφατη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ΥΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ επιβεβαίωσε (έπειτα από σχετική ερώτηση της Π&Δ) οτι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις σε ότι αφορά την σύσταση και έναρξη λειτουργίας της νέας «Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου».
Σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πρόκειται για μια προσπάθεια που είναι σύμφωνη με δοκιμασμένα μοντέλα που εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαθέσιμες δυνάμεις σε διακλαδικό πλαίσιο επιχειρήσεων.
Οι επανδρώσεις και οι αλλαγές
Το ζήτημα των επανδρώσεων είναι κάτι που απασχολεί διαρκώς τα επιτελεία και σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να βρίσκεται στα μέγιστα δυνατά επίπεδα.
Με δεδομένο οτι η επιλογή – εκπαίδευση και πιστοποίηση νέου προσωπικού σε ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ικανοτήτων, δεν είναι κάτι που γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες εύκολα ή γρήγορα, ο στόχος είναι το υφιστάμενο δυναμικό των Ειδικών Δυνάμεων να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να προσφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στον Αρχιστράτηγο σε περίοδο επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να αναμένουμε και ορισμένες ανακατανομές στη σημερινή δομή των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα έχει στόχο να βελτιώσει τις επανδρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρησιακής ευθύνης.
Μια από αυτές τις ανακατανομές είναι και η μετεγκατάσταση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Βόλο στην Αττική. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κυοφορείται εδώ και αρκετούς μήνες και βασιζόταν στην απόφαση της ηγεσίας του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ να αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του επίλεκτου σχηματισμού.
Η διαπίστωση υπήρχε ήδη σε οτι αφορά τους χρόνους ανάπτυξης της Ταξιαρχίας στην περιοχή της κρίσης, η οποία είναι δεδομένο οτι επηρεάζεται από την εγγύτητα του προσωπικού με τα κύρια μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για τη μεταφορά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κύρια μέσα μεταφοράς των Πεζοναυτών είναι τα αρματαγωγά και τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) του ΠΝ που βρίσκονται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Κατά συνέπεια η απόφαση για μεταφορά της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από την έδρα της που βρίσκεται σήμερα στο Βόλο στον Αυλώνα Αττικής, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη φόρτωση των μονάδων στα πλοία σε περίοδο κρίσης.
Ο ρόλος της Αεροπορίας Στρατού
Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων υπό το νέο πλαίσιο που περιγράψαμε, καθοριστικό ρόλο έχουν οι δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού καθώς εγγυάται σύντομους χρόνους μετάβασης δυνάμεων με αεροκίνηση στην περιοχή της κρίσης.
Η πρόσφατη ενίσχυση με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook από τις ΗΠΑ προσέφερε γεωμετρική αύξηση ικανότητας μαζική αερομεταφοράς δυνάμεων. Με δεδομένο οτι ο στόλος των Chinook αριθμεί τα 24 ελικόπτερα, θα προσφέρει πλέον ιδιαίτερα σημαντική ικανότητα αεροκίνησης σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Φυσικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνική υποστήριξη του στόλου και τις διαθεσιμότητες είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η ικανότητα να υφίσταται στην πράξη και όχι στα χαρτιά, ενώ επίσης κρίσιμη είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού της ΑΣ σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν νυχτερινή πτήση με ΔΝΟ σε πολύ χαμηλό ύψος στο σκοτάδι για ανάπτυξη δυνάμεων (σε φίλιο αλλά και εχθρικό έδαφος), συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά της ΠΑ.
Με λίγα λόγια ζητούμενο είναι η ΑΣ να προσφέρει μέσα και προσωπικό όχι απλώς για την εκτέλεση αερομεταφορών αλλά προσανατολισμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα σε προφίλ αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τα διεθνή πρότυπα.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με τη συγκρότηση ενός σμήνους Ειδικών Επιχειρήσεων το οποίο θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ελικοπτέρων CH-47DG/SD Chinook, ΝΗ-90 και UH-1H σε στενή συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ και AH-64DHA Apache Longbow τα οποία θα εξασφαλίζουν συνοδεία και κάλυψη αποβιβαζόμενων τμημάτων στην περιοχή επιχειρήσεων.

Σε αυτό το μείγμα θεωρείται βέβαιο οτι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior τα οποία θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2019. Τα ελικόπτερα αυτά με τις προηγμένες ικανότητες επιτήρησης αναγνώρισης θεωρείται οτι θα είναι πρώτης τάξεως εναέρια μέσα υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων και αναμένεται να δούμε πως θα αξιοποιηθούν μετά την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας.
Συνεργασία Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ
Σε οτι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισήμανε οτι η Ουάσιγκτον, βλέπει τη χώρα μας μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ ως «φυσικούς συμμάχους» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη το επίπεδο συνεργασίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο καθώς αμερικανικές μονάδες σταθμεύουν σε Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα.
Παράλληλα υπάρχει εκτεταμένη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οτι αφορά την αντιτρομοκρατία και τις «ασύμμετρες απειλές», με συνεκπαίδευση μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον Ναύαρχο Αποστολάκη «διαθέτουν άριστο επίπεδο και δυνατότητες».
Η συνεκπαίδευση των μονάδων αυτών είναι εντατική και βρίσκεται σε αξιοσημείωτο επίπεδο με αρκετές δραστηρίοτητες να έχουν διεξαχθεί μέσα στο 2018. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε οτι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και μέσα στο 2019 ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει οτι έχει συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ, η ενίσχυση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με κρίσιμα υλικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη παραδοθεί ή επίκειται η παραλαβή τους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κοντά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, σε Thyssen/Thales το συμβόλαιο

59
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ φαίνεται να οδεύει προς αίσιο τέλος με μια προσφοράςπου καλύπτει πλήρως το Πολεμικό Ναυτικό. Μια «περιπέτεια», που ξεκίνησε το… 2009...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1805: Μάχη του Αούστερλιτς, «η σύγκρουση...

0
Ένα έτος μετά την ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης αντιμετωπίζει τους ενωμένους στρατούς Αυστρίας και Ρωσίας στο Αούστερλιτς της αυστριακής Μοραβίας (στη...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Βελλεροφών ’22: Εντυπωσιακές εικόνες από τη νυχτερινή άσκηση του Ελληνικού Στρατού

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Βελλεροφών '22 - Νυκτερινή αστραπή" στην οποία συμμετείχαν τμήματα της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ) αλλά...

Εξήντα διπλοκάμπινα αγοράζει η Εθνική Φρουρά της Κύπρου

Συνολικά 1,774 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στην Εθνική Φρουρά η αγορά 60 διπλοκάμπινων οχημάτων 4Χ4, μαζί με συντήρηση πενταετίας (ή 100.000 χιλιόμετρα). Προμηθευτής είναι...

«ΜIΝΑ ΙΙ»: Ελληνικά F-16 εκπαιδεύονται στην Αίγυπτο (Εικόνες)

Από την Κυριακή 27 έως την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 διεξήχθη η διμερής αεροπορική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου με την ονομασία «ΜIΝΑ ΙΙ», στην...